Lassan eljön a betéti kamatvadászok szezonja

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

Bár a bankok döntő része jelentős látra szóló- és folyószámla betéten ül, a kisebb bankoknál már megjelentek a kamatvadászoknak szóló betéti kamatajánlatok, és újra terjednek a sávos, vagy mixelt termékek is. Érdekes módon még a devizabetéteknél is érdemes körülnézni.

Eltérő célokra lőnek

Miközben a nagyobb pénzintézeteknél még továbbra is csak nagyítóval lehet keresni érdemi betéti kamatokat a megtakarításokra, szemmel láthatóan elindult a verseny a kisebb pénzintézetek között. A money.hu körképe szerint

az újonnan a bankokba érkező pénzek esetében már öt százalékot meghaladó éves kamatot is kaphatunk, s ehhez csak 3 hónapos lekötést vállalnunk.

A money.hu tapasztalatai szerint a betétlekötési versenyben jelenleg a Gránit és a MagNet Bank számít a legaktívabb szereplőnek.

A pénzintézetek döntő része ugyanakkor jelentős látra szóló betétállománnyal bír, épp ezért egyelőre nem nyitnak a döntően éven belüli lekötéseket kereső, a pénzüket a bankok között rendszeresen költöztető kamatvadász megtakarítók felé.

Ugyanakkor egyértelműen látszik egy másik trend - és itt már a nagyobb bankok is versenybe szállnak -, hogy az éves és éven túli lekötések esetében már hajlandóak a bankok is látható kamatot adni az ügyfeleknek. Igaz ehhez egyéb módon is igyekeznek magukhoz kötni az ügyfeleket – az OTP-nél a magasabb kamat feltétele például rendszeres jövedelemutalás érkezése a számlára.

Speciális megtakarítások – így gondolkozz róluk

Fontos látni azt is, hogy a klasszikus lekötött betétek mellett továbbra is sikeresek a lépcsőzetes kamatozású konstrukciók. Itt a futamidő előrehaladtával időről időre magasabb kamatot fizetnek az adott betéti ciklusra a bankok. Összességében ugyanakkor az ilyen konstrukcióknál nem a feltüntetett utolsó, sokszor csak 1 hónapra érvényes csillagászatinak tűnő kamatot, hanem a betét teljes futamidejére vetített éves kamatot jobban jelző EBKM (egységes betéti kamatmutató) mértékét érdemes nézni.

Újra reneszánszukat élik a mixelt ajánlatok is, ahol pénzünk egy részét különböző kockázati profillal rendelkező befektetési alapokba fektethetjük, míg a megtakarítás másik fele kiemelt kamatozású betétként kamatozik.

Ugyanakkor a befektetésünk hasznát itt a betét melletti részen elért hozam együttes számításával érdemes megnézni.

A harmadik speciális forma a rendszeres megtakarítások piacra. Ekkor az elvárás az, hogy időről időre újabb pénzek lekötésére növeljük a megtakarított összeget, amely után a megtakarítási program végén magasabb kamatot tehetünk zsebbe.

Attraktív devizabetét kamatok

A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy a klasszikus, ámde némileg kockázatosabb megoldásokat is felvállalók számára manapság kedvező lehet a devizabetétek választása is.

Sok esetben ugyanis ezekre igen magas kamatot fizetnek a bankok.

Nem feltétlenül érdemes persze itt a bizonytalan gazdasági környezetben lévő országok devizáira gondolni – még akkor sem, ha török lírában lévő megtakarításokra van már 10 százalék feletti kamat is.

Ugyanakkor a régióban velünk együtt fejlődő országok devizáinak esetében meglepő lehet, hogy például a forintbetétekre maximum 2 százalékot fizető OTP Banknál 10 ezer euró (3,9 millió forint) lekötése esetén

  • a cseh korona esetében 6,05,
  • a lengyel zloty esetében 4,1 százalék a 12 hónapos lekötésre szóló ajánlat.

Persze, a magyar polgárok döntő részének nincs se korona, se zloty megtakarítása, ám annak fényében érdemes lehet még vásárlással is beszerezni, hogy

  • egy év alatt a forint 16 százalékot gyengült a korona
  • és 8 százalékot a zlotyval szemben,
  • míg 5 éves távban a cseh fizetőeszköz 37,
  • a lengyel 17 százalékot erősödött a magyar pénzhez képest.

Természtesen a múltra vonatkozó árfolyamadatok a jövőre nézve nem irányadóak, s a trend akár annak köszönhetően is megfordulhat, hogy a két régiós országban a magyarországinál magasabb inflációval küzdenek az elmúlt hónapokban – igaz, az alapkamat mindkét országban alacsonyabb, mint a magyar szint.

Figyelmeztetés!
A cikkben szereplő megállapítások nem minősíthetőek a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzésnek és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadásnak.Bármely befektetésben is gondolkozzunk, azt, hogy személy szerint számunkra melyik befektetés a megfelelő, azt csak a befektető személyes kockázatvállalását feltáró egyedi vizsgálattal lehet megállapítani. A konkrét befektetési döntések előtt ezért fontos, hogy több forrásból tájékozódjunk, s ha lehetőségünk van rá, személyesen konzultáljunk befektetési tanácsadóval.

Borítókép: MTVA/Bizományosi/Róka László

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.