Megugrottak a betéti kamatok – az emberek megrohanták a bankokat

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban. A money.hu szakértői szerint nem csak a lekötött betétek összege, de a betétekre fizetett kamat is 9 éves csúcsra jutott márciusban.

Kamatugrás a betéteknél

Miközben a lakáscélú hitelek átlagos kamata 2019 júniusát követően tért vissza idén márciusban a 4,51 százalékos szinthez, a lakossági lekötött betétek statisztikáit szemlélve kilenc évet, 2013 júliusáig kell visszamenni ahhoz, hogy az év harmadik hónapjában kimutatott 3,33 százalékos átlagos kamatnál magasabb összeget találjunk.

Csak március hónapban 122 bázisponttal növekedett a betétekre kínált átlagos kamat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői. Ezzel szemben a piaci lakáshitelek esetében mindössze 24 bázispontos volt a március havi átlagkamat emelkedés mértéke.

Idén márciusban 3 százalékponttal magasabb kamatot fizettek a bankok a lekötött betétek után, mint egy éve.

A betéti kamatok márciusi komoly emelkedésnek köszönhetően az emelkedő infláció ellenére fél éves mélypontra esett a betéti kamatszint mindenkori pénzromláshoz számolt különbsége. Márciusban éven belüli betét lekötés esetén 5,1 százalékkal kisebb kamatot kaptunk, mint a hónapra kimutatott 8,5 százalékos inflációs mérték.

Kilenc évi csúcson az állomány

Az emelkedő kamatokkal összefüggésben ugyancsak kilenc éves csúcsra emelkedett a lekötött betétek összege is.

A bankokban 756,2 milliárd forint értékű pénzt kötöttek le az emberek márciusban.

Egyetlen hónap alatt negyven százalékos volt a bővülés a betétállomány esetében, egy évvel korábban, a 2021. márciusában a lekötött – igaz, átlagosan csak 0,34 százalékot fizető – 422 milliárd forinthoz képest pedig 80 százalékos a bővülés.

Az MNB statisztikái is jól mutatják a banki marzs szűkülését. A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy soha eddig nem volt példa arra, hogy a piaci lakáshitelek és az éven belüli lekötött betétek kamata közötti különbség 2 százalék alá csökkenjen. 2018-19 fordulóján ez a kamatkülönbözet még 4,5 százalék felett volt.

Fogy a látra szóló állomány

A lekötött betétek térnyerése mellett kis mértékben sikerült korrigálni azt az elképesztő számot is amely szerint

a lakosság látra szóló és folyószámla betétben lévő pénz összege 2022 februárjában átlépte a 10 ezer milliárd forintos álomhatárt.

Mivel sokan a megkapott szja- visszatérítést az elmúlt hetekben elköltötték, ennek köszönhetően a nulla százalékos kamaton a bankokban tartott pénzösszeg 91 milliárd forinttal a 10000 milliárdos határ alá csúszott.

Ez is érdekelhet
chatsimple