Látra szóló betét jelentése

A látra szóló betét olyan kamatozási mód, melynél a bankszámlán vagy a betétszámlán lévő pénz nincs lekötve – ahhoz bármikor hozzáférhetünk – viszont a bank kamatot ad a számlán hagyott összeg után. E tekintetben lényegében a bankszámlához hasonló, attól sok esetben nem is különül el, a látra szóló betét összegét a folyószámládon látod elérhető egyenlegként.

A látra szóló kamatozás abból a szempontból speciális, hogy a bank az adott számla záróegyenlegét (vagyis a nap végi egyenlegét) minden nap megvizsgálja és az alapján számolja ki, hogy mennyi kamatot kapunk, amennyi pénz naponta a számlánkon van.

A látra szóló számlákra általában alacsonyabb, vagy 0 százalék kamatot kapunk, mint a lekötött betétek után, mivel előbbinél nincs elköteleződés, megtakarításunkhoz bármikor hozzáférhetünk. Előre nagyon nehéz kiszámolni, hogy pontosan mennyi látra szóló kamatot kapunk, ha a számlánkat aktívan használjuk és szinte naponta változik az egyenlege. Ha jár kamat a látra szóló betét után, az így kapott kamat után is meg kell fizetni a kamatadót.