Látra szóló betét jelentése

A látra szóló betét olyan kamatozási mód, melynél a bankszámlán vagy a betétszámlán lévő pénz nincs lekötve – ahhoz bármikor hozzáférhetünk – viszont a bank kamatot ad a számlán hagyott összeg után. E tekintetben lényegében a bankszámlához hasonló, attól sok esetben nem is különül el, a látra szóló betét összegét a folyószámládon látod elérhető egyenlegként.

Látra szóló betét kamatozása

A kamatozás napi számítással történik, ami azt jelenti, hogy a bank az adott számla záróegyenlegét (vagyis a nap végi egyenlegét) minden nap megvizsgálja és az alapján számolja ki, hogy mennyi kamatot kapsz. Mindezt bizonyos időközönként jóváírja a számládon, vagy pedig hozzáadja a betéten lévő pénzedhez, így pedig a következő alkalommal már a kamattal növelt összeg kamatozik tovább. Ez a befektetési forma a banknak sem a legjobb, hiszen mivel nem kötöd le hosszútávra a pénzed, nem tud vele huzamosabb időre számolni.

A látra szóló számlákra általában ezért alacsonyabb (vagy 0 százalék) kamatot kapunk, mint a lekötött betétek után, mivel nincs elköteleződés, megtakarításunkhoz bármikor hozzáférhetünk.
Ráadásul előre nagyon nehéz kiszámolni, hogy pontosan mennyi kamatot kapunk, ha a számlánkat aktívan használjuk és szinte naponta változik az egyenlege. Ha viszont jár kamat a látra szóló betét után, az így kapott kamat után is meg kell fizetni a kamatadót.