Készpénz helyett osztálypénz számla: az osztálypénz kezelésének biztonságosabb formája

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 9 perc

Osztálykirándulás, szalagavató, ballagás – számos olyan alkalom, amire osztálypénzt kell szedni. Erre a célra ma már külön bankszámlák érhetők el, amikkel egyszerűbb beszedni és nyomon követni az osztálypénzt, mint ha készpénzt alkalmaznátok. Jelenleg a Gránit Bank és az OTP kínál osztálypénz számlát, ezeket néztük meg ezúttal.

A készpénzt le kell venni a bankszámláról, el kell küldeni a gyerekkel, amit aztán valaki egy borítékban megőriz, és ha kell – mondjuk egy osztálykiránduláson –, magatokkal visztek, és abból fizetitek a felmerülő költségeket. A pénzt így nehezebb nyomon követni, és nagyobb a veszélye, hogy elveszik, ellopják, esetleg nem arra költik, amire kellene. Az osztálypénz egyszerűbben beszedhető és nyomon követhető, ha osztálypénz számlát nyittok egy banknál.

Ebben az esetben nincs szükség készpénzre: szülőként az osztálypénzt átutalod a bankszámlaszámra, és meg is vagy. Ha költeni kell róla, akkor pedig ott a biztonságosabb bankkártya (vagy társkártya), amit bármikor le lehet tiltani.

Ha egyes szülők elfeledkeznek az osztálypénz befizetéséről, az is könnyen kezelhető, hiszen nekik ingyenesen fizetési kérelmet lehet küldeni (jelenleg csak a Gránit Bank, az Erste Bank, az MBH Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank tud fizetési kérelmet fogadni). Ilyenkor a bankszámla kezelője küld egy kérést a befizetendő összegről. A szülő ezt megkapja, és nem kell beírnia semmilyen adatot, csak jóvá kell hagynia a megjelölt összeget. Ennek az elfogadásával megtörténik az utalás, ami ugyanannyiba kerül, mint egy eseti utalás, viszont ilyenkor még a tranzakciós illetéket is elengedi az állam, ami 0,3 százalék, de legfeljebb 10.000 forint lenne az utalási díjon felül.

Az osztálypénz számla bankszámlaszámát a KRÉTA rendszerben is be lehet állítani, erre az SZMK képviselőnek (vagy helyettesének) van lehetősége.

Gránit Osztálypénz Számla

A Gránit Osztálypénz Számláját bármely 18 éven felüli személy megnyithatja. Bár a számlának csak egy tulajdonosa lehet, de több személy is megjelölhető, aki rendelkezhet az osztálypénz számla felett. A számlatulajdonos a fő bankkártya mellé egy darab társkártyát is igényelhet, így azt például oda tudja adni az osztályfőnöknek, ha például egy osztálykirándulás alkalmával költeni szeretne az osztálypénzből.

A Gránit Osztálypénz számlacsomag legfontosabb díjai az alábbiak:

Gránit Osztálypénz Standard számlacsomagGránit Osztálypénz Extra számlacsomag
Számlavezetési díj890 Ft/hó0 Ft/hó
NetBank, TeleBank, eBank, VideóBank havi díja0 Ft0 Ft
Bankkártya kibocsátási díja0 Ft0 Ft
Bankkártya díja 1. évben0 Ft0 Ft
Bankkártya díja 2. évtől1 890 Ft0 Ft
Elektronikus utalás díja20 000 Ft összeghatárig: 0 Ft;
20 001 Ft összeghatártól: 0,30% (min. 0 Ft, max. 10 000 Ft)
0 Ft
Csoportos beszedés és rendszeres átutalás díja0,30% (min. 0 Ft, max. 10 000 Ft)0,30% (min. 0 Ft, max. 10 000 Ft)
ATM készpénzfelvétel díja0,60% (min. 0 Ft; max. -)Havi első kettő 0 Ft, továbbiak: 0,60% (min. 0 Ft; max. -)

Forrás: Gránit Bank, 2023.12.20.

A Standard osztálypénz számla havi 890 forintos díj mellett tartható fenn. Ezen kívül a legfontosabb folyamatos költség a bankkártya éves díja, ami 1890 forint és a második évtől kell csak megfizetni.

Az éves költség így 12.570 forint a második évtől.

A bankkártyás fizetés ebben az esetben is ingyenes, így alkalmi költségként még az átutalás díja merülhet fel, ha utalással rendezne az osztály valamilyen költséget. Az utalás 20.000 forintig díjmentes, efölött 0,3 százalék, de maximum 10.000 forint. Az ATM készpénzfelvétel díja jöhet még szóba, de ha már nem készpénzben, hanem elektronikus bankszámlán gyűjtitek az osztálypénzt, akkor a bankkártyás fizetés vagy az átutalás ennél olcsóbb megoldás.

Az osztálypénz számla mellé Gránit Standard Mastercard bankkártya jár, amivel a Booking.com-on történő foglalások esetén akár 6 százalék kedvezményt kaphattok 2025. március 31-ig. A számlaegyenleg után lekötést nem igénylő látra szóló kamat jár az eltelt napok arányában. Az éves látra szóló kamat MNB jegybanki alapkamat mínusz 5,00%, ami jelenleg évi 5,75%.

diákok a tanteremben órán vesznek részt, iskolapad, tanárnő, osztálypénz számla

A Gránit Osztálypénz Extra számlacsomag még a Standard számlánál is olcsóbb: nincs számlavezetési díj vagy éves bankkártyadíj, sőt az átutalás is ingyenes. Az Extra számlacsomagnak azonban az a feltétele, hogy az adott osztályban legalább 10 gyermeknek rendelkeznie kell Gránit Family Junior bankszámlával: a bank igazolást kér a számlával rendelkező gyermekekről, és ennek az ellenőrzése után a következő hónaptól a bank automatikusan átsorolja a Gránit Osztálypénz Standard számlacsomagot Gránit Osztálypénz Extra számlacsomagra. A kedvezmény feltételeit a bank évente jogosult felülvizsgálni.

A Gránit Family Junior bankszámlacsomagról azt érdemes tudni, hogy 18 éven felüli személy nyithatja meg 6-18 éves gyermekek számára, de szülőként neked is hozzáférésed lesz a számlához, így ellenőrizni tudod gyermeked költéseit, és limiteket állíthatsz be vagy akár zárolhatod is a kártyáját. A Gránit Family Juniornak 0 forint a számlavezetési díja és az átutalás 20.000 forintig ingyenes. Gránit Neo Mastercard érintésmentes nem dombornyomott bankkártya jár mellé, aminek sem kibocsátási díja, sem éves díja nincs, társkártya viszont nem igényelhető hozzá.

Vagyis a két legjelentősebb állandó tétel, a számlavezetési díj és az éves kártyadíj szempontjából a Gránit Family Junior díjmentesen fenntartható.

A Gránit Osztálypénz Standard számlacsomagot online is igényelhetitek, amihez személyazonosító igazolványra és lakcímkártyára lesz szükség. A személyes adataidat megadhatod Szelfivel, valamint itt el tudod fogadni a szükséges nyilatkozatokat, dokumentumokat. A szerződéskötés történhet Szelfivel, VideóBankon keresztül vagy a Gránit ügyfélközpontjainak egyikében. A bankszámlaszerződést ezután azonnal, online megkapjátok, és rögtön fogadhat az osztály utalásokat. A számláról költeni egy munkanapon belül lehet. Szelfis számlanyitás esetén a számlanyitás sikerességéről 2 munkanapon belül értesítenek. A Gránit Osztálypénz Extra számlacsomagba történő átsorolást a fent leírt módon tudod kezdeményezni.

OTP Class osztálypénz számla

Az OTP Class osztálypénz számlát általános és középiskolai osztályok pénzügyeinek kezelésére találták ki, aminek csak egy tulajdonosa lehet. A számla felett a tulajdonos vagy az ő meghatalmazottja rendelkezhet. Meghatalmazott csak nagykorú személy lehet.

Az osztályt képviselő szülő vagy felnőtt igényelheti, aki elmúlt már 18 éves.

A számlához társkártyát lehet igényelni, így többen is intézhetitek az osztály pénzügyeit. Ezzel kiváltható, hogy a szülő a saját bankszámláját és bankkártyáját használja az osztály pénzügyeinek kezelésére.

A havi számlakivonatot meg lehet osztani, a kiadások és a bevételek egyszerűen nyomon követhetőek OTP MobilBankon és az eKréta felületén is.

Az OTP Class osztálypénz számla legfontosabb díjai:

OTP Class AlapcsomagOTP Class + 5 db Junior csomagOTP Class + 15 db Junior csomag
Számlavezetési díjakciós díj: 990 Ft / hó

nem akciós díj: 1.797 Ft/hó
DíjmentesDíjmentes
OTPdirekt (telefonos ügyintézés, internetbank, mobiltelefonos szolgáltatás, SmartBank)197 Ft / hó197 Ft / hóDíjmentes
Mastercard Online Smart betéti kártya kibocsátási díj2.700 FtDíjmentesDíjmentes
Mastercard Online Smart betéti kártya éves díj2.978 FtElső évben díjmentes, utána 2.978 FtDíjmentes
Elektronikus utalás díjaakciós díj: 0,2%, max. 6.870 Ft

nem akciós díj: 0,2%, maximum 10.870 Ft
akciós díj: 0,2%, max. 6.870 Ft

nem akciós díj: 0,2%, maximum 10.870 Ft
Díjmentes
(150.000 Ft/hó limitig)
Készpénzfelvételi díj OTP ATM-ből135 Ft + 1,49%135 Ft + 1,49%Havi 2 db díjmentes

Forrás: OTP Bank, 2023.12.20.

Az OTP Class számlavezetési díja 990 forint havonta, valamint az OTPdirektért is havi 197 forintot kell fizetni. Ez utóbbi szükséges ahhoz, hogy a netbankot vagy a mobilbankot használni tudjátok. Ezen kívül a Mastercard Online Smart bankkártya kibocsátásért 2700 forintot kell fizetni, aminek 2978 forint éves díja is van. Ezek tehát azok a folyamatos költségek, amiket mindenképp ki kell fizetni az alapcsomagnál.

Éves szinten drágább, mint a Gránit megoldása, mivel ennél 17.222 forint költséggel lehet számolni (plusz az első évben ehhez hozzájön 2700 forint kártyakibocsátási díj).

Ha utalásra kerülne sor, akkor ennek az akciós díja 0,2 százalék, de maximum 6870 forint. A készpénzfelvételért 135 forintot és 1,49 százalékot kérnek el az OTP saját ATM-einél.

A bank kedvezményes díjakat biztosít, ha az OTP Class mellé 5, illetve 10 diák OTP Junior csomagot nyit az osztályból. A kedvezmények igénybevételéhez elég bediktálni a Junior számlaszámokat.

Az OTP Juniorról azt érdemes tudni, hogy 0-24 éves kor között nyitható meg, a számlavezetési díja 0 forint. Mastercard Online Junior bankkártya jár mellé, aminek ingyenes a kibocsátása, és nincs éves kártyadíja. Utalni 14 éves kor felett lehet, ebben az esetben az elektronikus utalási díj 0,35 százalék, de minimum 292 forint, maximum 13.214 forint.

Az OTP Class számláról lényeges kiemelni, hogy ez egy fizetési számla, ezért az olyan szolgáltatások nem vehetők vele igénybe, mint a csoportos beszedés, az állandó átutalás, nem kapcsolható hozzá folyószámlahitel, a számlára hitel nem folyósítható, a számla nem szüneteltethető és betétlekötés sem lehetséges.

Az OTP Class számla bankfiókban vagy online videóhívással igényelhető a VideóBanki szolgáltatáson keresztül.