Bankszámlanyitás gyerekeknek: a legjobb bankszámlák 18 év alattiaknak

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 12 perc

18 év alatti gyermekednek is nyithatsz bankszámlát, amire elutalhatod a zsebpénzét, és egy bizonyos kor felett bankkártyát is kaphat hozzá. A gyerekeknek szóló bankszámlák rendkívül kedvezményesek: bizonyos bankoknál akár díjmentesen fenntarthatóak.

Egy korábbi cikkünkben összehasonlítottuk a 18 év feletti diákoknak, tehát leginkább egyetemistáknak szóló bankszámlákat, illetve a Diákhitel Számlákat. Mostani cikkünkben a 18 év alatt igénybe vehető bankszámlákról lesz szó.

bankszámlanyitás gyerekeknek: a 18 év alatti lány a diák bankkártyájával ül a kávézóban, narancslével, laptoppal

18 éves kor alatt a szülő jelenlétére is szükség lesz a számlanyitáshoz, amelyhez általában az alábbi dokumentumok szükségesek:

 • gyermek: személyi igazolvány, lakcímkártya (és diákigazolvány, ha kérik)
 • szülő iratai: személyi igazolvány vagy útlevél vagy jogosítvány és lakcímkártya

Gyerekeknek és 18 év alattiaknak szóló bankszámlák összehasonlítása

A gyerekeknek szóló bankszámlák összehasonlításánál 14 évet adtunk meg a bankszámla-kalkulátorunkban, és azt feltételeztük, hogy havi 20.000 forint érkezik be a számlára. Ezen kívül 5 darab bankkártyás költéssel számoltunk, melyek értéke külön-külön 10.000 forint. Készpénzfelvétel helyett bankkártyás költéssel kalkuláltunk.

A második évtől esedékes költségek alapján az alábbi sorrendet kaptuk a 18 év alattiaknak szóló bankszámlák között:

éves költség a második évtőléletkorbankkártya
Gránit Family Junior számlacsomag0 Ft6-18 évGránit Neo Mastercard érintésmentes nem dombornyomott bankkártya
OTP Junior Számla0 Ft0-24 évMastercard Junior kártya
MBH Diák Számlacsomag0 Ft14-25 évVisa Diák, Visa Classic, Visa Fenntartható, Mastercard Standard
Erste Cseperedő Bankszámla2 692 Ft0-14 évMastercard Diák bankkártya (7 éves kortól)
Erste Diák EgySzámla Díjcsomag2 692 Ft14-26 évMastercard Diák bankkártya
Duna Takarék Bank Ifjúsági Számlacsomag3 562 Ft7-26 évKölyökkártya (7-14 év között), MasterCard Unembossed PayPass, MasterCard Paypass bankkártya
K&H Ifjúsági számlacsomag4 155 Ft6-26 évK&H Mastercard érintőkártya (14 év felett)
UniCredit Diákszámla Zéró4 420 Ft14-25 évUniCredit Mastercard Standard bankkártya
Raiffeisen Yelloo számla6 616 Ft14-25 évRaiffeisen VertiCard

Forrás: money.hu 18 év alatti bankszámla kalkulátor, 2023.11.03.

A kilenc darab bankszámla közül három olyat találtunk, ami 0 forintos költséggel fenntartható, ha csak bankkártyás költésekre használja a gyermek: ilyet a Gránit, az OTP és az MBH Bank kínálatában lehet találni.

Az életkort tekintve az OTP és az Erste egy-egy csomagja már a gyermek születésétől kezdve elindítható, míg a Gránit és a K&H esetében meg kell várni a 6 éves kort. Bizonyos bankoknál csak 14 éves kortól lehet bankszámlát nyitni a gyermek részére. Egyes bankszámlák 18 év felett is használhatók, akár a gyermek 25-26 éves koráig.

Arra vigyázzatok, hogy bizonyos diákszámlák hiába kedvezményesek, egy idő után jóval drágább számlacsomagra váltanak át akkor is, ha a gyermek az életkora alapján még jogosult lenne a diákszámlára.

Gránit Family Junior számlacsomag

 • 0 Ft számlavezetési díj
 • 0 Ft éves bankkártyadíj
 • virtuális malacpersely

A Gránit Family Junior számlacsomagot 6-18 éves kor között lehet igényelni, és feltétele, hogy a szülő (vagy törvényes képviselő) rendelkezzen a banknál számlaszámmal. A Family Junior számlát a gyerekeddel közösen, online nyithatod meg, akár egy szelfi segítségével. Amint a gyermeked betölti a 18. életévét, a következő hónaptól a Family Junior számla átvált Gránit Digitális számlára, aminek a számlavezetése szintén 0 forint, viszont a Gránit Neo Mastercard bankkártyának ilyenkor már 4990 forint éves díja van, ami helyett választható a Gránit Standard Mastercard nem dombornyomott bankkártya 3090 forintért.

Azonban ha a gyermek továbbtanul, akkor szintén nulla forintos csomagként érthető el számára a Gránit Diákszámla, ingyenes Mastercard Neo bankkártyával, egészen 26 éves korig.

Szülőként lehetőséged van a Gránit eBank Family funkcióján keresztül a bankkártya ideiglenes lezárására/újraaktiválására, illetve a limitek módosítására. A Gránit Family Junior számlacsomag esetén naponta 30.000 forintig lehetséges átutalást kezdeményezni.

A gyermekek mindemellett díjmentesen használhatják a kifejezetten számukra kialakított Gránit Family appot, ahol látják a költéseiket és bevételeiket, kezelhetik megtakarításaikat, és extra zsebpénzért cserébe feladatot kérhetnek és vállalhatnak.

OTP Junior Számla

 • 0 Ft számlavezetési díj
 • 0 Ft a bankkártya kibocsátási és éves díja
 • díjmentesen átutalhatod a zsebpénzét, ha fizetési kérelmet küld

Az OTP Junior Számla 0-24 éves kor között indítható el, Mastercard Online Junior Start kártyát viszont csak 7 éves korától kaphat a gyermek. 14 év alatt csak bankfiókban tudtok számlát nyitni, 14-18 között már VideóBankon keresztül is, 18-24 év között pedig a Selfie számlanyitás is rendelkezésre áll.

Kiskorú esetén több jogosultságod is van szülőként: a számlaegyenleg erejéig szabadon rendelkezhetsz a bankszámla felett (a jogszabályban rögzített esetek kivételével), okmányaid bemutatásával készpénzt vehetsz fel bármelyik belföldi OTP bankfiókban, egyszeri vagy rendszeres átutalási megbízást kérhetsz bármilyen OTP bankszámlára (akár a sajátodra is), ami az általad megadott napon teljesül.

MBH Diák Számlacsomag

 • 0 Ft-os havi számlavezetési díj (elektronikus kivonat esetén)
 • 0 Ft-os éves díjú Mastercad Standard, illetve Visa Classic kártya
 • 0 Ft-os Üzenetküldő szolgáltatás

Az MBH Diák Számlacsomag 14-25 év között nyitható meg, ha igazoljátok, hogy a gyermekednek tanulói jogviszonya van. Az MBH Diák számla csak 2 évig használható, utána automatikusan MBH Belépő csomagra módosul, aminek viszont nem ingyenes, hanem 13.740 forint a számlavezetési díja éves szinten (elektronikus kivonat esetén), emellett a Mastercard Standard bankkártya éves díja 8015 forint. 14 és 18 év között a szerződéskötéshez törvényes képviselő személyes megjelenése és írásbeli hozzájárulása szükséges.

Erste Cseperedő Bankszámla

 • 0 Ft számlavezetési díj
 • 2692 Ft a bankkártya éves díja

Az Erste Cseperedő Bankszámlát 0-14 év kor között lehet választani, amihez 7 éves kortól Mastercard Diák bankkártya igényelhető. A napi vásárlási limit 10.000 forint, a készpénzfelvételi limit 5.000 forint, de akár alacsonyabb korlátot is beállíthatsz. Szülőként rálátásod lesz a gyermeked bankszámlájára: a George Weben és a George Appon keresztül nyomon követheted bankszámlájának aktuális egyenlegét, vásárlásait vagy készpénzfelvételét.

Egy 2023. december 31-ig tartó nyitási akció keretében elengedik a 2692 forintos kártyakibocsátási díjat, valamint ha utalsz a gyermekednek havi 2.000 forint zsebpénzt, akkor azt a bank megduplázza egy 2.000 forintos díjkedvezmény formájában 6 hónapon keresztül. Ha Erste Future Junior Programot is indítasz mellé, akkor 6 hónapig 4.000 forintos díjkedvezményt kaphattok (a két kedvezmény nem összevonható). Az akció feltétele (többek között), hogy a gyermekednek nem lehetett korábban Cseperedő bankszámlája, és ha 7 évnél idősebb, akkor bankkártyát is igényelni kell mellé.

Erste Diák EgySzámla Díjcsomag

 • 0 Ft-os ügyfélkapcsolati díj akciósan, elektronikus kivonattal (egyébként havi 280 Ft)
 • 2692 Ft éves bankkártyadíj

Az Erste EgySzámla Díjcsomag Diák ügyfelek számára 14-26 év között vehető igénybe, ami mellé Mastercard Diák bankkártya igényelhető. A számlacsomag kondíciói 2026. március 1-ig érvényesek, utána a mindenkori Erste Bázis Díjcsomag kondíciói lesznek érvényesek, aminek már 40.104 forint az éves számlavezetési díja, és minimum 6631 forintot elkérhetnek a bankkártyáért.

Diák ügyfelek esetén az Őrszem szolgáltatás havi díja visszavonásig, de legalább 2024. szeptember 30-ig 0 forint. Az Erste Diákszámlán belül akár több forint- és devizaszámla is lehet plusz költség nélkül, akár öt devizanemben (euró, amerikai dollár, angol font, svájci frank, kanadai dollár).

Ha online nyitja meg a számlát 2023. december 31-ig, akkor a gyereked 30.000 forint díjkedvezményt szerezhet, de csak 18 év felett, és csak akkor, ha 2023. augusztus 31-én nem volt az Ersténél élő lakossági bankszámlája. Ezen kívül bankkártyát kell igényelnie és aktiválnia, valamint a számlát nem szüntetheti meg két évig.

Duna Takarék Bank Ifjúsági Számlacsomag

 • 1572 Ft éves számlavezetési díj
 • 0–1990 Ft éves bankkártyadíj

A Duna Takarék Bank Ifjúsági Számlacsomagját 7-26 év között lehet elindítani. 7-14 éves korig Kölyökkártya igényelhető, aminek az éves díja 0 forint. 14-18 éves korban MasterCard Unembossed PayPass kártya kérhető, ez azonban már 1990 forintba kerül évente. 18-26 éves korban a bankszámla mellé MasterCard Standard PayPass bankkártya jár, ami szintén 1990 forintba kerül éves szinten. Társkártya igénylésére a számlacsomagon belül nincs lehetőség.

A számlavezetési díj mellé a bank havi 10 forint zárlati díjat számol fel. A díj felszámítására nem kerül sor, ha NetB@nk szolgáltatás szerződést kötsz a bankkal. Mi zárlati díjjal nem számoltunk.

K&H Ifjúsági számlacsomag

 • 0 Ft számlavezetési díj
 • 4155–6233 Ft éves kártyadíj

A K&H Ifjúsági számlacsomagot 6-26 éves korban lehet megnyitni. 6-14 éves korban még nem igényelhető bankkártya, de K&H bankfiókban havi egy készpénzfelvétel ingyenes.

14-18 éves korban K&H Mastercard betéti érintőkártya igényelhető 4155 forint éves díj mellett. 16 éves korig havonta az első két darab bankkártyás készpénzfelvétel belföldi ATM-ből legfeljebb 150.000 forint értékben díjmentes. 16 éves kortól okostelefonnal vagy okosórával is fizethet a gyereked. A bankszámla mellé nyithattok K&H ifjúsági megtakarítási számlát is, amiről nem tudsz bankkártyával költeni.

18-26 éves korban a K&H Mastercard betéti érintőkártya éves díja már 6233 forint. A 26. életév betöltésekor az Ifjúsági számla K&H lakossági számlacsomagra fog váltani, aminek a számlavezetési díja 8028, a kártyadíja 8310 forint évente.

UniCredit Diákszámla Zéró

 • 0 Ft éves számlavezetési díj
 • 4420 Ft éves bankkártyadíj (50% kedvezmény)

Az UniCredit Diákszámla Zéró 14-25 év között indítható, diákigazolvány nem kell hozzá. Egy 2023. november 30-ig tartó akció keretében a Mastercard Standard bankkártya 6660 forintos kibocsátói díját és a 8840 forintos első éves díját jóváírják online számlanyitás vagy -igénylés esetén. A kártya díjára 50 százalékos kedvezmény vonatkozik a második évtől, ami így 4420 forint, és addig tart, amíg ebben a csomagban van a gyermeked. A mobilalkalmazási szolgáltatást a 18. életév betöltése után lehet választani és aktiválni. A 26. születésnapját követő év első napjától a számlát Privát Plusz számlára váltják.

Egy 2023. december 15-ig tartó számlanyitási akció keretében 35.000 forint értékű eMAG kuponkódot kaphattok, aminek a feltételei (többek között):

 • Mastercard Standard vagy Mastercard Gold betéti kártya igénylése és aktiválása,
 • 14-17 év között netbank igénylése, 18-26 év között mobilalkalmazási szolgáltatás igénylése és aktiválása,
 • legalább 5 kimenő és lekönyvelt tranzakció forintban a számlanyitást követő hónap végéig,
 • 14-17 év között a törvényes képviselőnek az e-mail címét és mobilszámát, 18-26 év között a számlatulajdonosnak az e-mail címét és mobiltelefonszámát meg kell adnia.

Ebben az esetben a bank a számlanyitást követő 2. hónap utolsó banki munkanapjáig 35.000 forint értékű eMAG kuponkódot küld el sms-ben és e-mailen keresztül. 18 év alatt a kuponkódot a törvényes képviselő elérhetőségeire küldik el.

Raiffeisen Yelloo számla

 • 0 Ft éves számlavezetési díj
 • 6616 Ft éves bankkártyadíj
 • havi 20.000 forint átutalás ingyenesen (csak online)

Raiffeisen Yelloo számlát 14-25 év között lehet igényelni, ha az elmúlt 6 hónapban nem rendelkeztél a banknál lakossági bankszámlával. 18 éves korig a számlanyitás csak bankfiókban lehetséges, afölött online is meg lehet nyitni. Kiskorúnál a myRaiffeisen applikációban és a DirektNeten nyomon követheted gyermeked költéseit.

Az online belföldi és SEPA átutalások 20.000 forintig díjmentesek. Egy 2023. december 31-ig tartó akció keretében elengedik a bankkártya kibocsátási díját (3597 Ft) és az első éves díját (6616 Ft).

A számla a 25. életév betöltését követő év március első munkanapján átvált Mindennapok 2.0 számlacsomagra, aminek már 9720 forint számlavezetési díja van évente, a kártyadíj viszont ugyanúgy 6616 forint.