Ingyenes készpénzfelvétel 150 ezer forint felett és alatt

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 8 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A megfelelő opciók kihasználásával már havi 190 ezer forint készpénzt vehetsz fel ingyen, sőt a Revolut és a Wise használatával ennél akár többet is. Néhány szabályt azonban be kell tartanod a kedvezményhez – ezeket a tudnivalókat szedtük most össze az ingyenes készpénzfelvételről.

A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt 2013-ban módosították pénzügyi rezsicsökkentés címszóval, amihez kapcsolódott az 53/2013. (XI. 29.) NGM rendelet.

Ennek az eredményeként 2014. február 1-től havonta két alkalommal, összesen 150.000 forint összegig lehetővé tették az ingyenes készpénzfelvételt bármely belföldi bankautomatából (ATM).

Ebben az esetben még a tranzakciós illetéket sem számolhatják fel a bankok a készpénzfelvételért, de nekik attól még kötelességük megfizetni. Ráadásul nem kötelező a saját bankod ATM-ét használnod: bármely belföldi bankautomatából ingyen vehetsz fel pénzt. A kedvezmény betéti kártyákra vonatkozik, hitelkártyákra nem.

hölgy az atm-nél él az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével

Az ingyenes készpénzfelvételről nyilatkoznod kell a bankodnál, megjelölve azt a bankszámlát, amelyiknél igénybe szeretnéd venni, ugyanis fejenként csak egy bankszámlánál lehet élni a kedvezménnyel. Sok esetben ez könnyen elintézhető a mobilbanki alkalmazásodban, ahol többnyire csak be kell pipálni ezt az opciót, majd azonosítás révén elfogadni a nyilatkozatot. Ugyanezt megteheted a számlavezető bankod internetbankjában online vagy a bankfiókjában személyesen is. A nyilatkozatot akkor is meg kell tenned, ha csak egy bankszámlád van, amennyiben élnél a kedvezménnyel.

A mozgásukban vagy másban akadályozott ügyfelek eseti meghatalmazott útján is nyilatkozhatnak, ehhez közokirat vagy teljes bizonyító erejű magánokirat szükséges (a bankok határozzák meg, hogy melyiket fogadják el).

Ki veheti igénybe a havi 150.000 forintos ingyenes készpénzfelvételt?

A törvény értelmében az ingyenes készpénzfelvétel feltételei az alábbiak:

  • magánszemélyként nyilatkozhatsz,
  • 16 évnél idősebbnek kell lenned,
  • forintban veszed fel a készpénzt,
  • magyarországi ATM-et kell használnod,
  • Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel kell rendelkezned,
  • írásbeli nyilatkozatot tettél arra vonatkozóan, hogy melyik számlánál szeretnéd igénybe venni a kedvezményt.

Cégek, vállalkozások, gazdasági társaságok nem élhetnek az az ingyenes készpénzfelvétellel, az csak magánszemélyekre (fogyasztókra) vonatkozik.

Mikortól él a készpénzfelvételi kedvezmény?

Ha a nyilatkozatot az adott hónap 20-áig megtetted, akkor az ingyenes készpénzfelvételi kedvezményt a következő hónaptól veheted igénybe. Figyelj tehát arra, hogy nem lép azonnal életbe. A nyilatkozat megtételének hónapjában még levonják a tranzakciós díjakat minden készpénzfelvétel esetén (hacsak nincs olyan banki kedvezmény, ami ezt ingyenesen biztosítja).

Újra kell nyilatkoznom, ha bankszámlát váltok?

Ha bankszámlát váltasz, akkor az új bankszámlára vonatkozóan új nyilatkozatot kell tenned, amivel a korábbi ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozatod visszavonásra kerül, mivel egyszerre csak egy nyilatkozat lehet érvényben. Vagyis a kedvezmény bármikor átvihető egyik számláról a másikra.

A bankfiókra is vonatkozik az ingyenes készpénzfelvétel?

Átmenetileg, 2014. december 31-ig a bankfiókban is vehettek fel ingyen készpénzt azok, akiknek 2013. november 22-én (a törvény hatálybalépésekor) nem rendelkeztek bankkártyával. Mindenki más már ekkor is csak az ATM-eket használhatta ingyenes készpénzfelvételre. Azóta viszont bankfiókban nem lehet érvényesíteni ezt a kedvezményt (a bank természetesen dönthet úgy, hogy saját hatáskörében ad ilyen kedvezményt, de erre az állam nem kötelezi).

A postai készpénzfelvétel POS-terminálon keresztül történik, ezért arra sem vonatkozik a kedvezmény.

Mi van akkor, ha a bankszámlának több tulajdonosa van?

Több számlatulajdonos (pl. egy házaspár) vagy fő- és társkártya megléte esetén a havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi keret együttesen vonatkozik a több tulajdonosra, a kedvezmény ugyanis a számlára vonatkozik.

Már a postán is elérhető a havi 150.000 forintos ingyenes készpénzfelvétel

2024. áprilistól az ingyenes készpénzfelvételt a postákra is kiterjesztették: ugyanúgy havi kétszer lehet készpénzt felvenni díjmentesen, összesen 150.000 forint értékben.

További 40 ezer forint ingyenes készpénzfelvétel a boltokban

2023 júliusától egy új ingyenes készpénzfelvételi opció is elérhető azokban a boltokban, amelyek csatlakoztak a cashback-szolgáltatáshoz: bankkártyás fizetéskor havi két alkalommal, összesen maximum 40 ezer forint készpénzt vehetsz fel a kasszástól.

Ezzel együtt havonta már 190 ezer forint készpénzhez lehet hozzájutni díjmentesen.

A boltok önkéntes alapon csatlakoznak a cashback-rendszerhez, de egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik üzletekben, bolthálózatokban lesz elérhető a lehetőség. A Portfolio értesülései szerint a Tesco, a Spar és a Lidl vizsgálják a cashback bevezetésének lehetőségét.

Magyarországon az elmúlt hónapokban díjazás ellenében a Penny Market áruházai és az OTP Bank nyújtott hasonló szolgáltatást. Az OTP-s bankkártyával rendelkező vásárlók legalább 3000 forintnyi áru vásárlása esetén 20 ezer forint készpénzt vehetnek fel a Penny pénztáraiból, és ezt többször is megismételhetik. Ez akció keretében 40 ezer forint felett is ingyenes.

Ingyenes készpénzfelvétel Revolut és Wise esetében

A Revolut és a Wise nem a magyar bankrendszer részei, mivel ezek nem bankok, hanem határon átnyúló pénzügyi szolgáltatók, ezért a kötelezően előírt ingyenes készpénzfelvétel biztosítása sem vonatkozik rájuk. Ez viszont nem azt jelenti, hogy ne lenne náluk ilyen opció.

A Revolut esetében az ingyenes Standard és a havi díjas Plus csomag havi 200 eurónak (~74.000 Ft) megfelelő ingyenes készpénzfelvételt tesz lehetővé, amit a Standard csomagnál legfeljebb 5 részletben kell teljesíteni. Az előfizetéses Premium havi 400, a Metal havi 800 euróval egyenértékű ingyenes készpénzfelvételt biztosít. Ha túlléped a havi korlátot, 2 százalékos díjat számolnak fel a felvett összeg arányában.

A Wise havonta két ingyenes készpénzfelvételt tesz lehetővé összesen legfeljebb 80.000 forint értékig. Ha a két alkalom során meghaladod ezt a limitet, akkor a 80.000 forint feletti részre 1,75 százalékos díjat számítanak fel. Három vagy több készpénzfelvétel esetén minden alkalommal 200 forint fix díjat kell kifizetned, illetve a 80.000 forint feletti részre az 1,75 százalékos díjat is levonják.

Bankszámlák ingyenes készpénzfelvétellel

A bankok is tisztában vannak vele, hogy sokan gyakran vagy nagyobb összegben kénytelenek készpénzt felvenni, és erre reagálva kialakítottak olyan bankszámlacsomagokat, amik díjmentes készpénzfelvételt biztosítanak havi 4-5 alkalommal vagy akár korlátlan mennyiségben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a készpénzfelvétel ugyan valóban díjmentes ezeknél (a megadott keretig), ám ennek a szolgáltatásnak havi díja lehet, vagy a számláknak magasabb lehet a számlavezetési díja. A költségeknek mindig nézz utána, ebben segít neked a bankszámla-kalkulátorunk. Ezen kívül a bankok feltételeket is szabhatnak a kedvezményes teljesüléséhez.

Jelenleg az alábbi bankszámlák biztosítanak díjmentes készpénzfelvételt:

bankszámlacsomaghol érvényes?ingyenes készpénzfelvétel mértéke
CIBECO bankszámla CIB Visa Inspire bankkártyávalBizonyos külföldi ATM-eknél.*korlátlan
CIBECO Plusz bankszámlaKülföldi ATM-eknél.2 db / hó
GránitBajnok Plusz bankszámlaBármely belföldi ATM-ből.4 db / hó
K&HKényelmi Plusz számlacsomagCsak K&H ATM-ből.5 db / hó**
MagNetAlapszámlaMagNet bankfiókban.havi egy, max. 50.000 Ft-ig
OTPSmart számlacsomag 2 ATM csomag kedvezménnyelCsak belföldi OTP ATM-ből.2 db / hó
(havi díj: 555 Ft)
OTPSmart számlacsomag 5 ATM csomag kedvezménnyelCsak belföldi OTP ATM-ből.5 db / hó
(havi díj: 949 Ft)
UniCreditIkon Plusz számlacsomagBármely belföldi ATM-ből.4 db / hó***

*Az Intesa Sanpaolo csoport ATM-eiből ingyenes az alábbi országokban: Olaszország, Horvátország, Egyiptom, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Oroszország, Szerbia, Ukrajna, Moldávia.
**A K&H a tranzakciós költséget a kedvezménnyel érintett tranzakciók esetén is felszámítja.
***Kizárólag díjmentes készpénzfelvételi nyilatkozat nélkül érvényes. Az akció 2024.09.30-ig tart.
Forrás: 2024. április 3-án érvényes banki hirdetmények.

Vedd figyelembe, hogy a díjmentesség ellenére bizonyos bankok számolhatnak fel tranzakciós illetéket, ami készpénzfelvétel esetén 0,6 százalék, és nincs alsó vagy felső korlátja.

Ha nem ragaszkodsz az ingyenes készpénzfelvételhez, szimplán csak szeretnéd, hogy minél olcsóbb legyen ennek a díja, akkor az alábbi cikkben összegyűjtöttük bankonként a legkedvezőbb készpénzfelvételi díjakat: