Közös bankszámla előnyei és hátrányai

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 6 perc

Számos oka lehet, hogy a közös vagy a külön bankszámlát választjátok egy párkapcsolatban, de egy tényező mindenképp a közös bankszámla mellett szól: az alacsonyabb költségek. Ez esetben megspóroljátok a számlavezetési díjat (ha van), viszont vélhetően két bankkártyát fogtok használni, így valamivel többet kell kártyadíjra költeni.

A közös bankszámla előnye még, hogy könnyebb így intézni a mindennapi pénzügyeket: mindketten hozzáfértek a közös kasszához, amiből fizethetitek a számlákat és az egyéb közös kiadásokat, valamint a bevételek-kiadások számontartása is egyszerűbb. Hátrány is lehet persze, hogy mindketten ráláttok a számlatörténetre, így látjátok egymás költéseit.

közös bankszámla: idősebb házaspár a közös számlájukat nézi a netbankon

Közös bankszámla esetén kétféle jogi helyzet állhat elő:

  1. közös tulajdonú bankszámla: a bankszámlának jogi értelemben is mindketten a tulajdonosai vagytok – mint számlatulajdonos és társtulajdonos –, így egyenlő jogokkal rendelkeztek, és ugyanúgy kezelhetitek a számlát.
  2. keretszerződéses bankszámla: a bankszámlának egy fő tulajdonosa lehet, aki megjelölhet egy rendelkező személyt, aki ugyan korlátozottan, de hozzáférhet a számlához.

A közös tulajdonú bankszámla előnye, hogy egyenrangú felekként kezelhetitek a számlátokat, ez az opció azonban kevesebb banknál elérhető. Ennél gyakoribb a keretszerződéses bankszámla, ahol a számla fő tulajdonosa több jogot kap: megszüntetheti a számlát, kijelölheti a rendelkezőt, de fel is függesztheti az ő hozzáférését – a rendelkezőnek ilyen jogai nincsenek. Egy ilyen helyzet ellentéteket szülhet, mivel a tulajdonos visszaélhet a többletjogaival.

Ugyanakkor a tulajdonos és a rendelkező is külön internetbanki és mobilbanki azonosítót kap, hozzáférnek a banki adatokhoz és külön bankkártyát használhatnak.

Bizonyos bankoknál az első (főkártya) után minden további bankkártya társkártyának minősül. Ez a költségek szempontjából lényeges. A fő- és társkártya kibocsátási és éves díja lehet egyező, de előfordulhat, hogy egyik vagy másik drágább. Olyan is lehet, hogy a kedvezményes díjazás csak a főkártyára vonatkozik.

Egy bankszámlának maximum két tulajdonosa lehet (számlatulajdonos és társtulajdonos), de társkártyát akár többen is igényelhettek, így akár a rendelkező személy, akár a gyerekeitek is kaphatnak – ilyenkor természetesen plusz díjak merülhetnek fel. A megoldással nyomon lehet követni a társkártyával rendelkező gyermek költéseit, és akár egyedi költési limitek is beállíthatóak hozzá.

A társkártya birtokosának csak bankkártyás fizetésre és készpénzfelvételre van lehetősége, egyéb tranzakciókat – például átutalás, csoportos beszedés stb. – nem hajthat végre. A társkártyás költésekről a főkártyához hasonlóan beállítható sms vagy push-értesítés, bankonként eltérő azonban, hogy a kártyaforgalomról szóló üzenet csak egy vagy több személy számára is kiküldhető-e.

Társkártyát a számlatulajdonos igényelhet. Ha a számlának két tulajdonosa van, akkor a társkártya igényléséhez mindkét tulajdonosnak hozzá kell járulnia. A bank előírhatja, hogy a társkártya birtoklója nem lehet 18 év alatti, és nem lehet tulajdonosa a számlának. Vagyis nem mindenhol engedik meg, hogy kiskorúnak társkártyát igényelj.

Már a Revolutnál is elérhető a közös számla: bárkit hozzáadhatsz a számládhoz, aki az EGT-n belül élő Revolut-felhasználó. Mindketten igényelhettek saját Revolut-kártyát, ami ugyanahhoz a számlához tartozik.

Közös bankszámla öröklése halál esetén

Közös tulajdonú számlánál, ha meghal az egyik tulajdonos, akkor a túlélő társtulajdonos továbbra is jogosult a számla felett rendelkezni. Közös tulajdonú számlánál haláleseti kedvezményezettet nem lehet megadni, a tulajdonostársak egymás haláleseti kedvezményezettjeinek minősülnek.

Keretszerződéses közös számlánál megjelölhető haláleseti kedvezményezett (akár több is), ilyenkor a számlaegyenleget hagyatéki eljáráson kívül, viszonylag gyorsan megkapja a megjelölt személy (vagy személyek). A számla és az azon lévő egyenleg hozzáférhető, felhasználható marad, nem kell megvárni a közjegyzői hagyatékátadás jogerős befejezését, ami akár hónapokig is elhúzódhat. Ezen kívül a számlatulajdonosnak lehetősége van arra, hogy az örököseitől eltérő személyt jelöljön meg kedvezményezettnek.

Ha egy tulajdonosa van a bankszámlának és nincs megjelölve haláleseti kedvezményezett, akkor a számlán lévő összeg 50 százalékát zárolják, aminek a sorsáról a hagyatéki tárgyaláson döntenek.

Azt fontos tudni, hogy magát a bankszámlát nem, csak annak az egyenlegét lehet örökölni. Az örökösnek a részére kifizetett összeget a saját számláján kell elhelyeznie.

Ha a folyószámla-egyenlegen kívül bankbetétek, értékpapírok is az elhunyt birtokában voltak, akkor ezek örökléséről szintén a hagyatéki tárgyaláson kell dönteni, ezeknél ugyanis nem lehet haláleseti rendelkezést tenni.

Közös bankszámla megszüntetése

Az MNB 2021. júliusban körlevélben hívta fel a bankok figyelmét: a közös bankszámla abban az esetben is megszüntethető, ha inkasszó vagy végrehajtás alatt áll, vagy egyéb hatósági intézkedés miatt letiltották, vagy hatósági átutalás áll ott sorban, vagy vitás helyzetben vagytok a bankkal, esetleg panaszügyetek van folyamatban a bankkal kapcsolatban. Az esetleges tartozások, vitás ügyek elszámolására a számla megszüntetésére irányuló ügyfélnyilatkozat befogadása után is sor kerülhet. Ha a bankszámlátok 6 hónapnál régebbi, akkor a felmondás miatt semmiféle díjat, költséget nem számíthat fel a bank.

Ha a bankszámlának mindketten tulajdonosai vagytok, akkor csak közösen szüntethetitek meg.

Ha egy fő-számlatulajdonos van, és a másik fél csak rendelkező személy, akkor a számlatulajdonos egyedül is megszüntetheti a számlát. A rendelkezőnek erre nincs jogosultsága.

Arra figyeljetek a bankszámla megszüntetésekor, hogy ha a bankszámla-szerződésetek mellett a bankkal egyéb szerződéseket is kötöttetek (önálló kiegészítő szerződések formájában), akkor ezeket külön-külön kell felmondanotok.