Ingyenes bankszámlák: ezeknél spórolhatod meg a számlavezetési díjat

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 10 perc

Szinte minden hazai bank kínál már olyan 0 forintosnak vagy ingyenesnek hívott bankszámlát, aminél elengedik a számlavezetési díjat. A kedvezményt sokszor jövedelmi feltételhez kötik, de nem mindenhol. Összegyűjtöttük az ingyenes bankszámlákat.

Az ingyenesnek nevezett bankszámláknál a számlavezetés megspórolása ellenére sok egyéb költség jelentkezhet, amitől ezek mégsem teljesen ingyenesek, de hogy mekkora ez a költség, az a bankodon és rajtad is nagyban múlik. Ha nem szoktál átutalni és készpénzt is csak a 150.000 forintos ingyenes havi limitig veszel fel, akkor csak a bankkártya díját kell kifizetned, ami a legtöbb banknál nem ingyenes, de ha megfelelően választasz csomagot, akkor havi 200 forint alatt megúszhatod. Így a bankszámlád tényleg szinte ingyenes lehet.

Gránit Bank ingyenes bankszámla

A Gránit Kamat Plusz bankszámla számlavezetési díja feltétel nélkül 0 forint. A belföldi utalás 20.000 forintig díjmentes netbankon és mobilbankon keresztül. Emellett kiemelkedő, 8 százalékos látra szóló kamatot biztosít a számlán elhelyezett pénzedre, ha legalább 200.000 forint jövedelem érkezik ide minden hónapban. Ez azt jelenti, hogy a kamatért cserébe lekötnöd sem kell a pénzt, szabadon hozzáférhetsz, és az eltelt napok arányában megkapod a pénzedre járó kamatot. Ennek mértéke változó: a kamat az aktuális MNB jegybanki alapkamat mínusz 5 százalék. Szelfis számlanyitással 30.000 forint jóváírást kaphatsz az akció erejéig (a feltételek betartásával).

Ezen kívül szintén feltétel nélkül 0 forint a számlavezetési díja a Gránit Digitális, Gránit Sztár és Gránit Diák számlacsomagoknak. A Diákszámlánál ingyenesek a belföldi online utalások 20.000 forintig, és díjmentes bankkártyával is használható 26 éves korig. A Gránit Bajnok esetében az ingyenes számlavezetés feltétele, hogy havonta 280.000 forint jóváírás érkezzen a számlára legfeljebb két tételben, bankon kívülről vagy harmadik féltől, vagy minden nap végén a számla nap végi záróegyenlege legalább 150.000 forint legyen.

A Gránit Hős számlacsomag a számlavezetési díjon kívül is rendkívül kedvezményes, a bankkártya és az átutalás díját is elengedik, ám ezt a csomagot csak egészségügyi dolgozók vehetik igénybe.

lány az atm előtt bankkártyával, ingyenes bankszámláról vesz fel készpénzt

CIB Bank ingyenes bankszámla

A CIB ECO számlavezetése ingyenes, ha a számlára a mindenkori nettó minimálbérnek megfelelő összegű jóváírás érkezik havonta akár több részletben is (2023-ban ez az összeg 154.280 forint).

A CIB ECO Plusz számlavezetése szintén 0 forint, de ehhez már 450.000 forint jóváírásnak kell beérkeznie átutalás formájában akár több részletben is (a saját számlák közötti átvezetés, illetve készpénzes befizetés nem számít bele a jóváírási összegbe), vagyis ez már a prémium bankszámlák közé tartozik.

A CIB ECO ForYou számlavezetési díja csak a 18-24 év közötti diákoknak ingyenes, vagyis gyakorlatilag diákszámlaként is funkcionálhat, amiket korábban egy külön cikkben hasonlítottunk össze:

Erste Bank ingyenes bankszámla

Az Erste Bank Privilégium „X” Díjcsomag (Kedvezményes szinten) számlavezetése 0 forint, aminek az a feltétele, hogy egy összegben a havi jövedelmed legalább 225.000 forint értékben, vagy két részletben minimum 300.000 forint értékben beérkezzen, ezen kívül a számlakivonatot elektronikusan kérd. Lényeges még, hogy a számla nyitásának hónapjában vagy az azt megelőző 6 hónapban nem rendelkezhettél az Erste Banknál élő lakossági bankszámlával főtulajdonosként. További előny, hogy az internetbankon és mobilalkalmazáson kezdeményezett eseti, állandó forintátutalások és csoportos beszedési megbízások teljesítésének díja 0 forint. A kedvezményes kondíciók 2026. március 1-ig érvényesek, utána a mindenkori Erste Bázis Díjcsomag díjai vonatkoznak majd rád.

A másik, 0 forintos számlavezetési díjú opció az Erste Bank Privilégium 2.0 Díjcsomag (Kedvezményes szinten), amit kizárólag pénzügyi közvetítőkön keresztül tudsz igényelni abban az esetben, ha az igénylés időpontjában nincs és az azt megelőző 3 hónapban sem volt élő lakossági bankszámlád az Erste Banknál. Az ingyenes számlavezetés feltétele, hogy legalább 150.000 forint jövedelem érkezzen be minden hónapban.

K&H ingyenes bankszámla

A K&H Bank Minimum Plusz esetében visszatérítik a számlavezetési díjat, ha a számládra beérkező havi összeg eléri a mindenkori nettó minimálbér összegét, és a banknál elhelyezett megtakarításaid összege eléri az 500.000 forintot. A K&H Bank Kényelmi Plusz számla mellé hasonló módon visszajár a számlavezetési díj, csak 300.000 forint havi jövedelem és 3 millió forint megtakarítás kell hozzá. A K&H Bank Bővített Plusz számlacsomagnál a kedvezményhez 150.000 forintos jövedelem és 2 millió forint megtakarítás szükséges.

Díjmentesség érhető még el a K&H Okos Kényelmi Plusz számlacsomaggal, de a kedvezmény csak 3 hónapig tart, utána a bank javaslatot tesz, melyik másik számlacsomagjukra térj át. Ha nem választasz másikat, akkor automatikusan áttesznek a K&H Okos Minimum Plusz csomagba.

MagNet Bank ingyenes bankszámla

A MagNet Bank Házhozszámla becsületkasszával működik, azaz te döntöd el, hogy a számlavezetési díj mekkora összeg legyen, ami 0 és 1000 forint között lehet. Ugyanez igaz a MagNet Bank Csillag számlacsomagra is.

A MagNet Bank Diamond számlacsomag esetében szintén te döntöd el, hogy 0 és 1000 forint között mennyit fizetsz a számlavezetésért, ám az igénylésnek vannak feltételei: havonta legalább 100.000 forintnak kell érkeznie erre a számlára, aminek nem kell munkabérnek lennie, bankkártyát kell igényelned mellé, valamint havi két tranzakciót kell teljesítened, ami lehet eseti vagy állandó utalás, csoportos beszedés vagy ezek kombinációja.

MBH Bank ingyenes bankszámla

A Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank egyesüléséből létrejött MBH Banknál a hagyományos lakossági bankszámlák között nincs olyan, aminek 0 forintos számlavezetési díja lenne.

Ilyen kedvezmény csak a prémium ügyfelek részére, az MBH Prémium Számlacsomagnál érhető el, aminek viszont feltétele az elektronikus számlakivonat és hogy legalább 8 millió forint megtakarításod legyen a banknál elhelyezve. Ezen kívül az MBH Diák Számlacsomag mellé is jár az ingyenes számlavezetés, de ezt csak 14 és 25 év közötti diákok vehetik igénybe, és ők is csak két évig.

OTP Bank ingyenes bankszámla

Az OTP Banknál ingyenes számlavezetésű bankszámla az OTP Smart, amennyiben a jövedelmed eléri a mindenkori nettó minimálbért (2023-ban 154.280 forint). Ezen kívül az OTP Junior számlavezetése ingyenes, ám ezt csak 14 és 24 éves kor között lehet igénybe venni.

A Bázis számla Aktív és Klasszikus ajánlatánál a számlavezetés ingyenes, de csak az első 6 hónapban, és csak akkor, ha havonta legalább 100.000 forint rendszeres jövedelem érkezik a számlára, és a Bizalom ajánlat feltételei teljesülnek (például hogy a számlanyitás napja előtti 3. hónap végén nem volt az OTP Banknál vezetett lakossági forint fizetési számlád).

Raiffeisen Bank ingyenes bankszámla

A Raiffeisen Díjnyertes Számla ingyenes számlavezetéséhez legalább a mindenkori havi bruttó minimálbérnek megfelelő összegnek (2023-ban 232.000 forint) kell beérkeznie legfeljebb két részletben, ezen kívül havonta legalább 20 darab bankkártyás vásárlásra van szükség, és egy darab eseti átutalásra kell megbízást adni myRaiffeisen mobilapplikáción keresztül 2023. december 31-ig. Ez az akció 2024 végéig tart. Az eseti átutalások forintban és belföldön 20.000 forintig díjmentesek, a 20.000 forint feletti részre a díj 0,3%, de maximum 10.000 forint a Raiffeisen DirektNeten vagy a myRaiffeisen mobilapplikáción keresztül.

A Raiffeisen Aktivitás 3.0 Számlacsomagnál az ingyenes számlavezetés feltétele, hogy havonta legalább 4 tranzakciót teljesíts legalább a mindenkori bruttó minimálbér felének megfelelő összegben (2023-ban ez 116.000 forint), ezen kívül aktiválnod kell a bankkártyádat vagy az OKOSkártyádat. A Raiffeisen DirektNeten vagy a myRaiffeisen mobilapplikáción keresztül az eseti átutalás belföldön 20.000 forint alatt ingyenes.

A Raiffeisen Online Számla csak az Online Számlanyitási Platformon keresztül igényelhető, aminél 0 forint a havi számlavezetési díj és minden online eseti átutalás belföldön forintban 20 ezer forintig díjmentes. Ez a bankszámla csak 2025. február 28-ig érhető el, utána automatikusan átkerülsz a Mindennapok 2.0 számlába vagy annak a mindenkori utódjába, aminek viszont már van számlavezetési díja.

UniCredit Bank ingyenes bankszámla

Az UniCredit Mobil Aktív Plusz számlavezetési díja 6 hónapon keresztül ingyenes, pontosabban a díjat a bank levonja, majd a terhelést követő hónap utolsó banki munkanapjáig jóváírja egy 2023. november 30-ig érvényes akció keretében. Ennek azonban feltétele legalább 300.000 forint havi rendszeres jövedelem. Fél év elteltével a számlavezetési díj havi 308 forint, ami éves szinten 3696 forintot jelent.

Ingyenes diákszámlák

Ha nappali tagozatos diákként vagy az egyetemista gyerekednek keresel bankszámlát, akkor a diákszámlák között is találhatsz olyat, aminek ingyenes a számlavezetése, sőt ezek más egyéb kedvezményeket is nyújthatnak. Külön cikkben gyűjtöttük össze a 18 év felettiek számára elérhető diákszámlákat.

Ha pedig neked vagy a gyerekednek diákhitele van, akkor a minden téren ingyenes Diákhitel Számlák közül választhatsz. Négy banknál, az Erste Bank, a Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank kínálatában találod meg, viszont a hitelintézetek az egyformán ingyenes szolgáltatások mellett eltérő akciókat és kedvezményeket kínálnak, amiket érdemes átnézned a cikkünkben.

Nem a számlavezetés az egyetlen fontos díjtétel

Ha 0 forint a számlavezetési díj, az nem azt jelenti, hogy a bankszámla fenntartása is teljesen ingyenes lesz, ez ugyanis egy díj a sokból. Fontos megnézni, hogy mennyi a bankkártya éves díja, mennyi az utalás és a csoportos beszedés díja, és ha havonta több mint 150.000 forint készpénzre van szükséged, akkor azt is nézd meg, hogy mennyibe kerül a készpénzfelvétel.

Ha az egyes bankszámlákat a felsorolt díjak szerint rangsorolnánk, akkor valószínűleg más és más sorrend jönne ki. Éppen ezért javasoljuk, hogy használd a bankszámla-kalkulátorunkat, mert ebben meg tudod adni a személyes paramétereidet, és a kalkulátor a díjak összesítése után állít fel sorrendet a havi költségek alapján.