Bankszámlák, amikkel díjmentes lehet a nagy összegű átutalás

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 9 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Bankonként összegyűjtöttük azokat a számlacsomagokat, amikkel a nagy összegű átutalás díja a legkedvezőbb. Találtunk köztük olyanokat is, amik az államnak fizetendő tranzakciós illetéket leszámítva költségmentesek vagy csak jelképes díjat számolnak fel, de bizonyos bankoknál kifejezetten drága lehet az utalás. A kedvezményes utalás sokszor feltételekhez kötött, és a pénzintézet az elengedett díjakat más költségek formájában szedheti be.

Nagy összegű átutalás: melyik banknál a legolcsóbb 1 millió forint utalása?

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a magyarországi bankok azon számlacsomagjait, amik nagy összegű utalás esetén a legkedvezőbb díjakat biztosítják. Jellemzően az egymillió forintot elérő átutalások minősülnek nagy összegű utalásnak, ezért a tranzakciós díjak mellett konkrétan kiszámoltuk, mekkora költséggel járna 1 millió forint átutalása bankon kívül, netbankon keresztül, forintban (ha bankfiókban vagy telefonon keresztül adsz utalási megbízást, az költségesebb lehet):

bankszámlacsomag neveeseti átutalás díja
tranzakciónként, bankon kívül
költség
CIB BankCIB ECO Bankszámla20.000 Ft feletti részre 0,408%, max. 12 210 Ft3 999 Ft
Erste BankGeorge vagy George Online Díjcsomag400.000 Ft feletti részre 0,350%, min. 0 Ft, max. 10 000 Ft2 100 Ft
Gránit BankBajnok bankszámla0 Ft0 Ft
K&HK&H kényelmi plusz számlacsomagHavi 5 tranzakció 0 Ft0 Ft
MagNet BankCsillag számlacsomag0,529% és 270 Ft5 560 Ft
MKBMKB Kedvezmény Plusz100 Ft100 Ft
OTPSmart + Tranzakciós csomag kedvezmény250.000 Ft-ig ingyenes (410 Ft/hó), felette 0,2%; maximum 10 000 Ft1 910 Ft
Raiffeisen BankDíjnyertes Számla0 Ft
(DirektNeten vagy myRaiffeisenen utalva)
0 Ft
TakarékbankTakarék Kedvezmény Plusz Számlacsomag100 Ft100 Ft
UniCreditMobil Aktív Plusz számlacsomag0 Ft
(mBanking használatával)
0 Ft

2023.02.23-i állapot szerint, tranzakciós illetékkel nem számolva.

A legolcsóbbtól a legdrágábbig az alábbi sorrendet kaptuk:

  1. Gránit Bank / K&H / Raiffeisen / UniCredit (holtverseny)
  2. MKB / Takarékbank (holtverseny)
  3. OTP
  4. Erste Bank
  5. CIB Bank
  6. MagNet Bank

A tranzakciós illetékkel nem számoltunk, ettől függetlenül azt minden esetben, még a banki oldalról költségmentes utalásoknál is meg kell fizetni, emiatt az átutalás sosem teljesen ingyenes. A tranzakciós illeték az utalási összeg 0,3 százaléka, de maximum 10.000 forint lehet tranzakciónként.

Egymillió forint esetében ez 3000 forint illetéket jelent banktól függetlenül.

A gyakorlat természetesen bonyolultabb, mint ami ebből a rangsorból kiolvasható, mivel bizonyos számlacsomagok máshogy kezelik a díjakat az egymilliónál alacsonyabb vagy magasabb tranzakciók esetén, esetenként sávokat és limiteket alkalmazhatnak, ezért részleteiben is áttekintjük őket a továbbiakban.

Kapcsolódó cikk

Utalás 0 forintért

A gyűjtésünkből az derült ki, hogy négy bank egy-egy számlacsomagjában lehet díjmentesen átutalni egymillió forintot. A Gránit Bank Bajnok bankszámlája esetében a díjmentesség mellett a tranzakciós illeték egy részét is átvállalják: 0,3% helyett csak 0,1%-ot (min. 0 Ft; max. 6000 Ft) kell fizetnie az ügyfélnek.

A K&H Banknál a Kényelmi Plusz számlacsomag havi 5 ingyenes utalást tesz lehetővé összeghatártól függetlenül. A Raiffeisen Bank Díjnyertes Számlájánál korlátlan mennyiségben lehet díjmentesen utalni, ehhez azonban a DirektNet vagy a myRaiffeisen felületét kell használni. Az UniCredit Mobil Aktív Plusz számlacsomagjával szintén nulla forintos díjjal lehet korlátlanul utalni, de csak az mBanking alkalmazás használatával.

Egymillió forint átutalása 100 forintos díjjal

Nem díjmentes, de mindössze 100 forintos díjat számol fel a hamarosan összeolvadó MKB és Takarékbank. Az MKB Kedvezmény Plusz és a Takarék Kedvezmény Plusz számlacsomag esetében az utalásnak fixen 100 forintos díja van tranzakciónként, vagyis utalási összegtől függetlenül ennyibe kerül, és nincs havi limit.

Utalás 1000 forintos díjtól

A díjmentes és a 100 forint utalási díjú számlacsomagok mellett lényegesen drágábbakat találunk a többi bank kínálatában. Az OTP Smart számlacsomag esetében a Tranzakciós csomag nevű kedvezménnyel havonta összesen 250.000 forintért lehet tetszőleges számú eseti és rendszeres átutalást vagy csoportos beszedést indítani az OTP netbankján keresztül. A Tranzakciós csomagért 35 év alatt 234 forintot, 35 év felett 410 forintot kell fizetni havonta. A havi limitet túllépve a Smart csomag normál átutalási díja érvényesül a limit feletti összegre.

Ez az OTP-s kedvezménycsomag azoknak érheti meg, akik havonta 117.000, illetve 205.000 forint felett szoktak utalást kezdeményezni.

Az Erste Bank George és George Online díjcsomagjai havi 400.000 forintig díjmentes eseti és rendszeres átutalást biztosítanak, az efölötti részre viszont már fizetni kell, és így – 1 millió forintos tranzakciónál – már a drágább csomagok közé tartoznak. Ha havonta nem utalsz többet 400.000 forintnál, akkor igen kedvező csomagok lehetnek ezek is.

A CIB ECO Bankszámla esetében ingyenes az átutalás 20.000 forintig (ez az akció 2023. június 30-ig él), az ezt meghaladó résznek viszont már díja van, amivel majdnem a legdrágább csomag lett gyűjtésünkben. Ez alapján a CIB ECO Bankszámlát azoknak találták ki, akik 20.000 forintnál nem utalnak át többet egyszerre – ők valóban jól járhatnak, mert nekik díjmentes az utalás.

A sort a MagNet Bank Csillag számlacsomagja zárja, válogatásunkban ez lett a legdrágább, legalábbis egymilliós összeg átutalása esetén. A Csillag számlacsomag díjai sávosan alakulnak, 20.000 forintos tételig sokkal kedvezményesebb az utalás, ennél magasabb összegnél megdrágul. Kétmillió forint felett a százalékos díj ismét kedvezményesebbé válik, viszont 7359 forintos fix díjat kell fizetni. Három millió feletti összegnél is jelentős a fix díj: 11.008 forintot kell fizetni minden tranzakció után a százalékos díjon kívül. Ilyen magas díjakból más bankoknál ennek az összegnek a sokszorosát lehetne átutalni.

fiatal vállalkozó nagy összegű átutalást intéz mobilbankon keresztül

A kedvezmények sokszor feltételhez kötöttek

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a számlacsomagok kedvező díjai gyakran feltételhez kötöttek, és ha ezek nem teljesülnek, akkor magasabb díjakat fognak alkalmazni. Ilyen lehet például a jövedelemelvárás: a bank feltételként megszabhatja, hogy a fizetésednek a bankszámládra kell érkeznie, aminek el kell érnie a minimálbért, a 150.000 vagy 300.000 forintot stb. A prémium bankszámlákat nem vettük figyelembe, ezeknél az 5-600.000 forintos jövedelem vagy a legalább 5 millió forintos számlaegyenleg sem ritka elvárás. Azt is előírhatják, hogy havonta hány bankkártyás vásárlásnak kell teljesülnie az olcsóbb díjakért cserébe.

A feltételekről a bankok hirdetményeiben, kondíciós listáiban tájékozódhatsz, vagy a bankszámla-kalkulátorunkban felsorolt számlacsomagoknál a rövid leírásban, a hasznos tudnivalók között megtalálod az adott bankszámlához kapcsolódó dokumentumok linkjét.

Nem az átutalás díja az egyetlen költség, amit figyelembe kell venned

Lehet, hogy bizonyos számlacsomagok utalási díjai alacsonyak vagy egyenesen díjmentesek, de ahogy említettük, a tranzakciós illetéket ebben az esetben is ki kell fizetni az államnak (hacsak a bank át nem vállalja részben vagy egészben, de ez ritka). Emellett a költségek máshol is megjelenhetnek. Előfordulhat például, hogy az utalási díj alacsonyabb a bank többi számlacsomagjához képest, viszont magasabb számlavezetési vagy éves kártyadíjat számolnak fel. A legjellemzőbb banki díjakról külön cikkben olvashatsz. Ha a jelenlegi bankszámlád költségeire vagy kíváncsi, akkor a netbankodban a PAD díjkimutatást keresd meg, amiben az előző évre vonatkozó összes díjtételt részletesen felsorolják, ebből az is kiderül, mennyi költséget vontak le utalásokra és egyéb díjakra.

A költségek összetettsége miatt nem lehet egyetlen díj összehasonlítása alapján megállapítani, hogy melyik bankszámlával járnál a legjobban, mivel a nagy összegű átutalásokon kívül fontos lehet neked, hogy mennyi a készpénzfelvétel díja, vagy hogy mekkora a költsége a külföldre utalásnak. Lényeges, hogy kérsz-e sms-értesítéseket, esetleg hogy a netbank használata helyett szívesebben jársz bankfiókba. Bankszámla-összehasonlító kalkulátorunkban ezeket a paramétereket is be tudod állítani, így a számlacsomagokat a konkrét számlahasználati szokásaidhoz mérten mutatjuk meg.

Ezzel elkerülheted azt, hogy hiába spórolsz az átutalás díján, ha a bankszámlád összességében nézve drágább lesz az egyéb költségek miatt.

Mikor érkezik meg az utalás?

Az azonnali fizetési rendszernek (AFR) köszönhetően a belföldi átutalások 5 másodpercen belül megérkeznek az év minden napján, 0-24 órában, de csak 10 millió forintos összegig. Az azonnali átutalás 10 millió felett nem érvényes, a banki átutalás ideje ilyenkor hosszabb. Az ilyen nagy összegeket napi 10 (szombati munkanapokon 7) ciklusban dolgozzák fel, általában 7:30 és 17 óra között. Ebben az intervallumban a jóváírások minden óra 30. és 45. perce között teljesülnek, és jobb esetben egy-két óra alatt odaérhet a pénz. Munkaszüneti napokon nem teljesítenek megbízást, ilyenkor a következő munkanapon ér oda az utalás.

A nagy összegű készpénzfelvétel is lehet díjmentes a megfelelő bankszámlával

Külön cikkben jártunk utána, hogy melyik banknál a legolcsóbb a készpénzfelvétel azoknak, akik a havi két ingyenes készpénzfelvételen felül legfeljebb egyszer-egyszer vesznek ki pénzt. Megnéztük, hogy mennyivel drágább a saját vagy az idegen ATM, illetve a bankfiók igénybevétele.

Díjmentes készpénzfelvételi számlacsomagok is elérhetőek azoknak, akik nagy összegű készpénzfelvételi lehetőséget keresnek. Hasonló megállapításra jutottunk, mint a díjmentes átutalások esetében: a díjmentességet más költségcímekre terhelve kompenzálhatják a bankok, viszont megfelelő mértékű igénybevétel esetén így is megérheti ezeket a csomagokat választani.