Díjmentes készpénzfelvételi számlacsomagok azoknak, akik nagy összegben vennének fel pénzt

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 11 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Összegyűjtöttük azokat a banki konstrukciókat, amik díjmentes készpénzfelvételt biztosítanak akár korlátlan mennyiségben. Megnéztük, hogy milyen feltételekkel és plusz díjakkal járnak ezek a kedvezmények, és hogy mennyi készpénzt lehet felvenni ATM-ből és bankfiókból.

Ingyenes készpénzfelvétel kisebb összegben

A bárki számára elérhető ingyenes készpénzfelvétel lehetővé teszi, hogy tetszőleges magyarországi ATM-ből díjmentesen vehess fel pénzt, ám ennek is vannak feltételei. A szabályok miatt két hátulütője van: nem alkalmas nagy összegű készpénzfelvételre, mert havonta összesen legfeljebb 150.000 forintig érvényes, és gyakori készpénzfelvételre sem jó, mert havi két alkalommal lehet csak élni vele.

Több banknál a saját bankfiókjukban is ingyenes a készpénzfelvétel, de csak havi egy alkalommal, maximum 50.000 forintig.

Az ATM-es megoldáson kívül az ingyenes bolti készpénzfelvétel (cashback) érhető még el Magyarországon, bár egyelőre csak kevés üzletben. Ennek feltétele a bolti vásárlás, melynek során fizetéskor havi kettő, összesen maximum 40.000 forint ingyenes készpénzfelvételre van lehetőség. Ha gyakran vagy nagyobb összegben vennél fel pénzt, akkor ez sem fog megfelelni az igényeidnek.

Olcsó készpénzfelvétel átlagos használatra

Egy korábbi cikkünkben megvizsgáltuk, hogy melyik banknál a legolcsóbb a készpénzfelvétel, ám ennél átlagos használatot feltételeztünk, vagyis az összehasonlítás olyanoknak készült, akik a havi kétszeri, maximum 150.000 forintos ingyenes készpénzfelvétel mellett legfeljebb egyszer-egyszer vesznek fel további készpénzt, azt sem feltétlen nagy összegben, és ezt szeretnék minél olcsóbban megoldani, de nem éri meg nekik készpénzfelvétel céljából drágább csomagot választani. Éppen ezért az összehasonlításnál nem vettük figyelembe a kiegészítő csomagokat, és az olcsóbb, sztenderd MasterCard vagy Visa kártyákkal számoltunk, amik általában nem biztosítanak ingyenes készpénzfelvételt a havi kettőn felül.

Ha rád a nagy összegű és gyakori készpénzfelvétel a jellemző, akkor a bankszámla-kalkulátorunk segítségével össze tudod hasonlítani az erre a célra optimális számlacsomagokat. Egy bankszámla összköltségét több tényező befolyásolja a készpénzfelvételi díjon kívül, úgy mint a számlavezetési díj, a bankkártya éves díja, az átutalás díja bankon belül és kívül, a rendszeres beszedések díja, a banki értesítések (pl. banki sms-ek) költsége stb. Kalkulátorunk segítségével ezeket együttesen, számlahasználati szokásaid alapján tudod kiszámolni.

Nagy összegű készpénzfelvétel díjmentesen: ezekkel a csomagokkal lehetséges

Összegyűjtöttük azokat a banki konstrukciókat, amiknél havi néhány vagy akár korlátlan készpénzfelvétel díjmentes. A díjmentesség nem azt jelenti, hogy teljesen költségmentes, és azt sem, hogy más költségcímen nem jelentkeznek plusz díjak. Erről bővebben a táblázat alatt.

bankszámlacsomaghol érvényes?ingyenes készpénzfelvétel mértéke
CIBECO bankszámla CIB Visa Inspire bankkártyávalBizonyos külföldi ATM-eknél.*korlátlan
CIBECO Plusz bankszámlaKülföldi ATM-eknél.2 db / hó
GránitBajnok Plusz bankszámlaBármely belföldi ATM-ből.4 db / hó
K&HKényelmi Plusz számlacsomagCsak K&H ATM-ből.5 db / hó**
MagNetAlapszámlaMagNet bankfiókban.havi egy, max. 50.000 Ft-ig
OTPSmart számlacsomag 2 ATM csomag kedvezménnyelCsak belföldi OTP ATM-ből.2 db / hó
(havi díj: 555 Ft)
OTPSmart számlacsomag 5 ATM csomag kedvezménnyelCsak belföldi OTP ATM-ből.5 db / hó
(havi díj: 949 Ft)
UniCreditIkon Plusz számlacsomagBármely belföldi ATM-ből.4 db / hó***

*Az Intesa Sanpaolo csoport ATM-eiből ingyenes az alábbi országokban: Olaszország, Horvátország, Egyiptom, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Oroszország, Szerbia, Ukrajna, Moldávia.
**A K&H a tranzakciós költséget a kedvezménnyel érintett tranzakciók esetén is felszámítja.
***Kizárólag díjmentes készpénzfelvételi nyilatkozat nélkül érvényes. Az akció 2024.09.30-ig tart.
Forrás: 2024. április 3-án érvényes banki hirdetmények.

Mint láthatod, ha díjmentes készpénzfelvételt szeretnél, akkor az alábbi lehetőségeid vannak:

  • olyan bankszámlacsomagot választasz, aminél havi néhány készpénzfelvétel díjmentes,
  • olyan, általában magasabb éves díjú bankkártyát választasz, amihez havi pár ingyenes készpénzfelvétel jár,
  • havi díjas kiegészítő szolgáltatást veszel igénybe, ami készpénzfelvételi kedvezményt biztosít.

A fenti konstrukcióknak közvetlen banki díja nincs, ettől függetlenül lehetnek más díjak és feltételek, amiket nem vettünk figyelembe, úgy mint:

  • tranzakciós illeték (0,6%),
  • számlavezetési díj,
  • bankkártyadíj,
  • jövedelem-elvárás a bankszámlára,
  • bankszámla-igénylés feltételei.

Hiába díjmentes a bank részéről, de a tranzakciós illetéket a legtöbb esetben meg kell fizetni az államnak, ami készpénzfelvétel esetén 0,6 százalék, és nincs alsó vagy felső korlátja (átutalásnál az illeték 0,3 százalék, és maximum 10.000 forint lehet), viszont ennek egy részét vagy egészét a bank át is vállalhatja.

Előfordulhat az is, hogy a bankszámlacsomag számlavezetési díja magasabb a kedvezmény miatt. A számlavezetési díj nem kapcsolódik közvetlenül a készpénzfelvételhez, ezért az technikailag díjmentes, de az összképet nézve mégis költséget jelent. Ugyanígy elvárás lehet egy olyan bankkártya igénybevétele, aminek magasabb éves díja van. Ezeken kívül olyan opció is lehet, hogy a díjmentes készpénzfelvételt egy előfizetési csomag biztosítja, aminek havi díja van.

Jelenleg csak az OTP Bank kínál előfizetési csomagot. Havi fix díjért 2-5 db készpénzfelvételt biztosítanak.

Ilyenkor azt érdemes mérlegelni, hogy a díjmentesség kompenzálja-e az olyan többletköltségeket, amit a magasabb számlavezetési díj, bankkártyadíj vagy a havi előfizetés jelent.

fiatal hölgy készpénzt vesz fel ATM-ből

Vegyünk egy példát, ahol két opciód van:

A) készpénzfelvétel díja: 500 Ft/tranzakció, éves kártyadíj: 8000 Ft,

B) díjmentes készpénzfelvétel, éves kártyadíj: 20.000 Ft.

A esetben minden tranzakció után fix díjat kell fizetned, viszont a kártyadíj alacsony. B esetben díjmentes a készpénzfelvétel, de a kártyadíj jóval magasabb. A kettő közti különbség 12.000 forint. Vagyis ha 500 forintos tranzakciónkénti díjjal számolunk, akkor 24 darab készpénzfelvétel után már megéri a drágább kártyát választani. Ez természetesen csak egy elméleti példa, a valóságban előfordulhat, hogy kisebb számú készpénzfelvételnél is megéri a drágább konstrukciót választani.

A díjmentes készpénzfelvételnek összességében tehát magasabb a költsége, de a relatív költség egy idő után csökken, vagyis bizonyos számú készpénzfelvétel után visszahozhatja az árát.

Olyan ez, mint a telefon-előfizetések: nem éri meg magas havi díjat fizetni egy korlátlan csomagért, ha csak ritkán és keveset telefonálsz. Ha viszont rengeteg kimenő hívásod van, akkor egy idő után jobban megéri kifizetni a korlátlan csomag magasabb díját.

Ez természetesen a valóságban komplexebb, és ugyanígy kalkulálni kell a számlavezetési és egyéb díjakkal is. Sok múlik a számlahasználati szokásaidon, és azon, hogy konkrétan hányszor és milyen összegben vennél fel pénzt. Az alapos összehasonlításhoz használd bankszámla kalkulátorunkat, aminél több paramétert is megadhatsz, amik befolyásolják az összképet.

A kedvezménynek feltétele lehet egy bizonyos mértékű jövedelem, ami havonta a bankszámlára érkezik, de szándékosan csak olyanok közül válogattunk, amik nem esnek a prémium kategóriába (ezeknél jellemzően havi 600.000 forintos jövedelem vagy 5 millió forintos számlaegyenleg a feltétel), hanem 200-300 ezer forintos jövedelemmel is igénybe lehet őket venni.

A bankszámla-igénylésnek lehetnek egyéb feltételei is, mint például, hogy havi meghatározott számú tranzakciót végre kell hajtani, vagy egy bankszámlához egy megjelölt bankkártyát kell igényelni stb. Ezeket szintén nem vettük figyelembe, az egyes feltételekről a banki hirdetmények és kondíciók között tájékozódhatsz.

ATM limitek: mennyi készpénzt vehetek fel maximálisan?

Ha megvan a hozzád illő kedvezmény, és nagy értékű készpénzfelvételt keresel, akkor már csak az a kérdés, hogy maximálisan mennyi pénzt tudsz felvenni egy bankautomatából.

A bankkártyádhoz tartozik egy napi készpénzfelvételi limit, ami korlátozza, hogy mekkora összeget vehetsz fel a bankszámládról egy nap. Ezt a limitet például a banki applikációban tudod megemelni. Ennek is lehet egy maximuma, például 2 millió forint naponta.

Ezen kívül viszont az egyes ATM-ekre is vonatkozik egy technikai limit, amit viszont nem tudsz módosítani, az ATM üzemeltetője állítja be. Az ATM limitek általában a felvehető bankjegyek darabszámára vonatkoznak tranzakciónként. Így indirekt módon a felvehető összeget is korlátozzák, mivel például 50 felvehető bankjegy maximális értéke 50×20.000, azaz 1.000.000 forint lehet. A maximális összegnek természetesen az is korlátot szab, hogy fizikailag mennyi bankjegy van az adott bankautomatában.

Bank neveMaximális felvehető összeg egy tranzakció során (ATM)Maximális felvehető bankjegyek száma egy tranzakció során (db)
CIB Bank200 000 /400 000 Ft*20
Erste Bank800 000 Ft40
Gránit Bank400 000 Ft40
K&H1 000 000 Ft50
MKB Bank800 000 Ft40
OTP Bank800 000 Ft40
Raiffeisen Bank300 000 Ft15
Takarékbank200 000 Ft10
UniCredit1 000 000 Ft50

*CIB Eco számlával.
2023.02.17-i állapot szerint.

Fontos, hogy ezek a készpénzfelvételi maximumok csak a bank saját ügyfeleire vonatkoznak! Más bank ügyfeleinek a felvehető készpénz mennyisége alacsonyabb.

A fenti gyűjtésünk alapján elmondhatjuk, hogy a bankautomaták egy tranzakció során 10 és 50 közötti bankjegy kiadására alkalmasak egy tranzakció során, ami 200.000 és 1.000.000 forint készpénzfelvételt tesz lehetővé ATM-ből. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyit a bankod biztosít, akkor több egymás utáni tranzakciót is végre kell hajtanod, ami több költséggel járhat a fix díjak miatt, hacsak nincs olyan kedvezményed, ami miatt díjmentes a tranzakció. Ez is csak akkor teljesülhet, ha az adott ATM-ben van elég készpénz – ha nincs, akkor másikat kell keresned a limitet túllépve.

Ha nagyobb összeget szeretnél készpénzben kivenni, és nem akarsz több ATM-et is igénybe venni, akkor célszerűbb bemenned egy bankfiókba.

Nagy összegű készpénzfelvétel bankfiókban: mikor kell előre jelezni?

Ha 1-2 millió forintot meghaladó készpénzre van szükséged, akkor azt már körülményes ATM-en keresztül megoldani, és jobb lehet bemenni egy bankfiókba. Változó, hogy egy bankfiókban mit tekintenek nagy összegű készpénznek: több helyen ez 1 millió forint feletti összeget jelent, máshol már 500.000 forint is nagy értékűnek számít.

Ez amiatt fontos, mert ha nagy összegű készpénzfelvételre készülsz, akkor azt bizonyos összeghatárok felett előre be kell jelenteni a bankfiókban, ugyanis nem biztos, hogy tárolnak annyi készpénzt, mint amennyire szükséged van. Összegtől függően egy vagy két munkanappal előbb jelezni kell, ha ilyen igényed van. Jellemzően ezek a 2,5–5 millió forintot meghaladó készpénzfelvételnél kötelezőek. Az igényt a bankfiókban, az ügyfélszolgálaton és általában online is be tudod jelenteni.

5 millió forint készpénzfelvétel díja saját bankfiókban

(a nagy összegű készpénzfelvételnek ezeken kívül extra költségei is lehetnek)

bankfix összegdíjdíj min.díj max.költség
CIB Bank2,015%1 613 Ft161 562 Ft130 750 Ft
Erste Bank720 Ft0,715%66 470 Ft
Gránit Bank0,900%1 125 Ft75 000 Ft
K&H Bank770 Ft1,010%1 021 Ft81 270 Ft
MagNet Bank446 Ft0,942%77 546 Ft
MKB Bank800 Ft0,550%25 000 Ft55 000 Ft
OTP Bank1,200%935 Ft90 000 Ft
Raiffeisen Bank0,700%65 000 Ft
Takarékbank800 Ft0,550%25 000 Ft55 000 Ft
UniCredit Bank1,350%1 187 Ft377 650 Ft97 500 Ft

A tranzakciós illetéket (0,6%) mindenhol beszámoltuk.
2023.02.01. szerinti állapot.

Az előre be nem jelentett nagy összegű készpénzfelvételnek extra díja lehet, már ha egyáltalán ki tudnak szolgálni. Ha viszont bejelented az igényt, és nem mész el átvenni a készpénzt, akkor a bank százalékos büntetést adhat az át nem vett pénzre.

A bankfiókos készpénzfelvételnek is lehet napi maximuma, például az OTP-nél legfeljebb napi 10 millió forint vehető fel bankkártyával, POS terminálon keresztül.