Külföldi utalás: mennyi idő alatt érkezik meg?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 13 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Több tényezőn múlik, hogy a külföldről utalás mikor érkezik meg egy magyar bankszámlára: nem mindegy, melyik országból milyen devizában küldik, ahogy az sem mindegy, hogy egy munkanapon hány óráig adják fel az utalást. Áttekintjük az egyes eseteket, mindegyiknél megválaszolva, hogy hány óra vagy nap átfutással érkezhet meg a külföldről küldött pénz.

A belföldi forint átutalás mikor érkezik meg?

Korábban a belföldi utalások hétköznap 7 és 17 óra között teljesültek, és akár 1,5-2 órába is telt, mire odaért az átutalt pénz. 2020. március 2-a óta azonban bevezették az azonnali fizetési rendszert (AFR), amivel a belföldi, 10 millió forint alatti átutalások 5 másodpercen belül teljesülnek a nap 24 órájában, akár hétvégén és ünnepnapokon is. A hagyományos bankszámlaszám mellett mobiltelefonszám, email-cím, adószám vagy adóazonosító jel megadásával is lehet utalni. 2023. szeptember 1-től az értékhatárt 20 millió forintra bővítették.

Vagyis ha belföldön, forintban indítanak neked eseti utalást, akkor 5 másodpercen belül megkapod a pénzt.

A fizetési kérelem útján küldött pénz is azonnali utalással érkezik, így néhány másodpercen belül odaér a kedvezményezettnek, és ilyenkor tranzakciós illetéket sem kell fizetni.

Az azonnali fizetés nem érvényes, ha meghaladja a 20 millió forintot, csoportos vagy kötegelt, rendszeres vagy időközönként ismétlődő átutalást indítasz, illetve ha az adott naptól eltérő terhelési napot adsz meg.

Mikor kapod meg a pénzt ebben az esetben? Ha nem azonnali utalásról van szó, akkor a bankok minden hétköznap, naponta tíz alkalommal, óránként küldik el az átutalást 7:30 és 17:00 között, de az utolsó utalási ciklust elsősorban a vállalkozásoknak tartják fenn.

Ha nem azonnali fizetéssel érkezik az utalás, akkor munkanapokon, munkaidőben 1-2 óra alatt érkezhet meg a pénz.

A pontos banki átutalási ciklusokat és a csoportos átutalások idejét külön cikkben tárgyaltuk.

A belföldi átutalások a GIRO rendszeren keresztül érkeznek. Háromféle elszámolási módot alkalmaznak:

1. éjszakai elszámolási mód (InterGIRO1, IG1): a megbízások elszámolása éjszaka történik. Ide tartoznak:

  • csoportos átutalási megbízás,
  • csoportos beszedési megbízás,
  • csoportos (postai) készpénz kifizetési megbízás.

2. napközbeni többszöri elszámolási mód (InterGIRO2, IG2): napi 10 (szombati munkanapokon 7) ciklusban dolgozzák fel a megbízásokat, 20 millió forintos átutalás felett.

3. Azonnali Fizetési Rendszer (GIROInstant vagy RT24/7): 5 másodpercen belül bármikor odaér az utalás 20 millió forint alatt.

  • fizetési kérelem

Az azonnali fizetés csak belföldi utalásokra érvényes. Nézzük, mi a helyzet külföldi utalás esetén!

Mennyi időn belül jön meg a pénz EU-n belül?

Az Európai Unión belül az eurós átutalások a SEPA rendszeren belül érkeznek. A SEPA (Single Euro Payments Area, magyarul Egységes Euró Fizetési Övezet) az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaira vonatkozik, az EU-n kívül ide tartozik Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia és Svájc.

A SEPA célja, hogy az EGT területére irányuló eurós tranzankciókat meggyorsítsa. A SEPA átutalásoknál nem kell köztes banki költségeket fizetni még akkor sem, ha a küldő és a fogadó bank között nincs közvetlen kapcsolat. Nincs közvetítői díj, mindkét fél kizárólag a saját bankjának díját viseli (shared costs, SHA), ráadásul a SEPA átutalás ugyanannyiba kerül, mint a belföldi átutalás.

Az EU-n belüli, elektronikusan indított eurós átutalás általában még a megbízás napján, akár 4 órán belül teljesül, de legkésőbb a következő munkanap odaér. A papír alapú megbízás 2 munkanapot vesz igénybe.

SEPA átutalásnál nemzetközi bankszámlaszámot (IBAN) kell megadni, a bankot azonosító BIC (SWIFT) kódra ebben az esetben nincs szükség. Az IBAN kalkulátor a bankszámlaszámod és az országod alapján megmutatja a számlaszámhoz tartozó IBAN-t.

Ha nem euróban várod az utalást, akkor a lassabb SWIFT rendszeren keresztül érkezik a pénz, ami 2-5 munkanapba is telhet.

hölgy a kanapén Külföldi átutalás érkezésére vár

Külföldről utalás magyar bankszámlára az EU-n kívülről mikor érkezik meg?

Az EGT-n belüli nem eurós átutalásoknál vagy az EGT országain kívülről érkező utalásnál a SWIFT átutalást használják a bankok. A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) egy nemzetközi fizetési hálózat, ami úgy működik, hogy pénzügyi tranzakciók helyett a bankok fizetési megbízásokat küldenek egymásnak. Ha nincs közvetlen kapcsolat két bank között, akkor közvetítő bankokat vonnak be. Éppen ezért ez a folyamat drágább és hosszadalmasabb, mint a SEPA átutalás:

a nem eurós átutalás vagy az EGT-n kívülről érkező utalások 2–5 munkanap alatt érhetnek oda hozzád.

A folyamat gyorsítására találta ki a SWIFT társaság a global payments innovation (gpi) szolgáltatást, aminek köszönhetően a tranzakciók felét már 30 percen belül teljesítik. A Swift gpi viszont nem mindenhol elérhető: nagyjából 4000 bank használja a 11.000 Swift-tagból.

EGT-n kívüli utalásnál kétféle azonosítót kell megadni: az egyik az IBAN (nemzetközi bankszámlaszám), a másik a SWIFT kód, ami ugyanaz, mint a BIC (Business Identifier Code – üzleti azonosító kód). A SWIFT (BIC) kód 8 vagy 11 karakter hosszúságú, és ez az, amivel azonosítani lehet annak a bankját, akinek a pénzt küldöd (kedvezményezett).

A magyar bankok SWIFT (BIC) kódjai arra az esetre, ha neked küld valaki pénzt:

Bank neveSWIFT (BIC) kód
BNP Paribas Hungária BankBNPAHUHX
CIB BankCIBHHUHB
Erste BankGIBAHUHB
Gránit BankGNBAHUHB
Magyar Fejlesztési Bank (MFB)HBIDHUHB
MBH BankMKKBHUHB
K&H BankOKHBHUHB
KDB BankKODBHUHB
MagNet BankHBWEHUHB
Magyar Export Import BankHEXIHUHB
Magyar Nemzeti Bank (MNB)MANEHUHB
OTP BankOTPVHUHB
Raiffeisen BankUBRTHUHB
UniCredit BankBACXHUHB

Bizonyos bankoknál előfordul a SWIFT kódtól eltérő azonosító: a németországi és az ausztriai bankazonosító a BLZ (Bankleitzahl), az angliai az SC (sort code), az USA-ban pedig az FW/ABA (Fedwire, ABA-number) a használatos. Az orosz–ukrán háború miatt Oroszországot leválasztották a SWIFT rendszerről, így ők saját hálózatot használnak SPFS és Mir néven. Kínának is saját fizetési rendszere van, amit CIPS-nek hívnak.

Ha a küldő és fogadó bank ugyanahhoz a bankhálózathoz tartozik, akkor a tranzakció még a megbízás feladásának napján teljesülhet (amennyiben ez munkanapon, munkaidőben, egy bizonyos időpontig megtörténik).

Ha utaláskor devizaváltás is történik – mert az utalási összeg és a teljesítés devizaneme eltér –, akkor a bankok aznapi vagy későbbi árfolyamot használnak. Későbbi árfolyamnál rosszabbul járhatsz, ha a deviza árfolyama számodra negatív irányba mozdul el, mire az átutalás megtörténik. Hogy melyik bank milyen esetben melyik árfolyamot használja, a hirdetményeikben tudod megnézni.

Sürgősségi átutalások ideje külföldre

Bizonyos bankoknál elérhető sürgősségi (expressz) átutalás, ami garantálja, hogy – a megbízást egy meghatározott ideig, pl. 14 óráig leadva – még aznap átküldik a pénzt, ezért cserébe sürgősségi felárat kell fizetni. Eurós sürgősségi utalások esetében nem lehet a SEPA-t használni, ilyenkor a drágább TARGET2 fizetési rendszert kell használniuk a bankoknak, ami valós idejű átutalást tesz lehetővé az uniós bankok között, vagy a SWIFT gpi-t, amivel 30 percen belül odaérhet az utalás az EU-n kívül is.

Külföldi utalások átfutási ideje: összefoglaló

A külföldre utalás idejét és költségét befolyásolja, hogy euróban vagy más devizában, EGT-n belül vagy kívül történik a tranzakció.

Ha az EGT-n belül, euróban kapod/küldöd az utalást, akkor a T-napos, azaz tárgynapi teljesítés sem kizárt. Az aznapi teljesítésnek azonban feltétele, hogy a megadott határidőig leadd a megbízást. Ha csak később vagy nem munkanapon indítasz utalást, akkor a következő munkanapon érkezhet meg a pénz.

utalás célországaeuróbanEGT-s devizában*nem EGT-s devizában
belföldön1 munkanapon belül, akár aznap2-5 munkanap2-5 munkanap
EGT-n belül1 munkanapon belül, akár aznap2-5 munkanap2-5 munkanap
EGT-n kívül2-5 munkanap2-5 munkanap2-5 munkanap
*EGT-s devizák az eurón és a forinton kívül: bolgár leva (BGN), cseh korona (CZK), svájci frank (CHF), dán korona (DKK), izlandi korona (ISK), norvég korona (NOK), lengyel zloty (PLN), román lej (RON), svéd korona (SEK).

Ha nem euróban és/vagy az EGT területén kívülről érkezik az utalás, akkor 2–5 munkanapba is telhet, mire megkapod a pénzt. Az átfutási idő azon is múlik, hogy melyik országból és mennyire ritka devizában érkezik az utalás. Ha a devizát át is kell váltani, akkor több időbe telhet. A bankod rövidebb átfutási időt is vállalhat, ezt a fizetési megbízások és műveletek teljesítési rendjéről szóló hirdetményben tudod megnézni.

Revolut utalás külföldre mennyi idő?

A Revolut egy határon átnyúló pénzügyi szolgáltató, ami hivatalosan Litvániában üzemel, ezért minden revolutos utalás nemzetközinek számít.

Természetesen addig nincs gond, amíg két Revolut-felhasználó küld egymásnak pénzt, ez ingyenes, és pár másodperc alatt odaérhet. Ha eurós magyar bankszámlára utalsz eurót Revolutról, akkor a SEPA rendszerén keresztül érkezik, ami szintén ingyenes, és még aznap, akár 4 órán belül odaérhet a pénz, de legkésőbb a következő munkanapon.

Ha viszont forintot utalsz Revolutról forintos magyar bankszámlára, akkor ez már SWIFT-átutalásnak számít, mivel Litvániából érkezik a pénz, ami ráadásul nem euró, és így 2–5 munkanapba is telhet. Ez nemcsak hosszabb idő, de lehet, hogy a fogadó félnek is fizetnie kell az utalásért. A Revolut külföldi mivolta abból is látszik, hogy a forintos IBAN számlaszámuk nem HU-val, hanem a Litvániát jelölő LT-vel kezdődik.

Az átutalás becsült díját, árfolyamát és idejét megnézheted a Revolut átutalás-kalkulátorában.

Wise utalás külföldről: hány nap alatt ér ide a pénz?

A Wise is határon átnyúló pénzügyi szolgáltató, de a cégnek magyar számlaszáma van, a forintos számláik IBAN-ja HU-val kezdődik.

A Wise külön táblázatot vezet arról, hogy egy forintos utalás adott pillanatban mikor érkezne meg a pénznemtől függően. Bizonyos tranzakciók néhány másodperc alatt teljesülnének, de legrosszabb esetben is maximum 2 munkanapot kell rá várni, hogy megérkezzen a pénz.

Gyakori kérdések külföldi átutalásról

Mit jelent az IBAN számlaszám?

Az IBAN (International Bank Account Number) egy nemzetközi számlaszám, amivel azonosítható a számlavezető ország, a bank és az ügyfél. Annak az IBAN-ját kell megadni külföldi utalásnál, aki a pénzt kapja. Az IBAN hossza és felépítése országonként eltér, de minden esetben országkóddal kezdődik. A magyar IBAN első két karaktere az országkód, ami a HU, a 3–4. karakter az ellenőrzőszám, az 5–28. karakter pedig a belföldi pénzforgalmi jelzőszám. Az IBAN-t folyamatosan, szóköz és kötőjel nélkül kell megadni.

Mi az a SWIFT kód?

A SWIFT kód és a BIC (Business Identifier Code – üzleti azonosító kód) ugyanazt jelenti, a fogadó bank pontos beazonosítására szolgál. A SWIFT/BIC kód 8 vagy 11 karakterből áll, és az 5-6. karakter az ország kódja (pl. Magyarország esetében HU). Az EGT-n kívüli utalásoknál meg kell adni.

Mi a SWIFT kód és a BIC között a különbség?

Nincs különbség a BIC és a SWIFT kód között, ugyanazt a 8-11 karakterből álló bankazonosítót jelentik.

Mit jelent az, hogy teljesítés devizaneme?

Az a pénznem, amiben a kedvezményezett megkapja majd az átutalást. Például ha forintszámláról utalsz eurószámlára, akkor az összeg nálad még forintban lesz, de a teljesítés devizaneme már euró, hiszen eurószámlára nem lehet forintot utalni. Mivel a két pénznem eltér, a bank átváltja egyik devizát a másikra.

Mi az a VIBER átutalás?

Nem összekeverendő a Viber üzenetküldő alkalmazással, a VIBER jelentése valós idejű bruttó elszámolási rendszer, ami az azonnali fizetési rendszer elődjének tekinthető. Belföldi, sürgősségi utalásokat lehet vele intézni, és a magasabb díjért cserébe garantálják, hogy a 15:00 óráig leadott megbízások még aznap teljesülnek.

Milyen költségtípus a SHA? 

A SHA jelentése shared costs, azaz megosztott költségek. Az utaló fél csak a saját bankjának költségeit viseli, a kedvezményezett pedig a saját és (ha van) a közvetítő bank költségeit. Az EGT-n belül ez a jellemző.

Milyen költségtípus az OUR?

Az utaló fél visel minden költséget a kedvezményezett helyett is.

Milyen költségtípus a BEN?

A BEN jelentése beneficiary, vagyis kedvezményezett, miután ő az, aki minden költséget visel az átutalás küldője helyett is.