Azonnali utalás: mik a feltételek?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 7 perc

2023. szeptember 1-től kezdve 20 millió forintos értékhatárig küldhetsz pénzt azonnali utalással, ami 5 másodpercen belül megérkezik. De nem a húszmilliós keret az egyetlen feltétel, aminek teljesülnie kell, hogy a tranzakció azonnali fizetés útján menjen végbe.

Azonnali utalás 20 millió forintig

2020. március 2-án vezették be Magyarországon az azonnali fizetési rendszert (AFR), ami lehetővé tette az azonnali utalásokat. Innentől kezdve belföldön és forintban a 10 millió alatti utalások 5 másodpercen belül teljesülnek a nap 24 órájában, akár hétvégén és ünnepnapokon is.

2023. szeptember 1-től az azonnali utalás limitje 20 millió forintra emelkedett, vagyis eddig az értékhatárig 5 másodpercen belül lehet pénzt utalni belföldön.

Az azonnali fizetési rendszert minden belföldi bank automatikusan biztosítja, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendeletben tette kötelezővé. Utalásnál mindent a hagyományos módon kell megadni, nem kell külön jelölni, hogy azonnali utalást szeretnél végezni. Az utalást netbankból vagy mobilbankból indíthatod. Az azonnali utalás nem kerül plusz költségbe a hagyományos utaláshoz képest. A nagy összegű átutalás díjait külön cikkben szedtük össze.

Azonnali utalásnál nem számít, hogy bankon kívüli-e a tranzakció: ha nem ugyanannál a banknál vagytok, akkor is ugyanolyan gyorsan odaér a pénz.

Az azonnali fizetés másik pozitív hozadéka, hogy utalásnál hagyományos bankszámlaszám mellett másodlagos azonosítót is meg lehet adni, úgy mint mobiltelefonszám, e-mail cím, adószám vagy adóazonosító jel, amit a számlavezető bankodnál tudsz regisztrálni.

A fizetési kérelem segítségével beérkező pénz is azonnali utalás útján történik, vagyis ugyanolyan gyors és ugyanolyan utalási díjak vonatkoznak rá. A fizetési kérelem egy olyan szolgáltatás, aminél kérést küldhetsz egy másik félnek, akinek csak jóvá kell hagynia a kívánt összeget, és meg is történik az utalás a részedre. Vagyis nem a küldő fél kezdeményezi a tranzakciót, hanem a fogadó fél. A fizetési kérelem előnye, hogy az ezen keresztül küldött utalásnál a jegybank eltörölte a tranzakciós illetéket 2022. november 23-ától kezdődően, így nem kell megfizetned a 0,3 százalékos (utalásonként legfeljebb 10.000 forintos) díjat.

A fizetési kérelem azonban nem minden banknál elérhető. Hogy mely hitelintézeteknél és egyéb cégeknél tudod igénybe venni, arról itt olvashatsz:

2024. februártól újabb változás érkezhet: innentől minden bank köteles lesz fizetési kérelmet fogadni, valamint az egységes QR kódos és NFC-s fizetési szabványt is be kell vezetniük.

Azonnali utalás hétvégén: mikor érkezik meg?

Az azonnali utalás hétvégén, hétköznap, napközben, éjszaka, valamint ünnepnapokon és munkaszüneti napokon is 5 másodpercen belül teljesül. Vagyis az azonnali utalás hétvégén is szinte azonnal megérkezik.

A csalókkal is jobban vigyázni kell

Az azonnali utalási limit 10 millióról 20 millió forintra emelése azt is jelenti, hogy a banki csalók akár 20 millió forintot is ellophatnak egyetlen tranzakcióval. Mivel az átfutási idő 5 másodperc, így ha rá is jössz a csalásra, lehetetlen időben megakadályozni, ha egyszer a tranzakciót megindították. Ha a bank azt állapítja meg, hogy a netbankos vagy mobilbankos belépési adataidat a saját gondatlanságodból kifolyólag tudták megszerezni, akkor nem fognak kárpótolni.

Ezért ahogy eddig is, légy különösen körültekintő, hogy hol adod meg a banki belépési adataidat.

Milyen esetekben nem érvényes az azonnali utalás?

Az utalásod nem az azonnali fizetési rendszeren (GIROInstant vagy RT24/7) keresztül érkezik meg, ha

  • nem netbankon vagy mobilbankon keresztül,
  • 20 millió forintnál többet,
  • külföldre
  • vagy nem forintban utalsz.

Ezen kívül az azonnali fizetés csak az eseti utalásokra érvényes, a csoportos vagy kötegelt, rendszeres vagy időközönként ismétlődő átutalásokra nem, illetve akkor sem azonnali utalás történik, ha az adott naptól eltérő terhelési napot adsz meg.

Utalás 20 millió felett: mennyi idő alatt ér oda a pénz?

Ha a tranzakció nem felel meg az azonnali utalás feltételeinek, akkor a pénz érkezésének egyik módja az éjszakai elszámolás (InterGIRO1, IG1). Ide tartozik a csoportos átutalási megbízás, a csoportos beszedési megbízás és a csoportos (postai) készpénz-kifizetési megbízás.

két barátnő azonnali utalással rendezi a fizetést egy kávézóban, megosztják a költségeket mobilon keresztül

A másik lehetőség a napközbeni többszöri elszámolási mód (InterGIRO2, IG2), ha nem azonnali utalással történik a tranzakció, például mert 20 millió forint feletti az utalás összege. Ilyenkor napi 10 (szombati munkanapokon 7) ciklusban dolgozzák fel a megbízásokat, 7:30 és 15:30 között, valamint 17 óráig, de ezt az utolsó átutalási időszakot elsősorban a vállalkozásoknak tartják fenn.

Hogy mennyi idő alatt érkezik meg a pénz, az azon is múlik, hogy mikor utalsz. Optimális esetben egy óra alatt odaér az utalás, de rosszabb időzítésnél ez akár több mint 2 óra is lehet. Ha 17 óra után utalsz, akkor a következő munkanapon 8:30 és 8:45 között érkezik meg az utalás.

A napközbeni utalási időpontokat az alábbi táblázatban láthatod (munkanapokon):

Pénz utalásának időpontja (munkanap)Pénz megérkezésének időpontja (munkanap)
7:30 előtt8:30 és 8:45 között
7:30 és 8:30 között9:30 és 9:45 között
8:30 és 9:30 között10:30 és 10:45 között
9:30 és 10:30 között11:30 és 11:45 között
10:30 és 11:30 között12:30 és 12:45 között
11:30 és 12:30 között13:30 és 13:45 között
12:30 és 13:30 között14:30 és 14:45 között
13:30 és 14:30 között15:30 és 15:45 között
14:30 és 15:30 között16:30 és 16:45 között
15:30 és 17:00 között17:55 és 18:10 között
17:00 utánkövetkező munkanap 8:30 és 8:45 között

Ha arra vagy kíváncsi, mikor érkezik a fizetésed, akkor jó tudni, hogy a munkabéreket is a napközbeni ciklusok szerint utalják, és nem azonnali fizetéssel küldik. Természetesen a valóságban lehetnek eltérések a fenti időpontokhoz képest.

Pénteki utalás mikor érkezik meg?

Ha munkanapcsere miatt a szombat munkanap, akkor a pénteki utalás még aznap megérkezhet. Munkanapnak számító szombatokon egyébként csak 13 óráig lehet átutalást küldeni aznapi teljesítésre, és ilyenkor 10 ciklus helyett csak hét van.

Szabadnapokon és munkaszüneti napokon egyáltalán nem mozognak az átutalások, ekkor csak a következő munkanapon fog teljesülni az utalás. Vagyis normál esetben a péntek 15:30 előtti utalás még aznap odaérhet, de az ennél későbbi utalás csak hétfőn (vagy a következő munkanapon) érkezhet meg.

Külön cikkben is írtunk arról, hogy ha ma utalják a pénzed, pontosan mikor kapod meg:

Kapcsolódó cikk

Külföldi utalás mennyi idő alatt érkezik meg?

Az azonnali fizetés nem vonatkozik a külföldi bankszámlákra és a devizában történő utalásokra. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a külföldi utalás ne érkezhetne meg még aznap, ám sok múlik azon, hogy az EU-n belül vagy kívül utalsz, és hogy milyen devizában.

Ha az Európai Gazdasági Térség (EGT) egyik országába utalsz euróban, akkor a pénz a SEPA rendszeren keresztül érkezik. Ha elektronikusan indítottad, akkor általában még a megbízás napján, akár 4 órán belül teljesül a tranzakció, de legkésőbb a következő munkanap odaér a pénz.

Az EGT-n belüli nem eurós átutalásoknál vagy az EGT országain kívülről érkező utalásnál a SWIFT átutalást használják a bankok. Ilyenkor a pénz 2–5 munkanap alatt érhet célba.

A külföldi utalások érkezési idejéről külön cikkben írtunk: