Fizetési kérelem: az átutalások egyszerűbb és olcsóbb módja

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 11 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Egy baráti vacsora után eldöntitek, hogy az egyszerűség kedvéért te fizetsz, és utólag szétdobjátok a költségeket egymás között. Ahelyett, hogy minden barátodnak be kellene írnia a neved, bankszámlaszámod és az utalási összeget, fizetési kérelmet is küldhetsz nekik a telefonszámuk alapján vagy QR kóddal, amit csak jóvá kell hagyniuk, és 5 másodpercen belül beérkezik hozzád a pénz, méghozzá illetékmentesen. Ehhez az is kell, hogy neked és a barátaidnak annál az öt magyarországi bank egyikénél legyen számlád, ahol a fizetési kérelem elérhető. Cikkünkben bemutatjuk ezeket a bankokat, és hogy hol milyen költségekkel utalhatnak neked pénzt ilyen módon.

Hogyan működik a fizetési kérelem?

A fizetési kérelem küldése úgy működik, hogy ha valakitől utalást vársz, akkor a netbankodban vagy a mobilbankodban megadhatod az illető másodlagos számlaazonosítóját (ha beállította a bankjánál), e-mail címét, telefonszámát vagy adóazonosítóját, és beérkezik hozzá a kérés, hogy kéred a megjelölt összeg átutalását. A bankszámlaszámát is megadhatod, de nem kell tudnod ahhoz, hogy utaljon neked, és neki sem kell beírnia a tiédet. Ha az illető jóváhagyja a kérésed, akkor a bank azonnali utalással végrehajtja a tranzakciót, és 5 másodpercen belül beérkezik hozzád a pénz.

Ugyanez már QR kóddal is működik: generálsz egyet a kért összeg megadása után, a küldő fél beolvassa a QR kódot a mobilos applikációjával, és már indítható is az azonnali utalás.

2022-ben már 15.591 db utalás érkezett fizetési kérelem útján.

A fizetési kérelem fogadása azt jelenti, amikor hozzád érkezik be a kérelem, és te hagyod jóvá az átutalást. Az esetek többségében ennek ugyanolyan díja van, mint a hagyományos netbankos/mobilbankos utalásnak, csak a küldő fél számára egyszerűbb a folyamat, mert nem kell megadnod a nevét, bankszámlaszámát és az utalási összeget (ugyanakkor bankszámlaszám alapján is küldhetsz kérelmet). A kérés elfogadására legfeljebb 60 nap áll rendelkezésedre, de ennél rövidebb időt is megszabhat a fizetési kérelem küldője. Ha a meghatározott idő alatt vagy legfeljebb 60 napon belül nem fogadod el a kérést, akkor a kérelem lejárttá válik. 

A fizetési kérelem küldése és fogadása online történik, papír alapon vagy személyesen nem lehet kezdeményezni.

A fizetési kérelem hasznos lehet családi, baráti vagy munkatársi összejöveteleken, amikor a költségeken osztozni szeretnétek, és ezt minél egyszerűbben szeretnétek megoldani. Ugyanígy elterjedhet vállalkozók és közműcégek körében is.

Fizetési kérelem: melyik bankoknál elérhető?

Bár a fizetési kérelem 2020 óta elérhető szolgáltatás Magyarországon, egyelőre csak öt lakossági számlavezetéssel foglalkozó bank vezette be: a Gránit Bank, az Erste Bank, az MBH Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank. Ezen kívül a befektetési szolgáltatóként üzemelő MBH Befektetési Banknál is elérhető a szolgáltatás.

Fizetési kérelmet fogadó bankok:

 • Gránit Bank
 • Erste Bank
 • MBH Bank
 • OTP Bank
 • Raiffeisen Bank
 • MBH Befektetési Bank

A fizetési kérelmet fogadó szolgáltatók száma viszonylag limitált, vagyis csak ezeken a bankokon keresztül utalhatsz pénzt fizetési kérelemmel. Fizetési kérelem küldésére (vagyis amikor neked utalnak pénzt) a felsorolt bankokon kívül több szolgáltatónál is van lehetőség.

kávézó, étterem, baráti társaság, fizetési kérelemmel rendezik a költségeket

Fizetési kérelmet küldő bankok és cégek:

 • Gránit Bank
 • Erste Bank
 • MBH Bank
 • OTP Bank
 • Raiffeisen Bank
 • MBH Befektetési Bank
 • Fundamenta-Lakáskassza
 • Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár
 • Befizetés.hu
 • Billingo
 • PLOMBA Kft.
 • OTP Mobil Szolgáltató
 • LOXON SOLUTIONS
 • ViDaNet
 • UpScale Labs Kft.
 • KBOSS.hu
 • VOXINFO

Az 5+1 bankon kívül a Fundamenta-Lakáskassza, az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár és számlázási cégek (pl. Billingo) is alkalmasak arra, hogy fizetési kérelmet küldjenek, vagyis utalást kezdeményezzenek valaki másnál. Vállalkozóként hasznos lehet, ha az ügyfeleidnek fizetési kérelmet tudsz küldeni, így tehetsz róla, hogy előbb beérkezzen a munkád ellenértéke. Ehhez ismét az kell, hogy az adott ügyfél is a felsorolt bankok egyikénél vezessen számlát. A fizetési kérelem küldésére és fogadására jogosult szolgáltatókat a GIRO nyilvántartásában találod.

A küldési és a fogadási limit fizetési kérelem esetében minden banknál 10 millió forint.

A fizetési kérelem költségei

Ha szeretnéd, hogy valaki pénzt küldjön neked, azaz fizetési kérelmet küldesz neki, akkor ennek kérésenként lenne egy 50-120 forintos díja, ám akció keretében ezt jelenleg az összes bank elengedi.

Ha tőled kérnek pénzt, azaz fizetési kérelmet fogadsz, és elindítod a tranzakciót, akkor a számlacsomagodban foglalt eseti utalás díját kell kifizetned, ami bankon belül általában olcsóbb, de egyes csomagoknál az ingyenes utalás sem kizárt, ezeket külön cikkben gyűjtöttük össze.

A fizetési kérelem nagy előnye, hogy az ezen keresztül küldött utalásnál a jegybank eltörölte a tranzakciós illetéket 2022. november 23-ától kezdődően, így nem kell megfizetned a 0,3 százalékos, utalásonként legfeljebb 10.000 forintos díjat.

A kérelem küldésének és fogadásának díjain kívül egyéb költségek is felmerülhetnek, úgy mint a fizetési kérelem fogadásának tiltása és annak feloldása vagy az sms-értesítések díja.

fizetési kérelem benyújtásának díja akciósanfizetési kérelem benyújtásának díja akción kívülfizetési kérelem teljesítésének díja
Gránit Bank0 Ft*50 Ft/dba számlacsomagban foglalt utalási díj
MBH Bank0 Ft**50 Ft/db0 Ft***
Raiffeisen Bank0 Ft****57 Ft/dba számlacsomagban foglalt utalási díj
Erste Bank0 Ft**63 Ft/dba számlacsomagban foglalt utalási díj
OTP Bank0 Ft**bankon belül: 63 Ft/db
bankon kívül: 120 Ft/db
a számlacsomagban foglalt utalási díj

*Akcióban 2023.06.30-ig.
**Visszavonásig.
***A fizetési kérelemmel kezdeményezett azonnali átutalási megbízással teljesített utalásokat, a bank utalási díj és költség nélkül teljesíti úgy, hogy a tárgyhónapban terhelt díjat a következő hónap 20-ig jóváírja az ügyfél számláján. 5 (kivéve 586), 6 (kivéve 612), 7, 8, 181 és a 182-el banki azonosítóval 2022. november 23., valamint 101-es banki azonosítóval rendelkező ügyfelek esetében 2023. január 17. és 2023 április 30. között felszámított díjakat a bank 2023. június 20-ig jóváírja az ügyfelek számláján.
****Akcióban 2023.12.31-ig.
Forrás: banki hirdetmények, 2023.06.02-i állapot.

A Gránit Banknál a fizetési kérelem indítása 0 forint 2023. június 30-ig (vagy az akció meghosszabbításáig), akción kívül 50 forint lenne kérelmenként. A fizetési kérelem fogadásánál a bankszámlához tartozó utalási díjak az érvényesek. Fizetési kérelmet eBank mobilos applikáción keresztül lehet küldeni és fogadni, amihez a telefonon legalább 10.0 iOS vagy legalább Android 4.3-as operációs rendszernek kell lennie. A fizetési kérelemmel kezdeményezett azonnali átutalások a GRÁNIT eBank Átutalások menüpontjában érhetőek el.

Az MBH Banknál akciósan 0 forintba kerül a fizetési kérelmek küldése, akción kívül 50 forint lenne. Ha kérelem fogadásáról van szó, akkor az MBH Bank a fizetési kérelem útján küldött utalások díját levonja, de a következő hónapban jóváírja az ügyfelek számláján az akció visszavonásáig. A fizetési kérelem fogadásának tiltása, illetve a tiltás feloldása 500 forintba kerül. A limitek beállítása díjmentes. Sms-értesítés kérhető bejövő fizetési kérelemről, sikertelen kimenő fizetési kérelemről, fizetési kérelem visszavonásának státuszáról és a fizetési kérelem lejáratáról, amiknél 30 forintot kell fizetni sms-üzenetenként. Ugyanezeket az értesítéseket díjmentesen is megkaphatod emailben. A felsorolt költségek egy részénél július 1-től díjemelések várhatóak.

A Raiffeisen Banknál a fizetési kérelem indítása szintén 0 forintba kerül akciósan, jelen állás szerint 2023. december 31-ig. A normál díj 57 forint kérelmenként. A kérelem teljesítésekor a számlacsomagban foglalt utalási díjak az érvényesek. A fizetési kérelmek fogadásának tiltása és a tiltás feloldása év végéig 0 forint, a nem akciós díja viszont 1717 forint. A kérelmek elutasítása és elfogadása díjmentes.

Az Erste Banknál fizetési kérelmet csak forint folyószámláról, a George App és a George Web felületein keresztül lehet küldeni és fogadni, ahol a fogadó fél kiválasztása után a Fizetési kérelem opciót kell választanod. Ezután megadhatod az összeget, a fizetési határidőt, és engedélyezheted a közlemény módosítását a fogadó számára.

Az OTP Banknál a fizetési kérelem küldése akciósan 0 forint, egyébként bankon belül 63 forint,
bankon kívül 120 forint lenne. A kérelem teljesítése a számlacsomagban foglalt utalási díjak alapján történik. A fizetési kérelem fogadásának letiltása és feloldása online díjmentes, viszont bankfiókban vagy OTPdirekt telefonos ügyintézői szolgáltatáson keresztül 642 forintba kerül alkalmanként.

A bankszámlákat a kalkulátorunk segítségével tudod a fizetésedre és az életkorodra szabottan összehasonlítani.

Gyakori kérdések a fizetési kérelemről

Mit tegyek, ha hibásan adtam meg az adatokat a fizetési kérelem küldésénél?

Küldőként vissza tudod vonni a fizetési kérelmet, ha valamelyik adatot hibásan adtad meg. Ha fogadóként szeretnél az adatokon módosítani, például változtatnál a közleményen vagy nem értesz egyet a megadott összeggel, akkor ezeket csak abban az esetben tudod módosítani, ha a feladó ezt engedélyezte. Ha nem engedélyezte, akkor jelezd a tévedést a küldőnek. A kérelem elutasításakor megjelölheted a hibát a közlemény mezőben.

Mit tehetek, ha gyanús fizetési kérelmet kaptam?

A fizetési kérelmet nem kötelező elfogadnod, és amíg nem fogadod el, nem történik pénzmozgás, így a számlád biztonságban van. Csak olyan kérést fogadj el, aminek a feladóját be tudod azonosítani. Ha felmerül a gyanú, hogy csalókról van szó, esetleg csalás áldozatává váltál, minél előbb jelezd ezt a bankodnak.

Milyen egyéb adatokat adhatok meg a kérelemben?

A fizetési kérelem feladásakor megadhatod még az ügyfélazonosítót, a számla- vagy törzsvásárlói azonosítót. Ez leginkább a közműszolgáltatóknak hasznos, ha postai csekk vagy csoportos beszedés helyett fizetési kérelmet küldenek a számlák rendezése céljából.

Mikor küldhetek fizetési kérelmet?

Bármikor küldhetsz fizetési kérelmet, és mivel az ezen keresztül érkező utalások az azonnali fizetési rendszeren (AFR) keresztül érkeznek, így a kért összeg is bármikor beérkezhet.

Mennyi időm van a fizetési kérelem elfogadására?

A fizetési kérelem elfogadására legfeljebb 60 napod van, utána lejárttá válik. A fizetési határidő ennél rövidebb is lehet, ha a kérelem feladója ezt megjelöli.

Honnan tudom, hogy fizetési kérelmet kaptam?

A fizetési kérelemről általában mobilbanki és netbanki üzenetet, emailt és sms-értesítést is kaphatsz. Ezeknek a díjai eltérnek.

Letiltottam a fizetési kérelmek fogadását, attól még küldhetek másnak?

Igen, a fizetési kérelmek fogadásának tiltása ellenére tudsz másnak kérelmet küldeni.