A banki sms-ek lemondásával akár tízezret is spórolhatsz évente

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 15 perc

A darabdíjas banki sms-ekre sokszor fix havi díjat is fizetni kell, ami éves szinten tízezres nagyságrendű költséget jelenthet a számlavezetési díj és egyéb költségek mellett. Ezzel szemben a bankok többségénél sms helyett lehet kérni, hogy mobilbankon keresztül, push-üzenet formájában értesítsenek a számlaegyenleg változásairól, ami sok esetben díjmentesen igénybe vehető, bár egyes bankoknál ezzel kapcsolatban is merülhetnek fel költségek. Bemutatjuk, hol mennyibe kerül a banki sms, hogyan mondhatod le, és hol tudsz helyette push-értesítést kérni.

Mennyibe kerül a banki sms értesítés?

A bankok darabáron küldik az sms-eket, ezen kívül havi előfizetési díjat is számolhatnak fel. Az alábbi táblázatban összesítettük a banki sms-ek költségeit:

értesítő SMS díja (db)kártyafigyelő sms szolgáltatás éves díjaszámlafigyelő sms szolgáltatás éves díja
CIB Bank57 Ft1 056 Ft6 420 Ft
Erste Bank25 Ft3 000 Ft3 000 Ft
Gránit Bank0-30 Ft0 Ft0 Ft
K&H Bank24-45 Ft0-5328 Ft0-5328 Ft
MagNet Bank12-33 Ft0 Ft1 572 Ft
MBH Bank0-34 Ft0-6864 Ft0-6864 Ft
OTP Bank26-47 Ft0-4860 Ft0-4860 Ft
Raiffeisen Bank29 Ft1752-4752 Ft1752-4752 Ft
UniCredit Bank43 Ft0 Ft0 Ft

Ha havonta csak 20 alkalommal vásárolsz bankkártyával, akkor éves szinten így is 6-8000 forint mehet el sms-ekre, és ehhez még hozzájöhet ugyanennyi fix díj is. Az egyéb banki költségeidet nem számítva, csak sms-üzenetekre tízezres nagyságrendű összeget költhetsz, ha nem vagy elég körültekintő.

Ezt a Magyar Nemzeti Bank 2021-re vonatkozó statisztikái is megerősítik: a banki díjak 14,4 százalékát teszik ki az sms-díjak. Az átlagos éves sms díj 6390 forint körül alakult az sms-szolgáltatást használók körében 2021-ben. Volt, aki havonta ennyit fizetett, és több ügyfél esetében az sms-ekért fizetett díj meghaladta az évi 20.000 forintot. Az infláció miatt a banki díjak 2021 óta csak emelkedtek, így ma már ezek a költségek még magasabbak lehetnek.

pad díjkimutatás, erste, 2022, táblázat, sms-ek

Sms-díjak a PAD díjkimutatásban.

Te is meg tudod nézni, hogy a bankod mire mennyit vont le tavaly és az előző években. A PAD díjkimutatásban ugyanis a bankoknak tételesen fel kell tüntetniük minden ügyfelükre vonatkozóan, hogy az előző év során milyen költségeket vontak le. Az egységes díjkimutatást minden évben január 31-ig küldik ki, és általában a netbankod vagy a mobilbankod online levélfiókjában találod meg.

CIB Bank sms értesítés lemondása

A CIB Bank sms értesítéseinek darabdíja 57 forint. A Kártyafigyelő szolgáltatás a bankkártyás tranzakciókról küld értesítést, és éves szinten 1056 forintba kerül. A Számlafigyelő a számlaegyenleg változásairól értesít, ennek éves díja 6420 forint. Be lehet állítani, hogy milyen értékhatár felett kérsz sms-t terhelés, jóváírás és kártyatranzakció esetében, alapértelmezetten ez 500 forint.

Az sms értesítések alternatívája az Okos értesítések szolgáltatás, ami a CIB Bank Mobilalkalmazáson keresztül ingyenes tájékoztatást ad minden számla- és kártyatranzakcióról push-üzenetek formájában. Az Okos értesítéseket a mobilapp Beállítások menüjében lehet aktiválni. A szolgáltatás lemondására az Értesítések menüben az Okos értesítések kapcsoló kikapcsolásával van lehetőség. Az üzenetek megtekintése és kezelése a jobb felső sarokban lévő harang ikonra kattintva érhető el. Az olvasott üzenetek archiválhatók. Archív üzenetek a kukába helyezhetők.

A számlamozgásokra, illetve bankkártyás tranzakciókra vonatkozó, pénzbe kerülő sms értesítéseket a CIB Bank Mobilalkalmazásban lehet módosítani és törölni. A Számlafigyelő és a Kártyafigyelő rendszer beállításai azonnal érvénybe lépnek.

női kézben mobiltelefon, banki sms-t olvas

Erste Bank sms értesítés lemondása

Az Erste Bank a legtöbb sms-értesítési szolgáltatását lekapcsolta 2021-ben, így megszűnt az Erste Hírnök, az Erste Hitelkártya Hírnök, az Erste SzámlaŐr, az Erste KártyaŐr, az SMS Max, az Erste TeleBankŐr stb. Megmaradt viszont az Őrszem szolgáltatás és az Erste HitelŐr. 

Az Erste Őrszem egyszerre jelenti az sms-ben küldött üzeneteket és a George Appon küldött push-értesítéseket is, ezeknek az éves díja mindkét esetben 3000 forint, tehát a mobilos értesítéseknek is van előfizetési díja (kivéve bizonyos csomagoknál és a megadott feltételek betartása mellett akciós díjat biztosíthatnak, vagy akár el is engedhetik).

Az Erste Őrszem Számla alszolgáltatása a számlaegyenleg, a jóváírások, az utalás és a beszedések figyelésére alkalmas. A Kártya alszolgáltatás kártyafigyelésre használható. A két szolgáltatás külön-külön és együtt is havi 250 forintba kerül számlánként. Ha több számlát használsz, akkor is havonta maximum csak 990 forintot számolnak fel. Ezeket a George appban, a Profilodon belül az Értesítések és Őrszem menüben tudod beállítani. Ha bekapcsolod valamelyik mobilappos értesítési funkciót, akkor az sms-ek küldése automatikusan megszűnik.

Ha a push-üzenetek helyett sms-értesítést kérsz, akkor azokért a havi díjon felül 25 forintot kell fizetni darabáron. Ezt a George Weben keresztül tudod bekapcsolni (Profil / Őrszem).

Gránit Bank sms értesítés lemondása

A Gránit Bank sms-értesítései legfeljebb 30 forintba kerülnek, de bizonyos csomagoknál díjmentesek, és havi díjuk sincs.

Ennek alternatívája az ingyenes iSMS, ami a számlaegyenleg változása, jóváírás, terhelés, bankkártyás fizetés vagy készpénzfelvétel esetén küld push-értesítést az eBankon keresztül.

A hagyományos sms-eket és az iSMS-t a Gránit eBank alkalmazás Beállítások / Banki értesítések módja menüpontjában tudod igényelni és lemondani. Beállíthatod, hogy az üzeneteket csak iSMS-ként (ehhez folyamatos online kapcsolat szükséges) vagy iSMS és (online kapcsolat hiányában) SMS-ként vagy online kapcsolat hiányában csak hagyományos fizetős banki SMS-ként szeretnéd megkapni.

A Digitális Számlacsomag esetében csak iSMS-t küld a Bank.

K&H Bank sms értesítés lemondása

A K&H Banknál push-értesítések fogadására nincs lehetőség a tranzakciók követése céljából. Csak sms-szolgáltatás érhető el, ami K&H mobilinfo néven fut, és a díjait az alábbi táblázatban foglaltuk össze, mivel számlacsomagonként eltérnek:

értesítő SMS díja (db)SMS szolgáltatás éves díjaK&H lakossági e-bank éves díjaK&H mobilbank éves díja
K&H Lakossági Bankszámla45 Ft5 328 Ft888 Ft1 800 Ft
K&H alapszámla39 Ft4 656 Ft780 Ft1 572 Ft
K&H minimum plusz*45 Ft0 Ft0 Ft1 800 Ft
K&H bővített plusz*45 Ft0 Ft0 Ft1 800 Ft
K&H kényelmi plusz*45 Ft0 Ft0 Ft0 Ft
K&H ifjúsági számlacsomag (18-26 évesek)24 Ft0 Ft0 Ft0 Ft
K&H prémium számla- és szolgáltatáscsomag45 Ft0 Ft0 Ft0 Ft

*életbiztosítás nélkül
Forrás: 2023.06.15-én hatályos K&H hirdetmény

A K&H mobilinfo sms-díjai 24-45 forintba kerülnek, és havi díj nélkül vagy 4656-5328 forint éves díj mellett vehető igénybe. A K&H sms-szolgáltatás igénylése, módosítása és lemondása a K&H e-bankban, a Beállítások / K&H mobilinfo szolgáltatás beállítása menüpontban lehetséges, vagy kérheted a K&H Telecenter segítségét.

K&H e-bank: Beállítások / K&H mobilinfo szolgáltatás beállítása, sms igénylése, lemondása

K&H e-bank: Beállítások / K&H mobilinfo szolgáltatás beállítása

A push-értesítések darabárukat tekintve ingyenesek, viszont a K&H mobilbanknak akár 1800 forint éves díja is lehet. A K&H lakossági e-bank éves díja bizonyos csomagoknál díjmentes, de akár 888 forintba is kerülhet.

MagNet Bank sms értesítés lemondása

A MagNet Bank sms-díjait az alábbi táblázatban találod meg díjcsomagokra bontva:

AlapszámlaÁltalánosCsillagDiamond
NetBank használatdíjmentes200 Ftdíjmentesdíjmentes
SMS értesítés a NetBankba történő sikeres / sikertelen belépésről (belföldi számra)12 Ft/sms12 Ft/sms12 Ft/smsdíjmentes
Aláíró / Megerősítő Kódszó igénylése SMS-ben (belföldi számra)díjmentesdíjmentesdíjmentesdíjmentes
Napi egyenleg-értesítő SMS (belföldi számra)26 Ft/sms26 Ft/sms26 Ft/smsdíjmentes
Push üzenet a NetBankba történő sikeres / sikertelen belépésrőldíjmentesdíjmentesdíjmentesdíjmentes
Aláíró / Megerősítő Kódszó igénylése Push üzenetbendíjmentesdíjmentesdíjmentesdíjmentes
SzámlaInfo SMS szolgáltatás havi díja131 Ft/hó/telsz.131 Ft/hó/telsz.Akciósan 64 Ft/hó/telsz.
normál díj 131 Ft/hó/telsz.
Akciósan 0 Ft/hó/telsz.
normál díj 131 Ft/hó/telsz.
SzámlaInfo szolgáltatás SMS díja33 Ft/sms33 Ft/sms33 Ft/sms33 Ft/sms
SzámlaInfo PUSH szolgáltatás havi díjadíjmentesdíjmentesdíjmentesdíjmentes
SzámlaInfo szolgáltatás PUSH díjadíjmentesdíjmentesdíjmentesdíjmentes

Forrás: 2023.06.15-én hatályos MagNet hirdetmény

A MagNetnél napi egyenleg-értesítő SMS és SzámlaInfo sms szolgáltatás igényelhető, többnyire pénzért, utóbbi esetében a darabáron kívül havi fix díj mellett. Ehhez képest a push-üzenetek díjmentesek, amiket a MagNet MobilBank applikáción keresztül kapsz meg.

Ezeket a szolgáltatásokat igényelni és lemondani bármely MagNet bankfiókban vagy a NetBankban lehet.

MBH Bank sms értesítés lemondása

Az MBH Bank sms-értesítési szolgáltatása az MBH Info (korábbi nevén MKB Mobilbankár), ami 30-34 forintért vagy díjmentesen vehető igénybe, ezen kívül a szolgáltatás éves díja akár 6864 forint is lehet, de bizonyos ügyfelek esetében ettől a Bank eltekinthet.

Az MBH Info push-üzenetes verziója is elérhető, ám nem minden ügyfélnek. Az MBH Bank a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank egyesüléséből jött létre, de push-értesítéseket csak az egykori MKB ügyfelei használhatnak a tranzakciók követésére.

Az MKB volt ügyfelei az MBH Netbank (korábban MKB) Ügyintézés/Info (korábban Mobilbankár) szerződéskezelés menüpontjában állíthatják be, hogy az MBH Info milyen formában küldjön nekik értesítést, itt lehet az sms-eket is lemondani.

A Budapest Bank és a Takarékbank egykori ügyfelei csak az sms-értesítéseket használhatják, hiába tartoznak most már mindannyian az MBH Bankhoz.

OTP Bank sms értesítés lemondása

Az OTP Bank az sms-ekért 26-47 forintos tarifát alkalmaz az OTPdirekt KártyaKontroll szolgáltatásán belül, emellett 4860 forintos éves díjat is elkérhet, bár bizonyos csomagoknál nincs havi díj.

Az sms-t lemondani az OTPdirekt internetbank beállításaiban, a Mobiltelefonos szolgáltatások karbantartásánál lehet. Figyelj arra, hogy a lemondást meg is kell erősíteni. Ha látod a megerősítő üzenetet az sms-értesítések lemondásáról, akkor biztosan sikeres volt a lemondás.

Az sms-t úgy is le tudod mondani az OTP-nél, ha az sms-üzenetre válaszul elküldöd a TILT szót (a XX-9-400-700-as hívószámra, ahol az XX a mobilszolgáltató hívószáma [20, 30, 70]).

Az OTPdirekt szolgáltatásnak éves díja van, ami 2364 forint, de a Smart és Junior csomagoknál díjmentes.

Az OTP push-üzeneteknek nincs darabdíja, ingyenesen kapod őket, miután beállítottad az OTP Mobilbankban.

Raiffeisen Bank sms értesítés igénylése

A Raiffeisen Banknál csak sms-értesítést kérhetsz, nincs lehetőség ingyenes push-üzenetek használatára a tranzakciók követése céljából.

Az értesítő sms-ek díja 29 forint per darab, emellett a Mobil Banking Kártyainfó és a Mobil Banking Számlainfó éves díja 1752 forint. A Raiffeisen Online és Yelloo számlacsomag esetében az éves díj 4752 forint lenne, de 2023. december 31-ig akciósan ezek is 1752 forintba kerülnek.

Értesítési típusonként meghatározhatod, hogy mekkora összeg felett kapj sms-t. A limit 0 és 10.000 forint között lehet, devizaszámlák esetén a felső határ 50 USD, 50 CHF, 35 EUR, illetve 35 GBP. Ha nullára állítod, akkor minden tranzakcióról küldenek sms-t, ez jóval drágább. Ha magasabb limitet állítasz be, akkor csak arról a számlamozgásról kapsz sms-t, ami ezt a limitet meghaladja. Ezzel tudsz némileg spórolni az sms-díjakon.

A Teljes körű Mobil Banking és Light díjcsomagban az értesítési limit meghatározására nem vonatkozik korlátozás.

A kártyatranzakciós üzeneteket a hét minden napján, a nap 24 órájában, a tranzakciót követően azonnal megkapod. A számlatranzakciós üzenetek reggel 7 órától az esti banki zárás időpontjáig (kb.19:00-ig) érkeznek meg.

A banki sms-eket az alábbi módokon tudod igényelni, módosítani vagy törölni:

  • a Raiffeisen Direkten keresztül, belföldről díjmentesen hívható zöldszámokon,
  • a Raiffeisen DirektNet szolgáltatás segítségével (lakossági és vállalati ügyfelek esetén).

UniCredit Bank sms értesítés lemondása

Az UniCredit banki sms-eseinek díja 43 forint, viszont havi fix díjat nem kell értük fizetni. Ezzel szemben az UniCredit mBanking alkalmazáson keresztül díjmentesen kaphatsz push-üzeneteket a tranzakcióidról.

Ha lemondanád az sms-szolgáltatást, akkor az UniCredit eBanking internetbanki szolgáltatásba belépve kattints a fogaskerék ikonra (beállítások), és itt válaszd az SMS szolgáltatás kezelése menüpontot. A kattintásra megjelenő lehetőségek közül válaszd ki, melyik sms-t szeretnéd lemondani (számla SMS vagy bankkártya SMS). A lenyíló összefoglaló alján nyomj a pirossal jelölt Törlés linkre. Ezt ismételd meg azoknál az SMS értesítési típusoknál, amiket le szeretnél mondani. A törlési szándékodat erősítsd meg a felugró ablakban.

unicredit, sms lemondása, ebanking app, ábra

A következő felugró ablakban aztán a Bank ismét megjeleníti a törölni kívánt sms jellemzőit, hátha meggondoltad magad. Az oldal alján kattints a Mentés gombra a véglegesítéshez. A törlési megbízás végső ellenőrzése és aláírása következik. Az aláírás úgy történik, mint egy átutalás esetében. A hitelesítést követően kattints a Véglegesítés gombra.

unicredit, sms lemondása, ebanking app, ábra

Ha úgy egyszerűbb, akkor az sms-t lemondhatod bankfiókban vagy azonosítást követően az UniCredit Telefonbankon keresztül.

Ha inkább ingyenes push-értesítéseket szeretnél használni, akkor az UniCredit mBanking alkalmazásba lépj be, és válaszd az Egyéb menüpontot. Itt Beállítások, majd Push értesítések menü. A csúszkára pöttyintéssel bekapcsolhatod a push-üzeneteket (kékre vált, ha aktív). Ezután külön-külön kiválaszthatod, hogy milyen esetekben szeretnél értesítést kapni, valamint értesítési limitet is adhatsz meg.

Az UniCredit mBanking aktiválása egyszeri 2000 forint, de egy 2023. június 30-ig tartó akció keretében díjmentes. A szolgáltatás normál díja havi 171 forint (2052 forint évente), de ezt a bank akciós jelleggel nem számítja fel, ha az adott naptári hónapban legalább egyszer sikeresen bejelentkezel az UniCredit mBanking szolgáltatásba. Ez az akció is 2023. június 30-ig érvényes.

A bankszámla-váltáson is érdemes elgondolkodnod

A banki sms-ek lemondásával éves szinten sok ezer forintot meg lehet spórolni, ám ahogy láthattad, ez nem mindenhol opció, mivel nem minden banknál érhetőek el push-értesítések. Ahol igen, ott ez díjmentes, mégis elkérhetnek egy havi fix díjat a szolgáltatásért, valahol pedig önmagában a mobilbank használatát díjjal terhelik. Az értesítések kikapcsolása sem opció, mivel biztonsági funkciót is ellátnak, valamint hasznos, ha nyomon tudod követni a költéseidet és az aktuális egyenleged.

Éppen ezért ha a jelenlegi bankodnál nem tudod lemondani az sms-eket, vagy a push-üzenetek használata mellett is sokallod az értesítések költségét, akkor a bankváltáson is érdemes elgondolkodnod, mivel bizonyos bankoknál valóban díjmentesen kaphatsz üzeneteket a tranzakcióidról. A bankváltás ráadásul ma már egyszerűbb és gyorsabb, mint néhány évvel ezelőtt, és szakértőink is szívesen segítenek benne. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy a bankszámla-kalkulátorunkban kiválasztod a neked tetsző ajánlatot, és itt megadod az adataidat.