Legjellemzőbb banki díjak: ezekkel számolhatsz bankszámlád költségeként

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 8 perc

A bankszámládhoz kapcsolódó banki költségek ugyanúgy a kiadásaid közé tartoznak, mint például a rezsi vagy a mindennapi bevásárlásra fordított összeg. Azonban a bankolás költségére sokkal kevesebben figyelnek, pedig érdemes, hiszen a bankszámlák között óriási különbségek vannak mind díjakban, mind pedig szolgáltatásokban. Mutatjuk, hogy melyek a legjellemzőbb banki díjak, és milyen banki szolgáltatásokat vehetsz értük igénybe. Mond valamit, hogy egységes díjkimutatás? Ha nem, mindenekelőtt megtudhatod azt is mit jelent, és miért figyelj oda rá!

Egységes díjkimutatás - ennyibe került a bankszámlád tavaly

Bár a havi bankszámlakivonataidon is látszik, hogy az adott hónapban milyen bankolási költségeid voltak, a minden év elején érkező egységes díjkimutatásból láthatod a legtisztábban, hogy mennyibe került összesen az elmúlt évben a bankszámlád és az azon végrehajtott tranzakciók, igénybe vett szolgáltatások.

Az éves díjkimutatásból azért kapsz teljesebb képet banki költéseidről, mint a havi kivonatokból, mivel utóbbiak bankonként eltérő formátumúak, az egységes díjkimutatás viszont minden banknál egységes és részletes képet ad a következő költségekről:

 • általános számlaszolgáltatások
 • fizetések (a kártyás fizetéseken kívül minden más fizetési művelet)
 • kártyadíjak és készpénzfelvétel
 • folyószámlahitelek és kapcsolódó szolgáltatások
 • egyéb szolgáltatások

Így többek között pontos információkat kaphatsz a betéti kártyádhoz kötődő díjakról, a netbanki és mobilbanki költségeidről, a telefonos üzenetek díjairól, de arról is, hogy a bank mennyi kamatot fizetett ki neked az elmúlt évben. Ebben az egységes szerkezetben az egyes bankszámlák költségei könnyen összehasonlíthatóak, ezáltal a bankszámla-váltás is könnyebb, ha drágának találod a jelenlegit.

Egy nő a laptopján ellenőrzi bankszámlája banki díjait a notebook-ján.

Nézzük, milyen konkrét szolgáltatások, díjak és költségek tartoznak az egyes csoportokhoz!

Általános számlaszolgáltatások

A szolgáltatás megnevezéseA szolgáltatás funkciójaLegjellemzőbb díj, költség elnevezés
SzámlavezetésA bank számlát vezet számodra.számlavezetési díj
Internetbanki, mobilalkalmazási szolgáltatásA számládhoz kapcsolódó ügyeket interneten vagy mobil eszközön intézed.internetbank havi díja, mobilalkalmazás használatának díja
SMS-szolgáltatásSMS üzenet révén történő tájékoztatás egyenlegről vagy ügyfélazonosításSMS szolgáltatás díja, mobilbank díja
telefonos banki szolgáltatásA számládhoz kapcsolódó ügyeket telefonon intézed.telebank díja

Ezen díjakat általában havi rendszerességgel számolják fel a bankok. Az SMS-szolgáltatás díjára havidíjat is és SMS-enkénti díjat is felszámolhatnak egyes számlavezetők. Erre érdemes odafigyelni, mivel gyakori számlamozgás esetén az SMS-ek darabdíja komoly összeget is kitehet. Érdemes inkább - lehetőség szerint - a díjmentes vagy kedvező díjú push üzeneteket választani, amely viszont csak mobilalkalmazásban érhető el.

Fizetések 

A leggyakoribb, bankszámlához kapcsolódó fizetési műveletek:

 • belföldi forint átutalás
 • SEPA átutalás euróban belföldön és külföldön
 • átutalás egyéb devizában belföldön és külföldön
 • deviza jóváírás (számládra deviza összeg érkezik)
 • rendszeres átutalás
 • csoportos beszedés

Előfordulhat, hogy ingyenesen jár a számlához néhány belföldi vagy külföldi átutalás esetlegegyéb fizetési művelet, de gyakran ezeknek külön díja van.Az átutalási műveletekre általában egy konkrét darabdíj/minimum díj vonatkozik és az átutalt összeg bizonyos százalékára vetítve adják meg a bankok (például az átutalt összeg 0,53%-a, de minimum 181 Ft). A fizetési műveletek díja változó lehet aszerint, hogy milyen csatornán történik az átutalás: bankfiókban, telebankon vagy elektronikusan (internetbankon vagy mobil applikáción keresztül). Általában az utóbbi átutalás a legolcsóbb, és a  bankfiókban beadott utalások a legdrágábbak.

Kártyák és készpénz

A bankszámlákhoz a legtöbb esetben bankkártyát is lehet igényelni. Manapság a bankkártyahasználat igen elterjedt, azonban fontos, hogy mindig olyan bankszámlát válassz, amelynek ki tudod használni az előnyeit. Ugyanis jellemzően a bankkártya éves díja teszi ki a bankolási költségeid egy nagyobb hányadát, kivéve természetesen akkor, ha ingyenes bankkártyád van. Az ingyenes ajánlatok kapcsán viszont figyelj arra, hogy számos bankszámlához csak az első évben jár ingyenes bankkártya, a következő években viszont több ezer forintot kell majd fizetned érte.

Milyen kártyával kapcsolatos költségelemekre számíthatsz?

 • Betétikártya-szolgáltatás díjai: például kártyagyártás díja, kártya kibocsátási díja, főkártya éves díja, társkártya éves díja, 
 • Hitelkártya-szolgáltatás díjai: a számládhoz kapcsolódóan hitelkártya-szerződést is köthetsz a bankkal. A hitelkártyához szintén különböző díjakat számíthat fel a bank, továbbá - általában elég magas - kamatot kér, ha nem fizeted vissza időben a hitelkártyával költött összeget.
 • Kártyás vásárlások belföldön és külföldön
 • Készpénzfelvétel bankkártyával belföldön és külföldön
 • Készpénzbefizetés

Két készpénzfelvétel mindenkinek ingyenes!

Az ATM-ből történő készpénzfelvétel havonta 2 alkalommal ingyenes számodra, összesen maximum 150.000 forintig, ha kitöltesz egy nyilatkozatot a bankodnál erről. A két ingyenes felvétel bármelyik magyarországi ATM-nél megtörténhet, akár más bank automatájánál is. Ha több bankszámlád is van, ki kell választanod, hogy melyikre szeretnéd igénybe venni a 2 darab ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget. 

Folyószámlahitelek és kapcsolódó szolgáltatások

A folyószámlahitelhez olyan - egyébként a hiteleknél megszokott - díjak kapcsolódhatnak, mint például hitelbírálati díj, kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék. Valamit a folyószámlahitelek költségeinél szokták említeni a hitelkamat éves mértékét és a késedelmi kamat éves mértékét is.

Egyéb szolgáltatások

Az egyéb banki szolgáltatások közé tartozhat például a 

A bankszámlához a felsoroltakon kívül még számos egyéb szolgáltatás és díj kapcsolódhat, amely költségekkel járhat. Fontos, hogy legyél tisztában azoknak a szolgáltatásoknak a díjaival, amelyeket rendszeresen használsz, és tájékozódj egy-egy új szolgáltatás igénybevétele előtt, hogy mennyibe kerül, nehogy később meglepetés érjen.

Számolj a tranzakciós illetékkel is! 

Az úgynevezett tranzakciós illetéket minden olyan banki művelet után meg kell fizetni, ami pénzmozgással jár. Legjellemzőbbek az átutalások, fizetési kérelmek, bankkártyás műveletek. Ezt az adótípust igazából a bankok fizetik az állam felé, azonban többségük beépíti a banki díjakba, azaz áthárítja az ügyfelekre. A tranzakciós illeték mértéke készpénzfelvételi tranzakciók esetén 0,6%, átutalásoknál 0,3% (de maximum 10.000 Ft), a műveletben szereplő összegre vetítve. 

Válts, ha nem vagy elégedett a bankszámláddal!

Akár az egységes díjkimutatás hoz nem várt meglepetést, akár év közben gondolod át, hogy túl magasak a bank költségeid, ne félj váltani! Nézd át a banki kínálatot bankszámla-összehasonlító kalkulátorunkkal, és a bankolási szokásaidra szabott beállításokkal keresd meg a számodra legoptimálisabb számlát. 

Elképzelhető, hogy bankon belül találsz másik számlacsomagot, ami kedvezőbb, de bankot váltani sem bonyolult, ha egy másik pénzintézetnél bukkansz jobb bankszámlára. Az úgynevezett egyablakos bankváltás során számlatulajdonosként az új banknál kell kezdeményezni a váltást. Meghatalmazásoddal az új bank felkéri a korábbi bankodat, hogy adja áta bankszámláddal kapcsolatos adatokat, különös tekintettel a rendszeres átutalási megbízásokra, beszedésekre, ismétlődő beérkező átutalásokra. 

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.