Melyik a legolcsóbb bankszámla 2024-ben?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 15 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Áttekintettük a jelenleg elérhető bankszámlákat a legolcsóbbat keresve. Kigyűjtöttük a legkedvezményesebb számlacsomagokat számlavezetési díj, éves kártyadíj, utalási díjak, készpénzfelvételi költségek és a banknál elérhető legjobb kamatok szerint.

Néhány fontos szempont, mielőtt bankszámlát választasz

Azon is múlik, hogy melyik a legolcsóbb bankszámla, hogy mire szeretnéd használni, mert a költségek ez alapján változnak. Előfordulhat, hogy eltérő igények esetén más és más bankszámla lesz a legolcsóbb, mert más-más igényekhez alakították ki őket.

Kérdés például, hogy havonta hányszor és milyen összegben utalsz át pénzt bankon belül és kívül. Elég a havi két ingyenes készpénzfelvétel, vagy ennél többször is szoktál készpénzt levenni a számládról? Ha a nagy összegű készpénzfelvétel jellemző rád, ami meghaladja havi szinten a 150.000 forintot, akkor ezt szintén érdemes figyelembe venni számlaválasztáskor. Ahogyan azt is, hogy a bankodnak van-e saját ATM-je a közelben, vagy más bank ATM-jét vagy kénytelen használni.

A banki ügyeidet szereted online, netbankon keresztül intézni, vagy ragaszkodsz a rendszerint drágább, telefonos vagy személyes megoldáshoz? Szeretnél sms-értesítéseket kapni a banki tranzakcióidról, vagy beéred a rendszerint olcsóbb push-értesítésekkel, amik a netbanki applikáción keresztül érkeznek?

Lehet, hogy csoportos beszedés útján rendezed a számlákat, és a külföldi átutalás is jellemző rád, de az is lehet, hogy ezek egyáltalán nem érintenek, így egyik sem szempont a bankszámla kiválasztásánál.

Az sem mindegy, hogy milyen kedvezmények, jóváírások társulnak a bankszámlához, például ha a havi beérkező jövedelmed elér egy határt, akkor elengedhetnek vagy csökkenthetnek díjakat. Tudni kell viszont azt is, hogy milyen hátrány ér, ha nem teljesíted a feltételeket.

A bankok más számlacsomagokat kínálnak diákoknak (18-25 év alattiaknak), nyugdíjasoknak, és mást azoknak, akik legalább a minimálbért, vagy akár ennek a többszörösét megkeresik havonta. Az is lehet, hogy olyan számlát keresel, amit nagyon ritkán használsz, és csak az a fontos, hogy a számlavezetési díja a lehető legalacsonyabb legyen.

kézben tartott mobil és mobilbank / netbank - legolcsóbb bankszámlát keresi

Szempont lehet az is, hogy a bank milyen látra szóló, azaz lekötés nélküli napi kamatot biztosít a folyószámládon tartott összegre, vagy ennek alternatívájaként milyen megtakarítási számlák érhetőek el a bankon belül. A lekötött betéti kamatok között is nagy az eltérés.

Tipp: ha kíváncsi vagy, mennyit fizetsz a bankszámládért, akkor a netbankodba belépve a PAD díjkimutatásban tételesen megtalálod az előző évre vonatkozó költségeket.

A gyakorlatban ritka, hogy valaki a bankszámlájának csak egyik vagy másik funkcióját használja, általában ezeknek egy egyedi keverékéről van szó. Éppen ezért a bankszámla-kalkulátorunkat úgy fejlesztettük ki, hogy a számlahasználati szokásaid szerint összetetten tudd vizsgálni a bankszámlákat egyszerre több szempont szerint is.

A továbbiakban a legfontosabb költségeket részletesen is megnézzük, és megállapítjuk, melyik kategóriában melyik a legolcsóbb bankszámla. A KSH 2023. novemberi rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) nettó átlagkeresetét vettük alapul, ami 413.100 forint. Életkornál 35 évvel számoltunk. Bankonként mindig csak a legkedvezőbb ajánlatot mutatjuk meg.

Ingyenes számlavezetés

A számlavezetés díj havi 4-500 forintot el tud vinni, ami éves szinten már 5-6000 forint, így nem árt ezt a díjat megspórolni, főleg ha ritkán használod a bankszámládat. Összegyűjtöttünk bankonként egy-egy 0 Ft számlavezetés díjú számlacsomagot (ahol elérhető):

havi számlavezetési díj kezdetbenhavi számlavezetési díj később
Gránit Bajnok számlacsomag0 Ft0 Ft
CIB ECO Bankszámla0 Ft0 Ft
K&H Bank okos kényelmi plusz számlacsomag - online0 Ft0 Ft
KDB Bank Net számlacsomag0 Ft0 Ft
MagNet Bank Házhozszámla0 Ft0 Ft
MBH Duna Bank Quantum Számlacsomag0 Ft0 Ft
OTP Smart0 Ft0 Ft
Polgári Bank "0 Ft-os" Lakossági számla0 Ft0 Ft
Raiffeisen Díjnyertes Számla0 Ft0 Ft

Forrás: money.hu bankszámla-kalkulátor
2024.02.05-i állapot

  • A Gránit Bajnok számlacsomag számlavezetési díja 0 forint, ha havonta legalább 280.000 Ft érkezik a számlára (lehet két részletben is, és nem muszáj, hogy jövedelem legyen) VAGY a bankszámla napi záróegyenlege minden nap legalább 150.000 Ft.
  • A CIB ECO Bankszámlánál a mindenkori nettó minimálbér a feltétel, aminek a díjfizetést megelőző hónapban kell érkeznie a számládra.
  • A K&H Bank Okos Kényelmi Plusz számlacsomag esetében a szerződéskötés naptári hónapjában és az azt követő három hónapban esedékessé váló csomagdíjat a bank elengedi. Csomagdíj-kedvezményre kizárólag akkor vagy jogosult, ha a szerződés megkötést megelőző egy naptári év során nem rendelkeztél a banknál fizetési számlával.
  • A KDB Bank Net számlacsomagnál elég, ha 80.000 forint érkezik erre a számlára (nem muszáj jövedelemnek lennie, és akár két részletben is érkezhet), valamint két csoportos beszedési megbízásra kell felhatalmazást adnod.
  • A MagNet Bank Házhozszámla esetében te választhatod meg, hogy a számlavezetési díj mennyi legyen. Ennek díja 0 és 1.000 Ft közötti összeg lehet. A Házhozszámlát kizárólag online számlanyitással, a MagNet Bank weboldalán lehet igényelni.
  • Az OTP Smart számlacsomagnál 35 év alatt legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő jövedelem beérkezését várják el havonta. A 35. életév betöltésétől legalább havi 150.000 forintnak kell a számlára érkeznie az ingyenes számlavezetéshez.
  • A Raiffeisen Díjnyertes Számla bankfiókban nem nyitható meg, csak új ügyfelek számára igényelhető a Raiffeisen Online Lakossági Számlanyitás Platformon. Az Online bankszámla 2025. február 28-ig érhető el, lejárat után automatikusan átváltásra kerül a Mindennapok 2.0 számlára vagy az annak megfelelő mindenkori utódjára.

Legolcsóbb bankkártyák

Bizonyos esetekben bankkártya nélkül is lehet számlacsomagot igényelni – ha nem használod a számlát költésekre –, de néhány bankszámlánál elvárt feltétel, hogy bankkártyát igényelj mellé. Bankon belül is többfajta betéti kártya közül választhatsz: általában a sima, standard kártya a legolcsóbb, ezen kívül viszont többféle dombornyomott, prémium kártya is elérhető lehet, amik bizonyos előnyöket kínálnak a magasabb kártyadíjért cserébe.

Létezik például olyan prémium bankkártya, aminek az éves díja 100.000 forint, és ezért cserébe használhatod az elsőbbségi sávot és a VIP várótermet a reptéren, vagy kedvezményt kaphatsz külföldi autókölcsönzőben.

Mivel a lehető legolcsóbb bankszámlát keressük, itt most csak a nem dombornyomott, standard bankkártyákkal foglalkozunk (ahol elérhető volt ilyen). Ezen kívül a virtuális kártyákat is kihagytuk a gyűjtésből, mivel ezeknek korlátozott a funkcionalitása: többnyire csak online vásárlásra, esetleg készpénzfelvételre alkalmasak.

éves díj az első évbenéves díj a második évtől ↑↓kártyakibocsátási díj
MagNet Bank Mastercard Alap kártya Alapszámlánál*0 Ft0 Ft0 Ft
Gránit Standard Mastercard*0 Ft3 390 Ft1 890 Ft
CIB Visa Inspire*0 Ft5 546 Ft0 Ft
OTP MasterCard / Visa Online*0 Ft6 094 Ft2 700 Ft
Raiffeisen VertiCard*0 Ft**6 616 Ft0 Ft**
K&H Mastercard érintőkártya0 Ft8 310 Ft0 Ft

*Nem dombornyomott változat.
**Az akció 2024.03.31-ig érvényes. Az akciós díj az akció időtartama alatt esedékessé váló kártyadíjakra vonatkozik, éves díj esetén az 1. éves kártyadíjra vonatkozik.
Forrás: money.hu
bankszámla-kalkulátor, banki hirdetmények.
2024.02.05-i állapot
.

Arra figyelj, hogy egy bankkártya éves díja aszerint is változhat, hogy milyen számlacsomaggal párosítod. Ki kell fizetni a kibocsátás díját egyszer, pontosabban néhány évente, mikor lejár a kártya. Ezen kívül az első évben általában kedvezményes a kártyadíj, de vigyázz, ez félrevezető lehet: a második évtől kezdve többnyire drágább lesz a tarifa – ezt kell figyelembe venned választáskor.

Ingyenes eseti utalás bankon kívül

A díjmentes nagy összegű utalásokkal külön cikkben foglalkoztunk.

Átlagkeresetnél maradva nézzük meg, melyik bankszámlával járnál jól, ha havi 120.000 forintot utalnál át két részletben, bankon kívül, eseti utalásként! Ez átlagfizetés esetén nagyjából egy reális összeg, amit lakáshitelre, lakbérre vagy rezsire sokaknak ki kell fizetni.

Utalás díja
Erste Bank George Díjcsomag0 Ft
Raiffeisen Díjnyertes Számla0 Ft
UniCredit Mobil Aktív Plusz0 Ft
Gránit Bank Bajnok számlacsomag120 Ft
OTP Smart240 Ft
K&H Bank prémium számlacsomag - I. és II. feltétel teljesítésével360 Ft
MagNet Bank Diamond számlacsomag400 Ft
CIB ECO Bankszámla467 Ft
MBH Kedvezmény Plusz számlacsomag588 Ft
KDB Bank Net számlacsomag742 Ft

Forrás: money.hu bankszámla-kalkulátor
2024.02.05-i állapot

Kalkulációnk eredménye azt mutatja, hogy az Erste Bank George Díjcsomag, a Raiffeisen Díjnyertes Számla és az UniCredit Mobil Aktív Plusz esetében ingyenes lenne az utalás az említett paraméterek mellett.

Bizonyos bankok havi díjért cserébe vállalják a 0 forintos utalást. Például az OTP Smart esetében a Tranzakciós csomag nevű kedvezménnyel havonta összesen 250.000 forintért lehet tetszőleges számú eseti és rendszeres átutalást vagy csoportos beszedést indítani netbankon keresztül. Ennek a havi díja 268 Ft.

A Gránit Bank a Digitális Plusz számlacsomagon belül kínálja a 0 forintos utalási kedvezményt, aminek a csomagdíja 890 forint havonta.

A tranzakciós illetéket meg kell fizetni az államnak, ez az utalási összeg 0,3 százaléka, de maximum 10.000 forint lehet tranzakciónként. Vannak bankok, amik ennek a megfizetését részben vagy egészben átvállalják (például a Gránit Bajnok csomagnál a tranzakciós díj csak 0,1 százalék). Ennek függvényében a fenti díjak változhatnak.

Egyes bankok a kedvezményes utalási díjakat feltételhez kötik. Ezekről a banki hirdetményekben, kondíciós listákban tudsz tájékozódni. A legfontosabb feltételeket a bankszámla-kalkulátorunkban is kiemeltük.

Hol a legolcsóbb a készpénzfelvétel?

Havi kétszer ingyenesen vehetsz fel készpénzt a saját bankod és más bank ATM-éből összesen 150.000 forintig, de ezt csak egy bankszámlához használhatod fel, és el kell fogadnod hozzá egy nyilatkozatot, amit általában a mobilbank applikációban is könnyen megtehetsz.

A készpénzfelvételi díjakat külön cikkben gyűjtöttük össze.

Előfordulhat, hogy a havi 150.000 forintos keret nem elég. Számoljuk ki, hogy mennyibe kerülne, ha havonta kétszer a saját bankod ATM-éből vennél fel készpénzt összesen 90.000 forint értékben, illetve ha ezen kívül más bankok ATM-éből is vennél ki pénzt havi kétszer, szintén összesen 90.000 forint értékben. Ez így összesen 180.000 forint készpénzfelvétel havonta.

Készpénzfelvétel költsége
OTP Smart számlacsomag0 Ft
GRÁNIT Bajnok Plusz számlacsomag90 Ft
K&H Bank prémium számlacsomag - I. és II. feltétel teljesítésével180 Ft
KDB Bank Net számlacsomag180 Ft
MagNet Bank Házhozszámla305 Ft
MBH Duna Bank Quantum Számlacsomag320 Ft
Raiffeisen Díjnyertes Számla326 Ft
UniCredit Mobil Aktív Plusz326 Ft
Erste Bank George Díjcsomag652 Ft
MBH Kedvezmény Plusz számlacsomag741 Ft
CIB ECO Bankszámla1 039 Ft

Forrás: money.hu bankszámla-kalkulátor
2024.02.05-i állapot

Érdemes megfigyelni, hogy mennyire eltérő sorrend alakult ki a készpénzfelvételi költségeknél, mint amilyen sorrendet kaptunk az utalási díjaknál. Ez is mutatja, hogy sok múlik az egyéni számlahasználati szokásaidon, és ehhez mérten célszerű csomagot választani.

A készpénzfelvételnél is kell tranzakciós illetéket fizetni, ami 0,6 százalék, és nincs alsó vagy felső korlátja. Az illetéket a bank részben vagy egészben átvállalhatja, emiatt a fenti költségek módosulhatnak a valóságban.

Ha rád kifejezetten a nagy értékű készpénzfelvétel jellemző, akkor külön cikkben összegyűjtöttük azokat a csomagokat, ahol ez akár ingyenes is lehet. Természetesen ezért cserébe sok esetben feltételeket is teljesíteni kell.

Melyik bankszámla mellé járnak a legjobb kamatok?

Egy bankszámla kiválasztásánál szempont lehet az is, hogy milyen kamat jár az azon tárolt összeg után, vagy milyen megtakarítási számlák érhetőek el bankon belül. Külön cikkben vizsgáltuk, hogy milyen lekötés nélküli kamatokat kínálnak a bankok, és azt találtuk, hogy a legtöbb pénzintézetnél még mindig 0,1 százalék vagy az alatti kamatokat adnak csak.

Ugyanakkor van olyan bank, ahol érdemi, 2,5–5,75% kamatot fizetnek lekötés nélkül is: ez a Cetelem, a Gránit Bank, a Lightyear és a MagNet Bank.

Még ezek közt is csak egy olyan konstrukció van, ami nem egy korlátozott funkcionalitású megtakarítási számla, ami bankkártyás vásárlásra például nem használható, hanem teljes értékű folyószámla, ez pedig a Gránit Kamat Plusz számlacsomag. Ennek a hirdetmény szerinti éves kamata 8 százalék (jegybanki alapkamat mínusz 5%), aminek a tényleges hozama kamatos kamattal számolva 5,75%. Ez amiatt van, mert a kamatot havonta írják jóvá, és onnantól a jóváírt kamat is kamatozik. Ettől függetlenül bármikor hozzáférhetsz a pénzhez, napi szintű kamatelszámolás van, így az időarányos kamatot mindig megkapod.

A magas kamatnak azonban van egy fontos feltétele: a fizetésednek erre a számlára kell érkeznie, ennek hiányában a kamat csak 0,01%. A minimum havi jövedelem-jóváírás 200.000 forint, aminek munkabérnek, jövedelemnek vagy nyugdíj jellegű jóváírásnak kell lennie.

A lekötött betétek kamata is emelkedett

Az elmúlt években kevésbé számított a 0,1% alatti kamatok miatt, de egy ideje az emelkedő kamatkörnyezetben az is fontos, hogy milyen lekötött betétek érhetőek el a banknál, amik bizonyos esetben a napi kamatozású számláknál is magasabb kamatot fizetnek.

Kiszámoltuk, milyen kamatot lehetne elérni egy év alatt lekötött betéttel, egymillió forint befektetése esetén:

éves kamatláb (EBKM)1 millió forint után járó elméleti kamat egy év alattkamatadóval, szochóval és számlavezetési díjjal csökkentett éves hozam
Gránit Bank KamatMax Plusz betét 13 hónapra7,97%79 700 Ft68 000 Ft
Cetelem Takarékszámla8,25%82 500 Ft59 400 Ft
Lightyear TBSZ5,60%56 000 Ft40 320 Ft
MagNet Bank Prizma forint betét5,55%55 500 Ft39 960 Ft
Polgári Bank “Fenntartható” Plusz betét6%60 000 Ft35 304 Ft
KDB Bank Elektronikus betét3,50%35 000 Ft16 344 Ft

Forrás: money.hu betéti kamat kalkulátor
2024.02.05-i állapot

A Cetelem Takarékszámla nem egy folyószámla, így ahhoz klasszikus banki szolgáltatások nem tartoznak, nem lehet vele készpénzt felvenni, és nem jár hozzá bankkártya. A Gránit, a Polgári Bank, a MagNet és a KDB esetében viszont a folyószámládon keresztül hozzáférsz ezekhez a lekötött betétekhez, így azok kamatához is.

Nyiss Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) a Lightyearnél, add meg a MONEYHUFX promóciós kódot, és átválthatsz akár 1 millió forintot, konverziós díjak nélkül!*

Melyik a legolcsóbb bankszámla?

Mint láthattad, más és más bankszámla számít a legolcsóbbnak attól függően, hogy milyen szempontokat vizsgáltunk. Mi azt szoktuk mondani, hogy ne fizess olyan szolgáltatásért, amit nem veszel igénybe, így ezúttal is azt javasoljuk, hogy használd a bankszámla kalkulátorunkat, ahol személyre szabottan, több szempont együttes figyelembe vételével tudod összehasonlítani a bankszámla-ajánlatokat.

*A befektetési szolgáltatásokat a Lightyear Europe AS nyújtja. Felhasználói feltételek érvényesek: lightyear.com/terms. Kérj szakszerű pénzügyi tanácsadást, ha szükséges. A befektetés kockázattal jár. A Lightyear nem nyújt adótanácsadást. Szolgáltatásaik csak angolul érhetőek el. Díjszabás.