Ezeknél a bankoknál lehet virtuális bankkártyád

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 11 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Egyre több banknál elérhetőek a virtuális bankkártyák, amik segíthetnek elkerülni, hogy csalás áldozatává válj, vagy hogy túl sokat költekezz. Ha a nyaralás alatt ellopják a plasztikkártyádat, és le kell tiltani, akkor életmentő lehet, ha azonnal igényelni tudsz mellé egy digitális kártyát, amivel továbbra is tudsz fizetni, csak egy mobiltelefon kell hozzá. Cikkünkből megtudhatod, mely bankoknál lehet virtuális kártyád.

Néhány éve jelentek meg a virtuális kártyák, amiket internetkártyának, digitális kártyának vagy webkártyának is neveznek. A digitális kártya saját kártyaszámmal, lejárati idővel és CVC(2)/CVV(2)-kóddal rendelkezik. A nevével ellentétben vannak bankok, amik fizikailag is kibocsátják, ám egy részüknél tényleg csak virtuálisan létezik. Ha fizikailag kibocsátott, akkor sincs rajta mágnescsík, chip vagy aláírási sáv. Ebből kifolyólag a legtöbb virtuális kártya csak internetes vásárlásra használható, nem alkalmas készpénzfelvételre, és nem lehet velük üzletekben POS-terminálon keresztül fizetni. Azonban ez sem igaz minden virtuális kártyára, mert több olyat is találni, ami nem csak online vásárlásra alkalmas.

A digitális kártya általában a netbankos fiókból vagy a mobilbanki applikációból érhető el, sok esetben ezeken a felületeken is lehet őket igényelni.

Ezekhez a webkártyákhoz általában külön alszámla tartozik. Ez azt jelenti, hogy a fő számládról helyezhetsz rá pénzt. Ez segíthet a túlköltekezés elkerülésében, mert amint elfogy az alszámláról a pénz, nem tudsz többet költeni. Ezen kívül vásárlási limitet is állíthatsz be.

A bankok a digitális kártyáknál is a biztonságra törekszenek, a vásárlás jóváhagyásához ehhez is egy telefonra kiküldött biztonsági kódot (3D Secure Code) kell megadnod, vagy valamilyen más hitelesítési módot kell alkalmaznod (pl. ujjlenyomat).

Ha ellopnák a virtuális kártyád adatait, akkor az elkövetők a legrosszabb esetben is csak az alszámlán elhelyezett összeghez férnének hozzá, a főszámlán lévő pénzhez nem. Ha felmerül a gyanú, hogy ellopták a kártyaadataidat, akkor sok esetben könnyedén kérhetsz új kártyaadatokat.

férfi laptoppal, fizikai bankkártyát digitalizál mobilfizetéshez

Ha olyan weboldalon fizetnél, ahonnan még nem rendeltél korábban semmit, és kérdéses az adataid biztonsága, akkor először is gondold meg, hogy biztos megadod-e a kártyaadataidat. Ha erre mégis szükség van, akkor bizonyos szolgáltatóknál igényelhetsz egyszer használatos vagy rövid érvényességi idejű virtuális kártyát, aminél a kártyaadatok rögtön érvénytelenné válnak a fizetés után. Ilyen kártyát viszont ne adj meg ismétlődő tranzakcióknál, mert egy idő után nem fogják tudni levonni a pénzt.

Egy nyaralás alatt szintén hasznos lehet a digitális kártya. Ha valamilyen okból le kell tiltanod a fizikai kártyádat, például mert ellopták, akkor óriási segítség, hogy van egy másik kártyád, amivel tudsz fizetni, és nem kell a magaddal hozott, limitált mennyiségű készpénzre támaszkodnod.

Bizonyos bankoknál addig jár csak virtuális kártya, amíg a fizikai kártyát nem aktiválod, például egy 60 napos időkereten belül.

Digitalizált és virtuális bankkártya: mi a különbség?

A fizikai és virtuális bankkártyák közti különbség jobban elmosódik, mióta megjelentek a mobiltárcák, amikkel a fizikai bankkártyákat is digitalizálni lehet. Ehhez egy NFC-képes telefon kell és egy mobilfizetési applikáció, mint amilyen az Apple Pay, a Google Wallet (korábban: Google Pay) vagy a Simple. Ilyenkor a telefonod eltárolja a bankkártya adatait, és ha rendelkezik NFC-vel, akkor képessé válik az érintés nélküli mobilfizetésre: a telefont elég a kártyaterminál fölé emelned a vásárlás végén, és mintha csak kártyával fizettél volna, megtörténik a tranzakció. A fizetést hitelesítened kell ujjlenyomattal vagy arcfelismeréssel. Így a mindennapi vásárlások során fizikai bankkártyát nem is muszáj magadnál hordanod: kisebb eséllyel hagyod el, és nem kell attól tartanod, hogy valaki megszerzi a kártyaadataidat. A készpénzfelvételt is el tudod telefonnal végezni, ha az ATM alkalmas az érintés nélküli azonosításra.

A virtuális kártyákat is lehet digitalizálni, sőt sokszor csak digitális formában elérhetőek. Külön alszámla tartozik hozzájuk, ebben is elkülönülnek a fizikai kártyától. A funkcionalitásuk korlátozott lehet a főkártyához képest.

A továbbiakban végigvesszük, mely bankoknál érhető el virtuális kártya, és milyen feltételek mellett. A K&H, a MagNet, az MBH Bank, a Raiffeisen és az UniCredit jelenleg nem forgalmaz virtuális kártyát.

Gránit Bank digitális kártya igénylése

A Gránit Bank Digital Kártyaszolgáltatása addig használható, amíg nem aktiválod a fizikai kártyádat (vagy maximum 60 napig). Ez azt jelenti, hogy akár már a számlanyitás másnapján ingyenesen igényelheted a digitális kártyát a Gránit eBank mobilbanki applikációban, és ezután nemcsak online vásárlásra, hanem üzletekben érintéses mobilfizetésre is használhatod, készpénzfelvételre azonban nem alkalmas. A mobilbankban a Kártyák menüpontban a Kártyaadatok megjelenítése gombra kattintva tudod megnézni az online fizetéshez szükséges adatokat. Az igényléshez a kártyakibocsátási díjnak megfelelő összegnek rajta kell lennie a számlaegyenlegeden. A Digitál kártya és a fizikai kártya adatai eltérnek egymástól, mert előbbi csak egy átmenetileg használható bankkártya.

CIB Bank virtuális kártya igénylése

A CIB Visa Internetkártya kizárólag internetes vásárlásokra használható. Igényelni bankfiókban, a CIB24 telefonos ügyfélszolgálaton vagy a CIB Internet Bankon keresztül lehet. A kártyának éves díja van. Postai úton 0 forintért küldik ki, ezzel szemben bankfiókos átvételnél fizetni kell érte.

Erste Bank virtuális kártya igénylése

Az Erste Virtuális bankkártya (Visa) csak online vásárlásra használható. A vásárlási limit biztonsági okokból alapbeállításként 1 forint. Ez a limit egyszerűen módosítható. Bármely Keretszerződéses („A” kategóriás) számlához (HUF, EUR, USD, GBP, CHF, CAD) díjmentesen hozzá lehet kapcsolni a kártyát. A kártya kibocsátásának díja van, ezen kívül éves díjat is fizetni kell érte.

OTP webKÁRTYA igénylés

Az OTP webKÁRTYA egy Mastercard típusú virtuális kártya, amihez külön alszámla tartozik, és kizárólag internetes vásárlásra használható. Igényelni az OTP bankfiókjaiban lehet. A pénzt az OTP internetbankon keresztül díjmentesen átvezetheted a webKÁRTYA alszámlájára. Az alszámlán tartott pénzt bármikor visszateheted a fő bankszámládra. A kártyakibocsátás nem kerül pénzbe, de az éves kártyadíjat fizetni kell (az időszakos akciókat leszámítva).

Revolut virtuális kártya igénylése

A Revolut nem egy bank, hanem egy határon átnyúló pénzügyi szolgáltató. Ettől függetlenül minden Revolut számla mellé jár ingyen egy teljes értékű virtuális kártya, akkor is, ha fizikai kártyát nem kérsz mellé.

A Revolut mobilalkalmazásba belépve egy gombnyomással igényelhetsz Visa vagy MasterCard virtuális kártyát, aminek kártyaszáma, lejárati dátuma és CVV kódja is van. Használhatod online vásárlásra, de üzletekben, POS-terminálon keresztül is tudsz vele fizetni, ha Apple Pay vagy Google Wallet (korábban: Google Pay) segítségével digitalizálod, és a mobiltelefonod NFC-vel ellátott.

Ezen kívül egyszer használatos bankkártyát is létre tudsz hozni, aminek az adatai minden fizetés után megváltoznak, így ha el is lopják a kártyaadataidat, a pénzed biztonságban marad.

Ha szeretnél fizikai kártyát, akkor a Revolut az első bankkártyát ingyen adja, és csak a szállításért kell fizetni (jelenlegi árfolyamon kb. 2300 forintot), amennyiben az ingyenes Standard csomagot használod. A fizetős Plus, Premium és Metal csomagoknál a kártya kiküldése díjmentes, viszont ezeknek már havi díja van.

Wise virtuális kártya igénylése

A Wise (TransferWise) szintén nem egy bank, hanem egy külföldi székhelyű pénzügyi szolgáltató. A Wise is biztosít virtuális kártyát, de ennek a használatához előbb fizikai kártyát kell igényelned. A fizikai kártyának meg sem kell érkeznie, elég az igénylésig eljutni, és máris használhatod a virtuális kártyát.

A virtuális kártyát a Wise appban a Digitális kártya menüpontban találod. A meglévő kártyáidat egészen addig lapozd jobbra, amíg meg nem jelenik a lila kártya. Itt menj rá a Digitális kártya igénylése gombra. Ha a weben nézed, akkor a Kártyák opciót kell választani.

A fizikai és a virtuális kártya adatai eltérnek egymástól, viszont a virtuális kártya is ugyanúgy alkalmas 50 pénznem tárolására, pénzváltásra kedvező árfolyamon, online és üzletben fizetésre. Az érintésmentes fizetésre mobiltárcára és a kártya digitalizálásra lesz szükség. Az olyan mobiltárcák elfogadottak a Wise kártyánál, mint az Apple Pay, Google Pay (Wallet), Fitbit Pay és a Garmin Pay.

A virtuális kártyát minden fizetés után blokkolhatod biztonsági okokból. Egyszerre legfeljebb 3 virtuális kártyád lehet, amiket használhatsz úgy is, hogy a különböző kiadásaidat különböző kártyákkal fizeted ki.

A Wise virtuális kártya magánszemélyeknek és a céges Wise számlával rendelkező ügyfeleknek is ingyenes.

A Wise fizikai kártya, ami feltétele a virtuális kártyának, egy egyszeri összegbe, 2420 forintba kerül. Az új kártya nagyjából 2 hét alatt érkezik meg, ha Európában élsz, de az Egyesült Királyságban 2–6 nap is elég lehet. Választhatsz expressz kiszállítást, és akkor 1-2 napon belül megkapod a kártyát, de ezért legalább 4264 forintot kell fizetni.

Erre figyelj bankszámla választásakor

Ha szeretnél virtuális kártyát, akkor bankszámla kiválasztásánál lényeges lehet, hogy melyik bankot választod, mert nem mindenhol elérhető ez a szolgáltatás. Mire legyártják és postázzák a fizikai bankkártyát, 8-10 munkanap is eltelhet, addig nem tudsz vele fizetni. Ha viszont virtuális kártya is igényelhető mellé, akkor rögtön használhatod az új bankszámládat. Vedd figyelembe, hogy a virtuális kártyák között olyan is van, amit csak addig tudsz használni, amíg a fizikai kártyát nem aktiválod. Ha a biztonságra törekszel, odafigyelsz a tudatos költekezésre, és ennél később is jól jönne egy B opció, akkor olyan bankot válassz, ahol a virtuális kártya tetszőleges ideig használható. A kártyának lehetnek költségei, ezért a díjaknak mindig nézz utána.

Ma már a legtöbb bank biztosítja az online számlanyitást, ám abban vannak eltérések, hogy ez milyen mértékű személyes megjelenést jelent a gyakorlatban. Van olyan bank, ahol online csak igénylést lehet leadni a számlanyitásra vonatkozóan, valahol online ügyintézőn keresztül lehet számlát nyitni, és olyan is van, ahol egyedül is számlát tudsz nyitni egy önarckép (szelfi) készítése után. Néhol csak a videóhívásos vagy szelfis, máshol mindkét lehetőség elérhető.

Az elsődleges fizikai bankkártyát postázva küldik ki. A virtuális bankkártyát a legtöbb banknál lehet netbankon vagy mobilbankon keresztül igényelni, de olyan is van, ahol ezért be kell menni a bankfiókba.