Mobilfizetés: hogyan tudok telefonnal fizetni?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 14 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A bankkártyás vásárlások 18 százalékát már mobiltárcán keresztül intézték a magyarok tavaly év végén, de sokan még mindig nem élnek a mobilfizetés lehetőségével, pedig egyszerűbb és biztonságosabb, mint minden alkalommal elővenni a bankkártyát. A legtöbb banknál már van erre lehetőség, de nem minden bank kártyája kompatibilis mindegyik mobiltárca-alkalmazással. Összegyűjtöttük, milyen módokon fizethetsz mobillal szolgáltatótól függően.

Mit jelent a mobilfizetés?

A mobilfizetés minden olyan mobiltelefonos fizetést magába foglal, amivel a bankszámlád terhére fizethetsz, de ehhez a telefonodat használod, és nem a bankkártyádat.

Mobilfizetésnek számít, ha az NFC-s telefonodat odatartod a bankkártyaterminálhoz, és úgy fizetsz, ahogy mobilfizetés az is, amikor egy alkalmazáson belül rendelsz ételt, veszel mozijegyet, autópálya-matricát, parkolójegyet, BKK mobiljegyet vagy befizeted a sárga csekkeket. Ezekhez a bankkártyád digitalizálására és egy mobiltárcára lesz szükséged, ami bizonyos esetekben banki applikációval is lehetséges.

A továbbiakban bemutatjuk, hogyan tudsz különböző módokon telefonnal fizetni, valamint hogyan működik a pénzfelvétel telefonnal.

Mobiltárcák működése

A mobilfizetéshez előbb a bankkártyád digitalizálására van szükség. Ehhez egy olyan applikáció szükséges, ami képes eltárolni a bankkártyád adatait: ez a mobiltárca.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a 2022-es év végén a bankkártyás vásárlások 18 százaléka mobiltárcán keresztül történt.

A bankkártyádat úgy tudod digitalizálni a telefonoddal, hogy letöltesz egy mobiltárca alkalmazást, ami képes kezelni a bankod Visa vagy MasterCard betéti kártyáit (ha iOS-t használsz, akkor az Apple Wallet már a telefonodon van). Erre akár a mobilbanki applikáció is alkalmas lehet, ha az adott bank lehetővé tette a mobiltárca funkciót.

A legnépszerűbb bankfüggetlen mobiltárca appok:

 • Apple Wallet
 • Google Wallet (korábbi nevén: Google Pay)
 • Simple*

Bizonyos bankok saját mobiltárca-alkalmazást tartanak fent. A Raiffeisen Banknál a RaiPay-t külön le kell tölteni a mobilbank mellé, viszont a Gránit Banknál az eBank tartalmazza a mobiltárca funkciót is. Az MBH Banknál (korábban: Budapest Bank, MKB, Takarékbank) az MBH Bank App alkalmas mobilfizetésre. Az Erste MobilePay és a K&H mobiltárcája megszűnt, náluk az Apple Wallet vagy a Google Wallet alkalmazást lehet erre a célra használni, ahogy a többi magyarországi banknál is, amelyeknek nincs erre saját fejlesztése.

A mobilfizetési alkalmazásba be kell írnod a kártyaadatokat, vagy sokszor a kameráddal is be tudod ezeket olvasni. Ezután az alkalmazás kérheti az sms-ben kiküldött kód megadását, egyúttal kérheti, hogy hozz létre új pin-kódot, vagy állítsd be az ujjlenyomat- vagy az arcfelismerést, amivel fizetéskor igazolhatod, hogy tényleg te akarsz fizetni a bankkártyáddal.

nő mobilfizetéssel rendezi a számlát egy kávézóban, pos terminálon keresztül

A valós kártyaadataid nem vesznek részt a tranzakcióban, helyette a mobiltárca egy egyedi azonosítót, vagyis tokent generál, ami titkosított csatornákon fut be a kártyatársasághoz, ezzel biztosítva, hogy ne tudják ellopni a kártyaadataidat.

A mobilfizetés internet nélkül is működik, ám egy mobiltárca nagyjából 10 tokent generál le egyszerre, így bizonyos számú tranzakció után előfordulhat, hogy fel kell csatlakoznod az internetre, hogy a mobiltárca kommunikálni tudjon a kártyatársaság szerverével.

*A Simple az OTP alkalmazása, de más bankok bankkártyáival is működik, viszont ebben az esetben létre kell hozni egy Simple virtuális kártyát, és feltölteni pénzzel.

Mobilfizetés NFC-vel

Ha telepítetted a mobiltárcát, és hozzáadtad a bankkártyádat, akkor nem sok választ el attól, hogy POS-terminálnál tudj mobillal fizetni.

Ehhez először is olyan telefonra van szükséged, ami támogatja az NFC (Near Field Communications, közeli rádiófrekvenciás kommunikációs) technológiát. Ha ez adott, akkor be is kell kapcsolnod a telefonodon az NFC-t, de lehet, hogy ezt a mobiltárca is felajánlja.

Ezután célszerű lehet megadni a telefon beállításai között, hogy NFC-s fizetésnél melyik applikáció legyen az alapértelmezett. Ez akkor lehet lényeges, ha a mobilbankod mellett más appok is képesek a mobilfizetésre – ilyenkor meg kell mondanod, melyiket szeretnéd használni.

Ha mindezzel megvagy, nincs más dolgod, mint bolti fizetéskor feloldani a telefont (pin-kóddal, ujjlenyomattal, arcfelismeréssel stb.), és odatartani a bankkártyaterminál fölé, ezzel végbemegy a tranzakció (az Apple Paynél az egyik gombot is meg kell nyomni kétszer), ami a kártyáknál ismert PayPass fizetéshez hasonlít. Ugyanez kártyaleolvasós bankautomatáknál, BKK automatáknál és italautomatáknál is működik.

A mobilfizetés előnye, hogy egy kényelmes és biztonságos módja a fizetésnek, ugyanis nem kell előkeresned a bankkártyádat, így kisebb az esélye, hogy elhagyod. Nincs az a veszély sem, hogy valaki kilesi és ellopja a bankkártyád számát.

Ezen kívül a kiadáskövetésben is segít, mivel egyre több alkalmazás ismeri fel, hogy milyen jellegű helyen fizettél, így látod, hogy a bevételeid mellett mennyi kiadásod ment el élelmiszerboltokban, ruhaboltokban, benzinkutakon stb. Ez motiválhat abban, hogy tudatosabban és kevesebbet költs.

Egy mobiltárca több bankkártyát is tud tárolni egyszerre, amik között fizetéskor könnyen tudsz váltani. Praktikus lehet, ha itthon a hagyományos bankkártyádat használod, míg külföldön Revolut vagy Wise kártyával fizetsz a kedvezményes devizaváltási árfolyamok végett.

Pénzfelvétel telefonnal

A készpénzfelvétel telefonnal ugyanúgy működik és ugyanolyan egyszerű, mint az NFC-s fizetés. Ha az adott ATM alkalmas kártyaolvasásra, akkor az előzőekben leírt módon csak oda kell tartanod a telefonod a bankautomata olvasófelületéhez, és a szokott módon beírni a felvenni kívánt összeget. Általában matrica jelzi, hogy hova tartsd a telefonodat. Ennek hiányában valószínű, hogy az adott ATM-nél nem tudsz telefonnal készpénzt felvenni.

Bosszúságot okozhat, ha az ATM nem az utcán, hanem egy bankfiókban található, mert sok esetben az üvegajtó csak a bankkártya behelyezésével nyitható. Ha nem vittél magaddal bankkártyát, vagy nem az adott bank ügyfele vagy, akkor előfordulhat, hogy nem férsz hozzá az ATM-hez.

Online fizetés mobiltárcával

Bizonyos alkalmazásoknál és webáruházaknál, amikor meg kell adnod a fizetési módot, kiválaszthatod, hogy SZÉP-kártyával, bankkártyával vagy mobiltárcával szeretnél fizetni. Ha a bankkártyát választod, minden egyes alkalommal be kell írnod a kártyaadataidat. Ha viszont a mobiltárcát választod, akkor csak magadat kell igazolnod a szokásos módokon (pl. ujjlenyomattal), és a fizetés minden további nélkül megtörténik ugyanarról a kártyáról, csak sokkal kényelmesebben.

Online fizetéskor gyakran a Barion tárca is megjelenik opcióként. A Barion abban tér el a korábban felsorolt mobiltárcáktól, hogy ehhez nem lehet hozzáadni bankkártyát, hanem átutalással kell rá feltölteni az egyenleget, és csak online fizetésekre alkalmas.

Fizetés mobiltárcán belül

Az Apple Wallet és a Google Wallet csak a bankkártya (és más egyebek, pl. jegyek) tárolására alkalmas, ami éppen elég az NFC-s fizetéshez, a mobilos készpénzfelvételhez vagy ahhoz, hogy online fizetésnél ne kelljen újra és újra megadnod a bankkártyád adatait.

Az OTP-féle Simple-ben viszont egyéb szolgáltatásokat is tudsz intézni a digitalizált kártyád segítségével, például parkolójegyet, autópályamatricát, BKK bérletet vehetsz, vagy sárga csekket fizethetsz be. A Simple működéséről és hátrányairól később részletesen is lesz szó.

Apple Pay ikon, logó

Apple Wallet

Az Apple Wallet egy mobiltárca-alkalmazás, ami alapértelmezetten megtalálható az iPhone telefonokon és Apple Watch okosórákon. Az Apple Wallet tárolja a bankkártyáidat, ezen kívül alkalmas bizonyos menetjegyek, repülőjegyek, mozijegyek, kuponok és ajándékkártyák tárolására és megosztására. Ezen kívül az autód, az otthonod vagy a hotelszobád kulcsát is hozzá tudod adni az Apple Wallethez, ha a kulcs ezzel kompatibilis, és iPhone XS, iPhone SE (2. generáció), Apple Watch Series 5, Apple Watch SE vagy ezeknél újabb eszközöd van.

Pénzügyi szolgáltatók, melyeknek a bankkártyája kompatibilis az Apple Wallettel:

 • CIB Bank
 • Curve
 • DiPocket
 • Erste Bank
 • Gránit Bank
 • iCard
 • K&H Bank
 • MBH Bank
 • Monese
 • OTP Bank
 • PaySera
 • Raiffeisen Bank
 • Revolut
 • UniCredit Bank
 • Wise
 • Zen

Hogyan működik az Apple Pay?

Az Apple Pay az a szolgáltatás, ami magát a tranzakciót végrehajtja az Apple Wallet segítségével, amikor fizetsz a boltban vagy online.

 1. Ha még nem tetted meg, jelentkezz be az Apple ID-ddal, és add hozzá a használni kívánt bankkártyát az Apple Wallethez.
 2. Oldd fel a telefont Face ID (arcfelismerés), Touch ID (ujjlenyomat-felismerés) vagy PIN-kód segítségével!
 3. iPhone X-nél vagy annál újabb modellnél nyomd meg kétszer az oldalsó gombot a fizetéshez!
 4. Régebbi iPhone-oknál a Kezdőlap (Home) gombot kell kétszer megnyomni a fizetés megkezdéséhez.
 5. Tartsd oda a telefont az olvasófelülethez! (POS-terminál, ATM stb.)
 6. Várd meg, amíg a telefon jelzi, hogy sikeres volt a fizetés, ekkor elveheted a telefonod.

Ha online fizetésnél adod meg az Apple Pay-t fizetési módként, akkor elég azonosítanod magad a 2. pontban leírtak szerint a tranzakció megkezdéséhez.

google play ikon és contactless ikon

Google Wallet

A Google Wallet az Android alapú rendszereken használható mobiltárca-alkalmazás, amit a Google fejleszt. A Google Wallethez hozzá lehet adni bizonyos buszjegyeket, metróbérletet és repülőjegyeket, valamint hűségkártyákat, koncertjegyeket.

Pénzügyi szolgáltatók, melyeknek a bankkártyája kompatibilis a Google Wallettel:

 • Airwallex
 • BitPanda
 • CIB Bank
 • Citibank
 • Conotoxia
 • Curve
 • DiPocket
 • Erste Bank
 • Gránit Bank
 • iCard
 • K&H Bank
 • Monese
 • MBH Bank
 • N2 Capital
 • PayrNet
 • Paysafe
 • Plum Fintech Ltd
 • Railsbank
 • Revolut
 • UniCredit Bank
 • Viva Wallet
 • Wise
 • Zen

Hogyan működik a Google Pay?

A fizetést a Google Pay szolgáltatás vezérli a Google Walletben eltárolt bankkártyák alapján.

 1. Töltsd le a Google Walletet a Google Play alkalmazás-áruházból ingyenesen!
 2. A Google Wallet megnyitása után válaszd a Hozzáadás a Wallethez gombot, és add hozzá a használni kívánt bankkártyát!
 3. Kapcsold be az NFC-t!
 4. A későbbiekben fizetés előtt csak oldd fel a telefont PIN-kóddal, ujjlenyomattal vagy arcfelismeréssel!
 5. Tartsd a telefonod az olvasófelülethez! (POS-terminál, ATM stb.)
 6. Várd meg, amíg a telefon jelzi, hogy sikeres volt a fizetés, ekkor elveheted a telefonod.

A Google Pay-t online fizetésnél is megadhatod fizetési módként, így nem kell mindig beírnod a kártyaadataidat, elég, ha igazolod a személyazonosságod.

otp simple logo

Simple

A Simple az OTP Bank mobiltárca-alkalmazása, ami más bankok Mastercard/Maestro, Visa és AMEX bankkártyáinak kezelésére is alkalmas. Korábban Simple Plus és Simple Classic néven is futott. Az OTP MasterCard kártyához továbbra is a Simple Classic alkalmazást kell használni.

Ha nem az OTP ügyfele vagy, akkor Simple virtuális kártyát kell létrehoznod az alkalmazásban, amit utána feltölthetsz pénzzel (legfeljebb 45.000 forintig). Emiatt a Simple elsősorban az OTP ügyfeleinek ajánlható.

A Simple kártya hátrányai:

 • a pénzfeltöltésnek költsége lehet (1%, minimum 270 Ft), viszont ezt a bank visszavonásig, de legkésőbb 2024. február 29-ig elengedi,
 • a Simple kártyán lévő egyenleg maximum 45.000 forint lehet,
 • a vásárlási limitek nem módosíthatóak,
 • a vásárlási limit 45.000 Ft/hónap,
 • az internetes vásárlási limit 15 000 Ft/tranzakció,
 • külföldön nem, csak magyarországi elfogadóhelyeken fizethetsz Simple kártyával.

A Simple alkalmazáson belül az alábbi szolgáltatásokat lehet igénybe venni:

 • Parkolás: közterületi és zárttéri parkolójegy-vásárlás
 • e-Matrica: autópálya-matrica vásárlása
 • BKK mobiljegy, bérlet
 • Mobiljegy (vidék)
 • Taxi
 • Mozi
 • Jegy
 • Csekkbefizetés (iCsekk)
 • Ételrendelés
 • Gépjármű-asszisztencia biztosítás
 • Készülékbiztosítás
 • QR-kódos vásárlás, csekkbefizetés
 • Hűségkártyák
 • OTP SZÉP-kártya egyenleg-lekérdezés
 • OTP Egészségpénztári egyenlegfeltöltés és -lekérdezés

Ezen kívül közel 20 ezer kereskedő webáruházában fizethetsz a SimplePay rendszerrel.

Hogyan működik a Simple?

A Simple alkalmazást az App Store-ból vagy a Google Play-ből tudod letölteni.

Az OTP MasterCard/Maestro bankkártyádat a Simple Classic alkalmazásban tudod elmenteni. Ha nincs ilyen bankkártyád, akkor virtuális Simple kártyát kell létrehoznod az alkalmazásban, amit szinte bármelyik bankkártyáról feltölthetsz.

Android készüléken ezután az Érdekel opciót kell választani, és regisztrálhatod a bankkártyádat érintéses mobilfizetésre (kártyadigitalizálás). A folyamat során nem az alkalmazásban elmentett, hanem az OTP rendszerében rögzített telefonszámra megerősítő kódot kapsz SMS-ben. Ha nincs ilyen elmentett telefonszámod, 100 forintos tranzakciót hajt végre a rendszer, és a tranzakció közlemény rovatában kapod meg a megerősítő kódot. A kód beírását követően a kártyád digitalizációja néhány másodpercen belül megtörténik. A rendszer automatikusan felajánlja az NFC bekapcsolását, ezt tedd is meg.

Fizetéskor csak oldd fel a telefont, és tartsd oda az olvasófelülethez! Internet nélkül legfeljebb 10 alkalommal fizethetsz egymás után. A bankkártyaterminálba még 15.000 forint feletti vásárlásnál sem kell beírnod a PIN-kódot, mivel ezt kiváltja, hogy a telefonnal azonosítod magad.

iPhone készüléken csak küldd át a bankkártyát az Apple Walletbe, innentől ez fogja kezelni a kártyádat, miután megjelent az Apple Walletbe átküldve üzenet. Innentől az Apple Pay-nél leírtak szerint fizethetsz.

Mobilfizetés okosórával

Ma már bizonyos okosórákkal is lehet fizetni a boltokban. Ehhez az kell, hogy az adott okosóra-modell kezelni tudja a mobilfizetést, legyen benne NFC, és tartozzon hozzá egy mobilapplikáció, amiben digitalizáltad a bankkártyádat. Továbbá az is szükséges hozzá, a kártyát kibocsátó bank támogassa az adott mobiltárcát.

Az Apple Watch órák lehetővé teszik az Apple Wallet és az Apple Pay használatát. Ezeknek a beállításáról az előzőekben írtunk.

A Google Wallet a Wear OS 2.0 vagy újabb operációs rendszerrel rendelkező okosórákon használható (Google Pixel Watch, Samsung Galaxy Watch 5, Xiaomi Mi Watch, Huawei Watch 2, Oppo Watch 3 Pro stb.).

A Garmin Pay használatával Garmin okosórákkal fizethetsz. A bankkártyádat a Garmin Connect alkalmazásban adhatod hozzá. Csak K&H-s bankkártyákkal működik.

A Xiaomi Pay a Xiaomi okosórákkal történő fizetést teszi lehetővé (Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC, Xiaomi Watch S1 és Xiaomi Watch S1 Active). A hozzá tartozó alkalmazás a Zepp Life (korábban Mi Fit/Mi Fitness). A Xiaomi Pay szolgáltatás csak a K&H Banknál érhető el.

A FitBit Pay a FitBit okosórákat és aktivitásmérőket teszi fizetésre alkalmassá, a Google tulajdonában van. Magyarországon csak bunq (Mastercard), Curve (Mastercard), Revolut és Wise (Mastercard) kártyával működik.