Készpénzfelvétel digitalizált kártyával: melyik ATM-nél lehetséges?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 6 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Ha készpénzt vennél fel, már nem feltétlen kell, hogy nálad legyen a bankkártyád, akár mobillal is megteheted, de fontos, hogy nem mindegyik ATM-nél.

Részletesen írtunk korábban a mobilfizetésről, vagyis arról a fizetési módról, amikor a bankkártyádat digitalizálod egy NFC-képes telefon és egy mobiltárca-alkalmazás segítségével. Ilyenkor a telefonod (vagy okosórád) veszi át a bankkártyád helyét fizetéskor, azaz a vásárlás végeztével elég odaérintened a készüléket a POS-terminálhoz, hogy megtörténjen a tranzakció.

A legnépszerűbb bankfüggetlen mobiltárca app az Apple Wallet és a Google Wallet, de bizonyos bankok saját mobiltárca-alkalmazást tartanak fenn. A Raiffeisen Banknál a RaiPay-t külön le kell tölteni a mobilbank mellé, viszont a Gránit Banknál az eBank tartalmazza a mobiltárca funkciót is. Az MBH Banknál (korábban: Budapest Bank, MKB, Takarékbank) az MBH Bank App alkalmas mobilfizetésre. Az Erste MobilePay és a K&H mobiltárcája megszűnt, náluk az Apple Wallet vagy a Google Wallet alkalmazást lehet erre a célra használni, ahogy a többi magyarországi banknál is, amelyiknek nincs erre saját fejlesztése.

Készpénzfelvétel digitalizált kártyáról

Ha digitalizált kártyával, telefon segítségével vennél fel készpénzt, akkor olyan bankautomatát (ATM) kell keresned, amibe nem kötelező behelyezni a bankkártyát az azonosításhoz, hanem képes az érintéses (NFC-s) kártyaolvasásra.

A bankok ezt többféleképp nevezik, úgy mint:

  • érintés nélküli kártyaelfogadás
  • érintéses használat (NFC)
  • érintésmentes

A megfelelő ATM-eken általában matrica jelzi, hogy digitalizált kártyás, mobiltelefonos készpénzfelvételre alkalmasak:

Az érintésmentes fizetést jelző piktogram hiányában valószínű, hogy az adott ATM-nél nem tudsz telefonnal készpénzt felvenni.

A készpénzfelvétel ugyanúgy működik, mintha fizikai bankkártyával tennéd, csak a betéti kártya behelyezése helyett a mobilodat kell odatartanod a megfelelő felület fölé – ezt szintén matrica szokta jelölni.

A PIN-kódot ebben az esetben is be kell írnod, így a mobilos készpénzfelvétel csak olyan bankkártyákkal működik, amik fizikai formában is léteznek, és nem csak virtuális kártyaként.

A mobilos készpénzfelvétel előnye, hogy nem kell elővenned a bankkártyádat, így nem tudják kifigyelni és ellopni a bankkártyád adatait. Nincs az a veszély, hogy az ATM elnyeli a kártyát, esetleg beleragad, mert rongálók eltömték a behelyező nyílást. Az sem fordulhat elő, hogy az ATM-ben felejted a bankkártyát, és anélkül távozol, amit utána ellophatnak.

nő az atm-nél készpénzfelvétel közben digitalizált kártyával

Problémát okozhat, ha az ATM nem az utcán, hanem egy bankfiókban vagy annak előterében található, mert sok esetben az üvegajtó csak a bankkártya behelyezésével nyitható. Ha nem vittél magaddal bankkártyát, akkor előfordulhat, hogy nem férsz hozzá az ATM-hez.

Hol találok érintésmentes ATM-eket?

Ha készpénzfelvételre készülsz, és olyan ATM-et keresel a közelben, amiből akár bankkártya nélkül, mobillal is tudsz pénzt felvenni, akkor a bankok térképes ATM-keresője lehet a segítségedre, amit a weblapjukon vagy a banki alkalmazásukban érhetsz el.

Nem minden bank tünteti fel az ATM-keresőjében, hogy melyik bankautomatánál érhető el az NFC-s fizetés: mindössze három ilyen bankot találtunk.

Az Erste Bank ATM-keresőjében a megfelelő bankautomatára rámenve a Pénzügyi szolgáltatások szekció alatt az Érintés nélküli kártyaelfogadás jelöli, hogy az ATM alkalmas arra, hogy digitalizált kártyával vegyél fel pénzt.

Az MBH Bank fiók és ATM keresőjében az Érintéses használat (NFC) melletti zöld pipa jelzi, hogy mobillal is tudsz készpénzt felvenni.

Az OTP Bank fiók- és ATM keresőjében az Érintésmentes felirat jelzi, hogy melyik ATM-nél nem kell fizikai bankkártyát használnod. A részletes keresésben rá is tudsz szűrni ezekre az ATM-ekre, és akkor csak ilyeneket fog mutatni.

Mennyi készpénzt vehetek fel ingyen?

Havi két alkalommal, összesen 150.000 forint összegig tetszőleges belföldi ATM-ből ingyen vehetsz fel pénzt.

Ehhez az is kell, hogy nyilatkozatot tegyél a bankodnál, megjelölve azt a bankszámlát, amelyiknél igénybe szeretnéd venni a kedvezményt. Ezt általában online vagy a banki alkalmazáson keresztül is megteheted. Ha a nyilatkozatot az adott hónap 20-áig megtetted, akkor az ingyenes készpénzfelvételi kedvezményt a következő hónaptól veheted igénybe.

Ha eléred a havi 150.000 forintos limitet vagy kettőnél többször veszel fel pénzt egy hónapban, akkor a 0,6 százalékos tranzakciós illeték mellett készpénzfelvételi díjat is kell fizetned. Külön cikkben hasonlítottuk össze a hazai bankok készpénzfelvételi díjait, egy másik alkalommal pedig a készpénzfelvételt akár díjmentesen biztosító bankszámlákat kerestük meg:

A Revolut ingyenes Standard és a havi díjas Plus csomagja havi 200 eurónak (~76.000 Ft) megfelelő ingyenes készpénzfelvételt tesz lehetővé ATM-ből, amit a Standard csomagnál legfeljebb 5 részletben kell teljesíteni. Az előfizetéses Premium havi 400, a Metal havi 800 euróval egyenértékű ingyenes készpénzfelvételt biztosít. Ha túlléped a havi korlátot, 2 százalékos díjat számolnak fel a felvett összeg arányában. Az első Revolut fizikai bankkártya ingyenes, csak a szállítás díját kell kifizetned, amit utána digitalizálhatsz.

A Wise havonta két ingyenes készpénzfelvételt tesz lehetővé összesen legfeljebb 80.000 forint értékig. Ha a két alkalom során meghaladod ezt a limitet, akkor a 80.000 forint feletti részre 1,75 százalékos díjat számítanak fel. Három vagy több készpénzfelvétel esetén minden alkalommal 200 forint fix díjat kell kifizetned, illetve a 80.000 forint feletti részre az 1,75 százalékos díjat is levonják. A Wise fizikai bankkártyája 2420 forintért rendelhető meg.

Igaz, hogy nem ATM-ből, de 2023 júliusától egy új ingyenes készpénzfelvételi opció is elérhető, amihez szintén használhatod a digitalizált bankkártyádat: a boltokban, ahol a cashback-szolgáltatást bevezették, havi két alkalommal, összesen maximum 40 ezer forint készpénzt vehetsz fel a kasszástól, amikor fizetsz a vásárlás végén.