Ha elkerülnéd a sorban állást: így működik az online bankszámlanyitás

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 13 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Mióta majdnem minden háztartásban van webkamerás laptop és okostelefon, azóta semmi sem indokolja, hogy egy bankszámla megnyitásáért be kelljen menned a bankfiókba, és sorszámhúzással kelljen töltened az időt. Átnéztük a magyarországi bankok szolgáltatásait, és kigyűjtöttük, hol végezhető el teljes mértékben online a számlanyitás, akár úgy is, hogy élő emberrel sem kell beszélni közben. Az eredmények elég vegyes képet mutatnak, sok különbséget találtunk a bankok között.

A megfelelő számla kiválasztása a nulladik lépés

Az online bankszámlanyitás előtt a pénzköltési szokásaidnak megfelelő bankszámlát kell választanod, ehhez érdemes megnézned a költségeket, és összehasonlítanod az ajánlatokat, mert átlagos használat mellett is 40-50.000 forintba kerülhet évente egy bankszámla használata (ahogy a PAD díjkimutatásból kiderítettük).

A bankszámla kalkulátorunknál rögtön láthatod, mekkora különbségek vannak a bankszámlák havi költségei között: akár nulla forintos számlát is nyithatsz, de egy rossz választással sok tízezerre nőhetnek a banki díjaid.

A kalkulátor segítségével egyszerűen összehasonlíthatod a számlavezetés, a netbank, az sms- és egyéb értesítések, a számlakivonat, az átutalás, a csoportos beszedés, a készpénzfelvétel és a bankkártya díját. Nem egy elméleti összeget kapsz, hanem tényleges kalkulációt: a számládra érkező havi összeg és a számlahasználati szokásaid alapján számoljuk ki a költségeidet.

Ha a meglévő bankszámládat cserélnéd le, és nem maradnál bankon belül, hanem bankváltásban gondolkodsz, akkor az egyablakos, egyszerűsített bankváltásnak köszönhetően lényegesen egyszerűbb dolgod lesz, mint néhány évvel ezelőtt. Annyit kell tenned a bankváltás érdekében, hogy megnyitod az új számlát, majd elég az új bankodnál kezdeményezned a bankváltást. Miután meghatalmazást adtál, az új bank felveszi a kapcsolatot a régi bankoddal, és minden szükséges lépést megtesz a gördülékeny váltás érdekében: az új bank megkapja az elmúlt 13 hónapra vonatkozó adataidat, köztük a rendszeres átutalási megbízások, a beszedési felhatalmazások és a beérkező ismétlődő átutalások adatait.

Ha megnyílt az új számla, feltörted a lekötött betéteidet, és ha volt, rendezted a folyószámlahitel-tartozásod, megkezdődhet a pénzed átutalása egyik számláról a másikra. A bankváltás díjmentes, de ennek az átutalásnak lehet költsége, amit a régi bank számolhat fel. Az átutalás után a régi számlát megszüntetheted, ennek lehet felmondási ideje, de ez maximum egy hónap. Megkezdett hónap esetén, ha van számlavezetési díj, akkor ennek az összegét még levonják, mielőtt a pénzt elutalod.

De, ahogy említettük, mindenekelőtt az új bankszámlát kell előbb megtalálnod, majd megnyitnod, szerencsés esetben online.

Így néz ki az online bankszámlanyitás folyamata

A magyarországi bankokat megvizsgálva vegyes képet kaptunk arról, hogy milyen lehetőségeket biztosítanak az online számlanyitáshoz. Van olyan bank, ahol online csak igénylést lehet leadni, valahol online ügyintézőn keresztül lehet számlát nyitni, és olyan is van, ahol egyedül is számlát tudsz nyitni egy önarckép (szelfi) készítése után. Néhol csak a videóhívásos vagy szelfis, máshol mindkét lehetőség elérhető.

online bankszámlanyitás folyamatábra

Ilyen lehetőségeid vannak online számlanyitásnál:

 • Online igénylés: bár online indítod el a folyamatot, a számla megnyitását nem tudod teljesen online intézni, mert valójában csak igényt adsz le, és ugyanúgy be kell menned a bankfiókba.
 • Videóhívásos azonosítás: a bank egyik alkalmazottja videóhíváson keresztül azonosít, vagyis emberi beavatkozással nyithatsz számlát, éppen emiatt ez csak ügyfélfogadási időben elérhető. Jobb esetben teljesen online végigvihető a számlanyitás folyamata, rosszabb esetben be kell menned a bankba a szerződésért.
 • Szelfis azonosítás: nem igényel emberi beavatkozást, a bank a magadról készített fotó és/vagy videó alapján azonosít, így 0-24 órában tudsz számlát nyitni.

A szelfis számlanyitás a legkényelmesebb megoldás, de ahogy azt mindjárt látni fogod, ennek vannak technikai feltételei.

Milyen okmányok és eszközök kellenek az online számlanyitáshoz?

Amire a videóhívásos azonosításnál szükséged lesz:

 • személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél,
 • lakcímkártya,
 • okostelefon vagy számítógép/laptop webkamerával, mikrofonnal.

A szelfis számlanyitáshoz szükséged lesz:

 • NFC-s okostelefonra (pl. lehet vele bankkártya-terminálnál fizetni),
 • 2016. január 1-je után kiállított új típusú személyi igazolványra, ami aktivált chippel van ellátva, vagy biometrikus útlevéllel is helyettesíthető.

Néhány bank azonnali jóváírással vagy egyéb kedvezménnyel honorálja az online számlanyitást.

A leggyakoribb hibák, amik miatt meghiúsulhat az online számlanyitás

Ha online nyitsz számlát, akkor a bankok szerint fontos, hogy

 • a megadott adataid 100%-ban egyezzenek az igazolványon szereplő adatokkal,
 • az igazolványnak mindig azt az oldalát fotózd le, amit kérnek,
 • az igazolvány lefotózásakor csak a kért igazolvány látszódjon, a másiknak még a széle sem lóghat bele a képbe,
 • a kamera látószögében csak te lehetsz,
 • más ember hangja nem hallatszódhat a videóban.

Ha ezeket nem tartod be, sikertelen lehet az online számlanyitás. Ha például nem egyedül szerepelsz a videóban, akkor biztonsági okokból nem folytatódhat a folyamat.

Az általános tudnivalók után lássuk külön-külön is, hogy az egyes bankoknál hogy néz ki az online számlanyitás!

hölgy örül az online számlanyitásnak

Gránit Bank online számlanyitás

A Gránit Banknál mindössze 15 perc alatt számlát lehet nyitni online a Gránit VideóBank segítségével, amihez személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatására lesz szükség. A videós azonosítás előtt meg kell adnod az adataidat, ki kell választanod a számlacsomagot és a bankkártyát, valamint a választható szolgáltatásokat és termékeket.

Ha 6-18 éves gyermekednek nyitnál számlát, online ezt is megteheted. A 18 év alattiak számára igénybe vehető bankszámlákat külön összehasonlítjuk kalkulátorunkban.

A Gránit eBank mobilapplikáción keresztül szelfis számlanyitásra is lehetőséged van, ami a bank szerint még gyorsabban megvan, mint a VideóBankos megoldás: mindössze 5 percet vesz igénybe. A számlacsomag és a bankkártya kiválasztása után le kell fotóznod a személyi igazolványodat és a lakcímkártyádat, majd egy szelfivideóval azonosíthatod magad. A szelfis számlanyitáshoz NFC-kapcsolattal rendelkező telefonra és chippel ellátott, új típusú (2016. január 1. után kiállított) személyi igazolványra lesz szükség.

CIB Bank online számlanyitás

A CIB Banknál a mobilos alkalmazásuk letöltése után akár 20 perc alatt megnyitható egy számla online, ehhez a személyi igazolvány és a lakcímkártya befotózására lesz szükség, majd szelfit kell készítened magadról az azonosításhoz. A szerződést is online írhatod alá az applikáción belül. A szelfis számlanyitási folyamathoz regisztráció szükséges, de ez akár Facebookkal, Google-vel vagy Apple ID-val is megoldható.

A videóazonosítást is választhatod a CIB-nél, ebben az esetben webkamerára lesz szükséged. A videochates azonosításhoz Chrome vagy Safari böngészőt javasolnak.

UniCredit Bank online számlanyitás

Az UniCredit Banknál online lehet kezdeményezni a számlanyitást munkanapokon 9:00 és 17:45 között. A folyamatot azonban nem lehet teljesen egészében online intézni, kétféle módon lehet véglegesíteni a szerződéskötést, és elvégezni az azonosítást:

 • a bank alkalmazottain, az ún. Mobilbankárokon keresztül, nekik papír alapú aláírásra lesz szükségük,
 • bankfiókban, digitális aláírással vagy papír alapon. A digitális aláírás feltétele, hogy legyen eBanking szolgáltatásod a számlacsomagod mellé.

OTP Bank online számlanyitás

Az OTP Banknál szelfis azonosításra az OTP MobilBank alkalmazáson keresztül van lehetőség. Arra figyelj, hogy NFC-s telefon és chippel ellátott, új típusú személyi igazolvány vagy biometrikus útlevél kell hozzá. A telefonod előlapi kamerájával fotót és videót is készítened kell. A szerződést az sms-ben kapott kóddal tudod elfogadni és aláírni.

Az online számlanyitást videóhívás segítségével, az OTP VideóBankon keresztül is elintézheted, ebben az esetben nincs szükség új típusú személyire vagy NFC-s telefonra, bármilyen eszköz megfelel, ami videót és hangot továbbít. Arra figyelj, hogy ezt csak a bank által megadott nyitvatartási időben tudod igénybe venni.

Raiffeisen Bank online számlanyitás

A Raiffeisen Banknál szelfivel a myRaiffeisen mobilapplikáción keresztül nyithatsz számlát. Ehhez kell még, hogy új típusú, 2016 után kibocsátott chipes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel rendelkezz és NFC képes mobiltelefonod legyen. A munkanapokon 8:00-19:00 között indított számlanyitások esetén a bankszámla egy 1 órán belül megnyílik, ezen időszakon kívül indítottak pedig a következő munkanap 9:00 óráig.

Ezen kívül VideóBankáros azonosítással is nyithatsz Raiffeisen számlát online, ez azonban csak munkanapokon 8.00 és 20.00 óra között elérhető. Amennyiben a feltételek adottak és a számlanyitás sikeres, akár 1 órán belül használhatod a számlát.

K&H Bank online számlanyitás

A K&H Banknál videóhívásos megoldás nincs, csak szelfis bankszámlanyitási lehetőség van, amihez NFC-s telefon és chipes személyi szükséges, de enélkül is engednek számlát nyitni, csak korlátozásokkal használhatod azt: például átutalásnál vagy készpénzfelvételnél különleges limitek vonatkoznak rád. A korlátozások feloldásához a K&H TeleCenterhez vagy a bankfiókokhoz fordulhatsz.

A szelfis, online számlanyitást a K&H számlanyitás alkalmazáson keresztül intézheted. A számlanyitás után azonnal kapsz egy digitális bankkártyát, amit addig is használhatsz a telefonod segítségével, amíg nem postázzák a fizikai kártyát.

MagNet Bank online számlanyitás

A MagNet Banknál a VideoBank segítségével nyithatnak számlát magánszemélyek és egyéni vállalkozók is, ami teljesen online történik, nem szükséges hozzá bemenni a bankba. A videóhívásos számlanyitás csak a Házhozszámla és a vállalkozói Merkúr számlacsomagokra vonatkozik, és csak új ügyfelek vehetik igénybe, a meglévőek a bankfiókban válthatnak csomagot.

A MagNet Bank online számlanyitást biztosít vállalkozásoknak és civil szervezeteknek, ebben az esetben nincs videohívás, az adatok megadása online történik, viszont a szerződés aláírásához be kell menni egy bankfiókjukba.

Erste Bank online számlanyitás

Az Erste Bank számlacsomagjainak jelenleg csak egyharmadát lehet online megnyitni. Ezt megteheted a George Appban szelfivel (ehhez NFC-s telefon és chipes személyi kell) vagy Videoazonosítással. Utóbbihoz a George Webre kell regisztrálni, majd a bejelentkezés után be kell lépni a Store: Új termék igénylése menübe, amivel elindítható a számlaigénylés. Videóhívásos azonosítást követően nyitják meg neked.

MBH Bank online számlanyitás

Az MBH Bank esetében videóchat segítségével azonosíthatod magad és nyithasz számlát online, erre a bank által megadott ügyfélfogadási időben van csak lehetőséged. Ez a weben, vagyis böngészőn keresztül és az MBH Netbankba (korábban BB) bejelentkezve is lehetséges. A munkanapokon indított számlanyitásokat az azonosítás ellenőrzését követően azonnal, de legkésőbb a következő munkanap 12 óráig megnyitják. Az azonosítást egy ügyfélszolgálati munkatárs fogja elvégezni videóhíváson keresztül, így nem szükséges bankfiókba menned.

Revolut online számlanyitás

A Revolut nem sorolható a klasszikus bankokhoz, egy határon átnyúló pénzügyi szolgáltatóról van szó, aminek nincs egyetlen bankfiókja sem, így ha akarnál, sem tudnál bemenni hozzájuk személyesen, csak szelfis azonosításra van lehetőség.

A számlanyitáshoz a Revolut applikációt kell letöltened, meg kell adnod a telefonszámod, és az sms kód beírásával kell igazolnod annak hitelességét. A személyes adatok megadása és az igazolványod lefotózása után egy szelfit kell készítened magadról, majd fel kell töltened egy minimum összeget, és már készen is vagy.

Virtuális bankkártyát rögtön kapsz, amit NFC-s telefonnal tudsz használni fizetésre. Az első fizikai bankkártya is ingyenes, csak a szállítás díját kell kifizetned.

A Revolut veszélyeire külön cikkben hívtuk fel a figyelmet.

Wise online számlanyitás

A Wise szintén fintech megoldásokat nyújt alacsony költségek mellett. A Wise esetében előbb regisztrálni kell, ezután a személyes adatok megadása és az okmányok befotózása mellett szelfis azonosítást kérnek a számlanyitáshoz. A cég szerint a számla megnyitása általában 2 munkanapot vesz igénybe.