Állampapír-vásárlás menete lépésről lépésre

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 15 perc

Korábban személyesen be kellett menni az Államkincstár ügyfélszolgálatára, ha állampapírt szerettél volna vásárolni, ugyanis ehhez előbb számlát kell náluk nyitni. Sokan nem tudják, hogy néhány éve már online is el lehet intézni a számlanyitást, mindössze Ügyfélkapu és 20-30 perc szabadidő kell hozzá. Cikkünkben lépésről lépésre bemutatjuk a kincstári számlanyitás és az állampapír-vásárlás menetét. Külön cikkben írtuk le, hogyan kell az állampapírokat visszaváltani.

Hol vásárolhatok állampapírt?

Állampapírt vásárolni a Magyar Államkincstárnál (MÁK) és az elsődleges forgalmazóknál lehet, ami a bankokat és befektetési szolgáltatókat jelenti.

A nem állami szolgáltatóknál eltér, hogy milyen webes és mobilos felületet biztosítanak az állampapírok vásárlásához és eladásához, ezért ebben a cikkben csak az online elvégezhető államkincstári állampapír-kereskedelemmel foglalkozunk.

Online csak dematerializált, azaz nem nyomdai úton előállított állampapírokat tudsz venni. Ha nyomdai állampapírt szeretnél, akkor a Magyar Posta kijelölt forgalmazóhelyein tudod őket megvenni.

Mi kell az online állampapír vásárláshoz?

Tipp: a WebKincstárt demó módban regisztráció nélkül is kipróbálhatod.

A későbbiekben lépésről lépésre is kifejtjük, de tömören ezekre lesz szükséged, ha a MÁK-on keresztül szeretnél online állampapírt venni:

 • magyarországi lakcím / tartózkodási hely,
 • Ügyfélkapu-regisztráció,
 • Kincstárnál nyitott értékpapír-nyilvántartási számla,
 • adóigazolvány,
 • lakcímkártya,
 • személyi igazolvány vagy jogosítvány vagy útlevél.
Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

1. Számlanyitás a Kincstárnál

Az állampapírok vásárlásához először kincstári értékpapír-nyilvántartási számla megnyitására lesz szükséged.

Az értékpapír-nyilvántartási számla olyan alszámlákat foglal magába, mint az értékpapírszámla, az értékpapír letéti számla és az ügyfélszámla.

Számlát személyesen nyithatsz az Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatainál, de akár online is megteheted Ügyfélkapu segítségével.

A kincstári értékpapírszámla előnye, hogy 0 Ft költsége van, azaz díjmentes:

 • a számlanyitás,
 • a számlavezetés,
 • a WebKincstár, MobilKincstár és TeleKincstár használata,
 • az állampapír vásárlás,
 • a készpénzfelvétel (államkincstári irodákban),
 • a készpénzbefizetés,
 • a negyedéves számlakivonat,
 • az eseti tájékoztatás,
 • az átutalás (magánszemélynek),
 • a bankkártyás fizetés,
 • az értékpapírszámla átvezetése másik MÁK-os számlára.

Ezeket egy banknál vagy befektetési szolgáltatónál, brókercégnél nyitott értékpapírszámla nem feltétlen tudja garantálni.

Magyarorszag.hu-t böngésző ember

Állampapír számlanyitás Ügyfélkapuval lépésről lépésre

1. lépés: meg kell nyitnod az alábbi oldalt: MÁP – értékpapír nyilvántartási-számla nyitás a Magyar Államkincstárban

Ezt a Magyarorszag.hu oldalon találod meg, ahol a bal oldali menüben a Pénzügy, majd a Befektetések, megtakarítások, hitelek menüpontra kell kattintani.

Itt az Ügyintézés indítása gombra kattints.

Tipp: a Babakötvény vásárlásához szükséges Start-számlát is itt tudod megnyitni gyermeked számára.

2. lépés: ha még nem tetted meg, akkor a rendszer ezen a ponton kéri, hogy jelentkezz be az Ügyfélkapu-fiókodba.

3. lépés: a bejelentkezést követően egy űrlap nyílik meg, ami több fejezetből áll.

Az I. fejezet tartalmazza neved, édesanyád születési nevét, születésed helyét és idejét, valamint az adóazonosító jeled. Ezeket az információkat a rendszer automatikusan kitölti. Az adatvédelmi nyilatkozatot pipával tudod elfogadni, ezután tudsz továbblépni.

A II. fejezetben meg kell adnod az állandó lakhelyed, levelezési címed, az állampolgárságodat, nemedet, a lakcímkártyád számát (nem a személyi azonosítót!), valamint az alábbi, személyazonosságot igazoló okmányok közül egynek a számát:

 • személyi igazolvány,
 • vagy jogosítvány,
 • vagy útlevél.

A III. fejezetben célszerű bepipálni, hogy WebKincstár és MobilKincstár hozzáférést igényelsz. A kapcsolattartási adatoknál az email-címed és telefonszámod adhatod meg. A számlakivonat gyakoriságánál választhatsz, hogy negyedévente vagy egyáltalán nem kérsz számlakivonatot – mivel ingyenes, így nincs okod nem kérni. A számlakivonatok és értesítések kézbesítésének módja résznél az értesítést kérheted emailben vagy WebKincstáron keresztül, de dönthetsz úgy is, hogy nem kérsz értesítést (ezt nem javasoljuk).

A megbízások kezelése résznél nyilatkoznod kell, hogy levélben vagy elektronikus úton érkező megbízást szeretnél-e benyújtani a Kincstár felé. Az alábbi lehetőségek közül választhatsz:

 • e-mail csatolmányaként, számlaszerződés szerinti e-mail címről továbbított rendelkezés (aláírás minta és e-mail cím megadás kötelező)
 • saját kezű eredeti aláírással ellátott rendelkezés (aláírás minta megadása kötelező)
 • függő ügynök által továbbított rendelkezés (kizárólag ügyféltől fogadható el) (aláírás minta megadása nem kötelező)
 • a fent meghatározott formák egyike sem fogadható el (aláírás minta megadása nem kötelező)

Itt egyszerre akár több opciót is megjelölhetsz, a példánkban mi az utolsó lehetőséget választottuk.

fiatal hölgy laptoppal állampapírt vásárol

A IV. fejezetben arról nyilatkozol, hogy a saját érdekedben jársz el. Jelölnöd kell, hogy kiemelt közszereplőnek minősülsz-e.

Ki kell töltened egy rövid, négy kérdésből álló megfelelési tesztet is, aminek a célja, hogy megismerjék a befektetésekkel kapcsolatos ismereteid, tapasztalataid és céljaid. A négy kérdés, amire választ kell adnod:

 • Milyen rendszerességgel köt befektetési ügyletet?
 • Befektetési tranzakcióinak átlagos mértéke
 • Átlagosan milyen időtávra köt befektetési ügyletet?
 • Az Ön legmagasabb iskolai végzettsége

Az V. fejezet az ajánlati nyilatkozat szövegéből áll, ami egy jognyilatkozat, melyben kijelented, hogy szerződést szeretnél kötni, aminek a tárgya a számlanyitás és számlavezetés. Olvasd el, és ha egyetértesz vele, akkor a lap alján lévő pipával fogadd el.

A VI. fejezetben kell az okmányokat, dokumentumokat csatolnod. Mindenképp kell a lakcímkártya lakcímet tartalmazó oldalának szkennelt képe. Aláírásminta csak abban az esetben kell, ha az elektronikus forgalmazási csatornákon kívül postán vagy e-mailen keresztül is szeretnél megbízásokat adni a Kincstárnak.

Ha csatoltad a szükséges dokumentumokat, el kell fogadnod, hogy az űrlapon megadott adatok a valóságnak megfelelnek, az ajánlati nyilatkozatban leírtakat megértetted, és a Kincstár honlapján közzétett mindenkori hatályos szabályokat elfogadod.

Ha ez megtörtént, a fenti menüsorban kattints a Beküldés gombra (papírrepülő ikon).

Pár másodpercbe telik, mire a rendszer feldolgozza a kérést, addig ne zárd be a böngészőt. Ezután megkérdezi, hogy kívánod-e a csatolmányokat hitelesíteni, itt kattints a Hitelesítés gombra, mert postai úton így már nem kell megküldeni őket. Ismét eltelik néhány másodperc, ezután zöld pipa jelzi, hogy a hitelesítés megtörtént. Ezután kattints a Beküldés folytatása gombra.

Ha mindent jól csináltál, a weblap kiírja, hogy az űrlap beküldése sikeresen megtörtént. A beküldött űrlapot pdf formátumban le tudod tölteni, amit javaslunk is, hogy tegyél meg, mivel a későbbiekben csak a címzett szervezetnél lesz elérhető.

A tarhely.gov.hu-ra érkezik egy nyugta, amiben közlik:

“Tájékoztatjuk, hogy kérelmének feldolgozása folyamatban van, mely néhány napot vehet igénybe. A feldolgozás eredményéről írásban értesítjük, így a visszaigazolás és a szerződéses dokumentumok megérkezéséig további teendője nincs. Addig szíves türelmét köszönjük!”

Nincs tehát más teendőd, mint várni, és remélni, hogy a MÁK minél hamarabb megnyitja a számlád.

Ide fog majd érkezni egy üzenet, aminek a mellékletét letöltve egy .zip kiterjesztésű fájlt kell megnyitnod, amiben több pdf-dokumentumot is találsz. Ezek tartalmazzák:

 • az MNB belépési azonosítódat (MNB.pdf), ami 3×8 db számból áll és állandó, ezt az MNB értékpapír-egyenleg online lekérdező oldalán tudod használni.
 • a számlakivonat jelszavadat kapcsolódó jelszó megjelöléssel (PDF.pdf), amivel a havi számlakivonatodat tudod megnyitni, ami emailben érkezik, és ez tartalmazza a havonta változó MNB belépési jelszavadat,
 • a WebKincstár / MobilKincstár felhasználónevet (Útmutató Webkincstár jelszó igényléséhez nevű dokumentum).
MÁK WebKincstár nyitóoldala
MÁK WebKincstár nyitóoldala

2. Belépés a WebKincstárra

A MÁK állampapír-kereskedésre szolgáló webes felülete a WebKincstár.

Ide belépni azután tudsz, hogy a MÁK megnyitotta az értékpapírszámlád, és elküldte a belépési felhasználóneved a tarhely.gov.hu-ra. Ez jobb esetben egy-két munkanapon belül megtörténhet, de ahogy írták is, ennél hosszabb időt is igénybe vehet, nagy érdeklődés esetén akár 2-3 hétbe is telhet.

Jó tudni! Regisztrálni a WebKincstár oldalán is tudsz, de ez csak arra az esetre jó, ha személyesen szeretnél értékpapírszámlát nyitni a MÁK-nál, és meg akarod gyorsítani a folyamatot azzal, hogy már előre megadod az adataidat, hogy ne az ügyintézőnek kelljen lediktálnod. Ha az előzőekben leírt ügyfélkapus ügyintézést választottad, akkor nem kell itt regisztrálnod.

Előbb a Bejelentkezés gombra, majd a Teendők új jelszó igénylése esetén linkre kell kattintanod. Itt meg kell adnod az ügyfélkapus tárhelyedre kapott, 8 számjegyből álló felhasználóneved – ezt az UF előtagról ismered meg (pl. UF12345678), az UF előtagot viszont nem kell megadnod belépéskor. Ezen kívül írd be a regisztrációnál megadott emailcímed. Jelöld, hogy nem vagy robot, majd válaszd a Beküldés gombot.

MÁK WebKincstár belépés - új jelszó igénylése
Új jelszó igénylése első belépésnél (WebKincstár)

Ezután emailben kapsz egy linket, amivel 30 percig beléphetsz a WebKincstárba, ha ezt elmulasztod, akkor ismét jelszót kell igényelned. A Spam mappát is ellenőrizd, nekünk oda került az email. Ha neked is kiszűrte az emailt a spamszűrő, érdemes beállítani, hogy a jövőben ne vegye spamnek. A linkre kattintva megnyílik egy oldal, ahol meg kell adnod egy új jelszót, ami 8-16 karakter hosszúságú lehet, tartalmaznia kell legalább 4 ékezet nélküli betűt és legalább egy számjegyet, speciális karaktert viszont nem használhatsz.

A WebKincstárban megadott jelszóval tudsz ezután belépni a mobilos alkalmazásba, a MobilKincstárba is.

A felhasználónév és jelszó mellett mindig szükség van egy második hitelesítési módszerre is, amihez a telefonodra lesz szükség. Az új jelszó beállításakor és minden belépéskor SMS-ben kapsz egy egyszer használatos biztonsági kódot, amit 10 percen belül be kell írnod a webes felületre, vagy ha van MobilKincstár alkalmazásod, akkor az erre érkező push-értesítést kell 10 percen belül jóváhagynod. Ezt csak akkor válthatod ki, ha rendelkezel elektronikus személyi igazolvánnyal (e-Személyi) és ezzel kompatibilis kártyaolvasóval.

Ezután a Bejelentkezés gombra kell kattintanod, ahova a 8 számjegyből álló felhasználóneved és az általad beállított új jelszót kell megadnod. Ismét be kell írnod a telefonodra sms-ben küldött kódot, ami 10 percig érvényes. Ha mindent beírtál, a WebKincstár felülete fogad.

A WebKincstár Áttekintés oldala fogad belépés után.
A WebKincstár Áttekintés oldala fogad belépés után.

3. Állampapír vásárlása WebKincstáron keresztül

Végre túl vagy minden kötelező körön, és rátérhetsz az állampapír-vásárlásra.

A belépést követően az Áttekintés oldal nyílik meg, ahol később az állampapír-portfóliód legfontosabb adatait láthatod összegezve: milyen állampapírjaid vannak, mikor várható a lejáratuk, a kamatfizetés (esedékességfizetés) stb.

Tipp: a bal oldali menüben, a Beállítások alatt, a Bankszámlaszámok menüben adhatod meg a bankszámlaszámod, ha ide szeretnéd utaltatni a kamatokat és lejáratkor a befektetett tőkét.

Bal oldalt, az Állampapírok lenyíló menü alatt, az Állampapír kereső almenüre kattintva böngészheted a forgalomban lévő állampapírokat név/sorozat, devizanem (forint vagy euró), lejárat, kamatozás és árfolyam szerint. A Vétel vagy a Jegyzés gombra kattintva kezdeményezheted a vásárlást, de ugyanezeket az opciókat a bal menü Új tranzakció füle alatt is megtalálod.

Mi a különbség?

A különbség csak technikai, rád nézve nincs jelentősége.

Jegyzés: ez az állampapír még nincs forgalomban, ezért egyelőre csak jegyezni lehet. Mikor meghirdetnek egy új állampapírt, akkor a jegyzési időszakban van lehetőséged jegyezni. Miután a jegyzési időszak lezárul, az állampapírt forgalomba hozzák és hozzád kerül, további jegyzésre nincs lehetőség. A kamatozása innentől indul. Az állampapír ezután is eladható és vásárolható. Az Egyéves Magyar Állampapír és a MÁP Plusz jegyzés útján vásárolható meg.

Vétel: ez az állampapír már forgalomban van, és ha nem a forgalomba hozatal napján vagy kamatfizetéskor veszed, akkor felhalmozott kamat is lehet a névértéken felül. A legtöbb lakossági állampapír ilyen módon vásárolható meg.

Miután kiválasztottál egy állampapírt, meg kell adnod a névértékét vagy a vásárlás összegét. A különbség annyi, hogy ha van felhalmozott kamat, azt még a névértékre rá kell számolni. Egyszerűbb, ha a vásárlás összegét adod meg, vagyis amekkora összeget állampapír-vásárlásra költenél, a többit kiszámolja neked a WebKincstár. Itt kiírják a választott állampapírra vonatkozó alapcímletet is.

Ezután fizetési módot kell választanod, ez lehet bankkártya, banki átutalás vagy pénzszámla. A pénzszámla a MÁK-nál vezetett szabad pénz-egyenleged jelenti, vagyis amin még nem vettél állampapírt.

Ha ez az első állampapír-vásárlásod, akkor a bankkártyás fizetés lehet a legkényelmesebb, nagyobb összegnél viszont figyelj rá, hogy a sikeres fizetéshez előbb meg kell emelned a vásárlási limitet.

Banki átutalásnál figyelj arra, hogy az átutalásnak költsége lehet attól függően, hogy milyen bankszámlát használsz, és hogy milyen kedvezményekre vagy jogosult. Ha gyakran utalsz át pénzt, érdemes ehhez mérten számlacsomagot választani bankszámla kalkulátor segítségével.

Ezt követően meg kell adnod a visszafizetés módját allokáció esetére, magyarul arra az esetre, ha nem jut neked állampapír, vagy nem annyi, amennyit venni szerettél volna. Az állam ilyenkor visszautalja a pénzt, amiről eldöntheted, hogy a bankszámlaszámodra kéred, vagy úgy döntesz, hogy maradjon a MÁK-nál, a pénzszámládon belül. Ilyenkor az allokációs pénzegyenlegeden írják jóvá, ahonnan ezt az összeget később felhasználhatod. Innen az Új tranzakció / Pénz átutalás/átvezetés menüpontban tudod átvezetni a pénzt a pénzszámládra, vagy ki is utalhatod magadnak a bankszámládra.

Ezután nincs más hátra, mint a Tranzakció jóváhagyása gombra kattintani. Gratulálunk, ha minden jól ment, megvetted életed első állampapírját online!

Annyit még érdemes tudnod, hogy tranzakciót 0-24 órában indíthatsz a WebKincstáron keresztül, de ezek rögzítése és jóváhagyása hétfőtől csütörtökig éjféltől 16:00 óráig, pénteken 14:00 óráig történik meg.

+1. Állampapír vásárlása MobilKincstáron keresztül (opcionális)

A WebKincstár mobil-applikációs formában is elérhető, ennek MobilKincstár a neve. Az alkalmazást Androidra és iOS-re is le tudod tölteni. Működése nagyon hasonló a WebKincstárhoz, a korábban leírt lépéseket kell követned állampapír vásárlásához.

Ha megtörtént az első belépés a WebKincstárba, és itt új jelszót állítottál be, akkor ezt a folyamatot a MobilKincstárban már nem kell elvégezni, ugyanazzal a jelszóval tudsz belépni ott is.

A WebKincstár mellett azért is lehet hasznos a MobilKincstár – azon kívül, hogy kényelmes, mert a telefonodon is tudsz állampapírt vásárolni és eladni –, mert kérhetsz rá push-értesítéseket a hitelesítéshez, illetve bekapcsolhatod a biometrikus azonosítást.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.