Állampapír számlanyitás és vásárlás online lépésről lépésre

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 14 perc

Korábban személyesen be kellett menni az Államkincstár ügyfélszolgálatára, ha állampapírt szerettél volna vásárolni, ugyanis ehhez előbb számlát kell náluk nyitni. Sokan nem tudják, hogy 2019 óta már online is el lehet intézni a számlanyitást, mindössze Ügyfélkapu és pár perc szabadidő kell hozzá. Cikkünkben lépésről lépésre bemutatjuk a kincstári számlanyitás és az állampapír-vásárlás menetét. Külön cikkben írtuk le, hogyan kell az állampapírokat visszaváltani.

Hol vásárolhatok állampapírt?

Állampapírt vásárolni a Magyar Államkincstárnál (MÁK) és az elsődleges forgalmazóknál lehet, ami a bankokat és befektetési szolgáltatókat jelenti.

A nem állami szolgáltatóknál (pl. bankok) eltér, hogy milyen webes és mobilos felületet biztosítanak az állampapírok vásárlásához és eladásához, ezért ebben a cikkben csak az online elvégezhető államkincstári állampapír-kereskedelemmel foglalkozunk.

Online csak dematerializált, azaz nem nyomdai úton előállított állampapírokat tudsz venni. Ha nyomdai állampapírt szeretnél, akkor a Magyar Posta kijelölt forgalmazóhelyein tudod őket megvenni.

Mi kell az online állampapír vásárláshoz?

Tipp: a WebKincstárt demó módban regisztráció nélkül is kipróbálhatod.

A későbbiekben lépésről lépésre is kifejtjük, de tömören ezekre lesz szükséged, ha a MÁK-on keresztül szeretnél online állampapírt venni:

 • Ügyfélkapu-hozzáférés,
 • Kincstárnál nyitott értékpapír-nyilvántartási számla,
 • e-mail cím,
 • mobiltelefonszám.
Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

1. Számlanyitás a Kincstárnál

Az állampapírok vásárlásához először kincstári értékpapír-nyilvántartási számla megnyitására lesz szükséged. Az értékpapír-nyilvántartási számla olyan alszámlákat foglal magába, mint az értékpapírszámla, az értékpapír letéti számla és az ügyfélszámla.

Számlát személyesen nyithatsz az Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatainál, de akár online is megteheted Ügyfélkapu segítségével.

A kincstári értékpapírszámla előnye, hogy 0 Ft költsége van, azaz díjmentes:

 • a számlanyitás,
 • a számlavezetés,
 • a WebKincstár, MobilKincstár és TeleKincstár használata,
 • az állampapír vásárlás,
 • a készpénzfelvétel (államkincstári irodákban),
 • a készpénzbefizetés,
 • a negyedéves számlakivonat,
 • az eseti tájékoztatás,
 • az átutalás (magánszemélynek),
 • a bankkártyás fizetés,
 • az értékpapírszámla átvezetése másik MÁK-os számlára.

Ezeket egy banknál vagy befektetési szolgáltatónál, brókercégnél nyitott értékpapírszámla nem feltétlen tudja garantálni.

Magyarorszag.hu-t böngésző ember

Állampapír számlanyitás Ügyfélkapuval lépésről lépésre

1. lépés: meg kell nyitnod az alábbi oldalt: MÁP – értékpapír nyilvántartási-számla nyitás a Magyar Államkincstárban

Ezt a Magyarorszag.hu oldalon találod meg, ahol a bal oldali menüben a Pénzügy, majd a Befektetések, megtakarítások, hitelek menüpontra kell kattintani.

Itt az Ügyintézés indítása gombra kattints.

Tipp: a Babakötvény vásárlásához szükséges Start-számlát is a Befektetések, megtakarítások, hitelek menüpontban tudod megnyitni gyermeked számára.

2. lépés: ha még nem tetted meg, akkor a rendszer ezen a ponton kéri, hogy jelentkezz be az Ügyfélkapu-fiókodba.

3. lépés: a bejelentkezést követően egy űrlap nyílik meg, ami mindössze két fejezetből áll.

Az I. fejezet (Beküldő adatai) tartalmazza neved, édesanyád születési nevét, születésed helyét és idejét, az adóazonosító jeled, a lakcímed, a személyi igazolványod számát, a jogosítványod számát, az útleveled számát, illetve az állampolgárságodat. Ezeket az adatokat a rendszer automatikusan betölti.

Két adatot kell beírnod:

 • az e-mail címed,
 • a mobiltelefonszámodat.

Ezekre a kétlépcsős azonosításhoz lesz majd szükség. Az adatvédelmi nyilatkozatot pipával tudod elfogadni, ezután tudsz továbblépni.

A II. fejezet az ajánlati nyilatkozat szövegéből áll, ami egy jognyilatkozat, melyben kijelented, hogy szerződést szeretnél kötni, aminek a tárgya a számlanyitás és számlavezetés. Olvasd el, és ha egyetértesz vele, akkor a lap alján lévő pipával fogadd el. A másik pipával a mindenkori hatályos Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzatot és az Összefoglaló tájékoztatót (7. számú függelék) fogadhatod el.

Ha ez megtörtént, a fenti menüsorban kattints a Beküldés gombra (papírrepülő ikon).

Ha a rendszer sikeresen fogadta a beküldött űrlapot, akkor a tarhely.gov.hu oldalra érkezik egy üzenet, melyben tájékoztatnak, hogy a számlanyitási kérelmed feldolgozása folyamatban van, az eredményről néhány percen belül írásban értesítést küldenek a megadott e-mail címre, illetve az Ügyfélkapu tárhelyedre. A visszaigazolás és a szerződéses dokumentumok megérkezéséig további teendőd nincs.

A dokumentumok tartalmazzák majd:

 • az MNB belépési azonosítódat (MNB.pdf), ami 3×8 db számból áll és állandó, ezt az MNB értékpapír-egyenleg online lekérdező oldalán tudod használni.
 • a számlakivonat jelszavadat kapcsolódó jelszó megjelöléssel (PDF.pdf), amivel a havi számlakivonatodat tudod megnyitni, ami emailben érkezik, és ez tartalmazza a havonta változó MNB belépési jelszavadat.
 • az ügyfélszámla azonosítódat, ami egy 8 számjegyből álló kód, amit a számlaszerződés bal felső sarkában „UF” előtaggal találsz meg (pl. UF12345678), ezzel tudsz majd belépni a WebKincstárba is.
fiatal hölgy laptoppal állampapírt vásárol

WebKincstár és MobilKincstár hozzáférés igénylése

Az állampapírokat a legkönnyebben a WebKincstár weboldalon és a MobilKincstár mobilalkalmazásban tudod adni-venni. Ehhez hozzáférést kell igényelned, amit ugyanúgy a Magyarorszag.hu oldalon, a Pénzügy, majd a Befektetések, megtakarítások, hitelek menüpontra kattintva tudsz megtenni. Itt a MÁP – WebKincstár és MobilKincstár elektronikus csatorna igénylése nevű űrlapra kell kattintanod.

Az Ügyintézés indítása gomb megnyomása után néhány fejezet fogad. Az Új előlap nevű első fejezetben a személyes adataidat találod meg, ezeket automatikusan betölti a rendszer. A legördülő menüben ki kell választanod a Számlatulajdonos megjelölést (mivel ezúttal nem Start-számlához igényelsz hozzáférést). Az adatvédelmi nyilatkozat elfogadása után jöhet a következő fejezet.

A II. fejezetben (Általános adatok) meg kell adnod az Ügyfélszámla azonosítót, ami egy 8 számjegyből álló kód, amit a számlaszerződés bal felső sarkában „UF” előtaggal találsz meg (pl. UF12345678). Az UF előtagot nem kell beírnod, csak a számokat. A rendszer ezen kívül az állandó lakcímed kéri, valamint a nemed.

A III. fejezetben (Elektronikus szolgáltatások) már be van pipálva, hogy WebKincstár és MobilKincstár hozzáférést igénylek. Ezen kívül e-mail címet és mobiltelefonszámot kell megadni. Megadhatod ezen kívül, hogy a számlakivonatok és értesítéseket milyen módon kézbesítsék: postán, e-mailben, WebKincstáron keresztül, vagy nem kérsz értesítést. Mi azt javasoljuk, hogy e-mailben vagy WebKincstáron keresztül kérj értesítéseket.

A IV. fejezetben (Ajánlati nyilatkozat) olvasd el a jognyilatkozatot, és ha egyetértesz vele, pipáld be az elfogadására vonatkozó részt.

Az V. fejezetben (Csatolandó dokumentumok) be kell pipálnod, hogy az űrlapon megadott adatok a valóságnak megfelelnek, az ajánlati nyilatkozatban leírtakat megértetted, valamint hogy a mindenkori hatályos Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzatot és az Elektronikus csatornákon keresztüli értékpapír forgalmazás használati feltételeit (3/b. függelék) megismerted, megértetted.

Ezek után a fenti menüsorban kattints a Beküldés gombra (papírrepülő ikon).

2. Első belépés a WebKincstárra

A MÁK állampapír-kereskedésre szolgáló webes felülete a WebKincstár. Ide belépni azután tudsz, hogy a MÁK megnyitotta az értékpapírszámlád, és elküldte a belépési felhasználóneved a tarhely.gov.hu-ra.

A WebKincstár főoldalán előbb a Bejelentkezés gombra, majd az Új jelszó igénylése linkre kell kattintanod. Itt meg kell adnod az ügyfélkapus tárhelyedre kapott, 8 számjegyből álló felhasználóneved – ezt az UF előtagról ismered meg (pl. UF12345678), az UF előtagot viszont nem kell megadnod belépéskor. Ezen kívül írd be a regisztrációnál megadott emailcímed. Jelöld, hogy nem vagy robot, majd válaszd az Új jelszó küldése gombot.

webkincstár első belépés: új jelszó igénylése

Ha nem rendelkezel a WebKincstár szolgáltatás igénybevételéhez szükséges szerződéssel (lásd: előző fejezet), új jelszó igénylésekor az alábbi üzenet jelenik meg: „A megadott felhasználónév vagy e-mail cím nem létezik a rendszerben.”

Ha viszont sikeres volt az új jelszó igénylése, akkor emailben kapsz egy linket, amivel 30 percig beléphetsz a WebKincstárba, ha ezt elmulasztod, akkor ismét jelszót kell igényelned. A Spam mappát is ellenőrizd, nekünk oda került az email. Ha neked is kiszűrte az emailt a spamszűrő, érdemes beállítani, hogy a jövőben ne vegye spamnek. A linkre kattintva megnyílik egy oldal, ahol meg kell adnod egy új jelszót, ami 8-16 karakter hosszúságú lehet, tartalmaznia kell legalább 4 ékezet nélküli betűt és legalább egy számjegyet, speciális karaktert viszont nem használhatsz.

A WebKincstárban megadott jelszóval tudsz ezután belépni a mobilos alkalmazásba, a MobilKincstárba is.

A felhasználónév és jelszó mellett mindig szükség van egy második hitelesítési módszerre is, amihez a telefonodra lesz szükség. Az új jelszó beállításakor és minden belépéskor SMS-ben kapsz egy egyszer használatos biztonsági kódot, amit 10 percen belül be kell írnod a webes felületre, vagy ha van MobilKincstár alkalmazásod, akkor az erre érkező push-értesítést kell 10 percen belül jóváhagynod. Ezt csak akkor válthatod ki, ha rendelkezel elektronikus személyi igazolvánnyal (e-Személyi) és ezzel kompatibilis kártyaolvasóval.

A WebKincstár Kezdőlalpja fogad belépés után.

Ezután a Bejelentkezés gombra kell kattintanod, ahova a 8 számjegyből álló felhasználóneved és az általad beállított új jelszót kell megadnod. Ismét be kell írnod a telefonodra sms-ben küldött kódot, ami 10 percig érvényes.

Az első belépéskor ki kell töltened három nyilatkozatot, úgy mint a MiFID (megfelelési teszt), a Tényleges tulajdonosi és Kiemelt közszereplői nyilatkozatokat. Ezután a WebKincstár felülete fogad.

3. Állampapír vásárlása WebKincstáron keresztül

Végre túl vagy minden kötelező körön, és rátérhetsz az állampapír-vásárlásra.

A belépést követően a Kezdőlap nyílik meg, ahol később az állampapír-portfóliód legfontosabb adatait láthatod összegezve: milyen állampapírjaid vannak, mikor várható a lejáratuk, a kamatfizetés (esedékességfizetés) stb.

Tipp: a bal oldali menüben, a Beállítások alatt, a Bankszámlaszámok menüben adhatod meg a bankszámlaszámod, ha ide szeretnéd utaltatni a kamatokat és lejáratkor a befektetett tőkét.

Bal oldalt, az Állampapírok lenyíló menü alatt, az Állampapír kereső almenüre kattintva böngészheted a forgalomban lévő állampapírokat név/sorozat, devizanem (forint vagy euró), lejárat, kamatozás és árfolyam szerint. A Vétel vagy a Jegyzés gombra kattintva kezdeményezheted a vásárlást, de ugyanezeket az opciókat a bal menü Új tranzakció füle alatt is megtalálod.

Mi a különbség?

A különbség csak technikai, rád nézve nincs jelentősége.

Jegyzés: ez az állampapír még nincs forgalomban, ezért egyelőre csak jegyezni lehet. Mikor meghirdetnek egy új állampapírt, akkor a jegyzési időszakban van lehetőséged jegyezni. Miután a jegyzési időszak lezárul, az állampapírt forgalomba hozzák és hozzád kerül, további jegyzésre nincs lehetőség. A kamatozása innentől indul. Az állampapír ezután is eladható és vásárolható. Az Egyéves Magyar Állampapír és a MÁP Plusz jegyzés útján vásárolható meg.

Vétel: ez az állampapír már forgalomban van, és ha nem a forgalomba hozatal napján vagy kamatfizetéskor veszed, akkor felhalmozott kamat is lehet a névértéken felül. A legtöbb lakossági állampapír ilyen módon vásárolható meg.

Miután kiválasztottál egy állampapírt, meg kell adnod a névértékét vagy a vásárlás összegét. A különbség annyi, hogy ha van felhalmozott kamat, azt még a névértékre rá kell számolni. Egyszerűbb, ha a vásárlás összegét adod meg, vagyis amekkora összeget állampapír-vásárlásra költenél, a többit kiszámolja neked a WebKincstár. Itt kiírják a választott állampapírra vonatkozó alapcímletet is.

Ezután fizetési módot kell választanod, ez lehet bankkártya, banki átutalás vagy pénzszámla. A pénzszámla a MÁK-nál vezetett szabad pénz-egyenleged jelenti, vagyis amin még nem vettél állampapírt.

Diszkont Kincstárjegy vásárlása névérték alapján a webkincstárban

Ha ez az első állampapír-vásárlásod, akkor a bankkártyás fizetés lehet a legkényelmesebb, nagyobb összegnél viszont figyelj rá, hogy a sikeres fizetéshez előbb meg kell emelned a vásárlási limitet.

Banki átutalásnál figyelj arra, hogy az átutalásnak költsége lehet attól függően, hogy milyen bankszámlát használsz, és hogy milyen kedvezményekre vagy jogosult. Ha gyakran utalsz át pénzt, érdemes ehhez mérten számlacsomagot választani bankszámla kalkulátor segítségével.

Ezt követően meg kell adnod a visszafizetés módját allokáció esetére, magyarul arra az esetre, ha nem jut neked állampapír, vagy nem annyi, amennyit venni szerettél volna. Az állam ilyenkor visszautalja a pénzt, amiről eldöntheted, hogy a bankszámlaszámodra kéred, vagy úgy döntesz, hogy maradjon a MÁK-nál, a pénzszámládon belül. Ilyenkor az allokációs pénzegyenlegeden írják jóvá, ahonnan ezt az összeget később felhasználhatod. Innen az Új tranzakció / Pénz átutalás/átvezetés menüpontban tudod átvezetni a pénzt a pénzszámládra, vagy ki is utalhatod magadnak a bankszámládra.

Ezután nincs más hátra, mint a Tranzakció jóváhagyása gombra kattintani. Gratulálunk, ha minden jól ment, megvetted életed első állampapírját online!

Annyit még érdemes tudnod, hogy tranzakciót 0-24 órában indíthatsz a WebKincstáron keresztül, de ezek rögzítése és jóváhagyása hétfőtől csütörtökig éjféltől 16:00 óráig, pénteken 14:00 óráig történik meg.

+1. Állampapír vásárlása MobilKincstáron keresztül (opcionális)

A WebKincstár mobil-applikációs formában is elérhető, ennek MobilKincstár a neve. Az alkalmazást Androidra és iOS-re is le tudod tölteni. Működése nagyon hasonló a WebKincstárhoz, a korábban leírt lépéseket kell követned állampapír vásárlásához.

Ha megtörtént az első belépés a WebKincstárba, és itt új jelszót állítottál be, akkor ezt a folyamatot a MobilKincstárban már nem kell elvégezni, ugyanazzal a jelszóval tudsz belépni ott is.

A WebKincstár mellett azért is lehet hasznos a MobilKincstár – azon kívül, hogy kényelmes, mert a telefonodon is tudsz állampapírt vásárolni és eladni –, mert kérhetsz rá push-értesítéseket a hitelesítéshez, illetve bekapcsolhatod a biometrikus azonosítást, amit biztonsági okokból kifejezetten javaslunk is.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.