Babakötvény vásárlási útmutató és Start-számla nyitásának lépései

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 21 perc

A Babakötvény egy adómentes állampapír, amit szülőként a 18 évnél fiatalabb gyermek részére lehet vásárolni, évente akár 12.000 forint állami támogatás jár mellé, és a kamatok is garantáltan infláció felettiek. A vásárlásához Start-számla megnyitása szükséges, amire rögtön érkezik az államtól 42.500 forint kezdő összeg.

2022. december 31-én már 302.000 aktív Start-számlát tartottak nyilván, amire közel 200 milliárd forint értékben vásároltak Babakötvényt.

A Babakötvény vásárlása nagyon egyszerű: mindössze egy számlaszámra kell pénzt befizetni, a többi szükséges lépést a Magyar Államkincstár elvégzi helyetted. Az alábbi cikkben bemutatjuk a Start-számla-nyitás és Babakötvény vásárlás lépéseit.

Mi a Babakötvény?

A Babakötvény egy speciális magyar állampapír, amit a gyermeked részére nyitott Start-számlára vásárolhatsz. Te csak meghatalmazott vagy, a számlatulajdonos a gyermeked lesz, aki a 18. életévét betöltve férhet hozzá a Babakötvényekkel gyűjtött összeghez, és szabadon felhasználhatja, azaz bármire elköltheti.

2024. február 13-ától kezdve bevezettek egy törvényi korlátozást: egy Start-számlára egy évben összesen legfeljebb 1,2 millió forintot lehet befizetni. Ezt a szabályt 2024-ben az ezt a napot követően teljesített befizetésekre kell alkalmazni.

Babakötvény legfontosabb tudnivalók:

 • Futamidő: 3-19 év
 • Kamat: infláció + 3% (inflációkövető)
 • Állami támogatás: éves befizetés 10%-a, de max. 12.000 Ft
 • Éves maximális befizetés: 1.200.000 Ft
 • Alapcímlet: 1 Ft
 • Hol vehető? Magyar Államkincstár (MÁK)
 • Kamatadó: 0%

Miért éri meg a Babakötvény?

 1. A Babakötvény után állami támogatás jár, ami az éves befizetések 10%-ának felel meg, de maximum évente 12.000 forintot jelent.
 2. Infláció + 3% kamatot fizet. Például ha az előző évben átlagosan 15 százalékos inflációt mértek, akkor a következő kamatperiódusban 18 százalék lesz a kifizetett kamat, vagyis a pénz mindig infláció felett kamatozik, mivel a Babakötvény inflációkövető.

Babakötvényt tetszőleges összegben vásárolhatsz. Ahhoz, hogy a maximális állami támogatást igénybe tudd venni, 120.000 forint befizetés szükséges évente (havi 10.000 forint), efölött nem jár több támogatás, viszont az infláció feletti 3% kamatot ugyanúgy megkapod.

A Magyar Államkincstárnál ingyenes:

 • a számlanyitás (Start-számla),
 • a számlavezetés,
 • a kiutalás számlaszámra (magánszemélynek),
 • a bankkártyás befizetés,
 • a készpénzfelvétel (államkincstári irodákban),
 • a készpénzbefizetés,
 • a Babakötvény vásárlása,
 • a negyedéves számlakivonat,
 • az eseti tájékoztatás,
 • a WebKincstár, MobilKincstár és TeleKincstár használata,
 • az értékpapírszámla átvezetése másik MÁK-os számlára.

Babakötvény előnyei

 • infláció feletti kamat: mivel a Babakötvény az előző évi átlagos inflációhoz kötött, és ehhez képest adnak kamatprémiumot, így garantáltan infláció feletti, azaz reálkamatot kapsz. Gyermeked megtakarítása nemcsak megőrzi az értékét, de reálhozamot is termel.
 • állami garancia: a Babakötvény tulajdonképpen egy államkötvény, vagyis a magyar államnak adsz kölcsön. A pénzed és a kamatok visszafizetésére a magyar állam a garancia, ami még egy államcsőd esetén is kifizetheti a tartozását. Az államcsőd valószínűsége egyébként nagyon kicsi.
 • kockázatmentes: a Babakötvénynél nincs árfolyamkockázat, sem devizakockázat. Nincs az ügyletben bank vagy biztosító, ami csődbe mehetne, így intézményi kockázat sincs. Az állami garancia miatt csak az államcsőd jelenthet veszélyt, de még egy ilyen esemény sem jelentené azt feltétlen, hogy nem fizetik ki, amivel tartoznak neked.
 • költségmentes: a Start-számla fenntartása és a Babakötvények vásárlása teljesen költségmentes. Egyedüli banki költség, ha átutalással vásárolsz Babakötvényt, de online bankkártyás fizetési mód választásával ez is elkerülhető.
 • adómentes: a legtöbb kamatjövedelem után 15% kamatadót és 13% szochót kell fizetni, ami összesen 28% adóterhet jelent, vagyis a kamatnak majdnem az egyharmadát le kell adózni. A Babakötvény esetében ez nincs így: teljesen kamatadó- és szochómentes.
 • rugalmas megtakarítási összeg: a Babakötvény esetében olyan rendszerességgel teszel félre akkora összeget, amekkorát szeretnél. Ez hátrány is lehet, mert nem motivál rendszeres megtakarításra. Ugyanakkor például egy megtakarításos életbiztosítással szemben nem köteleznek arra, hogy havi x összeget mindenképp félretegyél, akkor is, ha anyagi helyzeted épp nem engedi meg.

Mennyi pénzem lesz Babakötvénnyel?

 • életkezdési támogatás: minden újszülöttnek 42.500 forintot ad az állam, de csak úgy kaphatják meg ténylegesen, ha Start-számlát nyitnak a szüleik (vagy 16 évtől ők is megnyithatják) és elmúltak 18 évesek.

Ha havi 30.000 forintot fizetsz be Start-számlára, hogy abból Babakötvényt vegyenek, és ezt minden évben egy összegben teszed meg, akkor az évek múlásával az alábbiak szerint alakulna a gyermekednek gyűjtött megtakarítás:

Eltelt évekTőke és kamat összesen
számlanyitáskor42 500 Ft + 12 × 30 000 Ft
1 év472 938 Ft
2 év1 035 048 Ft
3 év1 519 612 Ft
4 év2 014 567 Ft
5 év2 529 761 Ft
6 év3 075 867 Ft
7 év3 654 739 Ft
8 év4 268 343 Ft
9 év4 918 764 Ft
10 év5 608 210 Ft
11 év6 339 022 Ft
12 év7 113 683 Ft
13 év7 934 824 Ft
14 év8 805 234 Ft
15 év9 727 868 Ft
16 év10 705 860 Ft
17 év11 742 532 Ft
18 év12 841 404 Ft

Példaszámításunkban a gyermek születésekor Babakötvényt vettünk az életkezdési támogatásból (42.500 Ft) és az egyéves megtakarításból (havi 30.000 forintnak megfelelő összeg). Ezután minden évben befizettük az évi 360.000 forintot, ami után megkaptuk az évi 12.000 forint állami támogatást, és az infláció + 3 százalék kamatot.

Az inflációról tudjuk, hogy 14,5 százalékkal számolnak idén, jövőre akár 19,5 százalék is lehet, utána 5, illetve 3,5 százalékkal számoltunk. A hátralévő években – mivel nem lehet előre tudni – 3 százalékos inflációt feltételeztünk, ami valószínűleg óvatos becslésnek mondható.

A táblázatból így láthatod, hogy hány év alatt mennyi pénz gyűlne össze. A megadott paraméterek mellett 18 év alatt közel mint 13 millió forint gyűlne össze a gyerekednek. De nem muszáj 18 évig Babakötvénybe fektetned, ennél rövidebb idő alatt is jelentős megtakarítás gyűlhet össze. Továbbá a gyakorlatban valószínűleg néhány évente növeled a befizetéseidet is az infláció és a növekvő bérek miatt, tehát a gyermekcélú megtakarítás ennél magasabb is lehet.

Ha saját kalkulációt szeretnél, próbáld ki az állami babakötvény kalkulátort.

Hogy mennyi pénzed lesz a Babakötvénnyel, az sokban múlik azon, hogy mekkora havi összeget fizetsz be rá. Erre nem vagy kötelezve, megteheted, hogy semennyit nem fizetsz be rá, vagy csak időszakosan fizetsz, ebben az esetben viszont kisebb lesz a megtakarítás is, amiből a gyermeked majd gazdálkodhat.

boldog apa és anya gyerekkel babakötvény után kutatva

Start-számla nyitása online

Babakötvény vásárlásához előbb Start-számlát kell nyitnod a Magyar Államkincstárnál. Ezt Ügyfélkapu segítségével online is elvégezheted.

A Start-számla online megnyitásához szükséges dokumentumok és hozzáférések:

 • Ügyfélkapu-hozzáférés (szülőnek)
 • személyazonosság igazolására alkalmas okmány (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) szülőnek és gyermeknek is
 • lakcímkártya szülőnek és gyermeknek is
 • adóigazolvány vagy adóazonosító jel szülőnek és gyermeknek is

Start-számla igényléshez a Magyarorszag.hu oldalon a bal oldali menüben a Pénzügy, majd a Befektetések, megtakarítások, hitelek menüpontra kell kattintanod. Itt a MÁP – kincstári Start-értékpapírszámla nyitás belföldön élő magyar gyermek részére oldalt kell kiválasztanod.

Az Ügyintézés indítása gomb megnyomása után be kell lépned az Ügyfélkapudba, ha még nem tetted volna meg. Ezután indul az űrlap kitöltése.

Az online Start-számla nyitás lépései

 1. Meg kell adnod a szülői (gondviselői) adataidat, ideértve az adóazonosító jeled, és el kell fogadnod az adatvédelmi nyilatkozatot.
 2. Meg kell adnod a meghatalmazott szülő általános adatait, személyazonosságot igazoló okmány (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) számát és a lakcímkártyád számát (nem a személyi azonosítódat!).
 3. Ezután a számlatulajdonos, azaz a gyermeked adatait kell megadnod. Kelleni fog a gyermeked egyik személyazonosságot igazoló okmányának (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) száma és a lakcímkártyájának száma is (nem a személyi azonosítója kell!). Ha a gyermeked 2006. január 1-je előtt született, akkor az adóazonosító jelére is szükség lesz.
 4. Meg kell adnod a kapcsolattartási adataidat: telefonszámot és emailcímet. Jelölnöd kell, hogy kérsz-e számlakivonatot – nyugodtan válaszd a negyedévest, mivel nincs költsége.
 5. Jelölnöd kell, hogy szeretnél-e megbízást adni a Kincstárnak emailben vagy aláírással ellátott dokumentumon – ezekben az esetekben plusz hitelesítésre lesz szükség. Azt javasoljuk, hogy egyiket se válaszd, a pénzt ennél egyszerűbben is be tudod majd fizetni. Jelölnöd kell azt is, hogy a gyermek kiemelt közszereplőnek minősül-e.
 6. Jelölnöd kell, hogy igényelsz-e ingyenes WebKincstár és MobilKincstár jogosultságot – javasoljuk, hogy ezeket mindenképp igényeld.
 7. Megadhatod, hogy milyen felületen szeretnél értesítéseket kapni.
 8. El kell fogadnod az ajánlati nyilatkozatot, miután elolvastad és értelmezted.
 9. Csatolnod kell a rendszer által kért okmányok szkennelt változatát.
 10. El kell fogadnod az üzletszabályzatot, a feltételeket, az összefoglaló tájékoztatót, miután ezeket megismerted.
 11. Végül a felső menüsor Beküldés gombjára kell kattintanod. A rendszer jelzi, ha hibát talál, ebben az esetben előbb javítanod kell ezeket.

A rendszer ezután kérheti a beküldött okmányok hitelesítését. Érdemes ezeket online elvégezni, egyéb esetben a Kincstár kérheti az okmányok másolatának postai megküldését. A hitelesítést a Hitelesítés gombbal lehet elvégezni, külön-külön, mindössze pár másodperc alatt.

A sikeres Start-számla igénylésről visszaigazolást kapsz, az összefoglaló pdf-et érdemes letölteni és megőrizni.

A Start-számla megnyitása több napba vagy hétbe is telt online igénylésnél. Amint megnyitották neked, az ügyfélkapus tárhelyedre üzenetet küldenek, amiről emailben is értesíteni fognak.

Babakötvény belépés a Magyar Államkincstár oldalán

Mikor az Államkincstár megnyitja a Start-számládat, az ügyfélkapus tárhelyedre elküldi a 8 számból álló WebKincstár / MobilKincstár felhasználóneved, az MNB belépési azonosítódat és MNB jelszavadat.

Első belépésnél a WebKincstáron vagy MobilKincstáron a Bejelentkezés gombra, majd a Teendők új jelszó igénylése esetén linkre kell kattintanod. Itt meg kell adnod az emailben kapott, 8 számjegyből álló WebKincstár / MobilKincstár felhasználóneved, ami egyben a Start-számla szerződésszáma (UF előtag nélkül). Ezen kívül írd be a regisztrációnál megadott emailcímed. Jelöld, hogy nem vagy robot, majd válaszd a Beküldés gombot.

Ezután emailben kapsz egy linket, amivel 30 percig beléphetsz a WebKincstárba, ha ezt elmulasztod, akkor ismét jelszót kell igényelned. Belépés után meg kell adnod egy új jelszót, ami 8-16 karakter hosszúságú lehet, tartalmaznia kell legalább 4 ékezet nélküli betűt és legalább egy számjegyet, speciális karaktert viszont nem használhatsz.

webkincstár jelszó igénylése

A WebKincstárban megadott jelszóval tudsz ezután belépni a mobilos alkalmazásba, a MobilKincstárba is.

A felhasználónév és jelszó mellett mindig szükség van egy második hitelesítési módszerre is, amihez a telefonodra lesz szükség. Belépéskor SMS-ben kapsz egy egyszer használatos biztonsági kódot, amit 10 percen belül be kell írnod a webes felületre, vagy ha van MobilKincstár alkalmazásod, akkor az erre érkező push-értesítést kell 10 percen belül jóváhagynod. Ezt csak akkor válthatod ki, ha rendelkezel elektronikus személyi igazolvánnyal (e-Személyi) és ezzel kompatibilis kártyaolvasóval.

Ezután a Bejelentkezés gombra kell kattintanod, ahova a 8 számjegyből álló felhasználóneved és az általad beállított új jelszót kell megadnod. Ismét be kell írnod a telefonodra sms-ben küldött kódot, ami 10 percig érvényes. Ha mindent beírtál, a WebKincstár felülete fogad.

webkincstár nyitó felülete - állampapír és babakötvény vásárolható rajta

Befizetés a Start-számlára: Babakötvény vásárlása

Minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek 42.500 forint életkezdési támogatást kap az államtól. Ez az összeg a Magyar Államkincstár minimális kamatozású letéti számlájára kerül. Ha Start-számlát nyitsz, akkor az életkezdési támogatás átkerül oda, amin rögtön Babakötvényt vásárolnak neked.

Mivel ez a támogatás nem jár a 2006. január 1. előtt született belföldi gyermekeknek, így náluk a Start-számla nyitása utáni 30 napban legalább 25.000 forint kezdő összeget el kell helyezni a számlán.

Ha nem kérted még az életkezdési támogatást, és 2006 után születtél, akkor a 23. életéved betöltése napjáig vagy jogosult a letéti számlán lévő összeg átvételére. Az összeg átvételére fel is szólítanak a 19. és a 22. születésnapod után. Ha nem veszed át a 23. születésnapodig, akkor a támogatást visszautalják az államnak.

A Babakötvényt mint állampapírt 2013-ban vezették be, ezért a 2014. február 1-je előtt születetteknek egységesen a 2032/S_BABA sorozatot lehet megvenni. Az ennél később születőknek a születési dátumukhoz tartozó Babakötvény-sorozatot lehet megvásárolni az alábbiak szerint:

Gyermek születési idejeBabakötvény sorozat neveKibocsátás idejeLejárati dátum
2014. február 1. előtt született kiskorúak2032/S_BABA2013.12.02.2032.12.02.
2014. február 1. és 2015. január 31. között születettek2033/S_BABA2014.02.03.2033.02.01.
2015. február 1. és 2016. január 31. között születettek2034/S_BABA2015.02.02.2034.02.01.
2016. február 1. és 2017. január 31. között születettek2035/S_BABA2016.02.01.2035.02.01.
2017. február 1. és 2018. január 31. között születettek2036/S_BABA2017.02.01.2036.02.01.
2018. február 1. és 2019. január 31. között születettek2037/S_BABA2018.02.01.2037.02.01.
2019. február 1. és 2020. január 31. között születettek2038/S_BABA2019.02.01.2038.02.01.
2020. február 1. és 2021. január 31. között születettek2039/S_BABA2020.02.03.2039.02.01.
2021. február 1. és 2022. január 31. között születettek2040/S_BABA2021.02.01.2040.02.01.
2022. február 1. és 2023. január 31. között születettek2041/S_BABA2022.02.01.2041.02.01.
2023. február 1. és 2024. január 31. között születettek2042/S_BABA2023.02.01.2042.02.01.
2024. február 1. és 2025. január 31. között születettek2043/S_BABA2024.02.01.2043.02.01.

A Start-számlára akár otthonról is fizethetsz be pénzt a WebKincstár, MobilKincstár és TeleKincstár szolgáltatásokon keresztül. A befizetésre bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással van lehetőséged.

A Start-számlára személyesen is lehet pénzt befizetni a kincstári állampénztári irodákban bankkártyával és készpénzzel is (értékesítési pontokon ez nem lehetséges.)

Babakötvény vásárlás: fizetés banki átutalással Start-számlára

Ha az átutalást választod, akkor a webes vagy mobilos banki felületre lesz szükséged. A pénzt a Start-számlához tartozó, 3×8 jegyű egyéni pénzforgalmi jelzőszámra kell átutalnod, amit a szerződés első oldalán, a személyes adatok között, Értékpapír nyilvántartási-számla pénzforgalmi jelzőszáma elnevezéssel találsz meg. Ugyanezt a jelzőszámot online is elérheted a WebKincstár és a MobilKincstár felületén a Beállítások/Ügyfél adatok menüpont alatt.

Ha így sem találod, akkor az állampénztári irodákban vagy telefonon keresztül megmondják az egyedi pénzforgalmi jelzőszámodat, miután megadtad a Start-számlához tartozó 8 számjegyű azonosítódat.

Átutalásnál a közlemény rovatba a szerződéskötéskor kapott 8 jegyű számot és a gyermek nevét kell beírni.

Az átutalás összegéből a Kincstár automatikusan megveszi a megfelelő sorozatú Babakötvényeket, több dolgod nincs vele.

Tipp: Az előbb felsorolt adatok birtokában a nagyszülők, családtagok vagy bárki fizethet be pénzt átutalással a gyermek részére, ha támogatni szeretnék őt az életkezdésben.

Babakötvény vásárlása WebKincstáron keresztül - screenshot
Babakötvény vásárlása WebKincstáron keresztül

Babakötvény vásárlás: bankkártyás befizetés Start-számlára

Bankkártyás fizetésre WebKincstáron és MobilKincstáron keresztül van lehetőséged, itt az Új tranzakció menüpontban vehetsz Babakötvényt. Az internetes kártyás fizetés előnye, hogy nem kell utána tranzakciós illetéket fizetni, mivel vásárlásnak minősül.

Meddig lehet igényelni a Babakötvényt?

A Babakötvény vásárlásához szükséges Start-számlát online csak a szülő nyithat Magyarország területén élő, magyar állampolgárságú, 18. életévét nem betöltött gyermekének. Vagyis a Babakötvényt addig tudod igénybe venni a gyermekednek, amíg 18 évnél fiatalabb.

Személyesen hozzátartozó is igényelheti, sőt a 16. évét betöltött gyermek saját magának is megnyithatja a Start-számlát a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban és Értékesítési pontjain. A szülő egyetértő nyilatkozatára az utóbbi esetben is szükség lesz.

Ha személyesen szeretnél Start-számlát nyitni, regisztrálj előbb a Magyar Államkincstár WebKincstár oldalán, így meggyorsíthatod a személyes ügyintézést. Itt online időpont-foglalásra is lesz lehetőséged.

2012 előtt nyitott Start-számla átvezetése a Kincstárhoz

Start-számlát nem lehet banknál vagy befektetési szolgáltatónál nyitni 2012. október 1. óta, erre kizárólag a Magyar Államkincstárnál van lehetőség.

Előfordulhat azonban, hogy a Start-számlát még 2012 októbere előtt nyitottad valamelyik banknál, és a számlavezetési és egyéb költségek megspórolása végett a Start-számlát át szeretnéd vezetni a Kincstárhoz, mert itt ingyenes és díjmentes a szolgáltatás.

Az átvezetéshez egy igazolásra lesz szükséged, amit a Kincstár állít ki, ezt a számlavezető bankodnál bemutatva kezdeményezheted a teljes számlakövetelés áthelyezését a Kincstárhoz. Ilyenkor a régi Start-számla megszűnik, és az Államkincstárnál nyílik egy új. Arra figyelj, hogy az átvezetésnek költsége lehet, erről a bankodnál tudsz tájékozódni. A kincstári Start-számla megnyitását követően 30 napod van arra, hogy áthelyezd rá a meglévő állományt, ennek hiányában a kincstári Start-számla megszűnik.

A Babakötvény felhasználása: mire költhető a pénz?

A Babakötvénybe fektetett pénzhez a számlatulajdonos, azaz a 18. életkorát betöltött egykori gyermek fér hozzá, aki szabadon felhasználhatja az így összegyűlt összeget, költheti az egyetemi tanulmányaira, egy lakáshitel önerejére vagy bármire, amire szeretné. A Babakötvény-sorozatok jellemzően február 1-jén járnak le, de a 18. évet betöltve lejárat előtt is visszaválthatóak.

Fontos feltétel még, hogy a számlanyitást követően legalább 3 évnek el kell telnie, mielőtt a gyermek hozzáférhetne a pénzhez, de a Start-számlára pénzt befizetni csak 18 éves korig lehet. Vagyis új befizetést már nem lehet ilyenkor teljesíteni, de a kamatokon ezután is újabb Babakötvényeket vásárolnak.

Példa: a gyermeked 17. születésnapján Start-számlát nyitottál neki, amire rendszeresen fizettél be pénzt. A 18. születésnapját követően nem fizethetsz be pénzt, és nem is veheti fel a megtakarítást, mert még csak egy éve van Start-számlája. A megtakarítás majd csak a 20. születésnapja után lehet az övé, ami addig is kamatozik.

Babakötvény eladása, Start-számla megszüntetése

Normál esetben az állampapírok bármikor eladhatóak, ahogy azt az állampapírok visszaváltásáról szóló cikkünkben részletesen bemutattuk.

A Babakötvény ebben is speciális: nem lehet eladni.

Ez azt is jelenti, hogy a Babakötvény felmondása nem lehetséges, nem ruházható át, az abba fektetett pénzt sem lehet visszakérni. Már csak amiatt sem, mert miután befizetted a pénzt, az már nem a tiéd, hanem a gyermekedé, de leghamarabb még ő is csak a számlanyitás után 3 évvel, a 18. életévét betöltve férhet hozzá.

A törvény szerint a pénzt csak akkor adják vissza ennél előbb, ha a gyermek meghal – ilyenkor az örökös kapja meg a névértéket és a felhalmozott kamatokat az öröklési bizonyítvány vagy a hagyatéki határozat birtokában.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Babakötvény egyenleg lekérdezése

A Babakötvény egyenleget a WebKincstárban vagy a MobilKincstárban tudod lekérdezni, de akár az MNB online értékpapír-egyenleg lekérdezőjét is használhatod erre a célra.

Az MNB-s felületre azt az MNB-s belépési azonosítót kell megadnod, amit a Start-számla megnyitása után kaptál meg üzenetben az ügyfélkapus tárhelyedre. Az MNB belépési azonosító 3×8 karakterből áll és állandó. Az MNB-s jelszó viszont havonta változik. Az aktuális MNB jelszót mindig az emailben kiküldött számlakivonaton találod meg, egy jelszóval védett dokumentumban – a számlakivonatnak ismét van egy jelszava, amit viszont az ügyfélkapus tárhelyedre kaptál meg. Az MNB jelszót onnan ismered meg, hogy egy 3 szám­ból ál­ló jel­szó-elő­tag­ból és egy 12 ka­rak­ter­ből (éke­zet nél­kü­li be­tűk és szá­mok) ál­ló utótagból áll – belépés során csak a 12 ka­rak­ter­ből ál­ló jel­szó­részt kell meg­ad­nod.

Vagyis:

 • MNB belépési azonosító: az ügyfélkapus tárhelyeden, az MNB.pdf nevű dokumentumban találod.
 • MNB belépési jelszó: minden hónapban emailben kapod, a .pdf formátumú számlakivonatodon lesz rajta, a megküldés hónapjának 10. munkanapjától érvényes.
 • számlakivonat jelszava: az ügyfélkapus tárhelyeden, a PDF.pdf dokumentumban találod.

A QR kódos azonosításhoz az ÉSZLA mobilalkalmazást kell letöltened.

Gyakori kérdések a Babakötvényről

Babakötvény hol igényelhető?

A Babakötvény vásárlásához Start-számlát kell nyitnod a Magyar Államkincstárnál. 2012 októbere előtt ez bankoknál is lehetséges volt, ám azóta ez az opció megszűnt, a Babakötvény és a Start-számla kizárólagos forgalmazója a Kincstár. Start-számlát személyesen a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban és Értékesítési pontjain nyithatsz, online pedig Ügyfélkapu segítségével (erről lásd fenti cikkünket).

Mennyi a maximális befizetés Babakötvénynél?

2024. február 13-tól kezdve egy évben legfeljebb 1.200.000 forintot lehet befizetni egy Start-számlára.

Babakötvény hány éves korig köthető?

Start-számlát nyitni és arra Babakötvényt vásárolni 18 éves korig lehet.

Határon túli magyarok is vehetnek Babakötvényt?

A határon túli magyarok csak akkor vehetnek Babakötvényt, ha felveszik a magyar állampolgárságot, vagy ha ez nem lehetséges, mert a szomszédos állam, amiben élnek, megfosztaná őket a korábbi állampolgárságuktól a magyar felvételekor, akkor Magyar igazolvány szükséges a Babakötvény vásárlásához.