Állampapír visszaváltása lejárat előtt: költségek és útmutató

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 12 perc

Az állampapír egy könnyen hozzáférhető befektetés, mert bármikor eladhatod, és még az időarányos kamatot is kifizetik. Többnyire a visszaváltás díja nem több 1 százaléknál, de bizonyos esetekben ennél rosszabbul is járhatsz. Ebben a cikkben elmagyarázzuk az állampapír visszaváltási árfolyamának működését, és lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan tudsz állampapírt eladni.

Állampapír visszaváltása lejáratkor

Minden állampapírt egy meghatározott futamidővel bocsátanak ki, aminek a végét a lejárati dátum jelzi. Ilyenkor az állam automatikusan kifizeti neked az állampapír teljes névértékét és az utolsó kamatfizetési periódus kamatait.

Például ha most veszel az inflációkövető PMÁP 2029/J sorozatából 1 millió forint értékben, és a lejáratig megtartod, akkor minden évben egyszer megkapod az utána járó kamatokat, majd 2029. március 21-én visszakapod az eredetileg befektetett egymillió forintot plusz az utolsó év kamatait.

A 3, 6 és 12 hónapos Diszkont Kincstárjegynél (DKJ) nincs kamat, hanem az állam leárazva – diszkontáron – adja el neked, viszont a futamidő végén ugyanúgy a névértéket fogja visszafizetni. Ha 8900 forintos áron vettél meg egy DKJ-t, amiért egy év múlva 10.000 forint névértéket kapsz vissza, akkor az éves hozamod 12 százalék.

Állampapír visszaváltása lejárat előtt

Nem muszáj az állampapírodat a lejáratig megtartanod, a futamidő közben is bármikor eladhatod:

Az állam viszont csak arra vállalt kötelezettséget, hogy ha a lejáratig megtartod az állampapírt, akkor a névérték 100 százalékát kifizeti (kamatokkal együtt). Ha a lejárat előtt visszaváltanád, akkor nem köteles a teljes tőkét visszafizetni, megadhat egy alacsonyabb árfolyamot is.

Az állam érdeke az, hogy az állampapírok révén kölcsönvett pénzzel a futamidő végéig számolni tudjon, mert ha te ezt a pénzt visszakéred, akkor újabb forrásokat kell bevonnia. Természetesen ezzel ők számolnak, de jelzésértékkel így is levonnak általában 0,5-1%-ot a visszaváltásért cserébe, ahogy azt majd látni fogod.

A bankok és brókercégek saját árfolyamot alkalmaznak, ami az államinál általában magasabb levonást jelent.

Egy-két százalék levonás nem jelent komoly veszteséget, sőt könnyű hozzáférhetőséget biztosít a megtakarításodhoz, viszont a visszavásárolt állampapír árfolyama ennél jelentősen rosszabb, közel 50 százalékos is lehet (erről később bővebben is szót ejtünk).

De miért változik az árfolyam? Az állampapírokat sorozatban bocsátják ki, ezek kamata sorozaton belül egyező, de az újabb sorozatok kamata más és más lehet. Érthető módon minden befektető a magasabb kamatú állampapírokat keresi. Ha olyan állampapírt kínálsz, aminek magasabb a kamata, mint a legutóbb kibocsátott állampapíroké, akkor a befektetők hajlandóak lesznek többet fizetni érte. Ha viszont olyan állampapírt szeretnél eladni, aminek a kamata alacsonyabb, mint az újabb állampapíroké, akkor a befektetők is kevesebb pénzt fognak kínálni érte. A kereslet-kínálat szempontjait az állam is figyelembe veszi az árfolyam kialakításakor.

A változó kamatozású állampapírok árfolyama stabilabb, mert az inflációt vagy valamilyen referenciamutatót követnek, ezzel lekövetik a kamatkörnyezet és a piac változásait. A fix kamatozású állampapírok viszont akár hosszú éveken keresztül fizetik ugyanazt a kamatot.

két kéz, visszaváltja az állampapírt, pénzt ad cserébe

Ha arra vagy kíváncsi, hogy milyen árfolyamon vennének vissza egy állampapírt a Kincstárnál, akkor az Allampapir.hu kincstári árfolyamjegyzés oldalán a vételi nettó árfolyamot kell megnézned:

vételi nettó árfolyam állampapírnál - táblázat

A vételi nettó árfolyam mutatja meg, hogy a névérték hány százalékáért vásárolná vissza az adott állampapírt az állam (azért a vételit kell nézni, mert jelen esetben az állam a vevő, és te vagy az eladó). Ha 100-ast látsz itt, akkor az azt jelenti, hogy a névérték 100 százalékát fizetnék ki, a költséged ezen nulla lenne.

Ha itt 99-et látsz – mint a Prémium Magyar Állampapíroknál gyakran –, akkor a névérték 99 százalékát fizetnék ki, azaz 1% költséged adódna. Egymillió forint esetén ez 10.000 forint költséget jelent.

Ugyanilyen logika mentén ha itt 94,55-öt látsz, akkor 5,45 százalékos lesz a levonás, vagyis egymillió helyett csak 945.500 forintot fizetnének ki neked.

A névértéken felül kifizetik a legutóbbi kamatfizetés óta felhalmozott kamatot, vagyis a kamat időarányos részét. Ha pont kamatfizetés után akarod eladni az állampapírodat, akkor a felhalmozott kamat nulla. Ha 4% az éves kamat, és fél év telt el a legutóbbi kamatfizetés óta, akkor eladáskor megkapod a 2%-os kamatot. Az időarányos kamatot úgy kapod meg, ha az éves kamatot elosztod 365-tel, és megszorzod az eltelt napok számával, de ezt kiszámolják neked, így ezzel nem kell foglalkoznod.

Az állampapírért ténylegesen visszakapott összeget, vagyis a bruttó vételi árfolyamot úgy kapod meg, ha a nettó vételi árfolyamot és a felhalmozott kamatokat összeadod, például: 99,00 + 2,03 = 101,03

Ha az állampapír árfolyamokat a MÁK WebKincstárban vagy a MobilKincstárban nézed meg, akkor még a bruttó vételi árfolyamot is kiszámolják neked:

Állampapírok / Állampapír árfolyamok a WebKincstárban
Az Állampapírok / Állampapír árfolyamok menüpont alatt találod a részletes kincstári árfolyamokat a WebKincstáron és a MobilKincstáron belül

Van itt még néhány oszlop, ami az állampapír eladásra vonatkozik, nézzük, mit jelentenek ezek!

Vételi hozam EHM: ennyi éves hozama lesz annak a lejáratig, aki megveszi tőled az állampapírt, és ezt az EHM, vagyis az egységesített hozammutató módszertanával számították ki. Ezt csak akkor tudják megadni, ha az adott állampapír fix kamatot fizet, változó kamatozásnál nem. Számodra nincs jelentősége.

Vételi hozam ISMA: ugyanazt mutatja meg, mint az EHM, csak a számolás módszertana a nemzetközi International Securities Management Association (ISMA) sztenderdjét követi.

A kamatfizetés előtti 2 munkanapban a Kincstár nem jegyez vételi árfolyamot, ebben az időszakban az érintett állampapírokat nem lehet visszaváltani. Ilyenkor a táblázatban az utolsó ismert bruttó vételi árfolyamot jelenítik meg.

Ha a banki állampapír árjegyzésre vagy kíváncsi, akkor azt az adott banknál tudod megnézni a weblapjukon vagy applikáción keresztül.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Prémium Magyar Állampapír visszaváltás lejárat előtt

Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) lejárat előtti visszaváltása az államnál 99 százalékos nettó árfolyamon történik, vagyis az eladásnak 1 százalékos költsége van. Ugyanakkor az állam kifizeti neked a felhalmozott kamatot, vagyis az éves kamat időarányos részét.

A PMÁP-nál korábban 2 százalékot is felszámoltak a visszaváltásért, így a visszaváltási árfolyama ennek is ingadozhat. Mivel a kamata mindig az inflációhoz kötött, így az árfolyamát az csökkentheti, ha az újabb sorozatok elkezdenek magasabb kamatprémiumot fizetni infláció felett.

MÁP Plusz eladása

A Magyar Állampapír Plusz, vagyis a MÁP Plusz 0,5 százalékos díj mellett bármikor eladható. Ennél az állampapírnál egy olyan kedvezmény is van, hogy minden évben, a kamatfizetés napja utáni 5 munkanapban díjmentesen visszaváltható, vagyis az állam ebben az időszakban 100 százalékos névértéken veszi vissza.

A MÁP Plusz visszaváltási díja is nőtt: bevezetésekor még csak 0,25 százalékot vontak le ezért.

Babakötvény megszüntetése

A Babakötvény nem visszaváltható a lejárat előtt, vagyis semmilyen esetben nem lehet eladni. A tőkéhez és a kamataihoz a gyermek a 18. születésnapját követően férhet hozzá, de leghamarabb a Start-számla megnyitásának 3. évét követően válthatja vissza a Babakötvényeit.

Rosszul járok, ha lejárat előtt eladom az állampapíromat?

Nem feltétlen. Költsége lehet annak, ha az állampapírodat a lejárat előtt eladod, de ez nem azt jelenti, hogy csak mínusszal szállhatsz ki belőle, és ez az állampapír kamatoknak köszönhető.

Az állampapírok rendszeresen fizetnek kamatot, sőt eladáskor időarányosan még a ki nem fizetett kamatokat is megkapod. Ezek kompenzálhatják azt az árfolyam-veszteséget, amit esetlegesen elszenvedsz.

Például ha forgalomba hozatal után rögtön megvetted a PMÁP 2029/J sorozatát 1 millió forint névértékben, akkor 2023. március 21-én 49.300 forint kamatot fogsz kapni az államtól (ezt onnan tudjuk, hogy az első kamatfizetés mértéke fix). Ha rögtön el is adod az államnak, akkor ezt 99 százalékos árfolyamon tudod megtenni, ami 10.000 forint levonást jelent, mivel ezt mindig a névértékre vetítik. Ha ezt levonjuk a kamatból, még akkor is pluszban jössz ki: 39.300 forint hozamod marad.

Azonban ezt sem lehet általánosítani, mert sok múlik azon, hogy milyen állampapírod van. Jellemzően a hosszú futamidejű, fix kamatú államkötvények között találunk olyanokat, amik közel 50 százalék veszteséget jelentenének, és ezt már a kamatok is nehezen kompenzálnák:

alacsony vételi nettó árfolyamok táblázatban

Éppen ezért azt javasoljuk, hogy állampapír eladáskor légy körültekintő, nézz utána az árfolyamoknak, a felhalmozott kamatoknak, gondold át, milyen alternatív befektetésbe tennéd át a pénzed, és ha mindez bonyolultnak tűnik, fordulj szakértőhöz.

Állampapír eladás és visszaváltás útmutató lépésről lépésre

Ha végül az állampapír lejárat előtti eladása mellett döntesz, akkor ezt egyszerűen és gyorsan elintézheted. A WebKincstár vagy a MobilKincstár felületén az Új tranzakció menüpont alatt az Eladás aloldalt kell megnyitnod.

Itt az alábbi lépések szükségesek az állampapír eladásához:

 1. Számla kiválasztása: akkor van jelentősége, ha több számlád is van.
 2. Eladni kívánt értékpapír kiválasztása: ki kell választanod azt az állampapírt, amit el szeretnél adni.
 3. Eladni kívánt névérték vagy eladás összegének megadása: ha a névértéket adod meg, a rendszer az aktuális árfolyam alapján kiszámolja a tényleges összeget, amit megkapsz. Ugyanez visszafelé is működik: megadod, mennyi pénzt szeretnél kapni, és a rendszer kiszámolja az ehhez szükséges névértéket.
 4. Fizetési mód: eldöntheted, hogy az államkincstári számládra (pénzszámla) kéred a kifizetést, vagy a bankszámlaszámodra.
 5. A tranzakció megkezdéséhez az Eladás gombra kell kattintanod.
 6. A véglegesítést a Tranzakció jóváhagyása gombbal tudod elérni.

A sikeres tranzakcióról ezután kapsz egy visszaigazolást. A Tranzakciók áttekintése menüben tudod megnézni a korábbi eladásokat és vásárlásokat.

Állampapírt bankoknál, brókercégeknél is adhatsz el hasonló logika mentén, ennek a pontos lépései szolgáltatónként eltérhetnek.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Forgalomban lévő állampapírok vásárlása

Az állampapír-sorozatokat meghatározott mértékben bocsátják ki, amik egyszer elfogynak, és onnantól az elsődleges piacon már nem lehet belőlük kapni. De ahogy te, úgy más is el tudja adni az állampapírjait. Ezért ha régebbi sorozathoz szeretnél hozzájutni, akkor a másodlagos piacon hozzáférhetsz ezekhez, amiknek az árfolyamát szintén az állam és az elsődleges forgalmazók határozzák meg.

Az árfolyamokat az állam esetében ugyanúgy a kincstári árfolyamjegyzésnél, vagy még részletesebben a WebKincstárban vagy MobilKincstárban tudod megnézni, de ezúttal az eladási oszlopokat kell figyelned:

régebbi állampapírok árfolyama táblázat

Nézzük, melyik oszlop mit jelent!

Értékpapír elnevezése: az állampapír sorozatszámát mutatja, ami alapján be tudod azonosítani, és rá tudsz keresni a legfontosabb információkat tartalmazó nyilvános ajánlattételre.

Eladási nettó árfolyam: megmutatja, hogy a névérték hány százalékával egyenlő az adott állampapír árfolyama. Ha kevesebb, mint 100, akkor a névértéknél olcsóbban veheted meg, ha több, akkor drágábban. Ne feledd, hogy akármilyen árfolyamon veszed az állampapírt, lejáratkor a névérték 100 százalékos összegét fogod visszakapni, és a kamatot is a névérték után kapod. Ha 130%-on vettél meg egy állampapírt, a lejáratkor attól még csak a 100%-ot fogja kifizetni az állam.

Felhalmozott kamat: a legutóbbi kamatfizetés óta összegyűlt időarányos kamat, amit ki kell fizetned az állampapír eladójának.

Eladási bruttó árfolyam: eladási nettó árfolyam + felhalmozott kamat. Ez lesz az állampapír tényleges ára, amiért megkaphatod.

Eladási hozam EHM: ennyi lesz az éves hozamod, ha a lejáratig megtartod az állampapírt. Ez az egyik legfontosabb paraméter, amikor másodlagos piacon veszel állampapírt. Ugyanakkor ezt csak fix kamatozású állampapíroknál tudják megadni, változó kamatozásnál nem.

Eladási hozam ISMA: majdnem ugyanaz, mint az EHM, csak nemzetközi szabványokhoz igazodik a kiszámítása.

Következő esedékesség dátuma: a következő kamatfizetés dátuma.

Lejárati vagy következő kifizetés: ennyi százalék kamatot fog fizetni az állampapír az előbbi oszlopban megadott dátummal. Ha ez az érték 100% feletti, akkor a következő kamatfizetés a lejárati dátum is egyben, azaz a névértékkel együtt fizetik ki.

Lejáratig hátralévő napok száma: megmutatja, hány nap van még hátra az állampapír futamidejéből.

Lejárati dátum: az állampapír futamidejének vége, amikor a névértéket és az utolsó kamatot is visszafizetik neked.