Pénzmegtakarítási tippek: Így spórolhatsz vásárlás közben

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 7 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Késleltetett vásárlás, kuponok, ételmentő alkalmazás - számos eszköz áll ma már a rendelkezésünkre, amelyek használatával jelentős összegeket meg lehet takarítani a vásárlás során is. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segítenek spórolni a vásárlások alkalmával. 

Ahogy az egyszeri ember mondta: spórolni végtelenül egyszerű, csak nem szabad elkölteni a pénzt. Ő bizonyára nem nevelt három tinédzsert, akik edzés után kisöprik a hűtőt, sem kisgyereket, akinek minden évszakváltásnál új ruhatárra van szüksége. És akkor lakhatásról, autó fenntartásról, nyaralásról még nem is esett szó. Nem vitte kísértésbe kupon nap, ami az impulzusvásárlás melegágya, csakúgy, mint az éjszakai online webshop-barangolás. Nem bombázták minden lehetséges csatornán keresztül egyszeri és kihagyhatatlan ajánlatokkal - nem véletlenül óriási üzlet a reklám- és a marketing piac. Szóval bármerre nézünk is a világban, mindenki a pénzünket szeretné megszerezni, és minden eszközt bevetnek, hogy mi, fogyasztók elhiggyük, nem lehet élni az adott termék vagy szolgáltatás nélkül, de minimum életünk üzlete lesz, ha megvesszük. Éppen ezért valamivel konstruktívabb és összetettebb spórolási tippekre lesz szükség.

Spórolni az élet számos területén lehet és érdemes is, jelen írásban azonban kimondottan a vásárlások során használható tippeket gyűjtjük össze. 

Egy nő vásárol a szupermarketben, telefonján a bevásárlólista

Enni kell, pazarolni nem muszáj

Az élelmiszervásárlást természetesen nem lehet megúszni. Azzal viszont sokat lehet spórolni, ha gondosan összeállított listával indulunk a szupermarketbe, és lehetőleg étkezés után, mert akkor könnyebben tartja magát az ember a lista tartalmához, és kisebb az esély az impulzusvásárlásra. Azt vásárold meg, amire tényleg szükséged van.

Állítsd össze a heti menüt

Gondold át alaposan, hogy mi legyen a heti menü, nézz szét a konyhában, hogy milyen hozzávalókkal rendelkezel, és mit kell még vásárolni hozzá. Legyen átfedés az összetevők között, így ami az egyik főzésnél megmarad, a másiknál felhasználhatod. Érdemes egy-egy húsmentes étkezést is beiktatni. Amikor összeállt a menü jöhet a következő pont: egy jól átgondolt bevásárlólista.

Bevásárlólistával indulj el

Vásárlás során ragaszkodj a listához, amennyire csak tudsz. Kerüld a készételeket, és az ismert márkák helyett érdemes kipróbálni saját márkás termékeket is. Ma már nem kell cetlikkel szaladgálnod a boltban, számos alkalmazást használhatsz erre a célja, és a legtöbb megosztási lehetőséget is tartalmaz.

Kevesebb alkalom, kevesebb kísértés

Napi szintű vásárlás helyett inkább a nagyobb bevásárlásokra törekedj, hetente, vagy kéthetente vásárolj a konyhára (persze a pékség és a zöldséges kivétel lehet), így kevesebb alkalmad lesz az impulzusvásárlásra, amivel már önmagában sokat spórolhatsz.

Használj ki mindent: pontok, kuponok, hűségprogram

Érdemes letölteni azoknak az üzleteknek az alkalmazását, amelyekben gyakran vásárolsz, figyelni az akciókat és a kuponokat, illetve csatlakozz a hűségprogramokhoz, amelyekkel szintén kedvezményeket lehet elérni. Ezeket viszont érdemes okosan használni: ne vásárolj meg csak azért egy terméket, mert akciós, hanem amire egyébként is szükséged van, ahhoz társítsd a kuponokat, akciókat. Hosszú szavatossági idejű termékekből érdemes akkor többet venni, amikor kedvezményes. Az akciós újságokat is érdemes átlapozni, és nem kizárólag a megszokott üzletekben vásárolni.

Ne pazarolj

Figyelj arra, hogy melyik élelmiszernek mikor jár le a szavatossági ideje, a friss áruknál pedig érdemes törekedni a mielőbbi felhasználásra. Ami a kukában landol, az ablakon kidobott pénz. 

Azzal is lehet spórolni, ha tudatosan a felhasználás előtt vásárolsz, így akár töredék áron megvásárolhatsz olyan árucikkeket, amelyek szavatosságának közeli a lejárata. Az ételmentés egyébként nemzetközi szinten ma már mozgalommá nőtte ki magát, de létezik egy magyar alkalmazás is, amely ezt célozza, a Munch. Kifőzdék, éttermek, pékségek, szupermarketek kínálatához is hozzájuthatsz az alkalmazáson keresztül az eredeti árának a töredékéért. 

Amikor nem a konyhára vásárolsz

Az egyéb vásárlások alkalmával is érdemes követni azt a szemléletet, hogy csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van.

Ne ragaszkodj a márkához

A márka nevével megvásárolod a mögé tett reklámot és marketinget is. A hirdetések drágák és ezek mind be vannak építve az árba. Ha minőségi darabot szeretnél, akkor érdemes több márka termékeit is megnézni, mondjuk egy árkategóriával lejjebb. 

Használd az árösszehasonlító oldalakat

Ma már nem kell végigjárni az összes áruházat és szaküzletet ahhoz, hogy megtaláld, ahol a legolcsóbban veheted meg a kiválasztott terméket. Az árösszehasonlító oldalak megteszik helyetted. Neked nincs már dolgod, minthogy lelkesen használd ezeket az oldalakat, mielőtt vásárolsz. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is üzemeltet árösszehasonlító oldalt, amelyet Árfigyelő néven találsz meg, de az Árukereső, és az ÁrGép is hasonlóan működik. A Cashmap pedig kimondottan élelmiszerek és háztartási cikkek árának összehasonlítását végzi.

Időzítsd a vásárlásaid

Szezonális termékek esetében érdemes általában a szezon végére tartogatni a vásárlást, ha megoldható, de egyre több szezonközi leárazással is lehet találkozni. A nem szezonális termékek esetében is gyakori, hogy az év egy-egy szakában jobb áron lehet hozzájutni, és általában periodikusan évente ismétlődnek az akciók. A black friday és ehhez hasonló akciókat is hasznos figyelni.

Vegyél használtat

Nem kell minden termékből újat venni, vásárlás előtt nézz szét Marketplacen, Vaterán, Jófogáson, Vinteden, csak hogy a legnépszerűbb oldalakat említsük. Ennél persze sokkal több helyen vásárolhatsz használt termékeket.

Vásárlás helyett kölcsönözz 

Ha szeretsz olvasni új könyvek vásárlása helyett könyvtárba is járhatsz. Mielőtt a vásárlás mellett döntesz érdemes mérlegelni, hogy mennyire gyakran fogod használni az adott terméket. Ma már nemcsak autót, de biciklit, irodai és sporteszközöket, szerszámokat is lehet kölcsönözni, ami természetesen töredékébe kerül a vételárnak. 

Ne dőlj be minden újdonságnak

Iratkozz le a hírlevelekről. Kisebb az esélye az impulzusvásárlásnak, ha a kedvenc üzleteid nem bombáznak a legújabb termékeikkel.

Várj a vásárlással

A túlköltekezés elkerülésének egyik módja, hogy hagysz egy kis időt, hogy meggondold magad. Ne vásárold meg azonnal a terméket, fontold meg jól. Ha online vásárolnád meg, hagyd a kosaradban, általában még kedvezményt is ad rá a kereskedő, ami egyrészt kísértés, másrészt viszont spórolás, ha mégis a megvásárlás mellett döntesz.

Kövesd nyomon a kiadásaidat

A legtöbb banki alkalmazás rendelkezik kiadáskövető funkcióval, ha azonban szeretnéd külön kezelni a kiadásaid figyelését, vagy gyakran használsz készpénzt, akkor számos alkalmazás közül válogathatsz, amelyek segítenek kézben tartani a kiadásaidat.