Ésszel érdemes vásárolni a Black Friday alatt, a leggyakoribb átverésekre sajnos idén is lesz példa

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 8 perc

Nagyon körültekintőnek kell lenned, ha a Black Friday-szezonban (fekete péntek) vásárolsz. Egyrészt érdemes óvatosan kezelni a túl csábító hitelajánlatokat. Ugyanakkor figyelj arra is, nehogy csalás áldozatául ess! Összefoglalónk felsorolja a leggyakoribb átveréseket és azt is körbejárjuk, hogyan érdemes gondolkodni akkor, ha nincs elég szabad pénzed egy nagyobb összegű vásárlásra. 

November ma már egész hónapon át tartó akciók sorozatáról szól, nem csupán a hó végére - konkrétan idén november 24-ére - eső Black Fridayról (fekete péntekről). Azonban résen kell lenni, mert a kereskedők bombáznak a különböző kihagyhatatlan termékajánlatokkal és ezekhez olykor csábító kölcsönök, áruhitelek is kapcsolódnak. Ha azonban hitelből tudod csak megvásárolni a kiszemelt terméket/termékeket, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az áruhitel mellett van más konstrukció is a finanszírozásra és mikor mire érdemes figyelni.

  • Az áruhitelek maximális futamideje rövidebb, ez pedig magasabb törlesztéssel járhat. Ráadásul míg a személyi kölcsönöknél a THM értéke maximum 24 százalékponttal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot, addig az áruhiteleknél legfeljebb 39 százalékponttal lehet magasabb a teljes hiteldíj mutató.
  • A nem akciós áruhitel tulajdonképpen az egyik legdrágább hitelfajta.
  • Az áruhiteleknél ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy sokszor vonzó feltételekkel kínálják, de előfordul, hogy az olcsóságnak ára van, vagyis egyéb szolgáltatásokat, például bankkártyát vagy hitelkártyát kell igényelni mellé.

Milyen hitelből tudod megvenni a vágyott nagy értékű műszaki cikket?

Az áruhitel mellett a személyi kölcsön egy olyan gyorsan és egyszerűen igényelhető hiteltípus, aminek köszönhetően pozitív hitelbírálat esetén akár néhány órán belül a számládon lehet a pénzösszeg.

“A legalapvetőbb különbség azonban a személyi kölcsön és az áruhitel között az, hogy míg előbbi egy bármire szabadon felhasználható pénzösszeget jelent, az áruhitellel viszont egy adott áruházban vagy webáruházban veheted meg azt a terméket, amelyet kinéztél magadnak. További lényeges különbség, hogy az áruhitelnél általában nem választhatod meg, hogy melyik pénzintézetnél szeretnéd igényelni. Ugyanis az áruhitel egy olyan speciális fogyasztási hitel, amelyiknél az adott áruház szerződést köt egy - esetenként több - bankkal, és annak a banknak (vagy bankoknak) az áruhitelét az áruházban, a bank kihelyezett ügyintézőjétől igényelheted meg. Ezzel ellentétben személyi kölcsön esetében szabadon választhatsz a bankok közül, és össze is hasonlíthatod egymással az ajánlatokat.”

- mondta el Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Összességében biztosabbra lehet menni egy jól megválasztott, azaz a legjobb feltételekkel elérhető személyi kölcsönnel. Főleg, ha nem csak egy konkrét termék megvásárlásában gondolkodunk, hanem más célra is szükségünk van a pénzre. 

A személyi kölcsönök kiválasztásánál azért is érdemes alaposnak lenni, mert jókora eltérések lehetnek közöttük. November elején egy átlagos összegű, 2 millió forintos, 7 éves futamidejű hitel esetében a legjobbakat 37 ezer forintos törlesztőrészlettel kínálják a bankok. Miközben a drágább verzióknál 44-48 ezer forinttal lehet számolni. Ez a futamidő végéig kifizetett teljes összeget tekintve 600-900 ezer forintos különbséget jelent. 

Egy férfi online vásárol otthonról a Black Friday keretében.

Ezekre ügyelj, hogy ne ess a fekete péntek csapdájába

A hiteleken túl tanácsos a vásárlásnál is óvatosnak lenni - erre a money.hu szakértői mellett a magyar hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is felhívta a figyelmet. Érthető, hogy az elmúlt egy-másfél évben megugrott infláció arra ösztönzi az embereket, hogy kihasználják az ilyenkor szokásos leárazásokat. Ám – ahogy arra a magyar hatóság is figyelmeztet – a nyereség csak akkor érhető el, ha a vásárlás tisztességes feltételekkel történik.

A csalók pont az olyan óvatlan vásárlókra vadásznak, akik nem ismétlik el magukban a legfontosabb biztonsági tudnivalókat, mielőtt valamire ráklikkelnek. Összeállításunkban a legjellemzőbb lopási módszereket és az ellenük hatásos védekezést elevenítjük fel.

Tilos gyanús linkekre kattintani

A bűnözők mindent elkövetnek, hogy ráklikkelj az oldalukra. Ennek folyományként pedig egy kémszoftvert küldenek a számítógépedre, vagy elvezetnek egy további weboldalra, amely rávesze személyes adataid, köztük bankszámla adatok megadására.

A fő szabály: ne klikkelj egy adott weboldalra azelőtt, hogy meggyőződtél volna a megbízhatóságáról. Ha vásárlás közben kapsz egy üzenetet a gyanús linkről, akkor járj utána, hogy annak feladója valóban az-e, akinek állítja magát. A legkisebb gyanú esetén telefonon vagy egy ismert e-mail-címen keresd meg a feladót, hogy igazolja vagy cáfolja, hogy tőle jött az üzenet.

Félrevezetések átutalásnál

Az internetes vásárlók egyik rémálma válik valóra, amikor azt az üzenetet kapod, hogy az utalásod nem ment át az eladóhoz, hanem valahol elakadt. A bűnözők erre játszva adják ki magukat nagy online áruházak vagy bankok képviselőinek. Általában azt kérik, hogy frissítsd az adataidat vagy erősítsd meg azonosításod.

Ezeknek a módszereknek a lényege, hogy kapkodásra késztessenek. Azzal fenyegetnek, hogy ha nem teszed meg azonnal, amit kérnek, bottal ütheted a pénzed nyomát vagy befagyasztják a bankszámládat. Ezért a legfontosabb tudnivaló, hogy a legális intézmények nem kommunikálnak így. A javaslat pedig, hogy vedd fel közvetlenül a kapcsolatot szolgáltatóddal, ha gondok adódnak a fizetéssel.

Kerüld a szokatlan weboldalakat

Ha nagyon szeretnéd elcsípni a legjobb árajánlatokat, akkor könnyen beleeshetsz abba a csapdába, hogy elhiszed a hihetetlenül alacsony arakat is. Ez az egyik legrövidebb útja a fake (hamis) weboldalak látogatásának.

  • Érdemes minden internetes oldal URL-jét kétszer is ellenőrizni, mielőtt bármilyen személyes adatodat megadod az oldalon. Fontos, hogy a böngészősorban ott legyen a kis lakat, ami biztonságos oldalt jelent. 
  • Ellenőrizd az oldal webcímét. A hivatalos és hiteles oldalak általában HTTPS protokollal rendelkeznek, és a címük megbízható és érthető. Legyen rögtön gyanús, ha a cím helyesírási hibákat, furcsa karaktereket vagy kiegészítéseket tartalmaz.
  • Fontos, hogy az oldalnak legyen kapcsolata a valósággal, vagyis keresd meg a vállalat vagy szolgáltatás nevét, címét, elérhetőségeit, és győződj meg arról, hogy ezek valósak és megtalálhatóak más forrásokon is.
  • Nézz utána az oldalról szóló felhasználói véleményeknek és értékeléseknek más független fórumokon vagy platformokon.

Ha pedig nem sikerül meggyőződni a weboldal legitim voltáról, inkább mondj le a „legjobb” árajánlatról, és nézz szét máshol.

A többszintű azonosítás sem százszázalékos

A többszintű azonosítás jó módszer az internetes kommunikáció biztonságának erősítésére, de ez sem kínál százszázalékos megoldást. Magukat egy áruháznak vagy banknak kiadó csalók küldhetnek olyan üzenetet, amelyben megerősítést kérnek. Vélhetően korábban egy adatlopásból már megvannak az adataid, csak kell ez a visszajelzés, hogy hozzáférjenek a bankszámládhoz.

Ezt a csapdát csak úgy lehet elkerülni, ha a felhasználó kizárólag olyan oldalon adja meg igazolókódját, amelyet már ismer, és így megbízik benne. 

Fogadd meg a GVH tanácsait is

A GVH ad néhány javaslatot azzal arra vonatkozóan is, hogyan kerüheted el a csalódást a valós eladók árengedményeivel kapcsolatban. Ezek szerint:

  • győződj meg róla, mekkora a megtakarítás mértéke az eredeti árhoz képest,
  • ellenőrizd le a megvásárlandó termék vagy szolgáltatás árát más áruházakban, weboldalakon is,
  • ismerd meg a kedvezmény pontos feltételeit, a kereskedők általános szerződési feltételeit,
  • ellenőrizd azt is, hogy a kedvezményes ár valóban kedvezményes-e, beleértve az esetleges járulékos költségeket: szállítási, csomagolási és adminisztrációs különdíjak.
chatsimple