Államkincstár pénzfelvétel: díjmentes, de a nagyobb összeget előre be kell jelenteni

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 5 perc

Az állampapír-értékesítési pontokon nem, de az ország huszonkét Állampénztári Irodájában lehetőség van az államkincstári készpénzfelvételre, azaz az állampapírjaid névértékének és kamatának készpénzben történő kifizetésére. Ez teljesen díjmentes, de a tranzakciós illetéket ilyenkor is meg kell fizetni. Ha nagyobb összeget vennél fel készpénzben, akkor azt előre be kell jelenteni, amit több módon is megtehetsz.

Államkincstár készpénzfelvétel díja

A kincstári készpénzfelvétel díjmentes, azaz kincstári költség nem terheli, de a tranzakciós illetéket ebben az esetben is meg kell fizetni, ami 0,3 százalék, de legfeljebb 10.000 forint. Egymillió forint készpénz esetében ez 3000 forint költséget jelent.

A bankok jellemzően külön készpénzfelvételi díjat kérnek el a tranzakciós illeték mellett, de csak a havi 150.000 forintos ingyenes keret fölött, és náluk is találni olyan csomagokat, amikkel akár ennél nagyobb összegnél is ingyenes a készpénzfelvétel (havi néhány alkalommal). A legtöbb bankhoz képest viszont a kincstári készpénzfelvétel így is kedvezőnek mondható.

Hol tudok készpénzt felvenni a kincstári számláról?

Készpénzt felvenni a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban tudsz. A Magyar Államkincstár állampapír-értékesítési pontjain készpénz be- és kifizetés nem kezdeményezhető, erre kizárólag az Állampénztári Irodákban van lehetőség.

Ezeknek az elérhetőségét a Kincstár ügyfélszolgálat-keresőjével tudod megtalálni, ahol az Ügy választás résznél az Állampapír, vétel, eladás – készpénzes lehetőséget kell kiválasztani:

a Kincstár ügyfélszolgálat-keresője állampapírokhoz

Jelenleg 22 olyan Állampénztári Iroda van, ahol készpénzt lehet felvenni: négy Budapesten, a maradék 18 pedig egy-egy vármegyeszékhelyen. Ezeket a WebKincstár és a MobilKincstár Ügyfélszolgálat / Személyes ügyintézés menüpontja alatt is megtalálod, illetve ki tudod választani a helyszínt a készpénzfelvétel bejelentésekor is.

Mennyi készpénzt vehetek fel előzetes bejelentés nélkül?

Előzetes bejelentés nélkül 3 millió forint el nem érő összeget vehetsz fel a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban. Ha a felvenni kívánt összeg eléri vagy meghaladja a 3 millió forintot, akkor legalább két munkanappal előbb be kell jelentened az erre vonatkozó szándékodat. Ha nem jelented be előre, akkor az Államkincstár megtagadhatja a kifizetés teljesítését, de ebben az esetben is lehetőséged van arra, hogy ezt az összeget átutald egy általad meghatározott bankszámlára.

Hogyan tudok nagy összegű készpénzfelvételt előre bejelenteni?

A készpénzfelvételi szándékodat több módon is bejelentheted:

  • személyesen a Magyar Államkincstár bármelyik állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán (ehhez online időpontot foglalhatsz),
  • telefonon a Központi Ügyfélszolgálati Irodán keresztül, munkanapokon, ügyfélszolgálati időben, a 1811 telefonszámon,
  • online a WebKincstár és a MobilKincstár felületén.

A WebKincstárban az Ügyfélszolgálat / Készpénzfelvétel bejelentés menüpont alatt tudod ezt megtenni:

WebKincstár készpénzfelvétel bejelentése

WebKincstár készpénzfelvétel bejelentése

A Készpénzfelvétel igénylés fülön megadhatod a felvétel összegét (ennek minimum 3 millió forintnak kell lennie), ebből automatikusan kiszámolja neked, mekkora lesz az illeték. Kiválaszthatod, melyik napon szeretnéd felvenni (leghamarabb két munkanappal később van rá lehetőség), majd kiválaszthatod, hogy melyik Állampénztári Irodában vennéd fel a pénzt. Ha szeretnéd, bepipálhatod, hogy privát pénztárat kérsz a pénzfelvételhez. Ha mindennel megvagy, akkor a Jóváhagyás gombra kell kattintanod.

A MobilKincstárban a Továbbiak / Ügyintézés / Készpénzfelvétel bejelentése menüpont alatt tudod ugyanígy jelezni a készpénzfelvételi szándékodat.

kézzel a pénztárcába nyúl, államkincstártól vett fel készpénzt

Ha a bejelentést nem online teszed meg, hanem személyesen vagy telefonon, akkor a neved és az értékpapír-nyilvántartási számlád számát fogják még elkérni.

Eurót is vehetek fel készpénzben a Kincstárnál?

A Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) és az Euró Magyar Állampapír (EMÁP) eurós állampapírok, amelyeknél a kifizetés is euróban történik, ám készpénzben eurót nem lehet felvenni a Kincstártól.

Az eurós állampapírokhoz kapcsolódó kifizetéseket a Kincstár kizárólag az általad megadott IBAN formátumú bankszámlaszámra utalja ki.

Az állampapír-értékesítési pontokon is lehetőség van készpénz-befizetésre és -kifizetésre?

Nem, az állampapír-értékesítési pontokon csak az alábbi pénzkiegyenlítési módok érhetőek el:

  • banki utalás,
  • bankkártyás fizetés forint és euró alapú POS terminálon keresztül,
  • ügyfélszámla terhére történő pénzkiegyenlítés.

Készpénz be- és kifizetésre csak az Állampénztári Irodákban van lehetőség.

Egyes posták forgalmaznak állampapírokat, ezeknél lehet készpénzt befizetni és felvenni?

A nyomdai úton kibocsátott állampapírokat bizonyos postákon is meg lehet venni. A Magyar Posta állampapír-forgalmazásban részt vevő postahelyein ezért lehetőség van készpénzes befizetésre és készpénzfelvételre. Az állampapírok forgalmazásában részt vevő postahelyek listáját megtalálod a Magyar Posta honlapján:

A Magyar Posta állampapír-forgalmazásban részt vevő postahelyei kereső, szűrés, lista

A postán nyomdai Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) és Kincstári Takarékjegy (KTJ) vásárolható, illetve váltható vissza.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.