Eurós befektetés magyar állampapírba: ez a PEMÁP

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 10 perc

Frissítés: a Prémium Euró Magyar Állampapír forgalmazása 2023. március 17-től megszűnt. Új eurós állampapír váltotta fel Euró Magyar Állampapír (EMÁP) néven.

A Prémium Euró Magyar Állampapír működése

A Prémium Euró Magyar Állampapír (röviden: PEMÁP vagy P€MÁP), korábbi nevén Prémium Euró Magyar Államkötvény (P€MÁK, PEMÁK) egy inflációkövető, euró alapú magyar állampapír. Futamideje 6 év, évente egyszer fizet kamatot. Csak az Államkincstártól vásárolható, belföldi és külföldi magánszemélyek vehetik meg. Forintos verziója a PMÁP.

PEMÁP legfontosabb tudnivalók:

 • Futamidő: 6 év
 • Kamat: eurózóna előző éves átlagos inflációja + 0,25% (inflációkövető)
 • Kamatfizetés: évente egyszer
 • Alapcímlet: 1 euró
 • Hol vehető? Magyar Államkincstár irodáiban és online
 • Kamatadó: 0% (2019. június 1. után)

Korábban 3 éves futamidejű PEMÁP is elérhető volt, ami félévente fizetett kamatot, ezt azonban 2022. február 16-át követően megszüntették, így legfeljebb már csak a másodpiacon lehet ilyet venni.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Prémium Euró Magyar Állampapír kamata

A Prémium Euró Magyar Állampapír kamata a kamatbázisból és a kamatprémiumból áll.

Mivel ez egy eurós állampapír, ami inflációkövető, a kamatbázis nem a magyar inflációval egyenlő, hanem az eurózóna országainak előző éves átlagos inflációját követi, egész pontosan az Eurostat szerinti harmonizált fogyasztói árindexet (Harmonised Index of Consumer Prices (HICP) – Inflation), amit az Európai Bizottság tesz közzé. Ez az árindex nem a teljes Európai Unióra vonatkozik, aminek Magyarország is része, hanem csak azokra az EU-s országokra, ahol az euró a hivatalos fizetőeszköz. Ha az éves átlagos infláció nulla vagy negatív, akkor a kamatbázis nullával egyenlő.

Ez azt jelenti, hogy a PEMÁP kamata annál magasabb, minél nagyobb az eurózóna inflációja.

Az eurózóna inflációja és a PEMÁP kamatbázisa így változott az évek során:

eurózóna inflációja és a PEMÁP kamatbázisa grafikon 2008-2022

A PEMÁP kamatbázisa a 0 és a 3 százalék közti sávban mozgott az elmúlt 15 évben, csak a 2022-es évtől kezdőden észlelhető jelentős kiugrás, amikor az EU-s infláció megugrott. A 8,38 százalékos, 2022-es infláció azonban csak késleltetve, a PEMÁP 2028/Y sorozat esetében 2023 augusztusában fog beépülni az állampapír kamatába, és csak 2024 augusztusában fizetik ki. Ugyanígy a 2023-as éves átlagos inflációt csak a rá következő évben fogjuk megismerni, ekkor épül be a kamatba, és 2025-ben fizetik ki.

férfi a kanapén Prémium Euró Magyar Állampapírt vásárol a laptopján

A kamatprémium az infláció felett fizetett részt jelenti, ennek mértékét a kibocsátó, azaz az állam határozza meg az adott sorozatra nézve, vagyis sorozaton belül ennek az értéke fix. A legújabb, 2028/Y sorozatnál a mértéke 0,25 százalék, azaz ennyit kell hozzáadni a kamatbázishoz – másként mondva ennyit fizet az eurózónás infláció felett a PEMÁP.

Ha a korábbi sorozatok kamatprémiumát nézzük, akkor csökkenő tendencia látszik, vagyis ahogy nő az infláció (kamatbázis), úgy csökken a kamatprémium az újabb sorozatoknál.

Így alakult az elmúlt évek PEMÁP sorozatainak eurózónás infláció felett fizetett kamatprémiuma:

kibocsátás napjaPEMÁP sorozat nevekamatprémium
2020. június 5.2023/X1,00%
2020. június 5.2025/X1,25%
2021. június 8.2024/X0,75%
2021. június 82026/X1,25%
2021. december 14.2025/Y0,50%
2021. december 14.2027/X1,00%
2022. február 17.2028/X0,50%
2022. június 10.2028/Y0,25%

Ebből látszik, hogy aki pár éve 2025/X sorozatot vásárolt, annak hamarosan 8,38 + 1,25, azaz 9,63 százalékos kamata lesz a 2022-es infláció után. Ehhez képest a 2028/Y sorozat csak 8,63 százalékot fog fizetni. Érdekesség, hogy a 2012. őszi bevezetésekor – akkor még PEMÁK néven – az első sorozat 2,5 százalék kamatprémiumot fizetett.

Lényeges eltérés, hogy a 2022. február 16-a előtt kibocsátott PEMÁP állampapírok félévente fizettek kamatot, ettől kezdve azonban átálltak az éves kamatkifizetésre.

A kamatprémium mértékét, a kamatfizetés és a lejárat dátumát a Prémium Euró Magyar Állampapír nyilvános ajánlattételében találod meg. A 2012 és 2020 közötti eurós magyar állampapírokat PEMÁK néven kell keresni.

PEMÁP veszélye: árfolyamkockázat a forint miatt

Egy eurós befektetés esetében nem mellékes körülmény, hogy az euró/forint árfolyama hogyan változik, ugyanis ez önmagában hozam-nyereséget vagy -veszteséget okozhat.

Vegyünk egy példát! Egymillió forintot euróra váltunk 380 forintos árfolyamon, így kapunk belőle 2632 eurót. Eltelik egy év, ami alatt a forint gyengül, az árfolyama 400 forint lesz az euróhoz képest. A 2632 eurónkat visszaváltjuk forintra, amin 1.052.800 forintot kapunk. Valójában semmit nem csináltunk, csak devizát váltottunk, és az árfolyam mozgása miatt 5,28 százalék éves hozamot realizáltunk. Ha ezt az eurót PEMÁP-ba fektettük, akkor a kamatok miatt még nagyobb hozamunk lenne, hiszen több eurót tudtunk volna visszaváltani forintra. (A reálhozam érdekében inflációval is számolni kellene, de az egyszerűség kedvéért ettől most eltekintünk.)

Ne felejtsd el, hogy ugyanez fordítva is megtörténhet: 400 forintos EUR/HUF árfolyamon váltasz euróra, majd a forint erősödik, és 380 forintért adod el az euródat. Ebben az esetben negatív hozamod lenne, amit a PEMÁP kamatai valamelyest kompenzálnának. Vagyis a PEMÁP egyik veszélye az árfolyamkockázat, mivel az EUR/HUF és HUF/EUR árfolyamok változása miatt negatív hozam is lehetséges.

A magyarországi kereskedők többsége forintban fogadja el a termékeik ellenértékét, de ha te euróban kapod a fizetésed, esetleg euróban is tudod elkölteni, akkor a forint-árfolyam miatti kockázat téged nem érint.

Prémium Euró Magyar Állampapír vásárlása

Prémium Euró Magyar Állampapírt a Magyar Államkincstár irodáiban és online, a WebKincstáron vagy a MobilKincstáron keresztül tudsz vásárolni, minden esetben dematerializált formában.

A PEMÁP vásárlásához számlát kell nyitnod az Államkincstárnál, amit személyes megjelenés nélkül, online is megtehetsz, ennek a lépéseit külön cikkben is végigvettük.

A WebKincstár vagy a MobilKincstár felületére belépve az Állampapírok / Állampapír kereső menüpont alatt vehetsz PEMÁP-ot a Vétel gomb megnyomása után:

A WebKincstár vagy a MobilKincstár felülete, ahol PEMÁP-ot a Vétel gomb megnyomása után vehetsz

Ugyanez az Új tranzakció / Vétel menüpont alatt is elérhető:

WebKincstár vagy a MobilKincstár felületén PMÁP vásárlás, jegyzés

A WebKincstárban és a MobilKincstárban két fizetési mód közül választhatsz PEMÁP-nál:

 • a pénzszámlád terhére: ezek például a korábbi eurós állampapírok után kapott, euróban kifizetett kamatokat jelentik, amiket még nem utaltattál ki a bankszámládra.
 • bankkártyával.

Ezeken kívül a PEMÁP átutalás útján is megvásárolható, az utalási információk megtalálhatóak az Államkincstár weblapján. A tranzakciós díjakról a bankodnál tudsz tájékozódni.

A Kincstár nem végez átváltást, a PEMÁP-ért euróban kell fizetni, és a kamatot is euróban fizetik ki.

Ettől még euróban és forintban is fizethetsz, ám ha forintban fizetsz, akkor a tranzakció során devizaváltásra kerül sor. Bankkártyás fizetésnél az alábbi lehetőségek vannak:

 1. eurós számlaszámhoz tartozó bankkártyával fizetsz: átváltás nem történik.
 2. forintos bankkártyával fizetsz: a kártyakibocsátó bankod a saját árfolyamán euróra váltja a forintot.

Vegyük hozzá, hogy az első esetben a fizetéskor átváltás nem történik, de valamikor itt is euróra kellett váltanod a forintodat, kivéve, ha euróban kapod a fizetésed. Ráadásul a forintszámláról az eurós számlára utalásnak is lehet átutalási költsége azon túl, hogy a bankod váltja át a devizát a saját, nem feltétlenül kedvező árfolyamán.

A költségcsökkentésre egy megoldás lehet, ha Wise vagy Revolut alkalmazáson keresztül váltasz eurót, majd az ezekhez igényelt bankkártyával fizetsz a PEMÁP-ért.

Az eurós tranzakciók jóváírása akár 6 munkanapba is telhet a Kincstárnak.

Prémium Euró Magyar Állampapír visszaváltása lejárat előtt

A Magyar Állam annyit garantál, hogy lejáratkor a PEMÁP-odat 100 százalékos árfolyamon, vagyis teljes névértéken visszaváltja, és az addigi kamatokat is kifizeti. Amikor lejár egy állampapír, a névértékét és az utolsó kamatösszeget automatikusan kiutalják a kincstári eurós pénzszámládra vagy a bankszámládra.

Ha forintos bankszámlát adtál meg, akkor az euróban utalt összeget a bankod fogja forintra váltani a saját napi árfolyamán.

A PEMÁP-ot viszont a lejárat előtt is bármikor visszaválthatod (kivéve a kamatfizetés előtti 2 munkanapban), de az állam nem garantálja, hogy 100 százalékos árfolyamon fogja ezt megtenni, sőt valószínű, hogy ennél csak rosszabb árfolyamon tudod eladni.

A PEMÁP aktuális visszaváltási árfolyamát a kincstári árfolyamjegyzés oldalon tudod megnézni:

PEMÁP aktuális visszaváltási árfolyama a kincstári árfolyamjegyzés oldalon

Itt a vételi nettó árfolyam oszlop vonatkozik rád: ezen az árfolyamon váltaná vissza a Kincstár az adott PEMÁP-sorozatot. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a névérték 99 százalékát fizetnék ki, azaz 1% a visszaváltás díja. Ez a jövőben több vagy kevesebb is lehet.

Ehhez még hozzáadódik a felhalmozott kamat, ami az aktuális kamatperiódus időarányos kamatát jelenti, ugyanis ezt is kifizetik neked az eltelt napok függvényében. A ténylegesen kifizetett, bruttó vételi árfolyamot a kettőt összeadva kapod meg: a 2028/Y sorozat esetében ez 100,9989 lenne (névérték + 0,9989 százalékpont kamat). Bizonyos idő után a felhalmozott kamat képes kompenzálni, amit a visszaváltási díjon elvesztettél.

Ezt a WebKincstárban az Állampapírok / Állampapír árfolyamok menüpont alatt indított lekérdezéssel is meg tudod nézni:

pemáp visszaváltási árfolyama a webkincstárban

Annyi a különbség, hogy a vételi nettó árfolyamot és a felhalmozott kamatot még össze is adják neked, ezt láthatod a vételi bruttó árfolyam oszlopban.

Ha a PEMÁP visszaváltása mellett döntesz, akkor azt online a WebKincstárba vagy a MobilKincstárba belépve az Új tranzakció / Eladás menüpontban tudod megtenni.

Prémium Euró Magyar Állampapír adózása

A 2019. június 1-jét követően vásárolt Prémium Euró Magyar Állampapír kamatadómentes. Az ennél korábban vásárolt PEMÁP kamatnyeresége után 15% szja-t kell fizetni, kivéve, ha TBSZ-en tartod a feltételeknek megfelelően.

Gyakori kérdések a Prémium Euró Magyar Állampapírról

Mi a PEMÁP jelentése?

A PEMÁP jelentése Prémium Euró Magyar Állampapír.

Miért jó a PEMÁP?

A PEMÁP azoknak lehet jó, akik állami garanciával keresnek eurós befektetést, és nem tartanak az árfolyamkockázattól.

Ki vásárolhat PEMÁP-ot?

A PEMÁP-ot csak belföldi és külföldi magánszemélyek vehetik meg. 2014. március 3-a előtt rajtuk kívül cégek és intézmények is vásárolhatták.