TBSZ (Tartós Befektetési Számla)

A Tartós Befektetési Számla olyan számlatípus, melynek segítségével a befektetésekre vonatkozó adók (kamatadó, osztalékadó) mértéke csökkenthető.

Tartós befektetési számlát bárki nyithat, aki erre vonatkozóan valamely szolgáltatóval szerződést köt és vállalja, hogy a számla megnyitásakor minimum 25 000 Ft-ot befizet. 

Tartós befektetési szerződéssel kétféle számla nyitható: az egyiken lekötött forintbetét helyezhető el, míg a másikon forint alapú értékpapír típusú befektetések (például: részvény, befektetési jegy, kötvény) tarthatóak. A két számlatípus között nincs átjárhatóság, tehát vagy értékpapírok, vagy betétek lehetnek a számlán a nyilvántartott megtakarítások.

Az értékpapír típusú befektetések esetében, az értékpapír vásárlására megbízás a forint összeg elhelyezését követően adható a pénzügyi szolgáltatónak.

A szerződés időtartama két részre bontható. 

A számlanyitás éve a „felhalmozási” időszak, mely során a megtakarításokat a számlára befizetik. A „felhalmozási” időszak minden esetben a számlanyitás évének utolsó napjáig tart. 

A „felhalmozási” időszak lejárta után (következő év január 1-től) indul a lekötési időszak, melynek hossza 3 vagy 5 naptári év lehet. 

Azért ennyi, mert adókedvezményt akkor kaphatunk, ha a TBSZ számlán 3, illetve 5 évre kötjük le a pénzünket és ez idő alatt nem törjük fel a betétet. 

A 3 éves lekötési időszak végén, ha a szerződést nem hosszabbítják meg 10%-os kedvezményes adót kell fizetni a teljes befektetésen elért kamat vagy hozam után, illetve részösszeg felvétele esetén a meg nem hosszabbított résszel arányos növekmény után. A 10%-os adómérték vonatkozik arra az esetre is, ha a megtakarítási szerződést a harmadik lekötési év után, de az ötödik lekötési év vége előtt szakítják meg. 

Amennyiben érintetlenül hagyjuk a számlán a megtakarítási összeget az 5 éves lekötési időszak végéig, a befektetések hozama kamat és árfolyamnyereség-adó mentes!