Kamatok és jóváírások, amikkel csökkentheted a bankszámlád költségeit

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 7 perc

Harmadával drágultak a pénzügyi szolgáltatások az elmúlt években, ezért a bankszámlák díjain túl arra is érdemes figyelni, hogy az adott banknál milyen kamatok, számlanyitási akciók és ügyfélajánlási jutalmak érhetőek el, mert ezekkel is csökkentheted a költségeidet.

A bankok jellemzően március és május között hajtják végre az inflációs díjemeléseiket, ahogy az a KSH statisztikájából is jól látszik:

Idén a bankok és az egyéb pénzügyi szolgáltatók márciusban és áprilisban is díjat emeltek, és bár az e havi adat még nem elérhető, vélhetően ez a díjemelés májusban is folytatódni fog. A tavalyi évhez képest a banki infláció 12-14 százalék körül alakult. Csakhogy az egy évvel ezelőtti díjak, amikhez képest a százalékos emelkedést kimutatják, szintén megemelt díjak voltak. Ha az évek alatt felhalmozott díjemelésekkel kalkulálunk, akkor kiderül:

a pénzügyi szolgáltatások 33 százalékkal lettek drágábbak 2021. január óta.

A drágulás a számlavezetési és kártyadíjakat érinti leginkább, de a készpénzfelvételi és az utalási díjak is megnövekedhettek. Az egyes bankszámlák azonban nem egyforma mértékben drágultak: vannak bankok, ahol a költségek emelése jelentősebb volt, és vannak, amelyek idén az infláció ellenére sem drágítottak a számláikon, vagy legalábbis nem mindegyiken.

A megnövekedett költségek miatt tehát a szokásosnál is fontosabb, hogy megfelelően válaszd ki a hozzád illő bankszámlát, mert ezzel sokat spórolhatsz.

A bankszámlák legnagyobb költségeit külön cikkben szedtük össze, amiben arra is adunk tippeket, hogyan lehet ezeket elkerülni vagy minimalizálni. A költségeket azonban a jó számlaválasztáson kívül egyéb módokon is kompenzálhatod – a továbbiakban ezekről lesz szó.

Kamatok lekötés nélkül

A megtakarítási számlák lényege, hogy a számlán elhelyezett összeget nem kell lekötni, bármikor hozzáférsz, mégis kamatozik. A takarékszámlák egyik nagy előnye ez a rugalmasság a lekötött betétekhez képest, mivel azoknál az esetek többségében elveszted a kamatot, ha idő előtt hozzányúlsz a pénzedhez.

A megtakarítási számláknál az éves kamatot az eltelt napok arányában kapod meg, tehát napi kamatozásúak (látra szóló kamat). A kamat jóváírása ennél ritkább, általában havonta történik. A jóváírás azt jelenti, hogy a kifizetett kamat is a tőkéd része lesz, és onnantól a kamatra is kamatot kapsz.

Jelenleg az alábbi megtakarítási számlák érhetőek el 0,1 százalék feletti kamattal:

Betét nevehozam egy év alatt 1 millió forint esetén lekötés nélkül*éves nettó hozam (EBKM)
Gránit Bank Megtakarítási számla20 400 Ft3,00%
Cetelem Takarékszámla36 864 Ft5,12%
Lightyear36 000 Ft5,00%
Gránit Kamat Plusz számlacsomag látra szóló kamat18 000 Ft2,25%
Revolut Standard9000 Ft1,25%

*Ha a kamatláb nem változik. Költségeket, kamatadót kivontuk.
Forrás: money.hu megtakarítási számla kalkulátor, 2024.05.29.

Egy jól kiválasztott megtakarítási számlával tehát éves szinten 35-36.000 forintot meg lehet keresni egymillió forint befektetése esetén, ami fedezheti, de akár meg is haladhatja a bankszámlád éves költségeit. Hogy mennyit fizettél a bankodnak az előző évben, azt a PAD díjkimutatásban tudod megnézni.

Legjobb lekötött betétek

A lekötött betétek valamivel magasabb kamatot fizetnek, mint a lekötést nem igénylő megtakarítási számlák, ám ezeknél vállalni kell, hogy elveszted a kamatot, ha nem várod meg a lekötési idő végét. Ez lehet akár 3-6 hónap vagy 1-5 év is. Ha a lekötés rövidebb egy évnél, akkor az éves kamatot arányosítani kell: fél év alatt például csak a felét kapod meg. A kamat időközben változhat is: általában a mindenkori jegybanki alapkamathoz képest határozzák meg.

A 0,15% feletti kamatot fizető, egy év futamidejű lekötött betétek az alábbiak:

Betét nevehozam egy év alatt 1 millió forint lekötése esetén*éves nettó hozam (EBKM)
Cetelem Takarékszámla48 600 Ft6,75%
Gránit KamatMax Plusz betét 13 hónapra46 665 Ft**5,49%
Lightyear Tartós Befektetési Számla40 320 Ft5,60%
MagNet Bank Prizma forint betét33 912 Ft4,71%
KDB Bank Elektronikus betét16 344 Ft3,50%
Polgári Bank “Fenntartható” Plusz betét15 504 Ft3,25%
Gránit Bank Akciós TBSZ betét17 850 Ft2,10%

*Ha a kamatláb nem változik. Költségeket, kamatadót kivontuk.
**Hozam 12 hónapra.
Forrás: money.hu lekötött betét kalkulátor, 2024.05.22.

A 2023-ban bevezetett megtakarítási adó miatt a lekötés nélküli betétek kamatára 15% szja-t és 13% szochót kell fizetni, ami összesen 28 százalék adóterhet jelent (az adót a bank automatikusan levonja, neked nincs vele teendőd). A lekötött betéteknél ez az adó elkerülhető, ha tartós befektetési számlán, azaz TBSZ-en keresztül kötöd le a pénzt.

A TBSZ csak 5 év után válik teljesen adómentessé, ám ha ezt nem várod meg, a szochót akkor is megspórolhatod, és csak a 15% szja-t kell a kamat után megfizetned.

Egyes lekötött betétekkel tehát közel 50 ezer forintot kereshetsz meg egymillió forint befektetése esetén (ha a kamatszint nem változik), ami szintén jelentősen csökkentheti a bankszámlád költségeit.

Számlanyitási jóváírás

Bizonyos bankok jóváírással jutalmazzák a számlanyitást:

 • a Raiffeisen 50.000 Ft,
 • a Gránit 40.000–41.000 Ft,
 • a K&H 40.000 Ft,
 • az MBH 40.000 Ft,
 • az Erste 30.000–40.000 Ft,
 • az UniCredit 35.000 Ft

egyszeri jóváírást fizet – vagy díjkedvezmény, díjvisszatérítés formájában érvényesíti a kedvezményt –, ami akkor jár, ha az akció időtartama alatt megnyitod azt a bankszámlát, amire a kedvezmény vonatkozik. Ezen kívül teljesítened kell a bank által előírt feltételeket (például havi beérkező jövedelem, hűségidő stb.) A jutalom általában szelfis számlanyitásnál jár.

női kéz bankkártyát fog meg a levegőben, bankszámlát nyitott jóváírás és kamat miatt

Ne feledd azonban, hogy a bankszámla költsége fontosabb, mint a jóváírás, mert a költségeket folyamatosan fizetned kell, míg a jóváírás egyszeri. Ettől még jól jöhet ez a kedvezmény, ha a számla ár-érték arányban megfelelő a számodra.

Jutalom jár érte, ha valaki a te ajánlókódoddal nyit bankszámlát

Ha megnyitottad a bankszámlát, akkor bizonyos bankoknál részt vehetsz az ügyfélajánlási akciójukban, ami azt jelenti, hogy ha egy barátod, családtagod vagy bármelyik ismerősöd az általad kapott ajánlókóddal nyitja meg a bankszámlát, akkor ő is és te is jutalomban részesültök:

 • a Gránit 10.000 Ft, Diákhitel Számlánál 9000 Ft,
 • a CIB lakossági ügyfélnél 20.000 Ft, kisvállalatinál 30.000 Ft,
 • az Erste diákszámlánál 5000 Ft, felnőtt számlánál 10.000 Ft,
 • a K&H 10.000 Ft,
 • a Raiffeisen 5000-10.000 Ft, illetve kisvállalati ügyfélnél 30.000–60.000 Ft,
 • az UniCredit lakossági ügyfélnél 15.000 Ft, kisvállalatinál 20.000 Ft

jóváírást fizet nektek fejenként. Itt is igaz, hogy a kedvezmény az akciós időszakban jár, és a bank előírhatja bizonyos feltételek teljesítését. Akár több ajánlókódot is felhasználhatsz, így a fenti összegeket megsokszorozhatod, ha többen is rajtad keresztül nyitnak számlát.

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.