Szelfis számlanyitás diákoknak: mely bankoknál lehetséges?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 7 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Ha eddig még nem nyitottál diákszámlát, akkor a ballagás után és a továbbtanulás előtt ez mindenképp aktuális. Ehhez ráadásul már be sem kell menned a bankba, sőt banki ügyintézővel sem kell beszélned, ha a szelfis számlanyitást választod. Összegyűjtöttük, mely bankoknál nyithatsz bankszámlát szelfivel, és hogy milyen diákszámla érhető el náluk. A diákoknak szóló akciók miatt sem mindegy, melyiket választod.

Diákszámlát 24-26 éves korig vehetsz igénybe, aminél a diákigazolvány megléte némely banknál követelmény, de nem mindnél. Ha online nyitnád meg a számlát, akkor erre háromféle lehetőséged van (nem mind érhető el az összes banknál).

Valahol csak online igénylésre van lehetőség, azaz online indítod el a folyamatot, de a számla tényleges megnyitásához be kell menned a bankfiókba. A videóhívásos számlanyitásnál a bank egyik ügyintézőjével kell beszélned webkamerán vagy a telefonod kameráján keresztül, aki végigvisz a folyamaton. Ennek a hátránya, hogy így csak ügyfélfogadási időben nyithatsz számlát.

A szelfis számlanyitás a legkényelmesebb a három közül, mert ez nem igényel emberi beavatkozást a bank részéről, ezért 0-24 órában elérhető, gyorsan megvan, és nem kell banki ügyintézővel sem beszélned.

online bankszámlanyitás menete szelfivel és videóhívással, infografika

A szelfis számlanyitáshoz lakcímkártyára, 2016. január 1-je után kiállított új típusú személyi igazolványra és NFC-képes okostelefonra lesz szükséged. Ez az újfajta személyi egy olyan igazolvány, amiben aktivált chip van (egyébként biometrikus útlevéllel is helyettesíthető). A telefonodra letöltött eSzemélyiM mobilapplikáció be tudja olvasni a személyi igazolványod adatait, miután bekapcsoltad rajta az NFC-t, és a mobilodat az igazolványhoz érintetted. Az eSzemélyi igényléséről és minden egyéb tudnivalóról az eSzemélyi.hu oldalon találhatsz információkat.

Honnan lehet tudni, hogy chipes személyid van-e?

Ezt az igazolvány előlapján található ábra jelzi (7-es számmal jelzett elem):

eszemélyi igazolvány chippel, minta

Forrás: eSzemélyi.hu

Milyen adatokat tartalmaz az eSzemélyi chipje?

Az eSzemélyi chipjéből kiolvashatóak az eSzemélyi okmányon is látható okmányadatok, az adóazonosító jel, a TAJ-szám, az arckép, a személyi azonosító, a vész esetén értesítendő telefonszám, az eSzemélyi okmányon is látható személyes adatok (a származási hely és a nemzetiségi név nem), a szolgáltatásazonosító, az eAláírás, az ujjlenyomat, a lakcímadatok, az e-mail cím és az eSzemélyi elektronikus egyedi azonosítója.

Bankok, ahol szelfivel nyithatsz diákszámlát

A Gránit Bank Gránit eBank mobilapplikációján keresztül a szelfis számlanyitás akár 5 perc alatt megvan, és az akció időtartama alatt, a feltételek teljesülése esetén 40.000 forintot adnak ajándékba, ha ilyen módon nyitsz számlát. A Gránit Diákszámla 18-26 éves kor között igényelhető, melynek ingyenes a számlavezetése, és a Gránit Neo Mastercard bankkártya is díjmentes, ha az akció időtartama alatt igényled.

A K&H Bank szelfis számlanyitásáért 40.000 forintot adnak ajándékba, ha teljesíted a feltételeket, például havi minimum 150.000 forint érkezik be a számládra. Ehhez nem a mobilbankot, hanem a K&H számlanyitás alkalmazást kell előbb letöltened. A K&H Ifjúsági számlacsomag 18+-t 18 és 26 év közötti diákok nyithatják meg, melynek a számlavezetési díja ingyenes, ám a bankkártyáért a második évtől fizetni kell.

Az Erste Banknál 40.000 forint díjkedvezményt kaphatsz, ha szelfis számlanyitással nyitsz bankszámlát az akció ideje alatt, és a számlát nem szünteted meg két évig. Feltétel, hogy 2024. március 31-én nem lehetett az Ersténél lakossági bankszámlád. Szelfivel a George Számla, az Erste Privilégium “X” Díjcsomag, az Erste EgySzámla, az Erste Diákszámla és az Erste Diákhitel Számla nyitható meg. Az Erste Diákszámla 18 és 26 év között választható, és nem kell hozzá diákigazolvány. Az Erste EgySzámla díjcsomagot 0 forint havi ügyfélkapcsolati díjért vehetik igénybe azok a diákok, akik már elmúltak 14 évesek, de még nem töltötték be 26. életévüket, továbbá rendelkeznek érvényes diákigazolvánnyal és elektronikus számlakivonatot igényelnek.

ballagás utáni diák szelfis számlanyitás közben, gen z

A CIB Banknál 20 percet vesz igénybe a szelfis számlanyitás, amit csak új ügyfelek vehetnek igénybe. A meglévő ügyfelek a bankfiókban tudnak számlát nyitni. A szelfivel megnyitott számlára korlátozások vonatkoznak, amíg nem esel át ügyfél-átvilágításon személyesen (például bankfiókban) vagy elektronikusan: nem hajtható végre – havi összesen 300.000 forintot meg nem haladó készpénzfelvételt kivéve – készpénzes ügylet, vagy Európai Unión kívüli átutalás, továbbá nem hajtható végre 10 millió forintot elérő vagy meghaladó ügylet. A CIB ECO ForYou bankszámla 18 és 24 év között nyitható meg, de csak akkor, ha diák vagy.

Az OTP Banknál az applikációban van lehetőség szelfis számlanyitásra. Az igénylést követően legkésőbb 2 munkanapon belül e-mailben értesítenek. A bankkártya és a PIN-kód kb. 7-10 nap múlva érkezik meg postán. Az OTP Junior számla valójában az OTP Bázis nevű számla, ami mellé Junior kedvezményt lehet igényelni 18-24 év között, és nem kell hozzá hallgatói jogviszony.

A Raiffeisen Banknál szelfivel a myRaiffeisen mobilapplikáción keresztül nyithatsz Díjnyertes, Aktivitás 3.0, Yelloo, Online, Premium Banking és Premium Banking Plus számlát. Ezekből a Raiffeisen Yelloo számlacsomag szól fiataloknak: 14-25 év között nyitható meg új ügyfélként, akár diákigazolvány nélkül is. A munkanapokon 8:00-19:00 között indított számlanyitások esetén a bankszámla egy órán belül megnyílik, az ezen időszakon kívül indítottak pedig a következő munkanap 9:00 óráig.

A szelfis számlanyitás nem minden banknál érhető el. A MagNetnél, az MBH Banknál és az UniCreditnél videóhívással nyithatsz csak online bankszámlát.

Szelfis számlanyitás a Revolutnál és a Wise-nál

A Revolut számlanyitáshoz a Revolut applikációt kell letöltened, meg kell adnod a telefonszámod, és az sms kód beírásával kell igazolnod annak hitelességét. A személyes adatok megadása és az igazolványod lefotózása után egy szelfit kell készítened magadról, majd fel kell töltened egy minimum összeget, és már készen is vagy. Virtuális bankkártyát rögtön kapsz, amit NFC-s telefonnal tudsz használni fizetésre. Az első fizikai bankkártya is ingyenes, csak a szállítás díját kell kifizetned.

A Wise esetében előbb regisztrálni kell, ezután a személyes adatok megadása és az okmányok befotózása mellett szelfis azonosítást kérnek a számlanyitáshoz. A cég szerint a számla megnyitása általában 2 munkanapot vesz igénybe.

Diákhitel Számlák

Négy magyarországi bank kínál ingyenes Diákhitel Számlát a diákhiteled mellé: az Erste Bank, a Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank. Mivel ez a számlatípus a Diákhitel Központ kezdeményezésére jött létre, így az alapvető feltételeik egyformán kedvezőek: ingyenes a számlavezetés, a netbank, a mobilbank és a telebank, a tranzakciókról szóló értesítések (sms vagy push), a bankkártya, a kártyalimit-módosítás és a folyószámla-megszüntetés is. Ezen kívül nem számolják fel az eseti utalás százalékos díját bankon kívülre, a rendszeres forint utalás százalékos díját tranzakciós illetékkel együtt számítva, valamint a csoportos beszedés százalékos díját tranzakciós illetékkel együtt számítva.

Mivel az alapvető kedvezményeket kötelező biztosítani, így a bankok számlanyitási jóváírásokkal, visszatérítésekkel, utalványokkal és egyéb kedvezményekkel versenyeznek egymással. A Diákhitel Számlákat és az azokhoz járó extra kedvezményeket külön cikkben hasonlítottuk össze.