Bankszámlanyitási akciók fiataloknak: akár 40.000 forintot kaphatsz ajándékba

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A legtöbb bank kínál olyan bankszámlát, ami fiatalok számára kedvezményes díjat biztosít. Ezek általában 24-26 éves korig és tanulói jogviszony mellett érhetőek el, de ez sem feltétlen kell hozzá: egyes bankoknál már főállásban dolgozó fiatalok is találhatnak kedvezményes számlát. Megnéztük, hol milyen bankszámlák érhetőek el fiatalok számára, és hogy ezekhez milyen számlanyitási akciók társulnak.

Amikhez nem kell diákigazolvány

Nem minden bank kéri a hallgatói jogviszony igazolását diákigazolvánnyal, ami azoknak a 25-26 év alatti fiataloknak lehet hasznos, akik már nem tanulnak, mégis szeretnének kedvezményeket igénybe venni.

A Raiffeisen Yelloo számlacsomag nemcsak diákoknak, hanem bármely 14-25 éves új ügyfél részére megnyitható, tehát 18 év alatt is. A számlanyitás mellé most akár 40.000 forint értékű Alza kupon jár. Ehhez bankkártyát is kell igényelni, ilyenkor egy vagy két 20.000 forintos Alza kupont kaphatsz a feltételek teljesítésétől függően, amíg az akció tart. A kupon maximális kihasználásához 18 éven felettiként a Raiffeisen Online Számlanyitás Platformon videóbankárral vagy a myRaiffeisen mobilapplikációban kell számlát nyitnod. Ezen kívül be kell lépned a pontgyűjtésre és kedvezményes kuponok beváltására való Yelloo Klubba. A bankkártyáddal legalább ötször kell vásárolnod a feltételek között megadott időpontig.

A munkanapokon 8:00 és 19:00 között indított számlanyitások egy órán belül megnyílnak, egyéb esetben következő munkanap 9:00-ig teljesülnek.

Az Erste Diákszámla online számlanyitásáért 40.000 forint díjkedvezményt kaphatsz akciósan 18 és 26 év között. További feltétel, hogy új ügyfél vagy, bankkártyát is igényelsz, amit a következő hónap végéig aktiválsz, és nem szünteted meg a bankszámládat a számlanyitástól számított legalább 2 évig. Ha van diákigazolványod, akkor a számlavezetési díjat elengedik, amennyiben nincs, akkor fizetni kell érte, ám visszavonásig tartó akció keretében anélkül is díjmentes.

Az UniCredit Diákszámla Zéró 14 és 26 éveseknek nyitható meg, amihez a nevével ellentétben nem kell diákigazolvány. A számlanyitáshoz 35.000 forint jóváírást adnak, ami történhet személyesen bankfiókban vagy online videoazonosítással is az akció időtartama alatt. A számla mellé bankkártyát is igényelni kell a jóváíráshoz, igényelni és aktiválni kell az mBanking mobilalkalmazási szolgáltatást, meg kell adnod az emailes és a telefonos elérhetőséged, valamint a számlanyitást követő hónap végéig legalább 5 darab kimenő tranzakciót kell teljesítened.

férfi a kávézóban a banki mobilos applikációt nézi, számlanyitást intéz fiatalként

Az OTP Junior számla valójában az OTP Bázis nevű számla, ami mellé Junior kedvezményt lehet igényelni 18-24 év között, és nem kell hozzá hallgatói jogviszony. Bár a számlavezetési és kártyadíjak terén járnak kedvezmények, a számlanyitáshoz nem kapcsolódik jóváírás. Az MBH Duna Bank Ifjúsági Számlacsomagot 7 és 26 év között bárki megnyithatja, nem kell diáknak lenni, számlanyitási akció azonban nincs.

A MagNet Banknak nincsenek korcsoportra szabott bankszámlái, ám több csomagjuknál nem határoznak meg havi számlavezetési díjat, hanem a becsületkassza elvén mindenki annyit fizet, amennyit jónak tart – ebbe a nulla forint is beletartozik. Számlanyitási akciójuk nincs.

Amiket csak diákok igényelhetnek

A Gránit Diákszámla 18-26 éves diákok számára elérhető, ami mellé 40.000 forint számlanyitási bónusz jár az akció időtartama alatt. Ehhez a szelfis számlanyitást kell igénybe venni a Gránit eBank applikációban, és bankkártyát is igényelni kell. Továbbá 60 napon belül aktiválnod kell a Gránit eBankot, bankkártyával háromszor kell vásárolnod minimum 1000 forint értékben, és hozzá kell járnulnod a marketing célú megkeresésekhez. Ezen kívül legalább két évig meg kell tartanod a bankszámlát.

A CIB ECO ForYou Bankszámla (18-24 év között) megnyitása mellé JBL Quantum 200 gamer fejhallgató jár, ha bankkártyát is igényelsz. A többi banknál olyan diákszámlák érhetőek még el, mint a K&H Ifjúsági számlacsomag 18+ (18-26 év) és az MBH Diák számlacsomag (14-25 év). Ezek mellé nem társul számlanyitási akció, de mivel diákszámlákról van szó, így egyéb díjkedvezmények elérhetőek lehetnek. Jellemzően a számlavezetési díjat és a bankkártya (első) éves díját engedik el.

A költségeket se felejtsd el

A kedvezmények mellett a költségeket is figyelembe kell venni. Ha például nem tanulsz már, nincs hallgatói jogviszonyod, sőt fizetésed van, akkor egyáltalán nem biztos, hogy az ifjúsági vagy diákszámlák között kell csak nézelődnöd. A bankok figyelembe veszik, hogy mekkora havi jövedelem érkezik be a számládra, és ez alapján díjkedvezményekhez juthatsz hozzá.

A legegyszerűbben a bankszámla-kalkulátorunk segítségével tudsz ezeknek utánaszámolni, ahol megadhatod a havonta beérkező jövedelmed, az életkorod, a havonta felvett készpénzt, az átutalások számát és összegét, és egyéb bankszámla-használati paramétereket, amik alapján meg lehet állapítani a havi és éves költségeket, és össze lehet hasonlítani az egyes ajánlatokat.