Bankszámla egyetemistáknak: összehasonlítottuk a diákszámlákat

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 12 perc

Egyetemistaként különösen nem mindegy, hogy mennyit fizetsz a bankszámlád fenntartásáért. Szerencsére elérhetőek olyan diákszámlák, amik kedvezményesek 18 év feletti diákok számára. Azonban a diákszámlák költségei között is sok a különbség: gyűjtésünkben ingyenes diákszámlák mellett igen költséges számlákat is találtunk.

18 év felettieknek szóló kedvezményes diákszámlát általában 24 vagy 26 éves korig lehet nyitni, és a megnyitáshoz szükséges az érvényes diákigazolvány bemutatása. A maximum életkor betöltésével a diákszámla átalakul valamilyen hagyományos számlává.

Diákként nem muszáj diákszámlát nyitnod, de amelyik banknál elérhető ilyen számlacsomag, ott ajánlott ezt választani, mert olcsóbb, sőt akár egyenesen ingyenes is lehet a fenntartása – természetesen ez a számlahasználati szokásaidon is múlik. Másrészt ha nem diákszámlát nyitsz, akkor jövedelem híján sok kedvezményről kell lemondanod, így még drágább lenne hagyományos számlát nyitni.

Ha diákhitel felvételét tervezed vagy már vettél fel, akkor a nemrég bevezetett Diákhitel Számlákkal még jobban járhatsz, amik szinte teljesen ingyenesek, éppen ezért a bankok további kedvezményekkel versenyeznek a hallgatókért:

Diákszámlák összehasonlítása

Költségek alapján összehasonlítottuk és sorrendbe állítottuk a diákszámlákat a diákszámla-kalkulátorunk segítségével. A kalkuláció alkalmával azt feltételeztük, hogy havi 35.000 forint érkezik be a diákszámládra, amiről egyszer, 20.000 forint értékben veszel fel pénzt a bank saját ATM-én keresztül. A havi két ingyenes készpénzfelvételt biztosító nyilatkozatot elfogadottnak tekintettük. Eseti vagy egyéb átutalással nem számoltunk. A banki sms-ek helyett az ingyenes push-értesítéseket részesítettük előnyben, emellett a netbank és a mobilbank használatát feltételeztük a telebankkal és a bankfiókkal szemben.

havi költség a második évtőléves költség a második évtől
Gránit Diákszámla0 Ft0 Ft
UniCredit Diákszámla Zéró online számlanyitással0 Ft0 Ft
OTP Bázis Számla Junior kedvezménnyel0 Ft0 Ft
MagNet Bank Házhozszámla297 Ft3 564 Ft
CIB ECO ForYou Bankszámla462 Ft5 544 Ft
Erste Bank Egyszámla Díjcsomag – Dombornyomott bankkártya kedvezmény483 Ft5 796 Ft
K&H Ifjúsági számlacsomag519 Ft6 232 Ft
Raiffeisen Yelloo számla551 Ft6 612 Ft
MBH Belépő Számlacsomag1 813 Ft21 756 Ft

Forrás: money.hu diákszámla-kalkulátor, 2023.08.14.

Az eredmény a táblázatban látható, ahol a második évtől érvényes költségeket vettük figyelembe, ugyanis az első évben a bankok gyakran kedvezményeket adnak, és akár teljes mértékben eltekintenek a díjaktól, ez azonban félrevezető lehet bankszámla-választásnál. A havi költségeket éves szinten is összesítettük.

Mint az látható, bizonyos bankoknál – a megadott paraméterek mellett – akár 0 forintos költséggel lehet diákszámlát fenntartani, máshol viszont éves szinten ez 1000 és közel 22.000 forintba is kerülhet.

Gránit Diákszámla

 • 18-26 éves diákoknak
 • 30.000 Ft számlanyitási bónusz
 • 2×8.000 Ft minden ajánlásért
 • 0 Ft számlavezetési díj
 • 20.000 Ft-ig díjmentes belföldi forintutalások

A Gránit Diákszámla 18-26 éves diákoknak kialakított bankszámlacsomag, aminek a számlavezetési díja 0 forint, ráadásul ez feltétel nélkül jár. Mastercard Neo bankkártyát igényelhetsz hozzá, ami szintén díjmentes. 20.000 forintos összeghatárig a tranzakciók teljesen díjmentesek, azaz még tranzakciós díjat sem számol fel a bank belföldi forintutalások és a határon átnyúló, EGT tagországokba történő euró utalások esetén.

A Gránit Diákszámlát szelfis számlanyitással is megnyithatod, amiért 30.000 forint jóváírást kaphatsz 5 munkanapon belül. Ezt a Gránit eBank applikációban tudod elvégezni a Gránit Diákszámla kiválasztása után, ami a személyid és a lakcímkártyád befotózását fogja tőled kérni. Az adatok ellenőrzése után csak el kell fogadnod a szerződést, majd azonosítanod kell magad egy szelfivideó segítségével. A jóváírás feltétele, hogy 60 napon belül aktiváld a Gránit eBankot, háromszor vásárolj bankkártyával minimum 1000 forint értékben, és hozzá kell járnulnod a marketing célú megkeresésekhez. Ezen kívül legalább egy évig meg kell tartanod a bankszámlát. A további részletekről az aktuális hirdetményben olvashatsz.

A Gránit Diákszámla másik kedvezménye, hogy ha ajánlod egy barátodnak, és a tőled kapott kód segítségével megnyitja a számlát, akkor te is és ő is 8000 forint jóváírásban részesültök. Az egyedi kódoddal félévente legfeljebb 10 számlát lehet nyitni, így akár 80.000 forintot is kereshetsz. További feltétel az ajánlott részéről három sikeres bankkártyás vásárlás és a Gránit eBank applikáció aktiválása. Az akció 2023. augusztus 31-ig érvényes.

UniCredit Diákszámla Zéró

 • 14-26 éveseknek
 • 0 Ft számlavezetési díj (EBKM: 0,01%)
 • 0 Ft betéti kártya kibocsátói díj (2023.11.30-ig)
 • 0 Ft betéti kártya tagsági díj az első évben díjjóváírással (2023.11.30-ig)
 • 30.000 forintos eMAG utalvány

Az UniCredit Diákszámla Zéró 18-25 évesek számára online videóazonosítással is igényelhető (14-17 éveseknek bankfiókban nyitható meg törvényes képviselő jelenlétében).

Mastercard Standard bankkártyát igényelhetsz mellé, aminek a normál kibocsátói díja 6.660 forint, de egy 2023. november 30-ig tartó akció keretében ezt elengedik. A Mastercard Standard bankkártya első éves tagsági díja 8840 forint lenne, de ezt az akció keretében 30 napon belül jóváírják.

30.000 forintos eMAG utalványt kaphatsz 18-25 évesen, ha Diákszámla Zérót nyitsz online videoazonosítással vagy személyesen bankfiókban, és kérsz mellé Mastercard Standard betéti kártyát, valamint aktiválod az mBanking mobikalkalmazást, és megadod az e-mailes és telefonos elérhetőségedet. A számlanyitást követő hónap végéig legalább 5 darabot kell teljesítened a következő tranzakciók közül: betéti kártyával történő vásárlás, készpénzfelvétel UniCredit belföldi ATM-ből, készpénzfelvétel egyéb belföldi ATM-ből, bankon belüli eseti átutalás, bankon kívüli eseti átutalás, állandó átutalási megbízás, csoportos beszedés, készpénzfelvétel fiókban. Ha teljesítetted a feltételeket, e-mailt és SMS értesítőt küldenek az általad megadott e-mail címre és telefonszámra.

OTP Junior Számla

 • 14-24 év közöttieknek
 • 0 Ft számlavezetési díj
 • 0 Ft éves kártyadíj

A diákszámla hivatalos megnevezése OTP Bázis Számla Junior kedvezménnyel. A kedvezményt Bázis számlához 18-24 év között igényelheted (utolsó alkalommal a 24. születésnapodat megelőző hónapban). A kedvezményt utoljára abban a hónapban kapod meg, amikor betöltöd a 24 évet, ezután a kedvezmény megszűnik.

A diákszámla mellé Mastercard Online Junior bankkártyát igényelhetsz, aminek a kibocsátási díja és az éves díja is 0 forint. Ha az igénylést követő 3 hónapon belül betöltöd a 24. életévedet, akkor részedre csak felnőtt kártya rendelhető. A felnőtt kártyára a díjkedvezmény nem vonatkozik.

egyetemista lány asztalnál, tablettel, diákszámla online megnyitása közben

MagNet Bank Házhozszámla

 • Akár 0 Ft számlavezetési díj
 • Díjmentes a bankon belüli átutalás 100.000 Ft-ig, max. 2 tételben minden hónapban
 • Díjmentes a bankon kívüli átutalás 100.000 Ft-ig, max. 2 tételben minden hónapban

A MagNet Bank Házhozszámla nem kifejezetten diákszámla, de erre a célra is használható. A becsületkasszás koncepció miatt te döntheted el, hogy mekkora számlavezetési díjat fizetsz a 0 és 1000 forintos tartományban, vagyis dönthetsz úgy, hogy nem fizetsz számlavezetési díjat (mi is ezzel számoltunk).

Házhozszámlát VideoBankon keresztül nyithatsz, ilyenkor a bank a nevedben is ültet egy fát a környezetvédelem jegyében.

CIB ECO ForYou Bankszámla

 • 0 Ft számlavezetési díj 18-24 éves diákoknak
 • 0 Ft első éves kártyadíj (2023. december 31-ig akciósan)
 • Online megnyitható
 • Ajándék JBL fejhallgató

A CIB ECO ForYou Bankszámlát a 18 évnél idősebb, de 24. évüket be nem töltött diákok nyithatnak. Feltétele a nappali tagozatos diákigazolvány, amit számlanyitáskor be kell mutatni, de később a bank a hallgatói jogviszony fennállását nem ellenőrzi. A 24. évedet betöltve a CIB ECO bankszámla díjai lesznek érvényesek.

A CIB Bank Mobilalkalmazásban 20 percen belül megnyitható, amihez csak le kell fotóznod az igazolványaidat, és szelfit kell készítened, nem kell bemenned a bankfiókba. A szelfis számlanyitáshoz ajándék JBL TUNE 510BT fejhallgató jár, ha a számlanyitást követően az új kártyáddal legalább 3 alkalommal minimum 1000 forint értékben vásárolsz. További részletek a „2023-as Nyári ECO ForYou Szelfi promóció“ promóciós szabályzatban.

A szelfis számlanyitás – mivel csak közvetett ügyfél-átvilágításnak minősül – korlátozásokkal jár: havonta összesen 300.000 forint készpénzt vehetsz fel, az Európai Unió területén kívülre nem utalhatsz át, és nem hajtható végre 10.000.000 forintot elérő vagy meghaladó ügylet. A korlátozások feloldásához látogass el az egyik CIB bankfiókba.

A VISA Inspire Elektronikus Bankkártya első éves díja 0 forint, ha 2023. december 31-ig nyitod meg az ECO ForYou bankszámlád.

Erste Bank Egyszámla Díjcsomag – Dombornyomott bankkártya kedvezmény

 • 0 Ft ügyfélkapcsolati díj 14-26 korig diákoknak
 • Egy elektronikus kártya díjáért dombornyomott kártyás előnyök

Az Erste Bank Egyszámla Díjcsomagot nemcsak diákok vehetik igénybe, de 14-től 26 éves korig az ügyfélkapcsolati díj 0 forint érvényes diákigazolvány bemutatásával.

Igénybe vehető mellé Dombornyomott bankkártya kedvezmény, aminél a VISA Classic és a MasterCard Standard típusú bankkártyák esetén egy elektronikus bankkártya (Mastercard Start) éves kártyadíjáért használhatod ki a dombornyomott bankkártyák olyan előnyeit, mint a díjmentesség, külföldön érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás.

A jelen kondíciók 2026. március 1-ig élnek, utána a mindenkori Erste Bázis Díjcsomag kondíciói lesznek érvényesek.

K&H Ifjúsági számlacsomag 18+

 • 18-26 év közötti, tanuló fiataloknak
 • 0 Ft számlavezetési díj

A K&H Ifjúsági számlacsomag 18+ havi számlavezetése díjmentes 18 és 26 év közötti tanuló fiataloknak. Havonta az első 2 darab eseti belföldi átutalás K&H ebankon vagy mobilbankon keresztül ingyenes, azonban a tranzakciós díjat ezekben az esetekben is felszámolják.

A diákszámla mellé olyan Mastercard dombornyomott bankkártyát kapsz, ami Apple Payben, Google Payben, Garmin Payben és Xiaomi Payben digitalizálható. Ennek az első éves díja 0 forint, a második évtől kezdődően azonban jelentős költsége van, bár így is 25 százalék kedvezmény vonatkozik rá.

Ha meghívod három barátodat és teljesítik a feltételeket, akkor akár 30.000 forint jóváírást is szerezhetsz.

Raiffeisen Yelloo számlacsomag

 • 14-25 éves korig
 • 0 Ft számlavezetési díj
 • 0 Ft minden online eseti átutalás belföldön forintban 20.000 forint alatt
 • 0 Ft a beszedések teljesítésének díja forintban 20 ezer forintig
 • 40.000 Ft értékű Alza kuponnal (szeptember 1-ig akciósan)

A Raiffeisen Yelloo 14-18 év között bankfiókban nyitható szülővel együtt, 18 év felett online is igényelhető. A Yelloo-t új ügyfelek nyithatják meg, ami azt jelenti, hogy a számlanyitást megelőző 6 hónapban nem lehetett a Raiffeisen banknál lakossági bankszámlád, és számlanyitáskor nem rendelkezhetsz hitelszerződéssel vagy értékpapírszámlával. A 25. életév betöltését követő év március első munkanapján a Yelloo számla Mindennapok 2.0 számlára módosul.

A bankkártya kibocsátási és első éves díja akciósan 0 forint VertiCard esetén (az akció 2023. december 31-ig érvényes). A nem akciós kibocsátási díj 3.597 forint, az éves díj 6.616 forint.

MBH Belépő Számlacsomag

 • Online számlanyitás

Az MBH Belépő Számlacsomag számlavezetési díja (elektronikus kivonat esetén) 1145 forint havonta. Az üzenetküldő szolgáltatás az első 6 hónapban díjmentes. A 6. hónapot követően a szolgáltatás havi díja 229 forint. A Mastercard Standard bankkártya éves díja 8015 forint. A 11.450 forintos kártyakibocsátási díjtól és a szintén ugyanennyibe kerülő csomagbeállítási díjtól a bank eltekint a feltételek teljesítése esetén.

Kalkulálj, mielőtt diákszámlát választasz

Diákszámla-kalkulátorunk segítségével megadhatod a személyes paramétereidet: hány éves vagy, mekkora összeg érkezik havonta a diákszámládra, mekkora összegben veszel fel készpénzt, mennyit vásárolsz kártyával, valamint mennyi pénzt utalsz át havonta. A számlahasználati szokásaid alapján megmutatjuk neked, melyik diákszámla lenne a legolcsóbb a számodra az igényeidhez mérten.