Kamatos kamat kiszámolása megtakarításoknál

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 6 perc

A magyarok 56 százaléka a kamatszámítással még csak-csak boldogul, de kamatos kamatot közel 82 százalékuk nem tud számolni egy 2020-ban publikált OECD-felmérés szerint. Pedig a kamatos kamatnak a hitelek mellett a megtakarításoknál is nagy jelentősége van.

Ha lekötsz a bankban egymillió forintot 8 százalék kamatra, akkor mennyi pénzed lesz egy év múlva? A statisztikák alapján erre a többség még tudja a választ: 1.080.000 forintod lesz (adózással nem számolva).

És mennyi pénzed lesz 5 év múlva? Ha azt mondod, hogy 1.400.000 forint, akkor rosszul számoltál. Ha nem tudod, hogy miért, akkor hamarosan megérted.

kamatjel % koncepciós rajz - ceruza, kördiagram

Kamatszámítás: hogyan működik?

A kamatszámítást úgy kell elvégezni, hogy veszed a kamatot, elosztod százzal (mivel a százalék századrészt jelöl), és hozzáadsz egyet, majd ezzel megszorzod a tőkét, amire a kamatot kapod:

kamatszámítás képlete megtakarításoknál

8 százalékos kamatnál ez 1 + 0,08 = 1,08. Ha egymillió forintot kötöttél le, akkor egy év múlva 1.080.000 forint megtakarításod lesz.

Bizonyos megtakarításoknál megteheted azt, hogy nem forgatod vissza a kamatot, azaz a kamat nem tőkésedik, hanem minden kamatfizetésnél kiveszed. Például az inflációkövető állampapír is így működik: kifizetik a kamatot, és eldöntheted, hogy befekteted-e újabb állampapírokba, vagy kiutalod magadnak a bankszámládra.

Ha nem tőkésíted a kamatot, akkor a megtakarításod lineárisan, azaz egyenletesen nő:

kamatszámítás megtakarításoknál: lineáris grafikon. egymillió forint kamatozása

A fenti grafikonon azt láthatod, hogy évi 4-6-8-10 százalék kamat esetén hogyan nő a megtakarításod 15 éves távon. Ez a legkevésbé hatékony megtakarítási módszer.

Kamatos kamat kiszámítása

Az előző esettel szemben olyan megtakarítások is vannak, amikor a kamat beépül a tőkébe, azaz tőkésedik, és onnantól kezdve a kamatra is kamatot kapsz – ez a kamatos kamat. A tőkésítés nem mindig automatikus, de ilyenkor te magad is újra befektetheted a kamatokat.

A kamatos kamat nagy előnye, hogy a megtakarításod exponenciálisan, azaz egyre gyorsuló ütemben növekszik:

1 millió forint kamatos kamatozása grafikon

Ez az egy-két százalék kamatnyi különbségeket is jobban felnagyítja, és ahogy az látható, minél több idő telik el, annál jobban elválnak egymástól a megtakarítási egyenlegek a kamat nagyságától függően.

Éves tőkésítés kamatos kamattal

Nem mindegy, hogy a kamat milyen időközönként tőkésedik. A kamatos kamatot úgy a legegyszerűbb megérteni, ha éves tőkésítést feltételezünk, vagyis a kamat évente épül be a tőkébe.

Ebben az esetben ha arra vagy kíváncsi, hogy 5 év alatt mennyi pénzed lesz, ha egymilliót fektettél be, és 8 százalék a kamat, akkor ez lépésenként így nézne ki:

évtőkeszorzótőke kamattal
11 000 000 Ft1,081 080 000 Ft
21 080 000 Ft1,081 166 400 Ft
31 166 400 Ft1,081 259 712 Ft
41 259 712 Ft1,081 360 489 Ft
51 360 489 Ft1,081 469 328 Ft

Megállapítottuk, hogy egymillióból 1.080.000 forint lesz egy év múlva. De a következő év elteltével már nem az egymillióra kapod a kamatot, hanem az 1.080.000-re, innentől ez lesz a tőke (kamatbázis), vagyis ezt kell megszorozni 1,08-cal. A következő évben még nagyobb pénzre kapsz kamatot, és így tovább.

Vagyis láthatjuk, hogy az 1,4 milliós válasz valóban nem volt helyes, mert igazából 1.469.328 forintod lesz 5 év elteltével. Apróságnak tűnik, de hosszabb távon jelentős különbséget eredményezne egy ilyen számolási hiba.

Tíz-tizenöt éves távon azonban elég fárasztó lenne lépésenként kiszámolni, hogy mennyi lesz a megtakarítás végösszege, ezért egyszerűbb a kamatos kamat képletét alkalmazni:

ahány év telik el, annyiszor kell a kamatszorzót összeszorozni önmagával, majd ezt megszorozni a tőkével.

Ennek a még egyszerű formája, ha hatványozást alkalmazol, vagyis annyiadik hatványra emeled a kamatszorzót, ahány év eltelt, majd ezzel megszorzod a kezdeti tőkét:

1.000.000 × (1 + 0,08)5 = 1.469.328

Általános képlettel kifejezve:

kamatos kamat kiszámítása képlete megtakarításoknál

Havi tőkésítés kamatos kamattal

A tőkésítés azonban havi rendszerességgel is megtörténhet, ez az adott pénzintézeten vagy befektetési eszközön múlik. Így működnek például a lekötést nem igénylő takarékszámlák, amik napi kamatozásúak, de a kamatot havonta írják jóvá, azaz havonta tőkésednek.

A kamatot mindig egy évre adják meg, ezért a 8%-ot el kell osztani 12-vel, hogy megkapjuk az egy hónapra jutó kamatot. A százalék miatt pedig ezt ezúttal is el kell osztani 100-zal:

8 / 12 / 100 = 0,0067

Innentől ugyanúgy működik, mint az előzőekben, annyi különbséggel, hogy a hatvány a hónapok száma lesz. 5 év az 60 hónap, így havi tőkésítés esetén a kamatos kamat képlete:

1.000.000 × (1 + 0,0067)60 = 1.492.808

Mint látható, az éves tőkésítéshez képest (1.469.328 Ft) magasabb összeget kaptunk 5 év alatt, ha a tőkésítés havonta történik.

Általános képlettel kifejezve:

kamatos kamat kiszámítása képlete megtakarításoknál, havi tőkésítés

Kamatos kamat rendszeres megtakarítás mellett

Még eredményesebben növelheted a megtakarításod, ha a kamatok visszaforgatása mellett további befizetésekkel növeled a tőkét. Az előző grafikonokkal összevetve láthatod, hogy magasan így érheted el a legjobb eredményt:

1 millió forint kamatos kamatozása grafikon és rendszeres megtakarítás

Az egyszerűség kedvéért éves tőkésítéssel számoltunk, és azt feltételeztük, hogy évente egyszer, egy összegben fizetsz be 360.000 forintot, ami havi 30 ezres megtakarításnak felel meg.

A számolás annyiban tér el az előzőekhez képest, hogy a kamat tőkésítése után a kapott összeghez még hozzáadod az éves megtakarítást.

Ha havi rendszerességgel takarítasz meg, esetleg a tőkésítés is gyakoribb egy évnél, akkor már érdemes egy táblázatkezelőt nyitni vagy egy kalkulátort keresni, hogy kiszámold a várható összeget. Ebben akár befektetési szakemberek is segíthetnek neked:

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A kamatos kamat kellemetlen oldala

Amikor megtakarításról van szó, akkor örülünk a kamatos kamatnak, hiszen láthattad, hogy nagyságrendekkel hatékonyabbá teszi a tőkefelhalmozást. De azt sem szabad elfelejteni, hogy azoknál a befektetéseknél, ahol tőkearányos költséget számolnak fel, ott a költség is kamatos kamattal gyarapodik. Ilyenek például a megtakarításos életbiztosítások, a befektetési alapok vagy az ETF-ek. Az ilyen jellegű befektetéseknél 1-2-3 százaléknyi költségkülönbség nagyon sokat jelent a végső megtakarítási összeg tekintetében 10-15 éves távon.

És azt sem szabad elfelejteni, hogy a személyi kölcsönök és a lakáshitelek kamatát is kamatos kamattal számolják, ezért célszerű ezeknél a kalkulátorainkat használnod.

Hogy kell kiszámolni a végösszeget, ha az első két évben 8%, utána két évig 5%, majd egy évig 3% a kamat?

Egymillió forint esetén: 1.000.000 × 1,08 × 1,08 × 1,05 × 1,05 × 1,03. Hatványozással az azonos kamatlábakat összevonhatod. A végeredmény 1.324.534,68 forint.

Hogyan kell a nominális kamatból inflációval csökkentett reálkamatot számolni?

Ha a befektetésed kamata 8%, az infláció pedig 5%, akkor kivonhatod egyikből a másikat (3%), de ez nem teljesen pontos. Szakszerűen úgy kell kiszámolni, hogy (1,08/1,05) – 1 = 0,029, ami százalékban kifejezve 2,9% reálkamat.