Mi az az ETF, ami újabban a befektetők egyik kedvence?

Buró Szilárd
Buró Szilárd
Olvasási idő: 9 perc

A szerző az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője, több évtizedes tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakember. A cikk a szerző személyes szakmai véleményét tükrözi.

Az alábbi cikkben egy speciális befektetési terméket szeretnék bemutatni, amelynek népszerűsége az utóbbi években folyamatosan növekszik. Az angol ETF rövidítésből adódóan (ETF = Exchange Traded Fund) egy tőzsdén kereskedett alapról van szó. Az ETF viselkedése és főbb tulajdonságai teljes mértékben a részvényékéhez hasonlítanak, de néhány különbség miatt valamivel nagyobb odafigyelést igényelhet.

A mögöttes termék egy befektetési alap, amely annak működése szerint egy alapkezelő által összerakott portfóliót menedzsel. A tájékoztatóban leírt termékekkel, kockázatokkal és befektetési stratégiával általában valamilyen termék vagy index követését próbálja megoldani az alap.

Az ETF előnyei

Elsődleges előnye a normál befektetési alapokkal szemben, hogy a tőzsdei kereskedésnek köszönhetően sokkal nagyobb a likviditása, nincs átfutási idő a jegyzés, illetve a visszaváltás esetén.

Rendszerint az összesített költségek lényegesen alacsonyabbak, mint a hagyományos befektetési alapok esetében.

Az ETF kereskedése gyakorlatilag megfeleltethető a sokak által már ismert részvénykereskedéssel. Tőzsdei megbízások használatával lehet megvásárolni vagy eladni, amihez szükséges szerződni egy befektetési szolgáltatóval, hiszen a tőzsdére magánbefektetők nem tudnak közvetlenül megbízást adni. A kereskedési idő az adott tőzsde nyitva tartásának megfelelő, a megbízások ezekben a kereskedési órákban tudnak teljesülni.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Az ETF-ek árfolyama ugyanakkor nem elsődlegesen a kereslet/kínálat mértékétől függ, hanem a mögöttes termék vagy termékek árfolyam-mozgásától. Vagyis egy napenergiai szektort követő ETF árfolyama nem attól fog tudni emelkedni, ha a konkrét ETF iránt jelentősen megnő a kereslet és a vételi oldalon nagy számban jelennek meg a befektetők, hanem attól, hogy a mögöttes napenergiai szektor vállalatainak árfolyama, amiket az alapkezelő a portfólióba beválogatott, emelkedni tud. Persze, a kettő sok esetben összefügg, hiszen ha számos befektetői érdeklődés jelenik meg a napenergiai ETF-ek piacán, akkor jó eséllyel a napenergiai cégek részvényeiben is várható a növekvő vásárlóerő.

Egy egyedileg kiválasztott részvény megvásárlásához képest a befektetők számára vonzerőt jelenthet, hogy nemcsak egy adott vállalat részvényét tudják így megvásárolni, hanem adott esetben egy teljes iparágat, földrajzi régiót vagy akár egy árupiaci terméket is úgy tudnak követni, mintha ezek egyetlen részvénybe lennének sűrítve.

Az ETF veszélyei

Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az ETF-ek jelentős partnerkockázatot rejtenek magukban, hiszen hiába vezetik őket a tőzsdéken, amivel egyfajta elszámolási kockázatot vállal át az adott kereskedési helyszín, a kibocsátó kockázatát, illetve az alapkezelő esetleges rossz döntéseit ez nem tudja kompenzálni. A partnerkockázatok közé sorolható az is, hogy az alapkezelőnek legtöbb esetben jogában áll kivezetni az adott terméket a tőzsdéről, és ebben az esetben, annak ellenére, hogy a befektető az adott piaci értéknek megfelelő kompenzációt megkapta, elképzelhető, hogy az időzítés miatt akár jelentős veszteséget könyvelhet el. Azonban egyre több olyan nagy alapkezelő van a piacon, amelyek alapjai hosszú évek óta megbízhatóan teljesítenek, legalábbis olyan értelemben, hogy a vállalt mögöttes termék követését megvalósítják, és nem jellemző, hogy bármilyen likviditási probléma lenne velük.

hölgy kávézóban ül és etf vásárlás után az árfolyamot követi a telefonján

Érdekesség, hogy manapság a nagyobb alapkezelők vezetői vagy ikonikus személyei igazi megmondóemberré is válnak a piacokon. Ez részben érthető, hiszen ha valóban nagy alapok fölött van döntési lehetőségük, akkor az ő választásuk akár piacbefolyásoló is lehet egy-egy részvény vagy iparág kapcsán. Ezt a szerepet lovagolja meg a „minimális” exhibicionizmussal is rendelkező Cathie Wood, aki az ARK Invest Alapkezelő alapító tulajdonosa. A cég számos innovációs alapot hozott már létre, és Wood kisasszony szeret a címlapokra kerülni azzal, hogy piaci véleményét nemcsak az alapok stratégiai döntéseinél, de a médiában is használja.

Ennek is köszönhető, hogy az ETF-ek mind mennyiségben, mind forgalomban komoly részt hasítottak ki maguknak a pénzügyi piacok tortájából, és egyelőre kevés jel utal arra, hogy ez a lendület csökkenne. Habár volt már néhány szerencsétlen esemény, amikor bizonyos ETF-ek kereskedése megszűnt vagy felfüggesztésre került (például a 2020-as évben az olajtermékeket követő ETF-ek jelentős része kivezetésre került amiatt, hogy az olajár mínuszba futását nehezen tudták kezelni), de olyan komoly problémák egyelőre nem akadtak, amik a termékbe vetett bizalmat nagyobb mértékben rombolták volna.

Tőkeáttétel és shortolás az ETF-eknél

Sok esetben az ETF-ek olyan stratégia szerint épülnek fel, hogy minimális tőkeáttételt is tartalmaznak, de ez is magán az alapon belül történik, vagyis egy kétszeres DAX indexkövető termék azt vállalja, hogy az alapba olyan mértékbe vásárolja a DAX index pozíciókat, hogy aki egy egység ETF-et vásárol, az az index elmozdulásának kétszeresét nyeri meg, amennyiben az árfolyam jó irányba mozdul el.

Ugyanígy működnek a short ETF konstrukciók, vagyis ha a befektető valamely mögöttes termék esésére szeretne spekulálni, akkor olyan ETF alapot kell keresnie, ami a short pozíciókat építi fel, és arra alapozza stratégiáját, hogy az alap megvásárlói akkor nyerjenek, ha az árfolyam csökken az adott terméknél. Alapvetően az ETF-ek esetében nem feltétlen értelmezhető vagy használható a short pozíció, vagyis alapokat csak abban az esetben lehet eladni, ha rendelkezel is magával a termékkel.

ETF-ek vásárlása Magyarországon

Az ETF típusú termékek elérhetősége folyamatosan növekszik. A legtöbb magyarországi befektetési szolgáltató már rendelkezik olyan tőzsdei hozzáférésekkel, ahol ezek nagy mennyiségben kereskedhetőek, vagyis az ügyfeleknek lehetősége van választani a széles kínálatból. Természetesen itt is nagyon fontos, hogy a kiválasztást körültekintően és lehetőleg tapasztalattal rendelkező szakértővel tedd meg, mert nemcsak az alapkezelő kiléte, de maga a mögöttes termék is, amibe az alap befektet, hordozhat magasabb kockázatot, mint egy átlagos részvény.

Összességében elmondható, hogy az ETF-ek ez elmúlt évek egyik megkerülhetetlen termékei lettek, amikor befektetésekről beszélünk, de nagyon fontos az előzetes tájékozódás és a kockázatok alapos mérlegelése, mielőtt ilyen befektetés mellett döntesz.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A jelen honlapon található információk és kiadványok a szerző(k) személyes szakmai véleményét tükrözik. A szerző(k) a kiadványt munkakörükön kívüli személyes szakmai tevékenység keretében készítette/ék és nem értelmezhető az Equilor Zrt., vagy a honlap üzemeltetőjének vagy egyéb szervezet hivatalos álláspontjaként, ezért ezek a kiadványért, az abban foglalt információkért való felelősséget kizárják.

A kiadvány, a honlapon megjelenő információk nem értelmezhetők a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzésként és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadásként. A kiadvány és a benne foglalt információk marketingközleménynek minősülnek és nem a befektetési elemzés függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készültek, egyúttal nem vonatkozik rájuk a befektetési elemzés terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Jelen kiadvány, abban foglalt információk sem önmagában, sem részben nem képeznek ajánlatot, vagy felhívást semmilyen pénzügyi eszköz jegyzésére, vagy megvásárlására, tartására, értékesítésére és sem maga a kiadvány, sem annak bármely tartalma nem tekinthető semmilyen szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésként, így az ebben szereplő információk csak saját felelősségre használhatók fel. A szerző(k) nem vállal(nak) felelősséget arra, hogy a dokumentumban megfogalmazott előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és azok a valóságban is beigazolódnak.

A dokumentumban foglalt számszerű adatok kizárólag tájékoztató jelleggel bírnak, csak a szerző(k) adott időpontban kialakított véleményét tükrözik és későbbi módosítás tárgyát képezhetik.

A szerző(k), a honlap üzemeltetője nem vállal felelősséget a kiadvány, az abban foglalt információk aktualizálására. 

A kiadványban deklarált tájékoztatások kapcsán nem kerültek figyelembevételre az egyes, dokumentumhoz hozzáférő befektetők pénzügyi ismeretei, egyedi befektetési céljai, kockázatvállaló képessége.

Bármely befektetési döntés meghozatala szükséges és javasolt az adott befektetés alkalmasságának és megfelelőségének adott befektető szempontjából történő egyedi személyreszabott vizsgálata, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések meghozatala előtt tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A dokumentum, vagy annak tartalmának ilyen felhasználásából, illetve azzal összefüggésben bármely más módon keletkező esetleges veszteségekért a szerző(k), Equilor Zrt., a honlap üzemeltetője felelősséget nem vállal.