Befektetési alapok összehasonlítása: hogyan érdemes nekikezdeni?

Buró Szilárd
Buró Szilárd
Olvasási idő: 12 perc

A szerző az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője, több évtizedes tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakember. A cikk a szerző személyes szakmai véleményét tükrözi.

Egy korábbi cikkünkben már beszéltünk arról, hogy mennyire fontos a befektetéseknél a diverzifikáció. Ugyanakkor ennek megvalósítása sokszor ütközhet költség- vagy mennyiségi korlátokba, különösen a kisebb befektetések esetén. Erre a problémára lehet kifejezetten jó megoldás a befektetési alap, ahol egy jól összeválogatott, diverzifikált portfólióból vásárolhatsz egy részt, mégpedig befektetési jegyeken keresztül.

A befektetési eszköz alapvető tulajdonságait egy korábbi cikkünkben már bemutattuk, ezért most sokkal inkább a gyakorlati megvalósításra, a piaci lehetőségekre koncentrálunk ezzel a befektetési lehetőséggel kapcsolatban.

nő a monitor előtt, Befektetési alapok összehasonlítása közben, hozamgrafikont néz

Ma Magyarországon nagyságrendileg 20 aktív alapkezelő dolgozik, melyek méretüktől függően eltérő mennyiségű alapot kezelnek. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) nyilvántartása szerint 2023. második negyedév végén 840 alapot lehetett megvásárolni. Ez pedig egyértelműen azt mutatja, hogy rendkívül széles kínálatból válogathatnak a befektetők, és annak ellenére, hogy ezen termék esetében nem beszélhetünk személyre szabott befektetési portfólióról, a nagy választék miatt könnyen megtalálhatja a számára legjobb konstrukciót.

A befektetési alapok kockázati szintjei

A nagy választék nemcsak azt jelentheti, hogy sokféle termékösszetétel választható, hanem egyúttal a kockázatkezelés szempontjából is fontos lehet. A különböző alapok széles skálán mozognak az alapján is, hogy mennyire vállalnak nagy kockázatot, így a kiválasztás során mindenképpen a saját elvárásaidnak megfelelő termék mellett teheted le a voksod, hogy az semmiképpen ne haladja meg a kockázatvállalási hajlandóságodat.

Természetesen a szigorú szabályozásnak köszönhetően már minden szolgáltató köteles ebből a szempontból is felmérni az ügyfeleit, és nem ajánlhat neked olyan terméket, ami magasabb kockázattal bír, mint amire a tudásod, illetve pénzügyi helyzeted alapján felkészült vagy, de nem árt, ha ezeket az összevetéseket te is megteszed.

Hogyan válasszak befektetési alapot?

Mindezek alapján mondhatnánk, hogy a befektetési alapok bárki számára megfelelő lehetőséget nyújtanak, de minden esetben nagyon fontos, hogy a több mint 800 elérhető alapból tudni kell a megfelelőt kiválasztani.

A kiválasztás tehát az egyik legfontosabb része az ilyen típusú döntésnek. Mindenekelőtt érdemes megvizsgálni az adott alapkezelőt, aki az alapok kezelésével foglalkozik. Habár a tőke kezelésének biztonságát rengeteg előírás szigorítja, itt is érvényes lehet az az ökölszabály, hogy minél régebb óta van egy szolgáltató a piacon, annál nagyobb bizalmad lehet abban, hogy megbízhatóan végzi a munkáját.

Emellett természetesen fontos az alapkezelő szakmai teljesítménye is, hiszen mégiscsak ez fogja meghatározni a hozamodat. Fontos, hogy ha már leszűkítetted néhány szolgáltatóra a lehetőségeket, akkor azoknak ne csak néhány sikeres alapját vizsgáld, hanem egy szélesebb portfólióját, hiszen

egy-egy időszakra mindig kifuthat néhány látványosan jó teljesítmény, de ha közben az összes többi alapjában lényegesen rosszabb teljesítményeket látsz, akkor el kell gondolkodni a választáson.

Ami a konkrét alap kiválasztásánál a legfontosabb, az természetesen az, hogy milyen arányban, milyen eszközökbe fekteti a befektetői vagyont. Ezek mind nyilvános információk és megtalálhatóak az alap tájékoztatójában.

Lehet egy alapban például a biztonságot szem előtt tartva csak alacsony kockázatú állampapír, viszont ilyenkor a hozamelvárásaidat is ennek megfelelően kell beárazni. Létezik részvényekkel és állampapírokkal egyaránt kereskedő alap, amelynél fontos, hogy ezek aránya hogyan alakul, hiszen a kockázat és a várható hozam is ennek megfelelően változik.

A befektetési alapok veszélyei

Ugyanakkor számos olyan alap is létezik, amely 100 százalékban részvényekbe fektet, akár nemzetközi, akár egy-egy régióra koncentrált összetételben. Itt már nagyon fontos, hogy ha ilyet választasz, akkor legyen pénzügyi ismereted, rálátásod, hogy ezek milyen lehetőséget, illetve veszélyeket rejtenek magukban.

Példaként említhető, hogy nagyon sok ügyfelet sikerül „rábeszélni” arra, hogy távol-keleti vagy kifejezetten kínai részvényalapokba fektessenek, mondván ott évről évre jelentős a gazdasági növekedés, és ennek eredményeként a részvények ára is robbanásszerűen emelkedhet.

Ugyanakkor sok esetben a befektető egyáltalán nincs tisztában ezeknek a piacoknak a tényleges működésével, a mögöttes részvények kockázatával, ami hosszú távon komoly problémákat okozhat, mert egy hirtelen 10-20 százalékos esésnél sokasodnak majd benne a kérdések, amire nem biztos, hogy szakmailag kielégítő választ tud majd kapni.

És akkor itt érkeztünk el ahhoz a ponthoz, hogy miért lehet fontos egy befektetési szolgáltató segítsége abban az esetben is, ha kizárólag befektetési alapokba szeretnél fektetni, és a lehetőségeid valamennyire mutatják az utat a választható termékek irányába. A fent említett kiválasztási folyamat lehet, hogy így olvasva sem tűnik egyszerűnek, de a valóságban még bonyolultabb. Számos mérlegelési pontot kell figyelembe venni és több olyan kritikus kérdés is felmerülhet, amire egy alapkezelő ügyfélszolgálata nem feltétlen tud választ adni. A befektetési szolgáltató szakemberei általában sok éves tapasztalattal és a piaci termékek átfogó ismeretével tudnak segíteni neked eligazodni az alapok végeláthatatlan rengetegében:

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A befektetési alapok hozama

Fontos kérdés persze a kiválasztáskor, hogy milyen hozamra számíthatsz egy-egy befektetési alap esetében. Amint azt korábban is hangsúlyoztuk, ez nagyban függ a vállalt kockázattól, így önmagában az alapokra vonatkozóan nem lehet még csak közelítő számokat sem mondani.

Sok esetben abból kell kiindulni, hogy az adott alap múltbéli teljesítménye hogyan alakult. Persze mindenhol ott szerepel alul a kisbetűs rész, hogy

a múltbéli hozam nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, mégis ez a legkézzelfoghatóbb eszköz arra, hogy összehasonlítást végezz,

és a várakozásaidat is ehhez igazítsd. Ebben az esetben is sokat segít, ha egy alap már hosszabb ideje működik változatlan feltételek mellett, mert akkor a többéves teljesítmény nagyobb biztonságot adhat, hogy változó körülmények között is tudta teljesíteni az elvárásokat egy-egy alap.

Ugyanakkor érdemes óvakodni a nagyon kiugró teljesítményektől és az ahhoz kapcsolódó elvárásoktól is, mert sok esetben az ilyen értékek egy-egy évben sikerülhetnek, de tartósan nagyon ritkán fenntarthatóak.

A befektetési alap költségei

Az alap költségei általában két részből tevődnek össze. Egyrészt van egy díj, amit megvásárláskor és/vagy értékesítéskor kell megfizetni, hasonlóan például egy egyedi részvény vásárláshoz. A különbség, hogy általában ezek lényegesen magasabb költséget jelentenek az alapok esetében. Ennek oka, hogy általában az ilyen befektetéseket, ahogy az a tájékoztatójában is szerepel, inkább hosszabb távra javasolják, vagyis nem érdemes félévente/évente váltogatni a befektetési alapokat, mert úgy a költségek felemészthetik a hozamok jelentős részét. Ennek ellenére az összehasonlításnál ez is lehet egy olyan szempont, amit a befektető mérlegel, hiszen akár nagyobb különbségek is tapasztalhatóak alap és alap között költség oldalról.

A költségek másik eleme az éves alapkezelési díj, itt azért lényegesen kisebb különbségek vannak az alapkezelők között, ez elsősorban az ő adminisztrációs költségeiket kell, hogy fedezze egy-egy alap esetében.

A befektetési alapok adózása

Végül, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni a befektetési alapok adózását, ami sajnos az elmúlt időszakban elég rossz irányba mozdult, és ez nem segít abban, hogy a befektetők ezt az eszközt válasszák elsődlegesen a befektetéseikhez.

2023. július 1-jével ugyanis egy új törvény lépett életbe, amely a kamatjövedelmekre a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is rendel, vagyis összességében 28 százalékot kell megfizetni, természetesen csak és kizárólag a nyereség után.

Ez azokra a befektetési alapokra érvényes, amelyet az említett érvénybe lépési dátumot követően vásárolt meg a befektető, és kivételt képeznek alóla az ingatlanalapok.

Kinek való a befektetési alap?

Összegezve tehát a befektetési alap kifejezetten jó eszköz lehet azok számára, akik nem szeretnék önálló döntésekkel, saját aktív kereskedéssel kezelni befektetéseiket vagy mert ehhez nincs megfelelő pénzügyi ismeretük, vagy a tőkéjük nem éri el azt a szintet, amivel ez költséghatékonyan működhet.

Szintén jó lehetőség azoknak, akik statikusabb, de diverzifikált portfóliót szeretnének, de tőkéjük nem teszi lehetővé, hogy a szétdarabolással is kereskedésre alkalmas mennyiségeket allokáljanak egy-egy eszközre.

Viszont a befektetési alapoknál az egyik legfontosabb lépés a kiválasztást megelőző alapos utánajárás, amiben nagy segítség lehet egy befektetési szolgáltató tapasztalata.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A jelen honlapon található információk és kiadványok a szerző(k) személyes szakmai véleményét tükrözik. A szerző(k) a kiadványt munkakörükön kívüli személyes szakmai tevékenység keretében készítette/ék és nem értelmezhető az Equilor Zrt., vagy a honlap üzemeltetőjének vagy egyéb szervezet hivatalos álláspontjaként, ezért ezek a kiadványért, az abban foglalt információkért való felelősséget kizárják.

A kiadvány, a honlapon megjelenő információk nem értelmezhetők a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzésként és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadásként. A kiadvány és a benne foglalt információk marketingközleménynek minősülnek és nem a befektetési elemzés függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készültek, egyúttal nem vonatkozik rájuk a befektetési elemzés terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Jelen kiadvány, abban foglalt információk sem önmagában, sem részben nem képeznek ajánlatot, vagy felhívást semmilyen pénzügyi eszköz jegyzésére, vagy megvásárlására, tartására, értékesítésére és sem maga a kiadvány, sem annak bármely tartalma nem tekinthető semmilyen szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésként, így az ebben szereplő információk csak saját felelősségre használhatók fel. A szerző(k) nem vállal(nak) felelősséget arra, hogy a dokumentumban megfogalmazott előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és azok a valóságban is beigazolódnak.

A dokumentumban foglalt számszerű adatok kizárólag tájékoztató jelleggel bírnak, csak a szerző(k) adott időpontban kialakított véleményét tükrözik és későbbi módosítás tárgyát képezhetik.

A szerző(k), a honlap üzemeltetője nem vállal felelősséget a kiadvány, az abban foglalt információk aktualizálására. 

A kiadványban deklarált tájékoztatások kapcsán nem kerültek figyelembevételre az egyes, dokumentumhoz hozzáférő befektetők pénzügyi ismeretei, egyedi befektetési céljai, kockázatvállaló képessége.

Bármely befektetési döntés meghozatala szükséges és javasolt az adott befektetés alkalmasságának és megfelelőségének adott befektető szempontjából történő egyedi személyreszabott vizsgálata, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések meghozatala előtt tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A dokumentum, vagy annak tartalmának ilyen felhasználásából, illetve azzal összefüggésben bármely más módon keletkező esetleges veszteségekért a szerző(k), Equilor Zrt., a honlap üzemeltetője felelősséget nem vállal.