Mi a diverzifikálás és miért fontos a befektetéseidnél?

Buró Szilárd
Buró Szilárd
Olvasási idő: 10 perc

A szerző az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője, több évtizedes tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakember. A cikk a szerző személyes szakmai véleményét tükrözi.

Sok cikk, illetve a szakirodalom gyakran használja a diverzifikálás szót, ami valóban egy nagyon fontos eleme a hosszú távú befektetési stratégiáknak, de kevés helyen található pontos magyarázat rá, hogy tulajdonképpen mit is jelent.

Az idegen szavak szótára alapján rögtön három különböző jelentést is találhatunk hozzá:

  1. változatosság, sokféleség
  2. kockázatmegosztás
  3. választék-, illetve kínálatbővítés

Első olvasatra rávághatnánk, hogy a második válasz lehet az, ami a befektetések szempontjából fontos lehet, de valójában a második és a harmadik jelentés együttesen fogja megadni a pontos választ arra, hogy mi is az a diverzifikáció, amikor a befektetésekről beszélgetünk. Hiszen a kockázat megosztását vagy még inkább a kockázat csökkentését éppen azzal érheted el, hogy a választékot, illetve a kínálatot bővíted. Ugyanis egy-egy termék kiválasztása és az abban történő befektetés mindig nagyobb kockázatot jelent, mint ha több terméket válogatnál össze gondosan.

kördiagram és kezek - a diverzifikálás jelentése befektetéseknél

Rögtön egy egyszerű példán keresztül be is mutatom, hogy ha valaki a 2022-es év elején a magyar részvényekbe szeretett volna befektetni, az akkori hírek alapján gondolhatta, hogy az OTP biztosan jó befektetés lesz. A magas infláció és a növekvő kamatkörnyezet jót tesz a bankszektornak. Csakhogy tavaly februárjában egy olyan váratlan esemény történt, ami pont az OTP részvényeire rendkívül kedvezőtlenül hatott, ugyanis kitört az orosz–ukrán háború, márpedig Magyarország legnagyobb bankjának mindkét országban jelentős kitettségei vannak. Ennek eredményeként az OTP árfolyama 16 ezerről 9 ezer forintra esett, és még most is éppenhogy 10 ezer felett található az árfolyam.

Ugyanakkor a háború hatásait kevésbé érzékelő Magyar Telekom vagy éppen az olajárak alakulása miatt abból profitáló MOL részvényei ha kis mértékben is, de emelkedni tudtak az előző év elején kialakult szintekhez képest.

Következésképpen ha valaki csak OTP részvényt vásárolt, akkor majdnem lefelezte a tőkéjét, míg ha egy egészséges portfóliót állított össze a magyar blue-chip részvényekből, akkor kismértékű értékcsökkenéssel megúszta a váratlan eseményeket.

A diverzifikáció lényege tehát, hogy több termékbe való befektetéssel csökkentheted az egy terméknél kialakuló egyedi kockázatokat.

Mindez persze nemcsak egyedi eszköz szinten, de akár befektetési termék szinten vagy földrajzi megosztás alapján, esetleg gazdasági szektorok szerinti kínálatbővítést jelenthet.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Diverzifikálási lehetőségek

Nézzük sorban a különböző lehetőségeket a diverzifikálásban, amivel elősegíthetjük a hosszú távú hatékonyságot, vagy még inkább a csökkenthetjük a nagyobb tőkevesztés kockázatát!

Tőke nagysága és kockázat szerinti diverzifikálás

A befektetési termékek szempontjából alapból is érdemes úgy portfóliót építeni, hogy a befektető lassan halad az alacsony kockázatú eszközök felől a magasabb kockázatúak felé, ahogy a tőke helyzete növekszik.

Az első néhány millió forintból semmiképpen nem ajánlott magas kockázatú termékekbe fektetni, mert az ezeken kialakuló esetleges veszteség komoly érvágást jelenthet neked befektetőként, és a teljes tőkédre vetítve is magas százalékos visszaesést eredményezhet.

Ahogy lépegetsz felfelé az 5 vagy esetleg már 10 millió forintos befektetendő összegek kategóriájába, úgy jelenhetnek meg valamivel magasabb kockázatú termékek, például részvények is a portfólióban, de ennél az értéknél még mindig nem javasolt a magas kockázatú (például tőkeáttételes) termékek használata.

Valahol a 20 millió forint feletti befektetési összegeknél érdemes elgondolkozni azon, hogy a tőke hármas felosztásával a legnagyobb részt alacsony kockázat mellett, a második, valamivel kisebb részt közepes kockázattal és a legkisebb részt magas kockázat mellett lehet befektetni. Egy ilyen portfóliónál már egyértelműen használhatjuk a diverzifikált portfólió kifejezést.

Régió szerinti diverzifikálás

Nem kevésbé fontos, hogy az egyes befektetési termékcsoportokon belül is törekedj arra, hogy bizonyos változatosságot tarts fenn. Például ha vannak olyan földrajzi területek, amit befektetés szempontjából preferálsz, akkor se feltétlen egyetlen országot válassz az adott régióból, hanem próbáld megosztani a kockázatot azáltal, hogy több helyszínt, illetve terméket választasz az adott földrészről.

Szektor szerinti diverzifikálás

Hasonlóképpen érdemes figyelni arra, hogy ha általános konjunktúrára, vagyis a gazdaság lendületére és ezáltal a vállalatok jó teljesítményére lehet számítani, akkor is érdemes a portfóliódat több különböző szektorban dolgozó cég részvényeiből összeválogatni. Bármikor előfordulhat olyan esemény, ami egyes szektorokat nagyobb súllyal érint. Elég csak visszagondolni a COVID járvány kitörésére, ami a turizmust néhány évre szinte teljesen lenullázta. A jól kialakított szektoronkénti diverzifikálás lehetővé teszi, hogy ha valóban kedvező piaci hangulatban tartod a portfóliódat, akkor néhány olyan váratlan esemény, ami csak bizonyos területeket érint, nem lesz jelentős hatással a portfóliód teljes egészére.

Portfólió stabilitásának megőrzése

Végül, de nem utolsósorban érdemes arról beszélni, hogy a diverzifikálás nemcsak egy portfólió kialakításánál lehet fontos eszköz, hanem bizonyos eseményekre válaszlépés lehet az adott esemény miatti kockázatok csökkentése érdekében.

Feltételezve, hogy befektetőként hosszú távú portfóliót építesz, és nem kifejezetten az aktív kereskedés híve vagy, akkor egy-egy negatív hírre vagy eseményre nem feltétlenül az lesz a reakciód, hogy azonnal szeretnéd eladni a portfólió kockázatosabb elemeit (például részvényeket), de bizonyos átalakításokkal könnyen elérheted a kockázatcsökkentést.

Hasonlóan az előzőekben említett földrajzi vagy szektorális megosztottság figyelésére, elképzelhető, hogy egy-egy hír hatására bizonyos ország vagy szektor kockázata növekszik. Anélkül, hogy nagyobb pánik alakulna ki, egyszerűen csak felerősödnek olyan várakozások, amik egy negatív forgatókönyv bekövetkezése esetén akár nagyobb eladói nyomást is helyezhetnek ezekre a típusú befektetésekre. Ilyen esetben is használhatod a diverzifikálás eszközét, vagyis adott befektetési elemeket tovább bontva, az arányokat megváltoztatva elérheted az összportfólió kockázatának csökkentését.

Néha még komolyabb esemény vagy hír sem kell hozzá, csak egyszerűen előfordulhat, hogy egyes termékek részaránya a portfólión belül olyan mértékben megnövekszik, hogy az azzal kapcsolatos bármilyen negatív esemény az egész portfóliódra hatna súlyosan, és ezért dönthetsz úgy, hogy az adott termék egy részét hasonló vagy kiegészítő termékre cseréled, és ezzel éred el a cikk elején említett harmadik definíciót, vagyis a kínálatbővítést.

A diverzifikáció tehát sokféleképpen előkerülhet, ha befektetésről van szó, és a legfontosabb szerepe szinte minden esetben nem a nagyobb nyereség elérése, hanem a kockázatok csökkentése.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A jelen honlapon található információk és kiadványok a szerző(k) személyes szakmai véleményét tükrözik. A szerző(k) a kiadványt munkakörükön kívüli személyes szakmai tevékenység keretében készítette/ék és nem értelmezhető az Equilor Zrt., vagy a honlap üzemeltetőjének vagy egyéb szervezet hivatalos álláspontjaként, ezért ezek a kiadványért, az abban foglalt információkért való felelősséget kizárják.

A kiadvány, a honlapon megjelenő információk nem értelmezhetők a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzésként és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadásként. A kiadvány és a benne foglalt információk marketingközleménynek minősülnek és nem a befektetési elemzés függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készültek, egyúttal nem vonatkozik rájuk a befektetési elemzés terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Jelen kiadvány, abban foglalt információk sem önmagában, sem részben nem képeznek ajánlatot, vagy felhívást semmilyen pénzügyi eszköz jegyzésére, vagy megvásárlására, tartására, értékesítésére és sem maga a kiadvány, sem annak bármely tartalma nem tekinthető semmilyen szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésként, így az ebben szereplő információk csak saját felelősségre használhatók fel. A szerző(k) nem vállal(nak) felelősséget arra, hogy a dokumentumban megfogalmazott előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és azok a valóságban is beigazolódnak.

A dokumentumban foglalt számszerű adatok kizárólag tájékoztató jelleggel bírnak, csak a szerző(k) adott időpontban kialakított véleményét tükrözik és későbbi módosítás tárgyát képezhetik.

A szerző(k), a honlap üzemeltetője nem vállal felelősséget a kiadvány, az abban foglalt információk aktualizálására. 

A kiadványban deklarált tájékoztatások kapcsán nem kerültek figyelembevételre az egyes, dokumentumhoz hozzáférő befektetők pénzügyi ismeretei, egyedi befektetési céljai, kockázatvállaló képessége.

Bármely befektetési döntés meghozatala szükséges és javasolt az adott befektetés alkalmasságának és megfelelőségének adott befektető szempontjából történő egyedi személyreszabott vizsgálata, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések meghozatala előtt tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A dokumentum, vagy annak tartalmának ilyen felhasználásából, illetve azzal összefüggésben bármely más módon keletkező esetleges veszteségekért a szerző(k), Equilor Zrt., a honlap üzemeltetője felelősséget nem vállal.