Itt az új eurós állampapír: tudnivalók az EMÁP-ról

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 10 perc

2023. március 20-tól új eurós állampapírt bocsátottak ki Euró Magyar Állampapír (EMÁP) néven, ami az inflációkövető PEMÁP-ot váltja. A futamidőn kívül a kamat szintjében és kifizetési gyakoriságában is változást hoz. Cikkünkben összehasonlítjuk a régi és az új eurós állampapírt.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közleményéből derült ki, hogy a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) forgalmazását megszüntetik. Utoljára 2023. március 17-én 9:30-ig lehetett megvásárolni a PEMÁP utolsó, 2028/Y sorozatát. Ettől még a korábban kibocsátott sorozatok természetesen tovább élnek a nyilvános ajánlattételben meghatározott lejárati napjukig. PEMÁP-ot innentől kezdve csak másodpiacon, korábbi tulajdonostól lehet venni.

Euró Magyar Állampapír (EMÁP) vásárlása euróval, számológéppel

A PEMÁP kivezetése ellenére azonban továbbra is maradt eurós megtakarítási lehetőség a magyar állampapírok között, mivel ezzel együtt egy új eurós állampapírt vezettek be Euró Magyar Állampapír (EMÁP) néven. Az EMÁP első sorozatára, a 2026/U-ra 2023. március 17-től lehet vételi nyilatkozatot adni a Magyar Államkincstár részére, a futamideje 2023. március 20-án indult.

A továbbiakban összefoglaljuk, mit kell tudni az új Euró Magyar Állampapírról (EMÁP), miben más, mint a PEMÁP, és megéri-e ebbe fektetni.

Az Euró Magyar Állampapír működése

Az Euró Magyar Állampapír (röviden: EMÁP) egy változó kamatozású, nem inflációkövető, euró alapú magyar állampapír. A futamideje 3 év, és évente négyszer, azaz háromhavonta fizet kamatot. Csak belföldi és külföldi magánszemélyek vásárolhatják meg az Államkincstártól, WebKincstáron és MobilKincstáron keresztül online, vagy személyesen az Állampénztári Irodákban.

EMÁP legfontosabb tudnivalók:

 • Futamidő: 3 év
 • Kamat: 3 havi EURIBOR (nem inflációkövető)
 • Kamatfizetés: évente háromszor
 • Alapcímlet: 1 euró
 • Hol vehető? Magyar Államkincstár irodáiban és online
 • Kamatadó: 0%

Nézzük, miben tér el az elődjétől, a PEMÁP-tól!

PEMÁP és EMÁP közti különbségek

Prémium Euró Magyar Állampapír – PEMÁP (megszűnt)Euró Magyar Állampapír – EMÁP (új)
Futamidő6 év, 2 hónap3 év, 2 hónap
Aktuális éves kamat8,65%3,938%
Inflációkövető?Igen, az eurózóna előző éves átlagos inflációját követte.Nem.
Kamatprémium0,25%nincs
Kamatfizetés gyakoriságaÉvente egyszer.Évi négyszer.
Hány napos évvel számol időarányos kamatnál?365 vagy 366 nap360 nap

Az egyik legnagyobb változás, az egyetlen magyar eurós állampapír futamideje rövidebb lesz: 6 év helyett csak 3 év. A PEMÁP utolsó sorozatából kevesebb mint 5 év van hátra, így ténylegesen kisebb köztük az eltérés.

A Prémium Euró Magyar Állampapír az eurózóna előző éves átlagos inflációjához igazodott, ehhez képest fizetett 0,25 százalék kamatprémiumot. Az Euró Magyar Állampapír nem az inflációt, hanem az európai irányadó bankközi kamatlábat (EURIBOR) követi, kamatprémium nincs – ezt bővebben a kamatoknál tárgyaljuk.

A PEMÁP mindössze évente egyszer fizetett kamatot, ezzel szemben az új EMÁP évente négyszer, vagyis háromhavonta fog kamatot fizetni. Az EMÁP kamata emiatt gyorsabban is változik, jobban leköveti az aktuális kamatkörnyezetet, ami lehet jó és rossz is. A kamat arányosításánál a tényleges napok száma helyett az EMÁP 360 napos évvel számol.

Az Euró Magyar Állampapír kamata

Az EMÁP kamata megegyezik a 3 havi európai irányadó bankközi kamatlábbal (Euro Interbank Offered Rate), amit röviden EURIBOR-nak hívnak. Ez egy referencia-kamatláb, ami a bankok közti eurós kölcsönök kamatlábát átlagolja, a magyar BUBOR-hoz hasonlít.

Az EURIBOR értékeit az Európai Pénzpiacok Intézete (European Money Market Institute, EMMI) teszi közzé egyhetes, valamint egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidőre vonatkozóan. Az EMÁP aktuális kamatbázisát az EMMI weblapján közzétett 3 havi EURIBOR-érték alapján határozzák meg (ennek a megtekintéséhez regisztráció szükséges). Ha ez az érték nulla vagy annál kisebb, akkor az EMÁP kamatbázisa 0,001%.

Az EMÁP 2026/U sorozata évente négyszer, az alábbi napokon fizet kamatot:

 • március 23.
 • június 23.
 • szeptember 23.
 • december 23.

Ezek a napok egyben az új kamatperiódus kezdetét is jelentik, ami kamatváltozással jár. A sűrűbb kamatfizetés olyan szempontból előnyös, hogy a kifizetett kamatok újrabefektetésével több kamatos kamat érhető el. Ez a folyamat nem automatikus: a kamatokat neked kell újra befektetned például állampapírok vásárlásával. Olyan szempontból viszont hátrányos lehet, ha az EURIBOR által meghatározott kamat csökkenő tendenciára áll rá.

Az EMÁP vagy a PEMÁP kamata a jobb?

A PEMÁP utolsó, 2028/Y sorozata az eurózóna előző éves átlagos inflációja felett fizet kamatot 0,25 százalékponttal, ami összesen 8,65% éves kamatot jelent. Az új EMÁP éves kamata 3,938%, ami jóval kevesebb, mint a PEMÁP-é, így érthető, ez utóbbit miért cserélték le egy újabb konstrukcióra. Persze az EMÁP kamata is nőhet, de minden azon múlik, hogy milyen irányba halad a 3 havi EURIBOR értéke.

A múltból nem mindig következtethetünk a jövőre kamatok esetében, de az EURIBOR korábbi értékeit megnézve nagyjából képet kaphatsz arról, milyen tartományban mozog ez a referencia-kamatláb:

3 havi euribor 1998-2023

Forrás: euribor-rates.eu

A 3 havi EURIBOR legmagasabb értéke az 1998-as bevezetése óta 5,38% volt. 2009 februárja óta csak 2023 januárjában ment 2 százalék fölé, és az értéke azóta is növekszik: a cikk írásának napján 3,955 százalék.

Hasonlítsuk össze a 3 havi EURIBOR-t az eurózóna inflációjával:

emáp vs. pemáp: eurózóna infláció és 3 havi euribor 2014-2022

Mivel ezek az értékek adják az eurós állampapírok kamatszámításának alapját, és a PEMÁP még 0,25 százalékos prémiumot is fizet az infláció felett, kijelenthető, hogy a PEMÁP kamatozása kedvezőbb lehet a következő években, ha ez a tendencia folytatódik. Ha az EMÁP-ot ugyanezekkel a szabályokkal évekkel ezelőtt vezették volna be, akkor 2017 óta 0,001% lett volna a kamata.

A PEMÁP kamatok tekintetében tehát jobb választásnak tűnik, de a forint alapú Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) még annál is jobban megérheti. Külön cikkben foglalkoztunk azzal, hogy a forint vagy az euró alapú állampapír közül melyik a jobb befektetés.

Az EMÁP veszélye: az árfolyamkockázat

Mivel az EMÁP egy eurós állampapír, így a hozamot befolyásolja az euró-forint átváltási árfolyam. Az Államkincstárnak forintban és euróban is fizethetsz, de a forintot a bankod előbb átváltja euróra a saját napi árfolyamán, és a Kincstárhoz már euróban érkezik be az összeg. A kamatkifizetés és lejáratkor a névérték kifizetése is euróban történik, amit viszont vissza kell váltanod forintra, ha Magyarországon el akarod költeni.

Attól függően, hogy milyen áron vetted és adtad el az eurót, a kamaton kívül ez árfolyamnyereséget vagy -veszteséget eredményezhet.

Ha 380 forintért váltottad az eurót, és 410 forintért váltottad vissza, az önmagában is 7,9 százalékos hozamot jelent. Ugyanez visszafelé veszteségként is realizálható, ha 410 forintért vettél eurót, és 380 forintért adtad el.

Ha euróban kapod a fizetésed és/vagy euróban költöd el a megkeresett kamatot, akkor ez az árfolyamból adódó hozam rád nem vonatkozik, csak a kamatokat kell figyelembe venned.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Euró Magyar Állampapír vásárlása

Euró Magyar Állampapírt személyesen a Magyar Államkincstár irodáiban vagy online, a WebKincstáron és a MobilKincstáron keresztül tudsz vásárolni, minden esetben dematerializált, azaz nem nyomdai formában.

Minden esetben előbb számlát kell nyitnod az Államkincstárnál, amit személyes megjelenés nélkül, online is megtehetsz, ennek a lépéseit külön cikkben is leírtuk.

emáp vétel webkincstáron

EMÁP-ot venni a WebKincstáron és a MobilKincstáron belül két helyen tudsz:

 • az Állampapírok / Állampapír kereső menüpont alatt a Vétel gomb megnyomása után,
 • az Új tranzakció / Vétel menüpont alatt.

A tranzakciót bankkártyás fizetéssel vagy átutalással is rendezheted (az EMÁP átutalási adatait itt éred el). Utóbbi esetben tranzakciós díjakkal is számolnod kell. Ha forintos számláról fizetsz, akkor a bankod váltja át a forintot euróra. Ennél kedvezőbb átváltási árfolyamokat érhetsz el például Wise vagy Revolut segítségével. Az eurós tranzakciók jóváírása akár 6 munkanapba is telhet a Kincstárnak.

Euró Magyar Állampapír visszaváltása lejárat előtt

Az EMÁP-ot visszaválthatod lejáratkor (2026. szeptember 23-án), ekkor a névérték (tőke) 100 százalékát és az utolsó kamatot is kifizetik. De lejárat előtt is bármikor visszaválthatod az EMÁP-ot, még az időarányos kamatot is megkapod, viszont a névértékből 100 százaléknál kevesebbet fognak visszaadni. Ez a korai visszaváltás díja.

Kincstári árfolyamjegyzés emáp visszaváltás
Az EMÁP első sorozata a 2026/U

Hogy aktuálisan mennyi a visszaváltás árfolyama, azt a kincstári árfolyamjegyzésből tudhatod meg (ugyanezt megnézheted a WebKincstárban és a MobilKincstárban is). Ilyenkor a vételi nettó árfolyam oszlopot kell nézni. Ha például 99-et látsz itt, az azt jelenti, hogy a névérték 99 százalékáért vásárolják vissza tőled az adott állampapírt, azaz a visszaváltási díj 1 százalék a tőkére vetítve. Ezen kívül kifizetik a felhalmozott kamatot, amit szintén a névérték százalékában határoznak meg. A kettőt összeadva megkapod azt az értéket, amit ténylegesen visszafizetnek neked a névérték arányában – ez a vételi bruttó árfolyam. Így már akár veszteség nélkül is kiszállhatsz az eurós állampapír-befektetésedből.

Az EMÁP-ot online a WebKincstárba vagy a MobilKincstárba belépve az Új tranzakció / Eladás menüpontban tudod lejárat előtt visszaváltani.

Az EMÁP adózása

A 2019. június 1-jét követően vásárolt állampapírok kamatadómentesek. Mivel az EMÁP összes sorozatát ezután, 2023. március 17-től vezették be, így nem kell utána kamatadót fizetni, és ebből következően szochót sem.

Gyakori kérdések az Euró Magyar Állampapírról

Ki vehet EMÁP-ot?

Euró Magyar Állampapírt belföldi és külföldi magánszemélyek vásárolhatnak, cégek és intézmények nem.

Hol lehet Euró Magyar Állampapírt kapni?

Euró Magyar Állampapírt csak a Magyar Államkincstárnál lehet venni: személyesen az Állampénztári Irodákban, online WebKincstáron és a MobilKincstáron keresztül. Mindkét esetben előzetes regisztráció és számlanyitás szükséges. A kincstári számla megnyitását lépésről lépésre bemutattuk.

Milyen euró alapú befektetések vannak a magyar állampapírok között?

A jelenleg forgalomban lévő egyetlen eurós magyar állampapír az Euró Magyar Állampapír (EMÁP). Elődjének, a Prémium Euró Magyar Állampapírnak (PEMÁP) a forgalmazását 2023. március 17-én megszüntették.