BUBOR jelentése

A  Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (Budapest Inter-Bank Offer Rate) a magyar bankok egymásnak felajánlott hitelkamatainak napi szintű, speciális átlagolása. Több időszakra, 1 hónapról 12 hónapig adják meg, naponta változik a piaci és jegybanki kamatváltozások hatására. Sok pénzintézet használja a maximum 1 éves kamatperiódussal rendelkező, változó kamatozású hitelek referenciakamataként. A meglévő hiteleket a bankok a kamatperiódus lejáratakor az aktuális BUBOR szintjéhez igazítják.

2016. november elsejétől a Magyar Nemzeti Bank végzi a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (BUBOR) pénzügyi referenciamutató előállítását és kezelését. 

A BUBOR értékének napi meghatározása a panelbankok által beadott kamatjegyzéseken alapul. A beérkezett kamatjegyzések közül az MNB a legmagasabb és legalacsonyabb értékek elhagyása után átlagolással határozza meg a BUBOR adott napi értékét, melyet minden magyar banki munkanapon 11 órakor publikál. Jelenleg csak forintra állapítanak meg BUBOR-t, a fő devizákra azok szintetikus indikátora használatos.