Magyar Államkötvény: amit az árfolyamról tudnod kell

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 10 perc

Bár magánszemélyek is vásárolhatják, a Magyar Államkötvény nem lakossági állampapír, és emiatt bonyolultabb is a kereskedése. Hiába magas a kamat bizonyos sorozatoknál, a változó árfolyam miatt így is sokat bukhatsz vele lejárat előtti visszaváltásnál.

Hogy működik a Magyar Államkötvény?

A Magyar Államkötvények (MÁK) az állampapírok egy olyan csoportját alkotják, amik jellemzően hosszú futamidejűek (10+ év), és általában intézményi befektetők vásárolják, de a lakosság számára is elérhetőek. A MÁK 10.000 forintos címletekben vásárolható.

Sorozatonként eltérő, hogy mekkora kamatot fizetnek, azt mihez kötik, fix vagy változó kamatozásúak-e, és hogy milyen rendszerességgel fizetnek kamatot.

A 2019. június 1-je előtt forgalomba hozott Magyar Államkötvények után kamatadót és szochót kell fizetni, az ezutáni sorozatok viszont adómentesek.

MÁK legfontosabb tudnivalók:

 • Futamidő: 3–20 év
 • Kamat: fix vagy változó
 • Kamatfizetés: negyedévente, félévente vagy évente
 • Alapcímlet: 10.000 Ft
 • Hol vehető? Magyar Államkincstár (MÁK), bankok
 • Adó: 0–28%

Magyar Államkötvény vásárlása: hogy működik az árfolyam?

A Magyar Államkötvények vételi és eladási árfolyamát a kereslet-kínálat mozgatja, így a lakossági állampapírokkal ellentétben az árfolyamnak itt nagyon fontos jelentősége van, mert ezeken az állampapírokon akár sokat is lehet bukni.

A legegyszerűbb, ha a kötvénykereskedés alapjait egy gyakorlati példán keresztül magyarázzuk el, és megnézünk egy konkrét állampapír-sorozatot.

Ha a Magyar Államkincstárnál (röviden szintén MÁK) nyitottál számlát, akkor a WebKincstárba vagy a MobilKincstárba belépve tudod böngészni az állampapírokat, ahol rá tudsz szűrni a Magyar Államkötvényekre.

Magas hozamot szeretnénk, ezért aszerint rendezzük a sorrendet:

Magyar Államkötvények vétele WebKincstáron

Ki is jön, hogy a 2027/B államkötvénynek a legmagasabb a névleges kamata, ami amúgy változó kamatozású, és 2027 áprilisában jár le.

De mennyiért tudnád megvenni? A kontextustól függ, hogy a vételi vagy eladási oszlopot kell-e nézni. Mivel itt a Vétel gomb szerepel, ezért a vételi bruttó árfolyam a lényeges.

A kötvényeknél – mint amilyen egy állampapír is – a 100% jelenti a névértéket. A kibocsátáskor vagy kamatfizetés után a bruttó árfolyam is 100 százalék. Ez az az állapot, amikor a kötvényre még nem rakódott időarányos kamat, így az árfolyam a befektetett tőkéddel egyenlő.

Magyar Államkötvény árfolyama emelkedik és csökken narancsszínű alapon, mellette számológép

A két kamatfizetés közti időszak a kamatperiódus, ami alatt a kamat napról napra időarányosan növekszik. Amikor megveszel egy kötvényt, akkor ezt az időarányos kamatot is ki kell fizetned.

Ha egy kötvény éves kamata 8%, amit évente fizet ki, és fél év telt el az előző kamatfizetés óta, akkor 4% lesz a felhalmozott kamat, a kötvényt pedig 104%-os árfolyamon tudod megvásárolni. Fél év múlva az állam 8% kamatot fizet neked (a 100%-ra, és nem a 104%-ra vetítve!), vagyis visszakapod a felhalmozott kamat összegét is, amit korábban befizettél.

Ez a kötvénymatek eddig igaz a lakossági állampapírokra is (PMÁP, BMÁP és társai). Csakhogy a Magyar Államkötvény esetében ez még bonyolódik.

Ha rámész a részletes adatokra, akkor a 2027/B-nél ezt láthatod:

Magyar Államkötvények bruttó árfolyama

Írják, hogy a bruttó árfolyamban lévő felhalmozott kamat 2,5868%. Levezettük, hogy ezt ilyenkor ki kell fizetned, aztán később visszakapod. Ha ezt a kamatot kivonjuk a vételi bruttó árfolyamból, akkor megkapjuk a vételi nettó árfolyamot, ami 101,35%.

Ezt egyébként a kincstári árfolyamjegyzésnél is megnézheted, csak itt az eladási nettó árfolyamot kell nézni, mert a Kincstár szemszögéből fogalmazták meg a szöveget (a Kincstár ennyiért adja el):

kincstári árfolyamjegyzés árfolyam

Ez a 101,35% amiatt furcsa, mert nem 100 százalékot kaptunk, márpedig a kötvényekről tudni kell, hogy a lejáratkor a névérték 100 százalékát fogják visszafizetni.

Nézhetjük úgy is, hogy 10.135 forintot kell fizetned azért, hogy a végén 10.000 forintot, azaz kevesebbet kapj vissza.

Ez jól példázza, ahogy a kereslet-kínálat és az alternatív hozamok beáraznak egy állampapírt: azért tudnak érte többet kérni, mert a befektetőknek még így is megéri megvenni a hozamért cserébe. A 15,02 százalékos kamatból így lejön 1,35, de még így is 13,67 százalék a hozam.

Vásárlás előtt egyébként látni fogod, hogy mennyi a névérték (tehát amit visszakapsz lejáratkor, és amire a kamatot kapod), és mennyit kell érte fizetned:

államkötvény névértéke, vásárlás összege, webkincstár

Mikor és mennyi kamatot fog ez az államkötvény fizetni?

Ezt is megtalálhatod az információk között (vagy legalábbis ki lehet következtetni):

Magyar Államkötvény következő kamatfizetése

A MÁK 2027/B negyedévente fizet kamatot, és a következő kamatfizetésig (esedékességfizetésig) 30 nap van hátra, ami október 22-én lesz. 2020-ban bocsátották ki, így a kamatadó nem érvényes rá.

Megállapítottuk, hogy ha ma megvennéd, akkor az árfolyam miatt a kamat már csak 13,67 százalék lenne, ebből még lejön a felhalmozott kamat (2,5868%), így 11,0832 százalék jön ki. Igen ám, de a kamatot egy évre szokták megadni, és ez az államkötvény negyedévente fizet kamatot, vagyis ezt elosztjuk néggyel, és megkapjuk, hogy a ténylegesen kifizetett kamat 2,7708% lesz. Vedd figyelembe, hogy ennél az államkötvénynél 365 helyett 360 napnak vesznek egy évet, ami az arányosításnál apró eltéréseket eredményezhet.

Kamatfizetés után új kamatperiódus kezdődik, és mivel változó kamatozású államkötvényről van szó, a kamat ilyenkor változhat is. Mivel a kamat a 3 havi BUBOR-hoz (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) van kötve, így annak függvényében fog változni. A nyilvános ajánlattétel szerint a kamatperiódus fordulónapját megelőző harmadik munkanapon érvényes háromhavi BUBOR-t kell figyelembe venni. Előre megmondani nem lehet, hogy ez mennyi lesz, mindenesetre a mai napon 12,62%, ami csökkenő kamatot vetít előre. A csökkenő tendencia a BUBOR-nál egyértelműen megfigyelhető, persze ez akár meg is fordulhat.

Nem minden államkötvény kamata a BUBOR-hoz kötött, de ha ilyet keresel, akkor a 2029/B és a 2032/B sorozat jöhet még szóba.

Magyar Államkötvény eladása: mennyit lehet rajta bukni?

Az államkötvények nevében láthatod, hogy mikor fognak lejárni: a 2027/B sorozat például 2027-ben, a részletes adatokból látszik, hogy egész pontosan 2027. április 22-én. Az állam eddig az időpontig kamatot fizet, jelen esetben negyedévente, és a névértéket is ekkor fizeti vissza 100 százalékos árfolyamon.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy pénzre van szükséged, esetleg az államkötvényed kamata túlzottan lecsökken, találsz egy jobb befektetést, vagy bármi egyéb felmerülhet, ami miatt úgy döntesz, hogy nem várod meg a lejáratot, hanem eladod. Ebben az esetben nincs garancia a 100 százalékos árfolyamra, hanem azon múlik az érte kapott pénz, hogy mások mennyit hajlandóak érte fizetni – a piac beárazza az államkötvényed.

Ha az államkötvény az aktuális kamatkörnyezethez képest magas kamatot fizet, akkor felértékelődik, és még többet is kaphatsz érte, mint amennyi a névértéke. Ha viszont a kamata alacsonynak számít, mert időközben a többi kamat megemelkedett, akkor csak áron alul tudod majd eladni.

A WebKincstárban és a MobilKincstárban a bruttó eladási árfolyamot kell figyelni, ami a 2027/B sorozatnál a mai napon 101,9868 százalék. Ha ebből kivonod a felhalmozott kamatot (2,5868%), amit amúgy kifizetnek neked eladáskor, akkor megkapod a nettó eladási árfolyamot, ami 99,4 százalék.

A kincstári árfolyamjegyzésnél ezt kiszámolják helyetted, csak itt a vételi nettó árfolyamot kell nézni, hiszen a Kincstár veszi meg tőled:

Magyar Államkötvény visszaváltási árfolyama

Ezt úgy kell érteni, hogy a 10.000 forintos névértékből csak 9940 forintot kapsz vissza. Hogy ez veszteség vagy sem, az azon is múlik, hogy milyen árfolyamon jutottál az államkötvényhez, és hogy mennyi volt a felhalmozott kamat.

Ez a 0,6 százalékos veszteség nem jelentős, de nem szabad általánosítani, mivel az államkötvényeknél ennél sokkal rosszabb visszaváltási árfolyamok is előfordulnak:

Magyar Államkötvény visszaváltása: nagy veszteségek

Jelen pillanatban a legrosszabb esetben akár a névérték közel 42 százalékát is el lehet bukni a 2041/A sorozatú államkötvénynél. Ez az a szint, amit a kamat sem kompenzál.

Érdemes tehát a Magyar Államkötvényekkel óvatosan bánni. Míg a PMÁP és a BMÁP esetében csak 1 százalékot buksz lejárat előtti visszaváltáskor, az államkötvényeknél a veszteség jóval nagyobb lehet.

Kik vásárolhatnak Magyar Államkötvényt?

Bár a Magyar Államkötvények célpiaca elsősorban nem a lakosság, de belföldi és külföldi magánszemélyek is vásárolhatják. Ezen kívül cégek és intézmények (belföldi és külföldi jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli szervezetek) is vehetnek államkötvényt.

Hol lehet Magyar Államkötvényt venni?

Magyar Államkötvényt az alábbi intézményektől vásárolhatsz:

 • Magyar Államkincstár
 • BNP Paribas
 • CIB
 • Citibank Europe
 • Deutsche Bank
 • Erste Befektetési Zrt.
 • Goldman Sachs International
 • ING Bank
 • J.P. Morgan Securities
 • K&H
 • MBH Befektetési Bank Zrt.
 • MBH Bank Nyrt.
 • OTP
 • Raiffeisen
 • Unicredit

Ezek a forgalmazók napi vételi és eladási árfolyamot jegyeznek a Magyar Államkötvények sorozataira, így náluk azok futamidő alatt is megvásárolhatóak és eladhatóak.

Magyar Államkötvény adózása

A 2019. június 1-je előtt forgalomba hozott Magyar Államkötvények kamata után 15% kamatadót és 13% szochót, vagyis összesen 28% megtakarítási adót kell fizetni. Az adót a számlavezető (pl. a Magyar Államkincstár) vonja le.

A 2019. június 1. napját követően forgalomba hozott Magyar Államkötvények kamata mentesül a kamatadó és a szocho alól, vagyis ezek az államkötvények adómentesek.

Zöld Magyar Államkötvény

Az Államadósság Kezelő Központ 2021. április 22-én, a Föld napján tartotta az első Zöld Magyar Államkötvény aukcióját, ami egy 10 és 30 éves futamidejű, fix kamatozású államkötvény. A névértéke 10.000 forint.

A Zöld Magyar Államkötvényt természetes és jogi személyek, jogi személyiség nélküli szervezetek vásárolhatják meg és ruházhatják át egymás között. Devizakülföldiek a hatályos devizajogszabályok és a Kibocsátó esetleges korlátozásainak figyelembe vételével vásárolhatják meg és ruházhatják át.

A Zöld Magyar Államkötvényből befolyó összeget olyan kiadások finanszírozására szándékoznak felhasználni, amelyek előmozdítják az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes és környezetileg fenntartható gazdaságra való áttérést a szuverén Zöld Kötvény Keretprogramjával összhangban.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.