Az arany rekordszinten, 2300 dollár körül mozog. Túl késő már venni?

Mészáros Péter
Mészáros Péter
Olvasási idő: 15 perc

Az elmúlt hetekben az arany ára nagy emelkedésen van túl, és ha ez egy tünet, akkor a fiat pénzek világában (forint, euró, dollár…) valami változásnak kellett történnie, és/vagy nagyobb vásárlói igény kellett keletkezzen, de mégis mi történt? Mi zajlik a világban és mi várható a jövőben? A szerző a Pénzügyi Fitnesz blog befektetési szakértője. Az alábbi cikk az ő véleményét tükrözi.

E cikkben az aranyról kellene írnom, ami az emelkedést látván teljesen érthető, azonban nagy hiba lenne csak ezzel foglalkoznod. Ugyanis tulajdonképpen nem az aranyról kell beszélni, hanem a fiat pénzekről, és ez mindjárt választ ad az arannyal kapcsolatos kérdésekre is! Az arany ára csak a fiat pénzek változásának tünete! 

Az arany azért klasszikusan értékálló, mert ennek mennyisége véges, miközben a politikusok nyomtatnak, inflálnak, az arany ára az egyre csökkenő értékű pénzben kifejezve egyre magasabb. Az arany nem csinál semmit, csak pihen a széfben, a fiat pénzek értéke csökken, és abban kifejezve egyre magasabb aranyárat látunk. Ezért az arany árának növekedése a haldokló fiat pénz jele. További részletekért javasalom még a korábbi cikkem:

A dollár és az arany összefüggései

A dollár a világ legerősebb devizája, a világ tartalékdevizája. Rengeteg termék kereskedése dollár alapon történik, a világ bankrendszerében az amerikai állampapír jelenti a ‘legbiztonságosabb eszköz’, a ‘likviditás’, a ‘fedezet’ fogalmait. Ez egy jó ideig nem fog változni, azonban a dollár elsőbbsége jó ideje repedezik. E változás a 2008-as válság óta felgyorsult, az orosz-ukrán konfliktus óta pedig rakéta üzemmódra kapcsolt.

A dollár ma már nem csak biztonságos menedék, hanem a SWIFT rendszerrel [nemzetközi, bankok közötti fizetési rendszer] együtt fegyverként lehet felhasználni más országok ellen. Az eddig piedesztálra emelt jogrend stabilitása kérdéses, ha az USA más országok jogosan vásárolt amerikai állampapírjait egyszerűen nem fizeti ki, befagyasztja, sőt ellene használja fel. Ez technikai államcsőd.

Az 1971-es arany-dollár átválthatóság befejezése óta jórészt a petrodollár adott értéket a dollárnak, vagyis az a tény, hogy az olajat csakis dollárban jegyezték. Emiatt egyrészt az összes országnak dollárra volt szüksége, hogy energiát vásároljon, ami növelte a dollárigényt és -tartalékszerepet. Másrészt a dollárt tartalékoló országok, vagy az olajért dollárt szerző országok a dollárt amerikai állampapírba fektették. Mindezen tényezők a dollárt a devizák királyává tették. De ha az országoknak kezd elegük lenni a dollárból annak negatív oldala miatt, és elkezdenek olajat más devizában is kereskedni, alternatívát kiépíteni, akkor automatikusan csökken a dollár értéke.

A különféle valuták részesedése a globális devizatranzakciókban (2022), Bank for International Settlements (BIS) grafikon

A különféle valuták részesedése a globális devizatranzakciókban (2022), Bank for International Settlements (BIS)

Ez az építkezés egyébként 15-20 éve tart, ma már árupiaci termékekre van külön tőzsde a dolláron kívül, az olaj ötödét nem dollárban kereskedik, a világ országainak nagyobb része már nem az USA-t tartja fő kereskedelmi partnernek, országok egymás között saját devizában is kereskednek, nettó elszámolásban aranyat használnak, egymás pénzét tartalékolják. A világ kereskedelmében a dollár még mindig vezet, de folyamatosan csökken a szerepe. Más országok semleges tartalékeszközben gondolkodnak, és számukra ez az arany, ami mellett külön fizetési rendszer építenek ki stb. Ez egy lassú folyamat, de már zajlik. Az elmúlt évtizedekben mindenki azt gondolta, hogy a dollár örökre a király marad, most már nyíltan többpólusú világról beszélünk.

Amerika nincs még térdre kényszerítve, de az állampapírjai iránt csökken a kereslet, sőt nettó értelemben az elmúlt 10 évben már a világ több aranyat vásárolt, mint amerikai állampapírt.

Mindenki azt gondolta, hogy főleg az USA növekvő adóssága nem lehet probléma, hiszen bármikor tudnak dollárt nyomtatni, és az állampapírokra mindig lesz kereslet. Az adósság nem volt probléma, mert az egyre növekvő adósság mellett 40 évig csökkenő kamatszintnek lehetett örülni, ami miatt a kamatteher nem jelentett gondot. Ma már csak kamatfizetésre többet kell költeniük, mint a világ legerősebb hadseregére: több mint 1000 milliárd dollár ez évente, és e számla nemsokára 1500 milliárd lehet.

Az adósság GDP arányosan közel 130%-nál jár, háború nélkül. Mi lesz, ha még háború is lesz és/vagy komoly recesszió? Bár gondolhatnánk, hogy önmagában ez nem jelent problémát, hiszen dollárt tudnak nyomtatni, de erre még kitérek később. 

A költségvetési deficitjük folyamatosan növekvő trendben van, a GDP 6-7%-a recesszió nélkül. Folyamatos hiánnyal, adósságnöveléssel nehéz adósságot csökkenteni. Az egy dollár új adósságból létrehozott GDP folyamatosan romlik, most durván csak 25 centet jelent. Az egyre több hitelből egyre kevesebb produktív eszközt tudnak létrehozni, tehát nagyon fenntarthatatlan a pálya.

Minden hozzáértő tudja, hogy ebből a helyzetből gyakorlatilag nincs menekvés, az adósság becsődölése fog következni. Ennek politikailag leginkább elfogadott módja az inflálás, miközben reálértelemben negatív kamatot kell adni az állampapírokra. Ez még inkább rontja a dollár értékét és más országok érdekét, hogy amerikai állampapírt tartalékoljanak. Ez a folyamat már évek óta világos, és akár Magyarország esetében is negatív a reálhozam 5-7 éve.

Ezek miatt a dollár már nem a legbiztonságosabb eszköz, hanem megjelent a kamatkockázata és a hitelkockázata is. A világ egy részének lassú elfordulása a dollártól, a dedollarizáció a szemünk előtt zajlik. Ismétlem, ez nem egy hétvége alatt történik, hanem egy lassú folyamat.

Jegybankok valutatartalékainak alakulása pénznemek szerint, 1999-2022

Jegybankok valutatartalékainak alakulása pénznemek szerint, 1999-2022

Van egy történelmi aspektusa ennek, példaként visszamehetünk az Oszmán Birodalomig is, mely szerint, ha egy birodalom uralja mondjuk a tengert, akkor annak pénzében érdemes tartalékolni, hiszen stabilabb, várhatóan mások is elfogadják a pénzét a jövőben. Hasonlóan a mi világunkhoz, ahol az USA hadserege a legnagyobb, rendet tart, hát érdemes volt amerikai dollárban tartalékolni. De ha egyre több konfliktust veszít el, ha a Vörös-tengeren kalózok papucsban és rövidnadrágban hajókat képesek elfoglalni, ha a hadseregének előnye eltűnőben van, akkor ez ösztönzően hat abba az irányba, hogy talán másban is érdemes tartalékolni…

Összefoglalva az amerikai hatalom a természetes lejtmenetében van már, az eddigi világ már láthatóan kezd megváltozni, és ez szépen lassan a dollár erejének csökkenésével jár együtt. Ennek jeleit soroltam fel. 

Az arany ismét egyre nagyobb szerepet kap a monetáris rendszerben

Az arany ára azért is emelkedik, mert egyszerűen nagyobb rá a kereslet, a keleti országok központi bankjai évek óta nagyon vásárolják, kifejtettem feljebb, miért egyre fontosabb számukra. Attól, hogy a dollárt egyre kevésbé szeretik, még nem bíznak meg egymásban azonnal és feltételek nélkül. Pontosan ezt a bizalmi szakadékot hivatott áthidalni az arany mint pénzügyi eszköz, ami senkinek nem kötelezettsége.

Mint „energiaegység”, az olajért való elszámolásban egyre fontosabb és egyébként is aranyban számolva az olaj ára csökkent az elmúlt évtizedekben, tehát eleve megérte aranyban tartalékolni, hát még ezután, a többpólusú világban.

kék háttér, malacperselyek, arany malac, arany árfolyam, dollár

A kínai emberek ezzel párhuzamosan is többet vásárolnak belőle, hiszen a megtakarításukat már a részvények és ingatlan után mi másba tehetnék? A kultúrájukban eleve bizalmatlanok a fiat pénzekkel szemben, és a kínai állam közvetlen összeköttetést biztosít számukra a sanghaji aranytőzsdével (SGE).

Az arany értékét az elmúlt hosszú időben lényegében a nyugati tőzsdék határozták meg. Évek óta megfigyelhető trend, hogy a fizikai arany nyugat felől keletre áramlik. Ma már állítható, hogy a keleti aranytőzsde egyre fontosabb szerepet játszik az arany árának meghatározásában, sőt egyesek szerint már át is vette a stafétát

A Világbank nemrég tanulmányban fejtette ki professzionális portfóliómenedzserek számára, hogy az aranynak igenis van szerepe a portfólióban és miért, durván ők is 10%-ot javasolnak.

Emellett továbbra is igaz, hogy az előítéletekkel ellentétben az arany része a pénzügyi rendszernek mind Magyarországon, mind az USA-ban. A mai modern monetáris világban is van szerepe az aranynak: ez az egyetlen pénzügyi eszköz, ami senki másnak nem kötelezettsége. Pontosan ezért vásárolják a központi bankok, ez adja a pénzügyi rendszer alapját.

Jegybanki tartalékok összetétele (2022): 56% dollár, 18% euró, 18% arany

Jegybanki tartalékok összetétele (2022): 56% dollár, 18% euró, 18% arany

A kereslet mellett a kínálata legalábbis korlátolt. Lehet belőle bányászni, de egyre nehezebb új bányákat találni, egyre mélyebbre kell menni, egyre drágább kitermelni, egyre nehezebb engedélyeztetni, miközben az elmúlt évtizedekben eleve hiányzott a befektetés e téren.

Jegybanki aranytartalékok

tonna aranyjegybanki tartalékon belüli arányateljes aranytartalék hány %-a
Egyesült Államok813367%23%
Németország335567%9%
IMF28148%
Oroszország233024%7%
Kína20504%6%
Európai Központi Bank (EKB)50727%1%
Egyesült Királyság31011%1%
Magyarország94,513%0,27%
világ35.588

Forrás: IMF International Financial Statistics (2023. április), MNB, Népszava

Ami most különös faktor, hogy az árfolyam annak ellenére emelkedik, hogy az ismert ETF-ekből kiáramlik a tőke, tehát a nyugati vásárlók inkább kitáraznak az aranyból, ilyenkor árcsökkenést szoktunk látni. Erre lehet magyarázat az ezt ellensúlyozó nagyobb kereslet Keleten, vagy részben a növekvő fizikai kereslet a „papír” ETF-fel szemben, a Basel III szabályozás, vagy akár annak lehetősége, hogy az emelkedő árfolyam miatt a sok short pozíció legalább egy részét zárásra kényszerülő kereskedők kénytelenek immár magasabb áron további vétellel megjelenni a piacon, hiszen minden short pozíció lezárása a termék visszavételét jelenti.

Ha a jelen emelkedés még a nyugati vásárlók nélkül történt, ahol a „nagy pénz” van, mi lesz akkor, amikor a nyugati oldal is beszáll?

Az elmúlt időben az az összefüggés is megdőlni látszott, miszerint a reálkamat változása mozgatja az arany árát. Vagyis amikor a reálkamat emelkedik, kevésbé vagyunk ösztönözve arany vásárlásra a dollárral szemben, így többen eladják, csökken az ára, és fordítva. Az utóbbi időben viszont a kamatok emelkedtek, az infláció csökkent, az arany ára mégis tartotta magát, végül egyenesen kilőtt.

Nem szeretném túl hosszúra írni ezt a cikket, de ez az összefüggés mellesleg ismert a feltörekvő országok körében: amikor hiába emelik a kamatot, és közben mégis gyengül a devizájuk, akkor az a közelgő adósságválság egyik jele.

Az arany árfolyamának várható alakulása

Mindezen faktorok, illetve változások foglalják össze világunk azzal kapcsolatos legfontosabb változásait, ami hatással van a fiat pénzekre, és így az arany árfolyamára is. Ezt megértve már könnyű válaszolni a kérdésekre.

Nagyobb esélyt adhatunk-e annak, hogy a politikusok továbbra is költekeznek? Válság, recesszió esetén a segítségünkre sietnek? Inkább az inflálást választják az évtizedes depresszió helyett? A központi bankok meg fogják segíteni a bankrendszert, gond esetén kamatot igyekeznek csökkenteni, különböző programokkal javítják majd a munkanélküliségi, gazdasági adatokat?

Ha igen, akkor ez további devizagyengítő hatású lesz, és tükröződni fog az arany árfolyamának további növekedésében.

Filozofikus kérdés, de ha tényleg nem igazán számít egy állam adóssága, amelyik a saját devizájában van eladósodva, hiszen a saját devizáját szinte korlátlan tudja nyomtatni, akkor mi a korlátja az arany árának abban a devizában? Nincs korlátja. Az arany évezredek óta bizonyítja annak képességét, hogy megőrzi a vásárlóértéket ilyen időkben.

Lehetne profitot realizálni 20% emelkedés után, de nem ez a lényege! Az ember nem adja el a lakását azért, mert 20%-ot emelkedett az ára.

Véleményem szerint a következő évtizedben további pénzügyi represszió vár ránk, a devizákat gyengíteni kell, inflálni kell, végül kamatgörbe-célzásra, komolyabb adósság-monetizálásra lehet szükség – ez mind pozitív az arany árára nézve. És a legtöbb ember még csak akkor akarja majd igazán vásárolni, amikor már 2500-3000 dollár lesz.

A jelenlegi vásárlás időzítése

Az emelkedés is hullámokban, korrekciókkal történik – az adatok alapján ma egy kicsit túlszaladt az árfolyam. Mindenkinek saját időtávján kell döntés hozni, talán érdemes lehet egy korrekciót megvárni.

Egy uncia arany ára dollárban (XAU/USD), cnbc.com, 2024.04.24.

Egy uncia arany ára dollárban (XAU/USD), cnbc.com, 2024.04.24.

Mutathatnék nagyon csinos grafikonokat arról, hogyan tört most ki, milyen emelkedési hullám várható benne, de a saját érdekedben ezt nem teszem: feleslegesnek gondolom. Nem szeretném, hogy kereskedésként tekints rá.

A biztos menedékszerep

Ezen túl viszont gondolj rá biztosításként: ahogy egyre többen észreveszik, hogy mindjárt ég a ház, egyre többen szeretnének biztosítást venni, és emelkedni fog az ára. Amikor ég a ház, már nem lehet megvásárolni, óriási lesz rá a kereslet, de a legkisebb a kínálat: ez mutatkozik majd meg az árában. 

Semmi nincs kockázat nélkül, még ez sem, de úgy gondolom, hogy a központi bankok nem véletlen vesznek aranyat, mellettük áll az 5000 éves múlt. Hosszasan lehetne sorolni erre a példákat, de akár a BIS (Bank of International Settlements) is leírja egy cikkében, hogy

az otthon tartott arany még politikai kockázattól is mentes. Véleményem szerint a hírekben mostanában sokat szereplő geopolitikai konfliktusok is kevésbé fontosak arany szempontjából, mint a fent kifejtett elvek.

Gondoljunk csak bele, hogy a gazdaság növekedése leegyszerűsítve a produktivitásból és a népesség növekedéséből tevődik össze. De ma már olyan gazdaságunk van, ami képtelen növekedni az adósság növekedése nélkül! Ez mennyire fenntarthatatlan? Ha az USA adóssága nem növekedne legalább ezer milliárd dollárral 90 naponként, akkor összeomlana. Közben a kormány költekezése is beleszámít a GDP számokba. Ami friss pénzt a semmiből kreálnak, egyáltalán nincs mögötte gazdasági aktivitás.

Ez mennyire tűnik stabilnak? Ezeket a rendszereket sokáig lehet csinálni, a szovjet rendszert is sokáig lehetett, és sorolhatnám a birodalmakat, de ha valami fenntarthatatlan alapokra épül, akkor egyszer véget ér. A Nap azután is fel fog kelni, csak át kell érnünk arra az oldalra. Ebben segít az arany, mert ez az egyetlen pénzügyi eszköz, ami inverzen korrelál a bizalommal.

Végül csak azt tudom javasolni, hogy tanulj egy kicsit erről, óvd meg a családod vagyonát ilyen veszélyes időszakokban is. Az országban egyedülálló módon, függetlenül, az érdekeidet szem előtt tartva, és nem arany eladási céllal hoztam létre a következő oktató anyagokat: infláció és nemesfém konferencia, Tudásbázis a Patreon felületén

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.