Befektetési arany: tényleg véd az infláció ellen?

Buró Szilárd
Buró Szilárd
Olvasási idő: 13 perc

A szerző az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője, több évtizedes tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakember. A cikk a szerző személyes szakmai véleményét tükrözi.

Az elmúlt években nagyon viharos időszakot tudhat maga mögött a világgazdaság, hiszen soha nem látott világjárványt nem sokkal követte egy végeláthatatlannak tűnő háború, amit az energiaválság mellett a pénzügyi válságtól való félelem is elkísér. Ilyen hangulatban és a bizonytalanságok növekedésével gyakran előkerül a befektetési lehetőségek elemzésekor az arany mint évszázadok óta stabil és értéktartó eszköz. Cikkünkben áttekintjük, milyen formában érhető el a befektetési arany, milyen hozamokra lehet számítani, és mik a veszélyei.

A fizikai arany

Sokak számára az aranybefektetés – az értékmentés egyik formájaként – csak úgy képzelhető el, hogy fizikai aranyat, például aranytallért, aranyrögöket vagy aranyrudat vásárolnak. Ezeknek a tárolása azonban különösen nagy kockázatot vagy adott esetben extra költségeket jelent. Arról nem is beszélve, hogy az akciófilmekben túlzó módon sporttáskákba behajított aranytömbökből egyetlen rúd is több, mint 12 kiló, és nem mellesleg jelenlegi árfolyamon körülbelül 250 millió forintba kerülne.

befektetési arany ékszerek

Természetesen léteznek kisebb aranytömbök, sőt aranylapkák is, amiket elrejthetsz az otthoni páncélszekrény aljában, de még ezeknél is elég magas lesz a vásárlási és eladási extra költség a fizikai megjelenés miatt.

Aranybefektetés alapokon keresztül

Létezik ugyanakkor az aranybefektetésnek egy olyan formája, amikor nem rendelkezel fizikailag a nemesfémmel, nem kell tárolni és őrizni, csupán a befektetési portfólió részeként jelenik meg, és alapvetően annak stabil értéktartására, illetve vérzivataros időkben való értéknövekedésére számítasz.

Arany ETF-ek vásárlása

Ebben az esetben is két lehetőség közül választhatsz. Az első esetben meg lehet vásárolni az aranyat olyan befektetési alap formájában, aminek viselkedése teljes mértékben egy részvényével egyezik meg. ETF, vagyis Exchange Traded Fund (tőzsdén kereskedett befektetési alap) néven ismert ez a megoldás, ami egyre népszerűbb azok körében, akik nem akarnak napi szinten foglalkozni a portfóliójukkal. Az így megvásárolt termék tartási költségei akár kifejezetten hosszú távon is minimálisak: átlagosan körülbelül 0,5% évente. Előnye az is, hogy ezeknek a befektetési alapoknak általában ténylegesen meg kell vásárolni a mögöttes fizikai aranyat, amire a pozíciók épülnek, vagyis kisebb a veszélye a bedőlésnek pénzügyi összeomlás esetén.

Ezek az ETF típusú eszközök nagyon hatékonyan működnek, és sok esetben tökéletesen letükrözik a tényleges arany/amerikai dollár árakat. Ezt láthatod az alábbi összehasonlító grafikonon is, ahol az elmúlt másfél év mozgásain keresztül nézhetjük meg az egyik legnépszerűbb arany ETF, az SPDR Gold Trust (kék) és az arany/USD (lila) árfolyamának együttmozgását. A 15 hónap alatt kialakult alig fél százalékos különbség a végén jelenti a költségeket a befektetési alapban:

SPDR Gold Trust (kék) és az arany/USD (lila) árfolyam

Tőkeáttételes pozíciók aranyra

Másik módja a befektetési céllal vásárolt arany kereskedésnek az úgynevezett tőkeáttételes arany pozíciók nyitása, amikor – akár egy tőzsdei határidős termék formájában, akár egy bankközi ügylet keretében – az arany dollárral vagy euróval szembeni árfolyamával lehet kereskedni.

Az arany befektetés veszélyei közé tartozik, hogy ez már egy magasabb kockázati szintet jelent, és mindenképpen nagyobb pénzügyi ismereteket igényel, hiszen itt az árfolyamok hirtelen elmozdulása akár nagyobb veszteséget is eredményezhet a befektető portfóliójában.

Természetesen a tőkeáttétel (amikor bizonyos fedezet elhelyezése mellett nagyobb pozíciót tudunk nyitni) csak egy lehetőség, hiszen akár az ügylet teljes ellenértékét is el lehet helyezni a számlán a kockázatok csökkentése érdekében, még ha ez nem is kerül teljes mértékben felhasználásra. Ugyanakkor ezeknek az eszközöknek az elszámolási és fedezetképzési gyakorlata miatt is szükséges a befektetőknek nagyobb figyelmet fordítani az árfolyamok alakulására és a napi változásokra.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Befektetési arany hozama

Amennyiben mégis az arany árfolyamát közvetlenül lekövető tőkeáttételes termékek mellett döntesz, akkor óhatatlanul szemben találod magad azokkal a grafikonokkal, amik az árfolyam múltbéli mozgását mutatják, hiszen ezek sokat segítenek abban, hogy mikor érdemes elindítani egy befektetést, és mikor érdemes esetleg kiszállni abból. 

Az alábbi grafikonon az arany dollárral szembeni árfolyamának elmúlt kétéves mozgását láthatjuk, amiből megfigyelhető, hogy éppen egy évvel ezelőtt érte el eddigi történelmi rekord értékét az amerikai dollárral szemben, valamivel 2000 dollár feletti árfolyamon unciánként:

xau usd 2023 ápr 5

Azóta volt egy nagyobb hullámvölgy, amikor 20 százalékos értékvesztést követően egészen 1600 dollárig esett az árfolyam, majd innen kezdődött újra az arany szárnyalása, és mostanra ismét megközelítette a 2000 dollár környékét.

Ebből a rövid időszakból is jól látszik, hogy az arany árfolyammozgása elég volatilis, vagyis akár néhány hónapon belül is nagy elmozdulásokra képes.

Éppen ez adja a befektetési arany vásárlásának egyik kockázatát, hogy ha a megvásárlást követően éppen érkezik egy kisebb vagy nagyobb eladási hullám, akkor a befektetés rövid távon akár jelentős veszteséget is mutathat. Persze itt válik rendkívül fontossá a mennyiség megfontolt megválasztása, hiszen minél nagyobb mennyiségben gondolkodsz, annál nagyobb lehet a nyereség, és persze a veszteség is egy adott pozíción. Ezt a kockázatvállalásodnak megfelelően előzetesen kell mérlegelni és eldönteni.

A rövid távú mozgékonysággal szemben érdemes egy kicsit hosszabb távra is visszatekinteni, hogy vajon milyen hozamot lehetett elérni az arannyal az elmúlt évtizedekben. Az ezredfordulóig visszatekintve az aranynak két meghatározó korszakát lehet kiemelni. Az elsőben, 2000–2012 között egy brutális felértékelődés és felülteljesítés jellemezte. Itt szinte minden más hozamot megverve, közel hatszorosára emelkedett a nemesfém árfolyama.

Ezt követően azonban kicsit háttérbe, és a következő évtizedet inkább az oldalazás jellemezte. Ha az elmúlt 10 évben, amikor a piacokat az alacsony kamatok és a pénzbőség jellemezte, összehasonlítjuk az aranyban elérhető hozamot bármely fontosabb tőzsdeindexszel, akkor azt láthatjuk, hogy a tőzsdével lényegesen jobban jártak a befektetők, mint az arannyal. Ez még úgy is igaz, hogy a részvényekben először a COVID, azt követően pedig az orosz–ukrán háború hozott nagyobb visszaesést.

Tényleg véd az infláció ellen a befektetési arany?

Az utóbbi időszakban visszatért az arany menekülőeszköz-szerepe, amire a háború mellett sok egyéb aggodalom is hatással volt. Ennek is köszönhető, hogy a történelmi csúcsok közelében van most az árfolyam, és sok elemző hisz abban, hogy az idei évben újabb és újabb rekordszintekre emelkedhet az értéke, és folytatódik majd az elmúlt évek ismételten előkerülő lendülete.

Ebben komoly fűtőerő a magas inflációs környezet, hiszen ez gyakran segíti az arany lendületét.

Amikor a pénz vásárlóereje folyamatosan csökken a nagymértékű pénzromlás miatt, sokan gondolják, hogy az arany a megfelelő eszköz az értékmegőrzésre. Azonban, ha az elmúlt 100 év valamennyi válságát megvizsgáljuk, akkor látható, hogy nem minden esetben volt ez így.

A ‘80-as években például történt egy látványos értékvesztés, amikor kevesebb mint harmadára esett vissza az arany ára. 

Ennek ellenére, ha valaki nem a gyors árfolyammozgásokra spekulál aktív befektetőként, akkor érdemes az aranyra hosszú távú befektetésként gondolni. A mostani trendeket elnézve kedvező időszak következhet, különös tekintettel akkor, ha valóban bekövetkezik az a recesszió, amitől most sokan tartanak.

Jobb a befektetési arany, mint az értékpapírok?

Fontos kiemelni, hogy az arany egy olyan eszköz, amelynek nincsen kamata. Mostanában, amikor az infláció elleni küzdelem okán a jegybankok szinte hónapról hónapra emelik az alapkamatokat valamennyi devizában, ez egy komoly hátrányt jelenthet az arany befektetésekre nézve.

Jelenleg például az 5 százalék alapkamattal rendelkező amerikai dollár ellenében az egy hónapra vonatkozó kamatkülönbözet több mint 8 dollár. Vagyis egy három hónapig tartott arany/USD pozíció esetén minimum 24 dolláros áremelkedés szükséges ahhoz, hogy nyereségről beszélhessünk. Ez persze csak a befektetési arany közvetlen piaci megvásárlása esetén érzékelhető ilyen direkt módon, de ettől még minden arany befektetésnél fontos szempont, amivel számolni kell.

A korábban már említett ETF típusú, vagyis befektetési alapokon keresztül megvásárolt arany esetében ezek a költségek szinte kivétel nélkül rejtve maradnak, vagyis nem költségként jelennek meg a befektető számára, hanem szépen folyamatosan az árfolyamokba épülnek bele. Ez nem feltétlenül jobb vagy rosszabb megoldás, csak más gondolkodásmódot igényel, de mindenképpen fontos, hogy a befektető tisztában legyen vele, hogy ebben az esetben is megvannak ugyanezek az elemek, csak másként jelennek meg. Az alapokra amúgy is inkább hosszú távú befektetésként érdemes tekinteni, ami igaz akkor is, ha ezeknél a tőzsdére bevezetett konstrukcióknál lényegesen alacsonyabb a belépési költség, mint a hagyományos befektetési alapok esetében.

Biztonságos a befektetési arany?

Felmerülhet ugyanakkor a biztonság és bizalom kérdése, hiszen mi a garancia arra, hogy ha én innen Magyarországról megveszem egy német vagy egy amerikai alapkezelő arany ETF termékét, akkor amögött valóban megtörténik az aranyvásárlás. Ezekre igazából maga a pénzügyi piac és a rendszer a garancia. Ebben lehet kételkedni és folyamatos összeesküvés-elméleteket mögé látni – ha valaki így gondolja, akkor valóban érdemes elkerülni ezeket a termékeket –, de a szabályozott piacokon, a tőzsdék segítségével minden cégnek olyan komoly előírásoknak és jelentési kötelezettségnek kell megfelelni, amiben nehéz átverni a befektetőt. 

Befektetési arany adózása

Valamennyi arany befektetésre igaz, hogy adózás szempontjából semmiféle különbség nincsen az egyéb befektetési termékek adózásához képest, vagyis amennyiben ellenőrzött tőkepiaci keretek között történik a kereskedés (értsd: olyan szolgáltatónál, aki a magyar hatóságok számára elfogadott), akkor a normális éves bevallásba kerülhet be, a nyereségek és veszteségek nettósítását követő 15 százalékos adófizetési kötelezettséggel. Amennyiben a befektető magyar szolgáltatóval dolgozik, akkor ezekről a tételekről minden év január 31-ig igazolást fog kapni és ez alapján tudja majd kitölteni az adóbevallását.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A jelen honlapon található információk és kiadványok a szerző(k) személyes szakmai véleményét tükrözik. A szerző(k) a kiadványt munkakörükön kívüli személyes szakmai tevékenység keretében készítette/ék és nem értelmezhető az Equilor Zrt., vagy a honlap üzemeltetőjének vagy egyéb szervezet hivatalos álláspontjaként, ezért ezek a kiadványért, az abban foglalt információkért való felelősséget kizárják.

A kiadvány, a honlapon megjelenő információk nem értelmezhetők a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzésként és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadásként. A kiadvány és a benne foglalt információk marketingközleménynek minősülnek és nem a befektetési elemzés függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készültek, egyúttal nem vonatkozik rájuk a befektetési elemzés terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Jelen kiadvány, abban foglalt információk sem önmagában, sem részben nem képeznek ajánlatot, vagy felhívást semmilyen pénzügyi eszköz jegyzésére, vagy megvásárlására, tartására, értékesítésére és sem maga a kiadvány, sem annak bármely tartalma nem tekinthető semmilyen szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésként, így az ebben szereplő információk csak saját felelősségre használhatók fel. A szerző(k) nem vállal(nak) felelősséget arra, hogy a dokumentumban megfogalmazott előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és azok a valóságban is beigazolódnak.

A dokumentumban foglalt számszerű adatok kizárólag tájékoztató jelleggel bírnak, csak a szerző(k) adott időpontban kialakított véleményét tükrözik és későbbi módosítás tárgyát képezhetik.

A szerző(k), a honlap üzemeltetője nem vállal felelősséget a kiadvány, az abban foglalt információk aktualizálására. 

A kiadványban deklarált tájékoztatások kapcsán nem kerültek figyelembevételre az egyes, dokumentumhoz hozzáférő befektetők pénzügyi ismeretei, egyedi befektetési céljai, kockázatvállaló képessége.

Bármely befektetési döntés meghozatala szükséges és javasolt az adott befektetés alkalmasságának és megfelelőségének adott befektető szempontjából történő egyedi személyreszabott vizsgálata, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések meghozatala előtt tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A dokumentum, vagy annak tartalmának ilyen felhasználásából, illetve azzal összefüggésben bármely más módon keletkező esetleges veszteségekért a szerző(k), Equilor Zrt., a honlap üzemeltetője felelősséget nem vállal.