Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP): minden fontos tudnivaló egy cikkben

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 8 perc

Cikkünkben körbejárjuk, hogyan működik a BMÁP, mikor fizet kamatot és mennyit, hol lehet megvásárolni vagy lejárat előtt visszaváltani.

Hogy működik a Bónusz Magyar Állampapír?

A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), korábbi nevén Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK), 3 és 5 év futamidővel elérhető állampapír, ami háromhavonta fizet kamatot, és bár nem inflációkövető, dinamikusan követi a kamatkörnyezet változásait.

2019. június 1-jét követően átmenetileg megszűnt az akkor még adóköteles BMÁP, az ÁKK befejezte a kibocsátását és értékesítését. Az új BMÁP sorozatokat 2022. szeptember 29-e óta bocsátják ki új kamatozással, futamidővel és feltételekkel. 2024. január 8-tól 5 éves futamidővel is kapható.

BMÁP legfontosabb tudnivalók:

 • Futamidő: 3 vagy 5 év
 • Kamat: 3 hónapos DKJ átlaghozam + kamatprémium (nem inflációkövető)
 • Kamatfizetés: 3 havonta
 • Alapcímlet: 1 Ft
 • Hol vehető? Magyar Államkincstár (MÁK), posta, bankok, befektetési szolgáltatók
 • Kamatadó: 0%
fiatal férfi online állampapírt vásárol

Mennyi a BMÁP kamata?

A BMÁP kamata változó: egy másik állampapír, a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ) hozamához igazodik, ehhez képest a 3 éves BMÁP 1,5 százalék, az 5 éves BMÁP az első 3 évben 1,50%, az utolsó 2 évben 2,50% kamatprémiumot fizet.

A 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyről annyit érdemes tudni, hogy aukciókon hozzák forgalomba, amit minden héten kedden tartanak, és ezeken csak az elsődleges forgalmazók, azaz meghatározott bankok és befektetési szolgáltatók vehetnek részt (ami nem azt jelenti, hogy ne tudnál DKJ-t vásárolni akár a WebKincstáron keresztül). Az elsődleges forgalmazók ajánlatot tesznek (licitálnak), és az állam dönt, hogy melyiket fogadja el és milyen mennyiségben. Ez alapján kialakul egy vételi árfolyam a DKJ-kra, amennyiért a bankok és brókercégek hozzájutnak ezekhez. Az olcsóbban, diszkontáron vásárolt kincstárjegyeket az állam 3 hónappal később 100 százalékos árfolyamon visszavásárolja. A vételi és eladási árfolyam különbsége határozza meg a DKJ hozamát.

diszkont kincstárjegy hozamai a webkincstárban, 2024
DKJ vásárlás a WebKincstár felületén.

A BMÁP kamatának kiszámításakor négy darab ilyen eredményes DKJ-aukciót vesznek figyelembe, ez alapján számolják ki a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy átlaghozamát, amit az adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyoznak. Ehhez az átlaghozamhoz adják hozzá a kamatprémiumot, és így megkapjuk a BMÁP tényleges kamatát (egy évre vetítve).

A BMÁP negyedévente, azaz évente négyszer fizet kamatot.

Ez azzal is jár, hogy a BMÁP kamata évente négyszer változik. A 3 hónapos kamatperiódus végén fizetik ki az arra az időszakra járó kamatot, és számolják ki a következő kamatperiódus kamatlábát.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Azt azonban ne feledd, hogy a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében a kamatlábakat egy évre (= p.a., per annum), egész pontosan 360 napra adják meg. A tényleges kamat viszont időarányos lesz, azaz 3 hónapnyi.

BMÁP vagy PMÁP? Melyik éri meg jobban?

A PMÁP, azaz a Prémium Magyar Állampapír inflációkövető, ezzel szemben a BMÁP a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ) átlaghozamát követi.

Melyik éri meg jobban? Ezt aktuálisan meg tudjuk állapítani: jelenleg a PMÁP fizet nagyobb kamatot, ám a BMÁP futamideje harmadannyi, és sűrűbben – negyedévente – fizet kamatot, emiatt többször érvényesül a kamatos kamat elve.

Azt azonban nem tudjuk, hogy hosszabb távon melyik éri meg jobban. Attól függ, hogy az infláció lesz a magasabb vagy a DKJ átlaghozama.

Az infláció egészséges mértéke évi 2-4% körül lenne, viszont 2021-től a pénzromlás szélsőséges mértékben megugrott, és az előrejelzések szerint még pár évbe beletelik, mire visszaáll a normál szintre:

magyar éves átlagos infláció 2010 és 2026 között

A 3 havi DKJ átlaghozama, ami a BMÁP kamatbázisát adja, sokat nőtt 2021 után:

3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozama, 2019 és 2023 között. grafikon

2017-2020 között a 0 körüli hozamok jellemezték a DKJ-t, sőt negatív hozam is előfordult. 2020 februárjától aztán a hozam lassú emelkedésbe kezdett, ami 2022-től gyorsult fel igazán.

2023 áprilisában az átlaghozam a 14,94%-os csúcsot is elérte.

Azóta a DKJ hozama csökkenni kezdett. Hogy hosszú távon hol állapodik meg, azt nehéz lenne megjósolni. Az elmúlt 25 év átlaghozama 6,4 százalék, a konkrét hozam viszont széles skálán, -0,15 és 19,42% között mozgott.

A PMÁP és a BMÁP közti fontos különbség a futamidő hossza és a kamatfizetés, valamint a kamat újraszámolásának gyakorisága. A BMÁP esetében elég 3 évvel előre tervezni, a PMÁP viszont hosszabb, közel 10 éves futamidővel vásárolható. A PMÁP-ot is, mint minden állampapírt, vissza lehet váltani a lejárat előtt, ennek azonban költsége lehet.

A BMÁP évente négyszer fizet kamatot, és a kamatlábat szintén évente négyszer újraszámolják, így a BMÁP aktívan leköveti a kamatkörnyezet változásait – ami lehet pozitív és negatív is.

A PMÁP inflációkövető állampapír, de csak évente egyszer fizet, és az inflációt késéssel követi le. Adott év átlagos inflációját a következő évben számítják be a kamatba, és csak az azutáni évben fizetik ki. Ez azt jelenti, hogy például a 2023-as év inflációjáért csak 2025-ben kompenzálnak a kamatfizetés során.

A Bónusz Magyar Állampapír futamideje

A BMÁP futamideje 3 év, 6 hónap, illetve 5 év, 6 hónap. A jelenleg kapható Bónusz Magyar Állampapír 2027/N és 2029/N sorozat nevében az évszám nem a kibocsátás, hanem a lejárat évét mutatja: 2027-ben, illetve 2029-ben járnak le.

A BMÁP adagolt kibocsátás útján kerül forgalomba, ami azt jelenti, hogy ugyanazt a sorozatot több részletben, de egyező lejárati dátummal bocsátják ki.

BMÁP vásárlása

Bónusz Magyar Állampapírt a Magyar Államkincstártól a WebKincstáron és a MobilKincstáron keresztül vásárolhatsz, illetve bankoknál, brókercégeknél is van erre lehetőséged. A névértéket és a felhalmozott kamatot kell vásárláskor kifizetned.

Az állampapír-vásárlás menetét lépésről lépésre bemutató cikkünkből megtudhatod, hogyan vásárolhatsz BMÁP-ot WebKincstáron keresztül, sőt a regisztráció lépéseit is megismerheted.

bónusz magyar állampapír 2027/n és 2029/n a webkincstárban

BMÁP online vásárlásakor a WebKincstárban az Új tranzakció menüpont alatt a Vétel gombbal tudsz állampapírt venni. BMÁP esetén 1 forint az alapcímlet, ami azt jelenti, hogy tetszőleges összegben, kerekítés nélkül vásárolhatsz belőle. Célszerű a vásárlás összegét megadnod, vagyis azt az összeget, amennyit ténylegesen el akarsz költeni, és a rendszer automatikusan kiszámolja neked a névértéket. Ez amiatt van, mert a felhalmozott, időarányos kamatot ki kell ilyenkor fizetni, mivel arra nem vagy jogosult. A fizetési módnál dönthetsz, hogy banki átutalással vagy bankkártyás fizetéssel rendezed a tranzakciót. A banki átutalásnak költsége lehet, míg a bankkártyás fizetés díjmentes, viszont a vásárlási limitet célszerű előtte megemelni, ha nagyobb értékben vásárolsz BMÁP-ot.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

BMÁP visszaváltása

A Bónusz Magyar Állampapír 2027/N sorozatát 2027. május 26-án, a lejáratkor fogja visszaváltani az állam, ekkor kapod meg a névérték 100 százalékát és az utolsó kamatperiódus kamatait. A 2029/N sorozat 2029. július 26-án fog lejárni.

A BMÁP-ot a lejárat előtt is bármikor visszaválthatod, ám ilyenkor az állam 1%-os visszaváltási díjat von le a névértékből (a tőkédből), viszont még az időarányos kamatot is kifizeti neked.

Az 1%-os levonás 1 millió forint esetén mindössze 10.000 forintot jelent, amit a jelenlegi kamatszintek mellett gyorsan kitermelhetsz. Arra viszont nincs garancia, hogy az állam mindig 99%-os árfolyamon fogja visszavenni a BMÁP-ot, a levonás később akár több is lehet. A kincstári árfolyamjegyzés Magyar államkötvények szekciójában a sorozatszámot kikeresve te is meg tudod nézni, mennyi lenne most a visszaváltási árfolyam (vételi nettó árfolyamot kell figyelni).

A BMÁP-ot online el tudod adni a WebKincstáron vagy a MobilKincstáron keresztül.

A BMÁP-ot eladhatod még a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban, a Magyar Posta kijelölt postahelyein, illetve saját árfolyamon, esetlegesen plusz költségért az alábbi bankokon, befektetési szolgáltatókon keresztül is:

 • CIB Bank Zrt.,
 • Concorde Értékpapír Zrt.,
 • Erste Befektetési Zrt.,
 • Equilor Befektetési Zrt.,
 • Gránit Bank Zrt.,
 • Hold Alapforgalmazó,
 • K&H Bank Zrt.,
 • MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.,
 • MKB Bank Zrt.,
 • OTP Bank Nyrt.,
 • Raiffeisen Bank Zrt.,
 • SPB Befektetési Zrt.,
 • UniCredit Bank Hungary Zrt.

Kamatadó: mennyit kell fizetned a BMÁP után?

A 2019. június 1-je előtt vásárolt BMÁP kamata után 15% kamatadót kell fizetni, amit csak akkor lehet elkerülni, ha a BMÁP-ot TBSZ-re vásároltad. Mivel az akkori, régi BMÁP sorozatokat 4, 6 és 10 éves futamidővel bocsátották ki, még mindig van köztük olyan, ami nem járt le, ezek után továbbra is adózni kell.

A 2022. szeptember 29-e után kibocsátott, új BMÁP sorozatok után viszont már nem kell kamatadót fizetni, mert kamatadómentesek, sőt a szocho-fizetés alól is mentesülnek.