Milyen adókedvezményekre vagyok jogosult?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 14 perc

Lassan annyiféle szja- és esetenként járulékkedvezmény érhető el, hogy nehéz átlátni, mikor melyikre vagy jogosult: vannak, amiket egyszerre vehetsz igénybe, de vannak olyanok is, amik kizárják egymást. Kár lenne ezekről lemaradnod, mert évente jelentős, akár többszázezres adókedvezményekről lehet szó. Cikkünkben ezeket fogjuk most áttekinteni.

Az adókedvezmények a legtöbb esetben az szja-ra, vagyis a személyi jövedelemadóra vonatkoznak, aminek a mértéke 15 százalék. Ezt vonják a bruttó fizetésedből, de a kamat-, osztalék- és árfolyamnyereségből származó jövedelem után fizetendő kamatadó is szja-t jelent. Szja-t vonnak a CSED-ből és a GYED-ből (a GYES-ből és a családi pótlékból már nem), de ha lakást adsz ki, azután is be kell fizetned ezt az adót. Arra azonban figyelni kell, hogy az adóhatóság megszabja, hogy az szja-kedvezmény milyen jövedelmek után érvényesíthető.

Az alanyi jogon járó kedvezményekkel szemben az szja-kedvezményeknél kell lennie szja-dnak ahhoz, hogy a kedvezményt érvényesíteni tudd.

Az szja-kedvezmények egyik csoportját az adóalap-csökkentő kedvezmények alkotják. Ide tartozik a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, a 25 év alatti fiatalok kedvezménye, a 30 év alatti anyák kedvezménye, a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye és a családi kedvezmény.

Ezek igénybevételével nagyobb összeget vehetsz fel a bruttó béredből, ha adóelőleg-nyilatkozatot teszel (a 25 év alatti fiatalok kedvezményénél ez automatikus). Az adóelőleg-nyilatkozat benyújtását legegyszerűbben a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) teheted meg. Ehhez KAÜ-azonosításra, például Ügyfélkapura van szükség. Az online beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak. Papír alapon is kitöltheted, ezeket a nyilatkozatokat a NAV weblapjáról töltheted le, amiket aláírva a munkáltatódnak kell eljuttatnod. A másik megoldás, hogy befizeted a teljes szja-t, és utólag igényled vissza az adóbevallásodban.

Az szja-kedvezmények másik fajtája az adójóváírás, ami önsegélyező és egészségpénztárak, valamint a nyugdíjcélú megtakarítások után vehető igénybe. Ezeknél csak megtakarítás fejében jár szja-visszatérítés, amit mindig csak utólag tudsz visszaigényelni az szja-bevallás során.

Adóalap-csökkentő szja-kedvezmények

Többféle adóalap-csökkentő szja-kedvezményre is jogosult lehetsz, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felállított egy érvényesítési sorrendet az alábbiak szerint:

 1. négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye,
 2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye,
 3. 30 év alatti anyák kedvezménye,
 4. személyi kedvezmény,
 5. első házasok kedvezménye,
 6. családi (szja-)kedvezmény,
 7. családi járulékkedvezmény

Ez azt jelenti, hogy ha négy vagy több gyermeket nevelő anya vagy, akkor elsőként ezt az szja-kedvezményt tudod érvényesíteni (amennyiben volt szja-képes jövedelmed). Mivel ez szja-mentességet jelent, így a többi kedvezményt ilyenkor nem tudod igénybe venni. Ha 25 év alatti vagy, akkor hiába van gyereked, a 30 év alatti anyák kedvezménye már nem jár. Ezután jön a személyi kedvezmény (ha még van szja-kereted), és így tovább.

Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK)

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK) szja-mentességet jelent, aminek nincs felső korlátja. Az a nő veheti igénybe, aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként az általa nevelt gyermek után

 • családi pótlékra jogosult,
 • vagy legalább 12 évig nevelt olyan gyermekeket, akikre a családi pótlék jogosultsága fennállt,
 • vagy a családi pótlékra való jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg,

és mindhárom esetben legalább négy gyermeke van. A kedvezmény alapja tehát a családi pótlékra való jogosultság, amiről a Magyar Államkincstár oldalán lehet olvasni részletesebben.

A lényeg, hogy az olyan anyák, akik legalább négy gyermeket neveltek vagy nevelnek, és miattuk legalább 12 évig családi pótlékra jogosultak voltak, életük végéig szja-mentességet élveznek.

2024-től a NÉTAK esetében lehetőség nyílik a folytatólagos nyilatkozattételre. Ha ezt megjelölöd a nyilatkozatban, akkor nem kell minden évben újra megtenni: a meglévő nyilatkozatot a munkáltató mindaddig figyelembe veszi, amíg nem teszel újat, vagy nem kéred a korábbi mellőzését.

25 év alatti fiatalok kedvezménye

Ha 25 év alatti fiatal vagy, akkor a kedvezmény havi összegéig nem kell szja-t fizetned bizonyos meghatározott jövedelmek után (például munkabér, vállalkozói jövedelem).

A kedvezmény havi összegét a KSH által megállapított, a tárgyévet megelőző év július havi teljes munkaidős bruttó átlagkeresetből számolják ki. 2024-ben maximum havi 86.490 forinttal csökkenthető a 25 éven alattiak adója. Éves szinten ez legfeljebb 1.037.882 forint szja-kedvezményt jelenthet. A 25 év alatti fiatalok kedvezményének érvényesítéséről nem kell külön nyilatkozni, mert ezt a munkáltató automatikusan figyelembe veszi a 25. életév betöltéséig.

30 év alatti anyák kedvezménye

Ha betöltötted a 25. életévedet, és 30 év alatti anya vagy, akkor a 25 év alatti fiatalok kedvezményéhez hasonlóan havonta maximum 86.490 forint, évente legfeljebb 1.037.882 forint szja-kedvezményben részesülhetsz, amit többek közt a munkabér vagy az adóköteles társadalombiztosítási ellátások után (például táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj) vehetsz igénybe.

A kedvezmény a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeked után 30 éves korodig, legalább 12 hetes magzat után pedig addig jár, amíg családi kedvezményre jogosult vagy. Azaz 25-30 éves kor között érvényesíthető, valamint ha várandós vagy.

Egyedülálló, házas és párkapcsolatban élő anyák is igénybe vehetik a kedvezményt.

A 30 év alatti anyák kedvezményéről évente kell nyilatkozatot tenni.

Személyi kedvezmény

A személyi kedvezmény olyanoknak jár, akik súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben szenvednek, vagy rokkantsági járadékban, vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek. Súlyos fogyatékosságnak számítanak az olyan gyakori betegségek is, mint a laktózintolerancia, a gluténérzékenység (coeliakia), az I. és II. típusú cukorbetegség vagy az endometriózis. A kormányrendeletben több száz ilyen betegség található.

A személyi kedvezmény mértéke a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összege, ami 2024-ben havi 88.900 forinttal csökkenti az adóalapot, vagyis ez a bruttó kedvezmény. Ebből a tényleges (nettó) adókedvezmény havi 13.335 forint. Ha a teljes adóévben jogosult vagy a kedvezményre, akkor összesen 160.020 forinttal lehet több a fizetésed.

család, fiatal pár, gyerek, várandós anyuka, családi adókedvezményt szeretnének igénybe venni

A személyi kedvezményt súlyos fogyatékosságnál orvosi igazolással, a rokkantsági járadékra vagy a fogyatékossági támogatásra való jogosultságról szóló határozat alapján lehet igénybe venni.

Az orvosi igazolást, rokkantsági határozatot az adóelőleg-nyilatkozat leadásakor, a bevallás benyújtásakor nem kell csatolni, de az igazolást az elévülési időn belül meg kell őrizni.

Ha a fogyatékos állapot ideiglenes, akkor a személyi kedvezmény utoljára abban a hónapban vehető igénybe, amikor a fogyatékos állapot megszűnik. Ha rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülsz, akkor a kedvezmény minden olyan hónapra jár, amikor a járadékot vagy az ellátást folyósítják.

A személyi kedvezményt év közben adóelőleg-nyilatkozattal, illetve utólag az szja-bevallásban lehet igénybe venni. 2024-től lehetőség van a folytatólagos nyilatkozattételre, így nem kell minden évben nyilatkozatot tenni róla.

Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezménye akkor jár, ha legalább az egyikőtöknek ez az első házassága vagy bejegyzett élettársi kapcsolata, de a házaspár azon tagja is jogosult a kedvezmény érvényesítésére vagy megosztására, akinek nem ez az első házassága. A kedvezmény nincs életkorhoz kötve.

A házastársaknak együtt összesen havi 33.335 forinttal csökken az adóalapja, ami végeredményben havi 5000 forinttal magasabb kézhez kapott jövedelmet jelent. A kedvezmény a házasságkötést követő hónaptól kezdve 24 hónapon át vehető igénybe. A kedvezmény megszűnik válás vagy halál esetén. Ha mindketten 25 év alatti fiatalok vagytok, akkor az első házasok kedvezménye onnantól jár, hogy valamelyikőtök betölti a 25. évét. A folytatólagos adóelőleg-nyilatkozat lehetőségével is lehet élni (24 hónapon keresztül), de az adóbevallásban is igényelhető a kedvezmény.

Az első házasok kedvezményét a személyi kedvezményt követően, de a családi kedvezmény előtt lehet érvényesíteni. Ha mindkét utóbbi kedvezményre jogosult vagy, de a családi kedvezményhez nincs elég szja-adóalapod, akkor családi járulékkedvezményt vehetsz igénybe.

Családi kedvezmény

A családi kedvezményt igényelhetik

 • a családi pótlékra jogosult (például házastársként, élettársként együtt élő) vér szerinti szülők,
 • a gyermeküket jogerős bírósági döntés alapján felváltva gondozó szülők,
 • a családi pótlékra jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastárs,
 • a várandós nő a terhesség 91. napjától és a vele közös háztartásban élő házastársa,
 • a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek,
 • a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély,
 • bármely külföldi állam jogszabálya alapján családi pótlékra, rokkantsági járadékra vagy más hasonló ellátásra jogosult magánszemély.

A családi kedvezménynek nem feltétele a családi pótlék folyósítása, tehát az is igénybe veheti, aki jogosult lenne családi pótlékra, de nem kérte a folyósítását, vagyis a jogosultság a lényeg, nem maga a folyósítás. Ez az szja-kedvezmény addig vehető igénybe, amíg a fent felsorolt jogosultságok valamelyike fennáll. A családi kedvezmény igényléséről évente kell nyilatkozni.

A felváltva gondozott gyermek mindkét szülőnél kedvezményezett eltartottnak minősül, de a családi kedvezmény összegét a szülők 50 százalékban érvényesíthetik. Ilyenkor a családi kedvezményt mindkét szülő, valamint a szülő új házastársa is igénybe veheti, de annak a közös érvényesítésére, megosztására egymás között nem jogosultak.

Családi kedvezmény összege 2024-ben

A családi kedvezmény mértéke az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak számától függ, ami két külön jogi fogalom, bár van köztük átfedés. Hogy ki tartozik ezek közé, azt az Szja-törvény 29/A. § (4)–(5) bekezdései részletezik.

A családi kedvezmény 2024-es havi bruttó és nettó összege az alábbiak szerint alakul az eltartottak számától és típusától függően:

eltartottak számakedvezményezett eltartottak számacsaládi kedvezmény havi adóalapot csökkentő részehavi kedvezmény nettó összege
1166 670 Ft10 000 Ft
21133 330 Ft20 000 Ft
22266 660 Ft40 000 Ft
31220 000 Ft33 000 Ft
32440 000 Ft66 000 Ft
33660 000 Ft99 000 Ft

2023. január 1-től a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott gyermek után jogosultsági hónaponként a kedvezmény havi összege 66.670 forinttal emelt összegben vehető igénybe (havi nettó 10.000 forint).

A kedvezmény kiszámításában és adóbevallásában segítséget nyújt a NAV családi kedvezmény kalkulátora.

Családi járulékkedvezmény

Ha a fent felsorolt családi kedvezményt nem tudod teljes mértékben érvényesíteni, mert kifogytál az szja-ból, akkor az adóalapot meghaladó rész 15 százalékát családi járulékkedvezményként veheted igénybe a tb-járulék vagy a nyugdíjjárulék terhére.

A családi járulékkedvezménynek két feltétele van:

 • jogosultnak kell lenned családi kedvezményre,
 • kell, hogy legyen társadalombiztosításod.

A családi járulékkedvezmény az általad fizetendő 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék vagy a 10 százalékos nyugdíjjárulék összegét csökkenti. Az adómentes, de járulékalapot képező jövedelmekre családi járulékkedvezmény nem érvényesíthető.

Adójóváírás pénztárak és nyugdíj-megtakarítások után

Adójóváírást az alábbi megtakarítások után lehet igénybe venni:

Mindhárom nyugdíj-megtakarításnál az egy évben befizetett megtakarítási összeg 20 százalékát lehet szja-visszatérítésként igényelni. Ennek éves korlátja van, ami a NYESZ-nél 100.000, a nyugdíjbiztosításnál 130.000, az önkéntes nyugdíjpénztárnál 150.000 forint. Egyszerre többel is megtakaríthatsz, ilyenkor az éves adókedvezmény maximuma 280.000 forint.

nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)nyugdíjbiztosításönkéntes nyugdíjpénztárkettő vagy három nyugdíj-előtakarékosság esetén
maximális éves adójóváírás100.000 Ft130.000 Ft150.000 Ft280.000 Ft
Mennyit kell ehhez egy évben befizetni?500.000 Ft650.000 Ft750.000 Ft1.400.000 Ft

Az önkéntes nyugdíjpénztár 150.000 forintos éves keretén osztozik az önsegélyező pénztár és az egészségpénztár is. Ezeknél is a befizetések 20 százalékát lehet visszaigényelni, viszont az önsegélyező pénztár esetében ez 30 százalékra növelhető, ha 2 évre (24 hónapra) lekötöd a pénzt. Az éves keret ettől függetlenül ugyanúgy 150 ezer forint.

Ha nem számolunk az önsegélyező pénztár 5-6 százalékos költségével, akkor az adójóváírásért ennyit kell befizetni lekötés nélkül és lekötés mellett:

éves befizetés 20% adóvisszatérítésnél (lekötés nélkül)éves befizetés 30% adóvisszatérítésnél (lekötéssel)adókedvezmény éves összege
240 000 Ft160 000 Ft48 000 Ft
360 000 Ft240 000 Ft72 000 Ft
750 000 Ft500 000 Ft150 000 Ft

A felsorolt megtakarítások után kapott adókedvezményeket nem fizetik ki neked a bankszámládra, hanem ez a pénz a megtakarítási számládra kerül, ahol további hozamokat termelhet. A nyugdíj-megtakarítások esetében a kedvezményhez nyugdíjba vonuláskor férhetsz hozzá, az önsegélyező pénztárnál és az egészségpénztárnál pedig meghatározott célokra költheted el, például lakáshitel-törlesztésre, újszülöttre, tandíjra, magánorvosra és egyéb egészségügyi kiadásokra, valamint nagyon sok olyanra, ami a családalapításhoz kapcsolódik.

Ha anélkül veszed ki az adójóváírást a megtakarításból, hogy arra jogosult lennél, úgy az adókedvezmény 20 százalékkal növelt összegét vissza kell fizetned a NAV-nak.

chatsimple