Így vegyél ki akár kétmillió forintot az önsegélyező pénztárból újszülött után

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 9 perc

20 százalék adóvisszatérítést ad az állam azoknak az önsegélyező pénztári tagoknak, akiknek gyermekük született. Ilyenkor akár kétmillió forintot ki lehet venni, ami szabadon felhasználható. Ehhez persze tenni is kell: a támogatás a megtakarított összeg után jár. Mutatjuk, hogyan tudjátok kimaxolni az újszülöttek után járó szja-visszatérítést!

Magyarországon 1,1 millió tagja van az egészség- és önsegélyező pénztáraknak. Ezek úgy működnek, hogy a pénztári számlára befizetitek a megtakarítani kívánt összeget, amire az állam 20 százalék adóvisszatérítést ad, ez évente maximum 150.000 forint lehet személyenként (ugyanezen a kereten osztozik az önkéntes nyugdíjpénztár is).

Ezt felfoghatjátok úgy is, hogy minden elköltött 100.000 forintból 83.000 forintot fizetsz te, és 17.000 forintot az állam.

Az szja-visszatérítéssel kiegészített megtakarítást ezután felhasználhatjátok meghatározott célokra. Ezek között nagyon sok az opció: jelzáloghitel törlesztőrészletére, tandíjra, magánorvosra és egyéb egészségügyi kiadásokra, valamint nagyon sok olyan kiadásra, ami a családalapításhoz kapcsolódik. A pénz felhasználásához elég lehet a pénztári kártya is, ami a bankkártyához hasonlóan működik, de bizonyos összegeket – az állami előírásokkal összhangban – igényelni kell, és adott esetben számlákkal kell igazolni.

Bizonyos pénztáraknál létezik olyan, amit szülési szolgáltatásnak vagy (gyermek)születési támogatásnak is neveznek, ilyenkor csak a születési anyakönyvi kivonat másolatát kell benyújtani (az igénylőlap mellett), és minden újszülött után 1–2.000.000 forint vehető ki, ami szabadon felhasználható, még számlákat sem kell bemutatni.

Hogyan lehet igénybe venni a születési támogatást?

Mivel ez a támogatás szja-visszatérítésből áll, így az kell hozzá, hogy legyen felhasználható személyi jövedelemadótok. Ha nektek már nincs, akkor az a jó hír, hogy ebbe családtagokat is be lehet vonni, akik megjelölhetik kedvezményezettnek a gyermeket váró személyt. Annyi a lényeg, hogy

a támogatás egy gyermek után, egy pénztári számláról kizárólag egyszer vehető igénybe.

Fontos még, hogy ez a támogatás nem alanyi jogon jár, hanem tenni kell érte: a megtakarított összeg 20 százalékát kapjátok meg, tehát szükség van önerőre. Ezt úgy is vehetitek, hogy egy időre kölcsönadjátok a pénzeteket, amit megnövelten kaptok vissza.

És talán magától értetődő, de mivel gyermekszületés után jár, így gyereket is kell vállalnotok.

20% támogatás

A 20 százalékos támogatáshoz először is keresnetek kell egy pénztárt, ami legalább részben önsegélyező pénztár (a többségük egészségpénztár is egyben, ami előny), és fontos, hogy elérhető legyen náluk a szülési szolgáltatás.

Jelenleg az alábbiakból tudtok válogatni (a születési támogatás nem mindegyiknél elérhető!):

 • Allianz Hungária Önkéntes Kölcsönös Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • Jószív Temetkezési Segélyt Biztosító Önsegélyező Pénztár
 • MBH Gondoskodás Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • OTP Országos Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • Prémium Önkéntes Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • Új Pillér Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • Vasas Szakszervezeti Szövetség Önkéntes, Kölcsönös, Kiegészítő Önsegélyező Pénztár
 • Vasutas Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
 • Vitamin Egészség- és Önsegélyező Pénztár

Ezután meg kell nézni, hogy az adott pénztárnál mennyi a gyermekszületés után maximálisan kivehető összeg. Ez többnyire 1 millió forint, de van olyan pénztár, ahol 2 milliót is ki lehet venni, úgyhogy mi ezzel számolunk.

Határidők

A befizetéssel, az adóvisszaigényléssel és a kifizetéssel kapcsolatban nem árt néhány dologgal tisztában lenni. Először is az szja-visszatérítést mindig a következő évi szja-bevallásban kell érvényesíteni, aminek a határideje május végén van. Ez azt jelenti, hogy például a 2024-ben befizetett összegre 2025. május végéig lehet kérni az adóvisszatérítést, és 2025. júniusban fizetik ki.

Ezen kívül türelmi idő is van a pénztáraknál a kifizetésre vonatkozóan, ez a befizetéstől számítottan 180 nap, azaz 6 hónap. Mivel az adóvisszatérítés érvényesítéséig amúgy is várni kell júniusig, így elég legkésőbb az előző év november tájékán befizetni a megtakarítást, de természetesen ennél előbb is lehet.

Magát a gyermekszületési támogatást a gyermek születésétől számított 4 hónapon belül lehet igényelni, erről véletlen se csússzatok le.

Ilyenkor a szolgáltatás igénylőlapját és a születési anyakönyvi kivonat másolatát kell benyújtani a pénztárnak.

Akkor sem feltétlen késtetek le erről, ha már megszületett a gyerek. Legkésőbb a gyermek 4 hónapossá válásának napját megelőzően érdemes belépni a pénztárba szülési támogatás végett, feltételezve, hogy időben megtörténik a beléptetés és jóváírják a befizetést. Természetesen ezután még ki kell várni a türelmi idő hátralévő részét.

Egyszerre többen is igényelhetitek egy újszülött után

Az összeg maximalizálása érdekében vegyük úgy, hogy hárman is igénybe vettétek a támogatást egyazon újszülött után, például ti ketten a házastársaddal (élettársaddal) és az egyik nagyszülő. A kétmilliós támogatás eléréséhez fejenként 555.000 forintot kellene befizetni hármótoknak, ami mellé mindenki kapna 111.000 ezer forint szja-visszatérítést.

Természetesen nem muszáj a maximális összeget igénybe venni, ennél kevesebb is lehet, bár a pénztár előírhat egy bizonyos minimumot.

A szülési szolgáltatás összegét egy összegben kapjátok meg; ha többen igényeltétek, akkor külön-külön. A pénz szabadon felhasználható, nem kell számlákkal igazolni, hogy mire költöttétek.

20 helyett 30% adóvisszatérítés

A 20 százalékos adójóváírás 30 százalékra növelhető, ha 2 évre (24 hónapra) lekötitek a pénzt. Ez idő alatt nem költhettek a lekötött pénzből, és nem törhetitek fel a lekötést, valamint részleges pénzkivételre sincs lehetőség. A plusz 10 százaléknyi szja-visszatérítésre a lekötés adóévére vonatkozóan váltok jogosulttá, vagyis a két év alatt csak egyszer jár, hiszen mindig a befizetett összeget veszik figyelembe. Ha érvényesítitek az extra adójóváírást, de mégis feltöritek utána a lekötést, akkor a visszaigényelt szja-t vissza kell fizetnetek 20 százalékos büntetőkamattal növelten.

anya és apa a gyerekeikkel, egyikük újszülött, önsegélyező pénztári tagok, igénybe vették a születési támogatást

Továbbra is maximum 150.000 forintot igényelhettek vissza személyenként, így ha maradunk az előző példánál, és három igénylővel számolunk, akkor a 30 százalékos adójóváírás esetén 513.000 forintot kell befizetni és lekötni fejenként, amihez 154.000 forint visszatérítést kaptok – így jön ki a kétmilliós maximális támogatás. Ez így összesen 462.000 forint adóvisszatérítést jelent.

Hozam és munkáltatói befizetés

Ezzel ugyan nem számoltunk, de az aktuális kamatkörnyezetnek megfelelően a pénztárak némi hozamot is fizethetnek a megtakarításotok után. Jó 15 éve ez akár 10 százalékot is jelentett, ám néhány éve inkább a 0-hoz közelít. 2022 óta, a növekvő kamatoknak köszönhetően azonban ismét emelkedni kezdtek a pénztári hozamok, de még mindig csak 2-3 százalékot fizettek pluszban. Előny azonban, hogy a banki kamatokkal ellentétben a pénztári hozamok után nem kell adót fizetni.

Ezen kívül amelyik munkahelyen ez elérhető, ott a cafeteria részeként, munkáltatói juttatásként is lehet pénztári befizetést kérni, ezt célzott önsegélyező pénztári szolgáltatásra adott támogatásnak hívják – a munkaügyes kollégánál érdemes utánakérdezni.

Önsegélyező pénztár költségei

Pénztártól függ, így nem számoltunk vele, de természetesen fontos tényező, hogy mekkora költsége van egy önsegélyező pénztárnak. Ezt működési költségnek hívják, és 5-6 százalék körül van, amit a befizetésből vonnak le (sokszor azt tüntetik fel, hogy a befizetésnek hány százalékát írják jóvá). Előny viszont, hogy ez nem vagyonarányos költség, tehát miután befizettétek a pénzt, több levonás nincs (a minimum tagdíjjal nem számolva).

Az önsegélyező pénztár később is hasznos

Az önsegélyező pénztár a születési támogatás igénylése után is jól jön. Egyrészt ha születik még gyermeketek, másrészt a 20 százalékos szja-visszatérítés minden évben igényelhető, ha rendszeresen takarékoskodtok. A támogatással növelt megtakarítást elkölthetitek a CSED, a GYES vagy a GYED és a korábbi fizetés különbözetének pótlására vagy csecsemő- és babaápolási termékekre, például babakrémre, hintőporra, pelenkára, tápszerre, bébimonitorra, cumisüvegre stb.

Amint óvodába megy, ruhát, tanszert és tankönyvet vehettek az önsegélyező pénztári megtakarításból. Később tandíjra, kollégiumra vagy albérletre fordíthatjátok a pénzt.

chatsimple