Ilyen támogatások járhatnak az egyedülálló anyáknak 2024-ben

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 24 perc

A magyar családtámogatások egy részének feltétele a házasság és a gyermekvállalás. Egyedülállóként vagy gyermeket nevelő egyedüli szülőként is vannak ugyanakkor igénybe vehető lehetőségek, összefoglaltuk melyek ezek és mit kell tudni róluk. 

Ki számít egyedülálló szülőnek?

A hajadonok, nőtlenek, özvegyek és elváltak számítanak egyedülállónak. Ha még nem váltatok el, de külön éltek, csak attól az időponttól fogtok egyedülállónak számítani, amikor a bíróság a válást határozattal jóváhagyja, vagy az folyamatban van. Aki örökbefogad egyedülállóként, az is egyedülálló szülőnek számít (a jelenleg hatályos jogszabályok szerint az egyedül örökbe fogadni szándékozók alkalmassági javaslatát a családpolitikáért felelős miniszternek is jóvá kell hagynia).

A különböző támogatások szempontjából ettől eltérő élethelyzetekben is számíthat egy szülő egyedülállónak. Erről érdemes az adott támogatás igénylése előtt tájékozódni az illetékes folyósító szervnél. 

A családi pótlék összegének megállapítása szempontjából például egyedülállónak kell tekinteni azt a szülőt, gyámot is, aki saját maga, vagy akinek a házastársa, élettársa

 • köznevelési intézmény vagy szakképző intézmény tanulója, felsőoktatási intézmény első oklevelet szerző hallgatója és jövedelme nincs,
 • vakok személyi járadékában vagy fogyatékossági támogatásban részesül,
 • megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesül és egyéb jövedelme nincs,
 • nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban vagy átmeneti bányászjáradékban részesül, feltéve, ha nyugdíjának, ellátásának összege nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét, és egyéb jövedelme nincs,
 • időskorúak járadékában, rokkantsági járadékban, hadigondozási járadékban részesül, és egyéb jövedelme nincs, illetve az aktív korúak ellátására való jogosultságát megállapították,
 • a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és nincs jövedelme.
Anya és kislánya hazaérkeznek a bevásárlásból a bejárati ajtó előtt

Otthonteremtési támogatások egyedülálló szülőknek

A jelenlegi otthonteremtési támogatások alapvetően házassághoz és gyermekvállaláshoz kötöttek, de az alábbiakra jogosult lehetsz egyedülállóként is:

 • Falusi CSOK: A preferált kistelepüléseken lévő ingatlanokra igényelhető falusi CSOK-ot csak meglévő gyermekükre vehetik igénybe az egyedülálló szülők.
 • A falusi CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott hitelt (CSOK-hitelt) akkor veheted igénybe egyedülállóként, ha egyébként a falusi CSOK-ra is jogosult vagy. A kamattámogatott hitel igényléséhez legalább két gyermek szükséges, egy gyermekre nem vehető igénybe.

További részletek: Falusi CSOK vissza nem térítendő összegek, feltételek, kamattámogatott hitel összege 

Elváltként a falusi CSOK-ot csak az a szülő veheti igénybe, akinél a gyermek ténylegesen elhelyezésre került, vele közös lakcímen él, és megfelel a jogszabályban előírt további feltételeknek. Kizárólagos vagy közös a felügyeleti jog? Ezek a szabályok elvált szülők esetén!

Ezekre a kedvezményekre is jogosult vagy egyedülállóként

Otthonteremtéshez vagy az otthonod korszerűsítéséhez kapcsolódóan az alábbi támogatási lehetőségekkel kalkulálhatsz:

 • ÁFA-visszatérítési támogatás: Mind a 27%-os, mind az 5%-os adó-visszatérítés támogatás azokon a településeken érhető el 2024-ben, ahol a falusi CSOK is. Ezt a támogatást egyedülállók is igénybe tudják venni lakóingatlan-építés, -vásárlás, korszerűsítés vagy bővítés esetén, ha megfelelnek a jogszabályi feltételeknek.
 • Illetékkedvezmény: A falusi CSOK támogatással vásárolt lakások, házak után nem kell illetéket fizetni, és az illetékmentesség független az ingatlan vételárától. Ha egyedülállóként felvetted a falusi CSOK-ot (akár egy gyermek után is), akkor jár a mentesség a visszterhes vagyonátruházási illeték alól.
 • Otthonfelújítási Program 2024: A tervezett, akár 7 milliós forintos energetikai korszerűsítést célzó beruházást 6 millió forint kamatmentes hitellel, majd vissza nem térítendő összeggel támogató Otthonfelújítási programnak nincs sem családi állapotra, sem meglévő vagy vállalt gyermekre vonatkozó feltétele, így azt egyedülállók is igénybe vehetik majd. 

Egyedülálló szülőknek is elérhetőek a tartozáscsökkentő programok

Bár a CSOK Plusz-szal és a Babaváró hitellel nem élhetsz egyedülállóként, így ezen kedvezményes hitelek tartozáscsökkentő támogatását sem élvezheted, de ezeken felül is  van néhány olyan állami támogatás, amellyel tartozásod csökkentését vagy teljes elengedését lehet elérni, akár egyedülálló szülőként is.

Jelzáloghitel-elengedés

A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásának csökkentésének, köznapi nevén a jelzáloghitel-elengedésnek az a célja, hogy azok a családok, akiknek van lakáscélú jelzáloghitel tartozásuk, a második gyermekük születésekor kérhetik 1 millió forintnyi összeg elengedését a fennálló tartozásukból. A harmadik gyermek érkezésével 4 millió forinttal, majd minden további gyermek esetén 1 millió forinttal csökkenthető a tartozás. 

Ez a lehetőség azok számára is nyitott, akiknek úgy születik meg a második-harmadik vagy további gyermekük, hogy (már) nem élnek párkapcsolatban.

Diákhitel-tartozás felfüggesztés, csökkentés és elengedés

Ha van Diákhiteled, érdemes tájékozódni arról, hogy bizonyos esetekben mód van a törlesztés felfüggesztésére, illetve a tartozás csökkentésére vagy elengedésére. A támogatás nem függ családi állapotodtól, ugyanakkor a tartozáscsökkentés és -elengedés csak anyákra vonatkozik, míg a törlesztés felfüggesztésével az apák is élhetnek.

 • A Diákhitellel rendelkező kismama/anya a várandóssága 12. hetétől 3 évig kérheti a törlesztés felfüggesztését. A törlesztés felfüggesztésére vonatkozó 3 éves időszakban az ügyleti kamat megfizetését átvállalja az állam, CSED, GYED, GYES ellátásokban való részesülés esetén (célzott kamattámogatás és törlesztési kötelezettség szüneteltetése). Ezzel az ellátásban részesülő apák is élhetnek (ha az apa veszi igénybe az ellátást). 
 • A Diákhitellel rendelkező anya tartozása felét elengedik a második gyermek megszületése (vagy örökbefogadása) után. Továbbá a harmadik gyermekének születése/örökbefogadása után a teljes diákhitel-tartozása elengedésre kerül.
 • A Diákhitellel rendelkező anya teljes diákhitel-tartozása elengedésre kerül, amennyiben még nem töltötte be a 30. életévét, és felsőoktatási tanulmányai alatt vagy az oklevél megszerzését követő 2 éven belül gyermeke születik. 

A személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezmények 

Az alábbi SZJA-kedvezmények függetlenek attól, hogy házasságban, élettársi kapcsolatban vagy egyedülállóként veszed igénybe azokat. Kivétel természetesen a családi adókedvezmény, amelynél még házasok esetében is dönteni lehet arról, hogy melyik szülő veszi igénybe a kedvezményt, ugyanakkor a mértéke nem az igénybevevőtől, hanem az eltartottaktól függ. Tehát például egy kétgyermekes kétszülős családnak alapesetben ugyanannyi adókedvezmény jár, mint egy kétgyermekes egyszülős családnak.

Családi adó- és járulékkedvezmény

A családi adókedvezmény minden kedvezményezett eltartott után jár, aki elsősorban a gyermek, akire családi pótlékot folyósítanak, illetve a magzat (a várandósság 91. napjától a születésig). Kedvezményezett eltartott lehet még a saját jogán családi pótlékra jogosult és a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

Kedvezményezett eltartottak száma (fő)Adóalap kedvezmény/hó (Ft)A kedvezmény adóba átszámítva/hó (Ft)
166.67010.000
2266.66040.000
3660.00099.000
4880.000132.000
51.100.000165.000
 • A családi adókedvezmény az adózó összevont adóalapjából vonható le, az eltartottak számától függő mértékben. Ezt egyedül is igénybe veheti a szülő , de akár a szülők megosztva is igényelhetik, ezt írásbeli nyilatkozatban kell jelezni. A családi kedvezmény havonta is kérhető, vagy az adóbevallásban lehet érvényesíteni egyösszegben. 
 • Minden olyan kedvezményezett eltartott után, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősül, jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként 66.670 forinttal növelt összegben vehető igénybe a családi kedvezmény.

Négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége

Azok az anyák, akik négy-vagy több gyermeket nevelnek, mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól életük végéig. Az adómentesség az összevont adóalapba tartozó, munkából származó jövedelmekre vonatkozik. 

25 év alattiak SZJA-mentessége

A 25 év alatti fiataloknak a munkaviszonyból származó jövedelmükre nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A kedvezmény munkaviszonyból származó jövedelemre vehető igénybe.

30 év alatti anyák SZJA-mentessége

Azok az anyáknak, akik még nem töltötték be 30. életévüket, és gyermeket vállalnak, nem kell személyi jövedelemadót fizetniük 30 éves korukig. A kedvezmény a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekre, illetve a magzatra tekintettel is érvényesíthető. 

Gyermekek után járó pénzbeli és természetbeni juttatások egyedülálló szülőknek

A gyermekekhez kapcsolódó támogatások között megkülönböztetünk egyszeri vagy alkalmankénti, illetve rendszeres juttatásokat, amelyek mind arra hivatottak, hogy megkönnyítsék a gyermeknevelést mind a házasságban, élettársi kapcsolatban élő, mind pedig a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek. Utóbbi esetben, egykeresős családként, akár magasabb összegre is jogosult lehetsz. Összefoglaljuk most ezeket a juttatásokat, kiemelve, hogy melynek változik az összege egyedülálló szülő esetén.

Egyszeri vagy alkalmankénti juttatások 

TámogatásJogosultFőbb feltételekÖsszeg
Anyasági támogatásanya, gyám, örökbefogadó szülő (anya halála esetén az apa, vagy aki a gyermeket ténylegesen gondozza)Várandósgondozáson való részvétel legalább 4 alkalommal (koraszülés esetén legalább egyszer). Igénylésére a gyermekszületést követő 6 hónapon belül van lehetőség, TB-kifizetőhelyen.64.125 forint (ikrek esetén 85.500 forint)
Életkezdési támogatás (Babakötvény)magyar állampolgárságú (vagy a jogszabály szerinti országokban élő nem magyar állampolgárságú) gyermekA gyermek megszületése után életkezdési letéti számlára kerül a támogatás összege, mely az inflációval megegyező mértékben kamatozik 
A letéti számlán lévő összeg Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával növelhető, melyre a szülők, más magánszemélyek és önkormányzatok is fizethetnek be. 
42.500 Ft
Az állam további támogatásként a befizetések után minden évben az éves befizetés összegének 10 százalékát, de legfeljebb 12.000 Ft-ot ír jóvá. A Start- számla Babakötvényben kamatozik. 
KRESZ-vizsga díjának visszatérítése20 év alatti fiatalok és CSED-en, GYED-en, GYES-en lévőkB-kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges KRESZ tanfolyam és vizsga díjára vonatkozikmaximum 25.000 Ft
Nyelvvizsga díjának visszatérítése35 év alattiak és és CSED-en, GYED-en, GYES-en lévőkelső sikeresen letett nyelvvizsga díjára vonatkozika nyelvvizsga ténylegesen befizetett díjának összege, de maximum a minimálbér 25 százaléka (2024-ben 66.700 forint)

Rendszeres pénzbeli ellátások

TámogatásJogosultFőbb feltételekÖsszeg
Csecsemőgondozási díj (CSED)Anya, aki a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. (Vér szerinti apa, örökbefogadók ugyanilyen feltételekkel)A gyermek születésétől, vagy a kiírt időpontnál 28 nappal korábban. 168 napra jár (szülési szabadság)Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 100%-a.
Gyermekgondozási díj (GYED)Aki a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli.A szülési szabadság lejártától a gyermek 2 éves koráig (ikrek 3 éves koráig) jár. A GYED mellett dolgozók is megkapják a GYED összegét, ez a GYED Extra.Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a).
nagyszülői GYEDA gyermek még dolgozó nagyszülőjeA gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korukig) jár.Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a).
diplomás GYEDFőiskolán vagy egyetemen alap- vagy mesterképzésben tanuló kismamák.A szülési szabadság lejártától a gyermek 2 éves koráig (ikrek 3 éves korukig) jár.A minimálbér vagy a garantált bérminimum 70%-a.
nevelőszülői GYEDNevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban állók.A gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korukig) jár.Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a).
Gyermekgondozást segítő ellátás  (GYES)Szülő, gyám, nagyszülő.A gyermek 3 éves koráig jár. Ha CSED és GYED folyósítás történt, annak lejártától, ha nem, akkor a gyermek születésétől kezdve.28.500 Ft/hó
Gyermeknevelési támogatás (GYET)Az a szülő vagy gyám, aki saját háztartásában 3 vagy több kiskorú gyermeket nevel.A legfiatalabb gyermek 3 éves korától annak 8 éves koráig jár.28.500 Ft/hó
Gyermekek otthongondozási díja (GYOD)Az a szülő, aki otthon ápolja tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekét.A gyermek életkorától függetlenül járhat az ellátás.bruttó 266.800 Ft/hó
Családi pótlékSzülő, nevelőszülő, gyám, vagy akinél a gyermek ideiglenes hatállyal el van helyezve.Családi pótlék nem tanköteles korú gyermek esetén, továbbá a tankötelezettség időtartamára, tovább pedig a köznevelésben vagy szakképzésben tanuló gyermekre, annak 20 éves koráig (SNI tanulók 23 éves koráig.) igényelhető.Egyedülálló szülő esetén 1 gyermek után, 13.700 Ft/hó, 2 gyermek után 14.800Ft/gyermek/hó, 3 gyermek után 17.000 Ft/gyermek/hó. Tartósan beteg illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén 25.900 Ft/gyermek/hó.

A gyermekek után járó juttatásokról részletesebben az egy- , két -, illetve három vagy többgyermekes családok támogatásait összefoglaló cikkeinkből tájékozódhatsz.

Gyermek után járó természetbeni juttatások, támogatások

 • Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény: Egyedülálló szülőknek akkor igényelhető, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 180 %-át, és a vagyonuk értéke nem haladja meg a törvényben meghatározott értéket. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény magában foglalja:ingyenes vagy kedvezményes intézményi gyermekétkeztetés és szünidei gyermekétkeztetés, évente kétszer pénzbeli támogatás, illetve a jogszabályban meghatározott egyéb kedvezmények.
 • Gyermekétkeztetés: A gyermekétkeztetés olyan természetbeni ellátás, amely meghatározott feltételeknek megfelelés esetén ingyenesen vagy 50%-os normatív kedvezménnyel vehető igénybe.
 • Ingyen tankönyv: A nappali rendszerű nevelésben-oktatásban részt vevő tanulók számára a tankönyveket az iskolában ingyenesen biztosítják.
 • Ingyenes utazás a MÁV és a Volánbusz menetrend szerinti járatain gyermekeknek 14 éves korig, kedvezményesen 14 éves kor feletti diákoknak, nagycsaládosoknak.
 • Gyermekápolási táppénz: A gyermekápolási táppénz azoknak a dolgozó szülőknek jár, akik 12 éven aluli gyermeküket annak betegsége alatt ápolják, emiatt orvos által igazoltan keresőképtelenné válnak. A gyermekápolási táppénz összege a szülő jövedelme alapján megállapított naptári napi alap 60 százaléka (ha van legalább 730 nap biztosítotti ideje) vagy 50 százaléka (730 napnál kevesebb biztosítotti idő esetén vagy a gyermek koráházi ellátása alatt). A táppénzes napok száma 1 évnél fiatalabb gyermek esetében nincs korlátozva. 1-3 éves gyermek esetén egyedülálló szülő esetén 168, 3-6 éves gyermeknél 84, 6-12 éves gyermeknél 28  naptári nap/év/gyermek. 12-18 év közötti beteg gyermek ápolása esetén csak méltányosságból állapítható meg a szülőnek gyermekápolási táppénz.

A gyermekápolási táppénz szempontjából egyedülállónak tekintendő a hajadon, nőtlen, elvált vagy özvegy státusz, illetve egyedülállónak számítanak azok is, akik házastársuktól külön élnek, vagy egy lakásban élnek, de a válás már folyamatban van. A vakok személyi járadéka és különböző fokú rokkantsági ellátások is egyedülállónak minősíti az érintettek házastársát (ideértve a fegyveres szervek, fegyveres erők és testületek hivatásos/szerződéses állománya tagjainak bizonyos fokú rokkantsága miatti ellátásokat is), továbbá azokat, akiknek házastársa előzetes letartóztatásban van, szabadságvesztés büntetését tölti.

 • Gyermek után járó pótszabadság: A pótszabadság mértéke szülőnként 1 gyermek után 2 munkanap; 2 gyermek után 4 munkanap; 3 vagy több gyermek után 7 munkanap évente. A pótszabadság fogyatékkal élő gyermekenként 2 munkanappal nő.  A gyermek után járó pótszabadság mindkét szülőt megilleti. Ugyanakkor a pótszabadság csak olyan gyermek után jár, akit a munkavállaló saját háztartásában nevel. Tehát ha válás után a gyermek felügyeletére csak az egyik szülő jogosult, akkor a másik fél a vér szerinti gyermeke után sem kap pótszabadságot.
 • Erzsébet Táborok program: Az Erzsébet Táborok Magyarország legnagyobb gyermek-táboroztatási programja. Minden gyermek számára elérhető, ugyanakkor túljelentkezés esetén a rászoruló gyermekeket (hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű) részesítik előnyben. A résztvevők számára minden szolgáltatás, program és az étkezés is ingyenes.
 • Gyermekek napközbeni ellátása: A gyermekek napközbeni ellátásaként az életkornak megfelelő nappali felügyeletet, gondozást, nevelést, foglalkoztatást és étkeztetést kell megszervezni. Az ellátás azon gyermekek számára jött létre, akiknek szülei, törvényes képviselői napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni az alábbi okok valamelyike miatt:
  • munkavégzés,
  • munkaerő-piaci részvételt elősegítő programban, képzésben való részvétel,
  • nappali rendszerű iskolai oktatásban, a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatásban, felsőoktatási intézményben nappali képzésben való részvétel,
  • betegség vagy egyéb ok.

Haláleset vagy válás miatt egyedül maradt szülőnek járó támogatások, juttatások 

Árvaellátás

Árvaellátásra az a gyermek jogosult, akinek szülője öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy a haláláig a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt megszerezte.

Az árvaellátás a szülő halála napjától kezdődően a gyermek 16. életévének betöltése napjáig jár. Ha a gyermek nappali oktatás keretében iskolában, szakképző intézményben vagy felsőoktatási intézményben nappali képzésben vesz részt, az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a 25. életév betöltéséig jár.

Az árvaellátás gyermekenként annak a nyugdíjnak a 30 százaléka, ami az elhunytat halála időpontjában öregségi nyugdíjként megillette, vagy megillette volna. 60 százalékos mértékű árvaellátás illeti meg azt a gyermeket, akinek mindkét szülője elhunyt, vagy akinek életben lévő szülője megváltozott munkaképességű. Ha a gyermek mindkét szülője után jogosult az árvaellátásra, akkor azt az árvaellátást kell folyósítani, amelynek összege számára előnyösebb. Az árvaellátás legkisebb összege jelenleg havi 50.000 Ft.

Özvegyi nyugdíj

Özvegyi nyugdíjat a házastárs, a bejegyzett élettárs, az elvált házastárs és az élettárs kaphat, amennyiben az elhunyt öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban, vagy átmeneti bányászjáradékban részesült, vagy a haláláig a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt megszerezte.

Az élettárs özvegyi nyugdíjra akkor jogosult, ha az elhunyttal annak haláláig egy év óta megszakítás nélkül együtt éltek és gyermekük született, vagy megszakítás nélkül tíz év óta éltek együtt.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj a házastárs halálától számított egy évig folyósítható. Az ideiglenes özvegyi nyugdíj annak a nyugdíjnak (vagy öregségi nyugdíjként számított összegnek) a 60 %-a, amely az elhunytat a halál időpontjában öregségi nyugdíj címén megillette, vagy megillette volna.

Az özvegyi nyugdíj a 60%-a annak a nyugdíjnak (vagy öregségi nyugdíjként számított összegnek), amely az elhunytat halála időpontjában öregségi nyugdíj címén megillette volna. De csak akkor, ha az özvegy rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban nem részesül. Ha részesül, akkor 30%-a.

Az özvegyi nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha az özvegy az öregségi nyugdíjra jogosító életkor betöltése előtt újabb házasságot köt.

Gyermektartásdíj

Válás esetén nemcsak a közös gyermekek felügyeleti jogáról, de általában a gyermektartásdíj összegéről is dönt a bíróság, szerencsés esetben a szülők erről közösen meg tudnak egyezni. Mivel a gyermek tartásához mindkét szülőnek hozzá kell járulnia, így ezt általában a gyermekkel közös háztartásban élő szülő természetben, a különélő szülő pedig pénzben teljesíti. A közös gyermek gondozására, ruházkodására, taníttatására stb. fordítandó, a különélő szülő által fizetett összeget gyermektartásdíjnak nevezzük.

A gyermektartás összegét gyermekenként általában a kötelezett fél átlagos jövedelmének a 15-25%-ában kell határozott összegben meghatározni.

Váltott elhelyezés (a gyermek ugyanannyi időt tölt mind az egyik, mind pedig a másik szülőnél) esetén előfordulhat, hogy egyik szülőnek sem kell tartásdíjat fizetnie. Ugyanakkor ebben az esetben is célszerű megegyezniük abban, hogy az egyes költségeket melyikük fizeti (pl. tandíj, különórák stb.)

Támogatás és közösség egyszülős családoknak

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2018-ban nyitotta meg az Egyszülős Központot, amely nemcsak Magyarországon, de nemzetközi szinten is úttörő kezdeményezésnek számít. Többféleképpen támogatják azokat a szülőket és gyerekeket, akik bármilyen oknál fogva – válás, haláleset, örökbefogadás, egyedül vállalt terhesség, stb. – egyszülős családban élnek. Sokféle gyakorlati segítséget nyújtanak, rendszeres programokat, képzéseket szerveznek, közösséget építenek az egyszülős családban élő szülőknek és gyerekeknek. Lehetőség van különböző szakemberektől, például jogi és munkaügyi témákban is segítséget kérni. 

A Központ azzal a céllal jött létre, hogy egyenlő esélyt teremtsen a több mint félmillió egyszülős gyereknek, és támogató közegként segítse az egyszülős családok mindennapjait. A Központnál kiváltható Egyszülős Kártyával az Egyszülős Központ ingyenes és kedvezményes egyszülős szolgáltatásait lehet igénybe venni, emellett számos kedvezményt biztosít különböző kulturális intézményekben, de vásárlási kedvezményekre is használható.

Egyedülálló szülőként gyermeke(ke)t nevelni nem könnyű, különösen ha a család fenntartását anyagilag is egyedül kell megoldani. A különböző pénzbeli és természetbeni támogatások kiegészíthetik a család bevételét. Így érdemes élethelyzettől és lehetőségtől függően kihasználni ezeket a családtámogatásokat, melyek közül néhány esetben az egyedülálló anyáknak és apáknak némileg kedvezőbb juttatásban lehet része. Ilyen például a családi pótlék, a gyermekápolási táppénz, vagy a gyermekek napközbeni ellátása.

chatsimple