Ennyit jelent neked a falusi CSOK és CSOK Plusz illetékmentesség 2024-ben

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 4 perc

Az illetékmentesség megmarad 2024-ben is ha Falusi CSOK vagy CSOK Plusz igénylésével vásároltok ingatlant. Mutatjuk, mennyit spóroltok ezzel, szükséges-e külön kérvényezni az illetékmentességet, valamint keletkezhet-e visszafizetési kötelezettség.

Mit jelent az ingatlanhoz kapcsolódó illetékfizetési kötelezettség?

A visszterhes vagyonátruházás esetén előírt vagyonszerzési illeték mértéke,  lakásonként 1 milliárd forintig 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után pedig az afölötti vételárrészlet 2 százaléka. Az illeték összege maximalizálva van, ingatlanonként legfeljebb 200 millió forint lehet. Az ingatlan típusa nem meghatározó, vagyis mindegy, hogy telket, lakást, házat vagy nyaralót vásároltok, az illeték mértéke alapesetben 4%.

Az illeték pontos meghatározásával és kivetésével a NAV foglalkozik. A meghatározott összeg befizetési határidejének kiindulópontja az adásvételi szerződés, és egy ehhez kapcsolódó nyomtatvány, amit az ügyvéd ad be a Földhivatalnak, majd a hivatal továbbít a NAV felé.

Fiatal pár beköltözik, viszik be a dobozokat az ajtón. Üvegajtó, benne kulcs, fém házikó kulcstartóval.

Vételártól független az illetékmentesség a falusi CSOK-kal és CSOK Plusszal vásárolt ingatlanra

A Falusi CSOK támogatással vásárolt lakások, házak után nem kell illetéket fizetni, az illetékmentesség független az ingatlan vételárától. A CSOK Plusszal vásárolt ingatlanok esetén is jár az illetékmentesség, szintén vételár korlát nélkül, ugyanakkor fontos, hogy 150 millió forintnál drágább ingatlan CSOK Plusz felhasználásával nem vásárolható.

Ennyit spórolsz az illetékmentes vásárlással

  • 50 millió forint vételár esetén 0 forint lesz az illeték. A fizetendő illeték mértéke a kedvezmény nélkül 2 millió Ft lenne.
  • 80 millió forint vételár esetén 0 forint lesz az illeték. A fizetendő illeték mértéke a kedvezmény nélkül 3,2 millió forint lenne.
  • 150 millió forint vételár esetén 0 forint lesz az illeték. A fizetendő illeték mértéke egy ilyen áron vásárolt ingatlan esetén 6 millió Ft lenne.

CSOK illetékmentesség kérelem

A CSOK-kal vásárolt lakóingatlanok illletékmentességét nem kell külön kérelmezni, vagyis külön nyomtatvány kitöltésére nincsen szükség. Viszont az adásvételi szerződésben szerepelnie kell, hogy az ingatlan vételárának bizonyos részét falusi CSOK vagy CSOK Plusz segítségével fogjátok finanszírozni. Ezután automatikusan érvényes lesz az illetékmentesség, és a NAV nem fogja kiszabni a vagyonszerzési illetéket.

Az illeték utólagos megfizettetésének esetei

Az elengedett illetéket vissza kell fizetnetek abban az esetben, ha megsértitek a jogszabályt, vagy Falusi CSOK támogatás, CSOK Plusz kamattámogatás visszafizetési kötelezettségetek keletkezik.
Például:

  • a gyermekvállalás az arra vonatkozó határidőig nem teljesült, 
  • hatósági rendelkezés alapján visszafizetési kötelezettségetek keletkezett,
  • bármely okból önként visszafizetitek a támogatást vagy a kamattámogatást.

Azonban, ha gyermekvállaláshoz kapcsolódik a kedvezmény és egészségügyi oka van annak, hogy nem születhet gyermeketek, akkor az elengedett illetéket nem kell visszafizetnetek.

Az illeték kiszabása akkor történik meg, amikor a gyermekvállalás meghiúsulásának és/vagy a visszafizetésnek a tényéről az adóhatóság értesül, illetve az az utáni 5 évben.

Vannak még illetékfizetési kedvezmények

Vagyonszerzési illetékkedvezmény nemcsak a CSOK-os vagy CSOK pluszos ingatlanok után jár. Alábbiakban összegyűjtöttük azokat a kedvezményeket, melyek célja szintén az illetékterhek csökkentése a megadott feltételek teljesülése esetén.

  • Új ingatlan kedvezmény: Új építésű lakás/ház vásárlása esetén 15 millió forintnyi vételár részletre illetékmentesség jár, ha az ingatlan ára nem haladja meg a 30 millió forintot.
  • Közeli hozzátartozó kedvezmény: Házastársak és egyenes ági rokonok között illetékmentes az adásvétel, de testvérek között csak az ajándékozás illetékmentes.
  • Telekvásárlási kedvezmény: Telek vásárlása esetén, ha négy éven belül megépül az ingatlan és a használatbavételi engedélyt is benyújtod, akkor teljesen mentesülsz az illetékfizetési kötelezettség alól.
  • 35 év alattiaknak szóló kedvezmény: Amennyiben az első ingatlant vásárolod, és még nem vagy 35 éves, illetve a vásárolt ingatlan értéke kevesebb, mint 15 millió forint, akkor a vagyonszerzési illeték 4 százalék helyett csak 2 százalék.

Az ingatlanok értékének növekedésével a vagyonszerzési illeték 4 százalékos mértéke sok esetben milliós befizetendő összegre rúg.  Aki nem számít rá, annak ezt a magas összeget - ráadásul egy lakásvásárlás után - előteremteni sokszor nehézséget jelenthet. Ugyan lehetőség van részletfizetést kérni, de ez is havonta fizetendő terhet jelent. Ezért a falusi CSOK-kal és a CSOK Plusz-szal vásárolt ingatlanok utáni illetékmentesség jelentős pénzügyi előnyt jelent a támogatásra, támogatott hitelre jogosultaknak.

chatsimple