Ezeket a családtámogatásokat vehetitek igénybe 2024-ben

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 30 perc

A magyar családtámogatási rendszer minden eleme a családok életét hivatott segíteni, attól függően, hogy ki épp milyen élethelyzetben van.  Ettől függően más és más az igénybe vehető támogatások köre. 2024-re egyes támogatások megszűntek, de újak is kerülnek bevezetésre. Cikkünkben azokat az állami támogatásokat, kedvezményeket foglaljuk össze, amelyeket 2024-ben igénybe vehetnek a családok. Áttekintést nyújtunk az otthonteremtési támogatásokról, a hiteltartozást csökkentő támogatásokról, adó- és illetékkedvezményekről, és a gyermekek után járó juttatásokról, lehetőségekről is.

Otthonteremtési támogatások

Az otthonteremtési támogatások arra szolgálnak, hogy a családok saját otthonhoz jutását segítsék. Kivezetésre került a nagyvárosi CSOK, 2024-től a falusi CSOK és a CSOK Plusz igényelhető. Ugyanakkor - az ingatlanok energetikai korszerűsítését és egyéb felújítását mgjelent egy új Otthonfelújítási Program, amely 2024 júniusától igényelhető, és amelynek tervezett részleteit mutatjuk cikkünk ezen észében.

Falusi CSOK 2024

A legszélesebb körben ismert vissza nem térítendő állami támogatás a CSOK, amely csak 2023. december 31-ig volt igényelhető. A vissza nem térítendő támogatás, szociálpolitikai kedvezmény (szocpol) már egészen régtől része az állami családtámogatási rendszernek,  ugyanakkor 2024-től közvetlen vissza nem térítendő összeget  tartalmazó otthonteremtési támogatás csak a preferált kistelepüléseken marad, ez a falusi CSOK. A falusi CSOK feltételei 2024-ben módosultak az előző évhez képest. Tekintsük át, hogyan alakul idén ez a támogatás.

A falusi CSOK  Magyarország területén preferált kistelepülésen vagy bármely település külterületén, külterületi lakásnak minősülő lakóingatlanra igényelhető. (Külterületi lakásnak a település külterületén, az ingatlan-nyilvántartásban tanya vagy birtokközpont megnevezéssel nyilvántartott ingatlan minősül.) 

A falusi csokot az alábbi célokra lehet felhasználni:

 • Használt lakás vásárlása és bővítése, illetve korszerűsítése: csak egyidejű vásárlás és korszerűsítés és/vagy bővítés esetén. Használt lakás vásárlásra önmagában nem igényelhető.
 • Meglévő használt lakás bővítése, illetve korszerűsítése: bővítés vagy korszerűsítés, vagy együttesen mindkét célra. (Meglévő használt lakásod korszerűsítésére, bővítésére akkor is igényelhető a támogatás, ha a annak megvásárlásához korábban már vettél fel csokot.)
 • Új egylakásos lakóépület vásárlása vagy építése: csak házra vonatkozik, például új társasházi lakás megvásárlására nem.

A támogatási összegek az alábbiak szerint alakulnak:

Használt lakás vásárlása és egyidejű korszerűsítése és/vagy bővítéseMeglévő használt lakás korszerűsítéseMeglévő használt lakás bővítése vagy bővítése-korszerűsítése egybenÚj egylakásos lakóépület vásárlása vagy építése
1 gyermek1.000.000 Ft600.000 Ft600.000 Ft1.000.000 Ft
2 gyermek4.000.000 Ft2.000.000 Ft2.000.000 Ft4.000.000 Ft
3 vagy több gyermek15.000.000 Ft7.500.000 Ft7.500.000 Ft15.000.000 Ft

A falusi csokot meglévő és előre vállalt gyermekekre is igénybe lehet venni. Ha előre vállalt gyermek(ek)re vennétek igénybe, akkor házasnak kell lennetek, és a feleségnek 41 év alattinak. Ha meglévő gyermek(ek)re tekintettel történik az igénylés, akkor nincs életkori korlát, és a házasság sem feltétel.

A falusi CSOK igénylése feltételekhez kötött, azaz meg kell felelni:

 • az igénylő(k)re vonatkozó személyi feltételeknek,
 • a gyermekvállalással/gyermekekkel kapcsolatos elvárásoknak,
 • az ingatlannal összefüggő követelményeknek.

A falusi CSOK feltételeit részletesen megtalálod a 2024-es falusi CSOKról szóló cikkünkben:

CSOK Plusz

A CSOK Plusz kamattámogatott hitelt az ország egész területén igénybe lehet venni 2024. január 1-től. A preferált kistelepüléseken és külterületeken a CSOK Plusz mellett a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatást is lehet igényelni, míg a városokban csak a CSOK Pluszt. A CSOK Plusz alapfeltételei a következők:

 • A CSOK Pluszt azok a házaspárok vehetik igénybe, akik még szeretnének gyermeket vállalni. A feleség 41 év alatti lehet, de két évig (2024-2025) lesz egy átmeneti időszak, amikor azok a házaspárok is igényelni tudják a támogatást, ahol a feleség a 41. életévét már betöltötte, de igazoltan túl van várandóssága 12. hetén.
 • A CSOK Plusz egy kamattámogatott hitelkonstrukció, legfeljebb 3 százalékos kamattal, 10-25 év futamidővel.
 • Első lakás vásárlására, építésére vagy családméret-növekedés miatti lakáscserére (vásárlás, építés), lakásbővítésre vehető fel.
 • A hitel felvétele után 1 évig csak a kamatokat kell fizetni, a tőkét nem. 
 • Az első megszülető gyermek után 1 éves hitelmoratórium kérhető (azalatt nem kell fizetni a törlesztőrészleteket)
 • Speciális gyermekvállalási támogatást tartalmaz: A hitelfelvétel utáni második gyermektől kezdve gyermekenként 10 millió forintot elengednek a fennálló tőketartozásból a gyermek születése után.
 • Első közös otthonra maximum 80 millió forint, nagyobb ingatlanba költözés esetén maximum 150 millió forint értékű ingatlanokra lehet igénybe venni.

A CSOK Plusz összegei:

 • egy gyermekre: 15 millió Ft
 • két gyermekre: 30 millió Ft
 • három vagy több gyermekre: 50 millió Ft maximális hitelösszeg, amit lehet igényelni, ha a jogszabályi feltételeknek  és a bank hitelbírálati feltételeinek is megfeleltek.

A maximálisan felvehető hitelösszeg számításánál a meglévő gyermekek is figyelembe vehetők.

A CSOK Pluszról további információkat és ingyenes szakértői segítséget kaphatsz CSOK Plusz oldalunkon.

Kétgyermekes család a nappalijukban ülnek a kanapén.

Otthonfelújítási Program 2024

Az 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy-és többlakásos családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni az Otthonfelújítási Program által biztosított támogatást. Alapvető jogosultsági feltétel, hogy a kiinduló állapothoz képest legalább 30 százalékos mértékű fajlagos primer energiafogyasztás csökkenést kell elérni. Ingatlanonként maximálisan 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni 1 millió forintos önerő mellett. A program vissza nem térítendő támogatási része főszabály szerint az adott országrész (járás) átlagjövedelmétől függően 2,5-3,5 millió forint, mely a hitel tőketartozását csökkenti. Minél magasabb a jövedelem egy járásban, annál kisebb lesz a támogatás összege. A vissza nem térítendő támogatási összeg ezen kívül az igénylők jövedelmétől is függ.

Az Otthonfelújítási Program keretében szigetelést, nyílászárócserét, használati melegvízrendszer és fűtésrendszer korszerűsítését, melegvizes puffertartály létesítését lehet elvégezni.

A kamatmentes hitelt 2024 júniusától lehet igényelni személyesen az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által kialakított MFB Pont Plusz lakossági hálózatánál, 2025. december 31-ig. A program keretösszege 108 milliárd forint.

Az Otthonfelújítási Program tervezett részleteit ebben a cikkben foglaltuk össze:

Nem lakáscélú támogatás

Nem lakáscélú támogatásként a Babaváró folytatódik 2024-ben is, melynek idén megváltoztak a feltételei, az igénylő házaspár esetén a feleség életkorát és a támogatási összeget tekintve.

Babaváró - egy speciális gyermekvállalási támogatás

A Babaváró hitel nagyon népszerű, mivel az arra jogosultak 2024-ben akár 11 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitelhez juthatnak. A családalapítás előtt álló vagy további gyermeke(ke)t tervező házaspároknak ez jó lehetőség arra, hogy a hitel kamatmentes maradjon, ehhez vállalni kell, hogy 5 éven belül gyermeke születik a párnak. A Babaváró hitel felvételét követően második gyermek születése után a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek után pedig a teljes fennálló tartozást elengedi az állam, így a Babaváró hitel támogatássá válik. 

Fontos, hogy a Babavárónál gyermekvállalás szempontjából csak a hitelfelvétel után született gyermekek számítanak, a már meglévőek nem. A Babaváró hitel gyermekvállalási feltételének nem teljesülése esetén az addig igénybe vett támogatást vissza kell fizetni. 

2024-ben, ha nem vártok babát az igényléskor, akkor a feleség csak 30 év alatti lehet, várandósság igazolásával pedig maximum 40 éves. 2025-től viszont csak 30 év alatti lehet a feleség, hogy jogosultak legyetek a Babaváróra. Így érdemes ezen életkori feltételek ismeretében dönteni a Babaváró hitel igénylésének idejéről.

A további jogosultsági feltételeket a Babaváró oldalunkon ellenőrizhetitek. A Babaváró hitel felvételéhez a jogszabályi feltételek teljesítésén túl az is kell, hogy a hitelt nyújtó bank a saját hitelezési szabályai szerint hitelképesnek minősítsen benneteket.

A Babaváró hitel egy szabad felhasználású hiteltermék, ami azt jelenti, hogy bármire költhetitek. Egyik legjellemzőbb, hogy az igénylők a lakáscéljuk megvalósítására fordítják. Itt figyelni kell arra, hogy a bankok a Babavárót eltérő mértékben számítják be önerőként egy esetleges lakáshitel-igénylés során.

Hiteltartozás-csökkentő támogatások

Jelzáloghitel-elengedés

A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásának csökkentésének, köznapi nevén a jelzáloghitel-elengedésnek mint támogatásnak az a célja, hogy azok a családok, akiknek van lakáscélú jelzáloghitel tartozásuk, a második gyermekük születésekor kérhetik 1 millió forintnyi összeg elengedését a fennálló tartozásukból. A harmadik gyermek érkezésével 4 millió forinttal, majd minden további gyermek esetén 1 millió forinttal csökkenthető a tartozás. 

Diákhitel-tartozás felfüggesztés, csökkentés és elengedés

Ha van Diákhiteled, érdemes tájékozódni arról, hogy bizonyos esetekben mód van a törlesztés felfüggesztésére, illetve a tartozás csökkentésére vagy elengedésére:

 • A Diákhitellel rendelkező kismama/anya a várandóssága 12. hetétől 3 évig kérheti a törlesztés felfüggesztését. A törlesztés felfüggesztésére vonatkozó 3 éves időszakban az ügyleti kamat megfizetését átvállalja az állam, CSED, GYED, GYES ellátásokban való részesülés esetén (célzott kamattámogatás és törlesztési kötelezettség szüneteltetése). Ezzel az ellátásban részesülő apák is élhetnek (ha az apa veszi igénybe az ellátást). 
 • A Diákhitellel rendelkező anya tartozása felét elengedik a második gyermek megszületése (vagy örökbefogadása) után, továbbá a harmadik gyermekének születése/örökbefogadása után a teljes diákhitel-tartozása elengedésre kerül.
 • A Diákhitellel rendelkező anya teljes diákhitel-tartozása elengedésre kerül, amennyiben még nem töltötte be a 30. életévét, és felsőoktatási tanulmányai alatt vagy az oklevél megszerzését követő 2 éven belül gyermeke születik. Ez utóbbi rendelkezés 2023. január 1-jétől érvényes.

Adó- és illetékkedvezmények

Ingatlanhoz kapcsolódó kedvezmények

ÁFA-visszatérítés

Az ÁFA-visszaigénylés azokra vonatkozik, akik új lakóingatlant építenek vagy olyat vásárolnak preferált kistelepülésen valamint külterületen . Alapvetően kétféle adó-visszatérítési támogatást vehetnek igénybe az új lakást vásárlók, építők:

 • Ha magánszemélyként építkezel, visszaigényelheted a munkálatok költségének 27 százalékos ÁFA-tartalmát, maximum 5 millió forint összeghatárig.
 • Az 5 százalékos ÁFA visszaigénylésére (szintén maximum 5 millió forint összeghatárig) csak akkor van lehetőség, ha újépítésű ingatlant vásárolsz, illetve generálkivitelezéssel építteted meg új otthonodat, és mindehhez falusi csokot is igénybe veszel. 

Ha preferált kistelepülésen lévő ingatlanodat bővíted vagy korszerűsíted, visszaigényelhető az anyag- és munkadíj költségek 27 százalékos ÁFA-tartalma, a falusi CSOK igénybevételétől függetlenül, maximum 5 millió forintig.

Az ÁFA-visszatérítés  akár milliós tételt is jelenthet neked. Bővebben az ÁFA-visszatérítés szabályairól szóló cikkünkben írtunk az ÁFA-visszaigénylés részleteiről.

Illetékkedvezmény

A CSOK Pluszt és falusi CSOK-ot igénybe vevők  továbbra is illetékkedvezményre lehetnek jogosultak. A vagyonszerzési illeték általános mértéke az ingatlan értékének 4 százaléka, így a lakásvásárlás során ez a pénz a zsebedben maradhat.

Közjegyzői díj csökkentés

A kamattámogatott lakáscélú hitelek, mint például a CSOK-hitel felvételéhez kapcsolódó közjegyzői eljárás díja csökkentett mértékű, ügyértéktől függően, de összességében 20 ezer forintnál alacsonyabb összegű lehet.

Személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezmények

Első házasok kedvezménye

Ezt az adókedvezményt azok a házaspárok érvényesíthetik, akiknél legalább az egyik fél az első házasságát köti. A kedvezmény havi összege 5.000 forint. A kedvezmény a házasságkötést követő hónaptól számított 2 évig vehető igénybe. Megosztható a kedvezmény a házastársak között, de akár az egyikőtök is igényelheti, vagy havonta, vagy egyösszegben az éves adóbevalláskor. 

Családi adó- és járulékkedvezmény

A családi adókedvezmény minden kedvezményezett eltartott után jár, aki elsősorban a gyermek, akire családi pótlékot folyósítanak, illetve a magzat (a várandósság 91. napjától a születésig). Kedvezményezett eltartott lehet még a saját jogán családi pótlékra jogosult és a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

Kedvezményezett eltartottak száma (fő)Adóalap kedvezmény/hó (Ft)A kedvezmény adóba átszámítva/hó (Ft)
166.67010.000
2266.66040.000
3660.00099.000
4880.000132.000
51.100.000165.000

A családi adókedvezmény az adózó összevont adóalapjából vonható le, az eltartottak számától függő mértékben. Ezt a szülők megosztva is igénybe vehetik, ezt írásbeli nyilatkozatban kell jelezni. A családi kedvezmény havonta is igénybe vehető, vagy az adóbevallásban lehet érvényesíteni egyösszegben. 

2023. január 1-től minden olyan kedvezményezett eltartott után, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősül, jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként 66.670 forinttal növelt összegben vehető igénybe a családi kedvezmény.

Négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége

Azok az anyák, akik négy-vagy több gyermeket nevelnek, mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól életük végéig. Az adómentesség az összevont adóalapba tartozó, munkából származó jövedelmekre vonatkozik. 

25 év alattiak SZJA-mentessége

A 25 év alatti fiataloknak a munkaviszonyból származó jövedelmükre nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A kedvezmény munkaviszonyból származó jövedelemre vehető igénybe.

30 év alatti anyák SZJA-mentessége

Azok az anyáknak, akik még nem töltötték be 30. életévüket, és gyermeket vállalnak, nem kell személyi jövedelemadót fizetniük 30 éves korukig. A kedvezmény a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekre, illetve a magzatra tekintettel is érvényesíthető. A 30 év alatti anyák SZJA-mentessége 2023. január 1-től igényelhető.

Fiatal anya kisbabájával a karjában áll az ablaknál

Gyermekek után járó alkalmankénti juttatások

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás annak az anyának jár, aki várandóssága alatt legalább négyszer (koraszülés esetén legalább egyszer) várandósgondozáson vett részt. A támogatás a gyermek születését követő 6 hónapon belül igényelhető személyesen kormányhivatalban, kormányablakokban, vagy ha a munkahely TB kifizetőhely, akkor a munkáltatónál. Összege egyszeri 64.125 forint (ikrek esetén 85.500 forint).

Az anyasági támogatást megkaphatja a gyám vagy az örökbefogadó szülő is. Az anya halála esetén a vér szerinti apa, vagy az, aki a gyermeket ténylegesen gondozza.

Életkezdési támogatás - Babakötvény

Életkezdési támogatásra minden magyar állampolgárságú (vagy a jogszabály szerinti országokban élő nem magyar állampolgárságú) gyermek jogosult. A támogatást életkezdési letéti számlára helyezik, és magyarországi lakcím esetén ez a számla automatikusan megnyitásra kerül. Külföldi lakcímmel kérelmezni kell a számla megnyitását. A támogatás összege egyszeri 42.500 Ft. A számlán lévő összeg az inflációval megegyező mértékben kamatozik, a gyermek 18 éves koráig. Ennek az életkornak a betöltése után az összeg felett a fiatal felnőtt maga rendelkezhet.

A letéti számlán lévő összeg Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával növelhető, melyet a szülők (törvényes képviselők) nyithatnak meg. A Start-számlára a szülők, más magánszemélyek és önkormányzatok is fizethetnek be. Az állam további támogatásként a befizetések után minden évben az éves befizetés összegének 10 százalékát, de legfeljebb 12.000 Ft-ot ír jóvá. A Start- számla Babakötvényben kamatozik. 

Kincstári Start-értékpapírszámla a Magyar Államkincstárnál személyesen és ügyfélkapun keresztül is megnyitható.

KRESZ vizsga és nyelvvizsga díjának visszatérítése

A B-kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges KRESZ tanfolyam és vizsga díját maximum 25.000 forint értékben visszatérítik a 20 év alatti fiataloknak. Ugyanakkor azoknak is fennáll ez a lehetőség, akik már elmúltak 20 évesek, de CSED-en, GYED-en vagy GYES-en vannak.

A nyelvvizsga díjának visszatérítése a 35 év alattiakat érinti, és az első sikeresen letett nyelvvizsgára vonatkozik. A támogatás összege a nyelvvizsga ténylegesen befizetett díja, de maximum a minimálbér 25 százaléka (2024-ben 66.700 forint). A nyelvvizsgadíj visszatérítésére a CSED-en, GYED-en vagy GYES-en lévő anyáknak és apáknak is lehetőségük van, sőt a nagyszülői GYED-et igénybe vevők is élhetnek vele.

Gyermekek után járó rendszeres pénzbeli és természetbeni ellátások 

A gyermekek után járó rendszeres pénzbeli ellátások rendszere már évek, évtizedek óta állandó, kisebb-nagyobb módosításokkal, új jogszabályok érvényesítésével, de egységes rendszerben működik. Ezt a rendszert a következő táblázatban foglaljuk össze:

Ellátás megnevezéseEllátás hivatalos neveKi igényelheti?Mikor igényelheti?Összege
CSEDCsecsemő-gondozási díjAnya, aki a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. (Vér szerinti apa, örökbefogadók ugyanilyen feltételekkel)A gyermek születésétől, vagy a kiírt időpontnál 28 nappal korábban. 168 napra jár (szülési szabadság)Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 100%-a.
GYEDGyermek-gondozási díjAki a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli.A szülési szabadság lejártától a gyermek 2 éves korukig (ikrek 3 éves koráig)Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a). A GYED mellett dolgozók is megkapják a GYED összegét, ez a GYED Extra.
- nagyszülői GYEDA gyermek még dolgozó nagyszülője.A gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korukig).Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a). 
- diplomás GYEDFőiskolán vagy egyetemen alap-vagy mesterképzésben tanuló kismamák.A szülési szabadság lejártától a gyermek 2 éves koráig (ikrek 3 éves korukig)A minimálbér vagy a garantált bérminimum 70%-a.
- nevelőszülői GYEDNevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban állók.A gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korukig).Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a). 
GYESGyermek-gondozást segítő ellátásSzülő, gyám, nagyszülő.A gyermek 3 éves koráig. Ha CSED és GYED folyósítás történt, annak lejártától, ha nem, a gyermek születésétől kezdve.28.500 Ft/hó
GYETGyermeknevelési támogatásAz a szülő vagy gyám, aki saját háztartásában 3 vagy több kiskorú gyermeket nevel.A legfiatalabb gyermek 3 éves korától annak 8 éves koráig.28.500 Ft/hó
GYODGyermekek otthongondozási díjaAz a szülő, aki otthon ápolja tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekét.A gyermek életkorától függetlenül.bruttó 266.800 Ft/hó
CSPCsaládi pótlékSzülő, nevelőszülő, gyám, vagy akinél a gyermek ideiglenes hatállyal el van helyezve.Még nem tanköteles korú gyermek esetén, továbbá a tankötelezettség időtartamára, tovább pedig a köznevelésben vagy szakképzésben tanuló gyermekre, annak 20 éves koráig. SNI tanulók 23 éves koráig.)1 gyermek után, 12.200 Ft/hó, 2 gyermek után 13.300 Ft/gyermek/hó, 3 gyermek után 16.000 Ft/gyermek/hó. Egyszülősként vagy tartósan beteg/súlyosan fogyatékos gyermekre a CSP összege kicsit magasabb.
ÖFD és örökbefogadói GYESÖrökbefogadói díj és örökbefogadói gyermek-gondozást segítő ellátás2évesnél (ikrek esetén 3 évesnél) idősebb gyermeket örökbefogadó szülő, aki a nevelésbe vétel napját megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket az örökbefogadás előtt kevesebb mint egy évig nevelte saját háztartásában.A nevelésbe vételtől számított 168 napra jár.Ha a 3 évesnél nagyobb gyermeket örökbefogadó szülő nem jogosult ÖFD-ra, akkor örökbefogadói GYES-t vehet igénybe.Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a).

Természetbeni ellátások

Gyermekétkeztetési kedvezmény

A gyermekétkeztetés olyan természetbeni ellátás, amely meghatározott feltételeknek megfelelés esetén akár ingyenesen vehető igénybe.

Ezek a feltételek a bölcsődébe, mini bölcsődébe, óvodába járó gyermekek számára a következők:

 • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
 • tartósan beteg, fogyatékos, vagy olyan családban él, ahol tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek
 • három- vagy többgyermekes családban él
 • a család havi egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval és TB-járulékkal csökkentett összegének 130 százalékát
 • nevelésbe vették. 

1-8. évfolyamon:

 • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
 • nevelésbe vették
 • ugyanilyen életkorú, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő olyan gyermek, akit fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó intézményben helyeznek el.

1-8. évfolyamon felüli, nappali rendszerű iskolai oktatásban tanulókra vonatkozóan:

 • nevelésbe vették
 • utógondozói ellátásban részesül.

Ezekben az esetekben az intézményi gyermekétkeztetés ingyenesen biztosított.

50 százalékos normatív kedvezmény biztosított azoknak, akik

 •  1-8. vagy azon felüli évfolyamra járnak nappali rendszerű iskolába, és olyan családban élnek, ahol három vagy több gyermek van,
 •  1-8. felüli évfolyamra járnak nappali rendszerű iskolába, és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, valamint
 • 1-8. vagy azon felüli évfolyamon a  tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek számára.

Bölcsődei támogatás 2024

Hamarosan (2024-től) újra igényelhető lesz a kisgyermekek bölcsődei elhelyezését - ezáltal a szülők munkába visszatérését -  segítő támogatás. Az eddigi információk szerint várhatóan kiemelten támogatják a kevésbé fejlett régiókat. Nemcsak az önkormányzati, hanem a magántulajdonban lévő bölcsődei elhelyezésre is igénybe lehet majd venni a támogatást. 30 százalékkal magasabb összeget igényelhetnek az egyedülálló és a menekült hátterű szülők, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelők, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, és a sajátos nevelési igényű vagy korai fejlesztésre jogosult családok. A támogatásra pályázatot kell majd benyújtani.

Bölcsődei csoportszoba kisgyerekekkel, gondozónővel

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre az a gyermekes család jogosult, hol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 165 %-át, és a vagyonuk értéke nem haladja meg a törvényben meghatározott értéket. Tartósan beteg gyermek vagy egyedülálló szülő esetén emelt jövedelmi értékhatár az irányadó a kedvezményre, és abban az esetben is, ha a gyermek 18 éves kora után még tanul. 

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény magában foglalja:

 • ingyenes vagy kedvezményes intézményi gyermekétkeztetés és - ha megfelel a törvényben foglalt feltételeknek - szünidei gyermekétkeztetés,
 • évente kétszer pénzbeli támogatás,
 • jogszabályban meghatározott egyéb kedvezmények.

A kérelmet a szülő/törvényes képviselő vagy a nagykorú jogosult a lakcíme szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál vagy a kormányablakokban nyújthatja be.

Gyermekápolási táppénz

A gyermekápolási táppénz azoknak a dolgozó szülőknek jár, akik 12 éven aluli gyermeküket annak betegsége alatt ápolják,  emiatt orvos által igazoltan keresőképtelenné válnak. Keresőképtelen lehet:

 • az anya, aki kórházi ápolás alatt álló egyévesnél fiatalabb gyermekét szoptatja,
 • bármelyik szülő, ha tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja (ha a gyermeket saját háztartásában neveli)
 • bármelyik szülő tizenkét évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelésének időtartamára, ha a gyermeke mellett tartózkodik.

A gyermekápolási táppénz összege a szülő jövdelme alapján megállapított naptári napi alap 60 százaléka (ha van legalább 730 nap biztosítotti ideje) vagy 50 százaléka (730 napnál kevesebb biztosítotti idő esetén vagy a gyermek koráházi ellátása alatt). A táppénz maximálisan folyósítható naptári napi összege a minimálbér kétszeresének harmincad része. Az ellátás iránti kérelmet a biztosítottnak a foglalkoztatójához kell benyújtania.

A táppénzes napok száma 1 évnél fiatalabb gyermek esetében nincs korlátozva. 1-3 éves gyermek esetén 84, 3-6 éves gyermeknél 42 (egyedülálló szülő ennek duplája), 6-12 éves gyermeknél 14  naptári nap/év/gyermek (egyedülálló szülő ennek duplája). A közös háztartásban élő gyermek jogán gyermekápolási táppénzre mindegyik szülő külön-külön szerezhet jogosultságot. 12-18 év közötti beteg gyermek ápolása esetén csak méltányosságból állapítható meg a szülőnek gyermekápolási táppénz.

Gyermek után járó pótszabadság

A pótszabadság mértéke szülőnként

 • 1 gyermek után 2 munkanap;
 • 2 gyermek után 4 munkanap;
 • 3 vagy több gyermek után 7 munkanap évente.

A pótszabadság fogyatékkal élő gyermekenként 2 munkanappal nő. 

A gyermek után járó pótszabadság mindkét szülőt megilleti. 

A kormányzati igazgatási törvény rendelkezései szerint 2019-től a központi közigazgatásban dolgozó szülőknek a gyermekek után járó pótszabadsága a duplájára emelkedett: egy gyermek után 4, két gyermek után 8, három gyermek után 14 munkanap szabadság jár éves szinten. 

Ingyenes tankönyv

A nappali rendszerű nevelésben-oktatásban részt vevő tanulók számára a tankönyveket az iskolában ingyenesen biztosítják.

További támogatások, kedvezmények családoknak

Nők 40 program

2011-től a nők számára 40 év jogosultsági időt (mely a keresőtevékenység és gyermeknevelési ellátások időszaka összesen) követően életkortól függetlenül lehetővé vált a teljes összegű ellátás mellett történő nyugdíjba vonulás. A 40 év jogosultsági időből legalább 32 évet keresőtevékenységgel és legfeljebb 8 évet gyermeknevelési idővel lehet szerezni. Ha tartósan beteg gyermek ápolására tekintettel gyermekek otthongondozási díjában, vagy ápolási díjban részesül az anya, vagy erre tekintettel szakította meg a munkáját, 30 év munkában töltött időt kell igazolni, és 10 év lehet a gyermeknevelési/jogosultsági idő.

Az öt vagy több gyermekeseknek úgy kell számítani a jogosultsági idejét, hogy gyermekenként egy évvel csökken a munkával szerzett idő követelmény, és ugyanennyivel nő a gyermeknevelési idő.

A nyugdíj megállapítása iránti kérelmet az igénylő lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél személyesen vagy postai úton lehet benyújtani.

Erzsébet Táborok program

Az Erzsébet Táborok Magyarország legnagyobb gyermek-táboroztatási programja. Minden gyermek számára elérhető, ugyanakkor túljelentkezés esetén a rászoruló (hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, valamint sajátos nevelési igényű) gyerekekkel történő jelentkezések előnyt élveznek. A táborokba online felületen jelentkeztethetik a gyerekeket többek között a köznevelési-, gyermekvédelmi- és egészségügyi intézmények, családsegítő szolgálatok és központok, kötelező közművelődési feladatot ellátó intézmények. A résztvevők számára minden szolgáltatás, program és az étkezés is ingyenes.

“Hol vagy, Kajla?” program - ingyenes utazás az iskolai szünetekben

A Kajla útlevél egy pecsétgyűjtő kiskönyv, melyet minden alsó tagozatos általános iskolai tanuló megkap általános iskolájában a tanév elején. (2023-tól Ovis Kajla útlevelet is igényelhetnek a szülők.) A Kajla útlevélbe a gyermekek az egész ország területén sok helyszínen (pecsételő helyen) gyűjthetnek pecséteket, illetve számos kedvezményt is kaphatnak a Kajla útlevél birtokosai. 

A Kajla program egyik legfőbb kedvezménye az ingyenes utazás az iskolai szünetekben  a Kajla útlevél birtokosainak (azaz az alsó tagozatos iskolásoknak) a MÁV-START, a GYSEV és a Volánbusz járatain.

Utazási támogatásra egyébként a helyközi vonatokon, buszokon és a helyi járatokon is vannak kedvezmények, diákoknak, nyugdíjasoknak és más jogcímeken is. Érdemes utánanézni ezeknek a közlekedési szolgáltatók honlapján vagy a pénztáraknál, és élni ezekkel a kedvezményekkel, ha jogosultak vagytok rá.

Összefoglalás

Számos kisebb és nagyobb volumenű támogatás és kedvezmény érhető el tehát Magyarországon a családok számára, amelyeket ha nem ismertek, akár komoly támogatási összegektől eshettek el. Érdemes élethelyzethez és lehetőségekhez mérten kihasználni, amit az állam nyújt számotokra. Amennyiben pedig hitel is képbe kerül, úgy a felvételéhez pedig mindenképp célszerű segítséget kérni, hiszen rengeteg utánajárást és adminisztrációt vehet le a vállatokról egy tapasztalt hitelszakértő.

chatsimple