Ennyivel nőhet 5 év után a Babaváró törlesztő, ha nem születik gyermek!

Ernszt Anikó
Ernszt Anikó
Olvasási idő: 4 perc

A legtöbb Babaváró hitelt igénylő házaspárban felmerül a gondolat, hogy mi történik akkor, ha valamilyen oknál fogva mégsem érkezik gyermek a tervezett időpontban. Vajon milyen pénzügyi következményekkel kell számolni? Mutatjuk a konkrét számokat!

Kamatmentesség

A szabad felhasználású Babaváró hitel - maximum 10 millió Ft, ami 2024-től 11 millió Ft-ra emelkedik - a futamidő első 5 évében minden igénybevevő számára kamatmentesen törleszthető. Ha a teljesítitek az előírt feltételeket, akkor a kölcsönt 5 év után is kamatmentesen törleszthetik a futamidő végéig.

Kamatmentesség megszűnése

Amennyiben nem teljesítitek a szerződésben vállalt kötelezettségeiket, úgy a kamattámogatás megszűnik és a hitelt piaci kamattal kell tovább törleszteni a hátralévő futamidőben.

Mely esetekben szűnik meg a kamattámogatás?

  • Ha a Babaváró hitel folyósításától számított 5 éven belül nem születik legalább egy gyermek.
  • Ha egyikőtök sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel.
  • Ha a támogatással érintett kiskorú gyermek már nem él veletek közös háztartásban.
  • Ha a házasságotokat a kölcsönszerződés futamideje alatt felbontják, vagy érvénytelennek nyilvánítják

Mely esetekben kell visszafizetni a kamattámogatást?

Az első három esetben a kamattámogatás megszűnését követő 120 napon belül egy összegben meg kell fizetni az Magyar Állam felé az igénybe vett kamattámogatás összegét.

Házasság felbontás, érvénytelenítés esetén a Babaváró hitelt minden esetben piaci kamatozásúvá alakítja a bank. A korábban igénybe vett kamattámogatás összegét azonban csak akkor kell visszafizetni, ha nem történt gyermekbejelentés a hitel folyósításától számolt 5 évben.

Szomorú fiatal pár az ablaknál, a férfi áll, a nő ül egy csészével a kezében.

Mennyit kell visszafizetni?

Ha tehát nem születik meg a gyermek 5 éven belül, akkor a kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni 120 napon belül. A kamattámogatás 2022. április 29-től igényelt Babaváró kölcsön esetén az 5 éves ÁKK hozam 3 havi átlag 130 százalékának 1 százalékponttal (korábban 2 százalékpont) növelt értéke.

2023. szeptember hónapra irányadó ÁKK 5 éves átlaghozam 8%. Ez alapján a kamattámogatás időszaka alatt érvényes referenciakamat (ÁKK x 1,3) 1 százalékponttal növelt értéke, vagyis 11,4%.

Ha tehát most igényeltek Babaváró hitelt és 5 év alatt nem születik gyermeketek, akkor a 60. hónapot követő 120 napon belül a hitel felvételekor érvényes mértékkel kell majd visszafizetni az 5 évre vonatkozó kamattámogatást. 

Ez 10 millió forintos Babaváró hitel 2023. szeptemberi felvétele esetén 5.077.507 Ft visszafizetendő kamattámogatást jelentene.

Babaváró hitel törlesztője a kamattámogatás megszűnése után

A kamattámogatás megszűnése után a 6. év kezdetétől már piaci kamat mellett kell fizetni a Babaváró hitelt. 2022. április 29-től igényelt Babaváró kölcsön esetén az ügyleti kamat mértéke az 5 éves ÁKK hozam 3 havi átlag 130 százalékának 4 százalékponttal (korábban 5 százalékpont) növelt értéke.

A fizetendő piaci kamat mértéke a 61. hónaptól – a 2023. szeptemberben érvényes referencia kamat alapján – 14,4% lenne. A piaci kamat azonban ettől eltérő lehet, mert pontos mértéke a második kamatperiódusra, vagyis a 61. hónapra irányadó ÁKK hozam mértékétől függ, jelenleg azonban nem ismert az 5 év múlva érvényes ÁKK értéke.

Ha tehát most vennétek fel 10 millió forint Babaváró hitelt, akkor a jelenleg érvényes referencia kamat alapján 5 év után a kamattámogatás nélküli törlesztőrészlet kezességvállalási díjjal együtt 106.203 Ft lenne. 

Ebből a havi törlesztőrészlet összege 102.922 Ft, a kezességvállalási díj pedig 3.281 Ft. 

Összehasonlításként 10 millió Ft Babaváró hitel induló törlesztése a kamattámogatás időszakában 45.834 Ft/hó.

Babaváró hitel igénylése

A Babaváró hitel, főként ha a családalapítás a terveitek szerint alakul, egy rendkívül kedvező lehetőség. Olyan konstrukció, amelyet nem érdemes elmulasztanotok, amennyiben jogosultak vagytok rá, és teljesíteni tudjátok a feltételeket. Kamatmentes, hosszú futamidejű hitel, ráadásul a törlesztése gyermekszületés után szüneteltethető és teljes mértékben támogatássá is alakulhat. A szabad felhasználásnak köszönhetően bármire költhetitek a felvett hitelösszeget. Igénylésben és a szükséges dokumentumok összeállításában kérjetek díjmentes szakértői segítséget, hogy a lehető leggyorsabb és gördülékenyebb legyen a folyamat! 

chatsimple