Első házasok kedvezménye – mit érdemes tudni erről az adókedvezményről?

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 8 perc

Az első házasok kedvezménye egy olyan adókedvezmény, amellyel az összevont adóalap csökkenthető. Olyan házaspárok vehetik igénybe, akiknél legalább az egyik fél az első házasságát köti. A kedvezmény nem automatikus, de egyszerűen igényelhető. Mutatjuk, mit kell tennetek, hogy ne maradjatok le a kedvezményről, ugyanis csak a házasságkötéstől számított 2 évig lehet igénybe venni. Cikkünkben kitérünk arra is, hogy milyen hatással van az első házasok kedvezménye a hitelfelvételre, illetve a friss házasok milyen további támogatásokban gondolkodhatnak.

Mit jelent az első házasok kedvezménye és milyen összegű a kedvezmény?

Az első házasok kedvezménye egy személyi jövedelemadó kedvezmény azoknak a házaspároknak, akik közül legalább az egyik félnek ez az első házassága. Összege havonta 5.000 forint a házaspárnak együtt, amelyet megosztva is igénybe vehettek, vagy kérheti csak egyikőtök is egyben. A kedvezmény a házasságkötéstől számított 2 évig jár, így - ha teljes mértékben ki tudjátok használni - összesen 120.000 forintot jelent nektek.

Ez a gyakorlatban azt jelenti tehát, hogy az adóalap 33.335 forinttal csökken havonta, azaz a bruttó jövedelmetekből ekkora összeg után nem kell SZJA-t fizetnetek. Ezáltal minden hónapban 5.000 forint marad nálatok, vagyis ennyivel több lesz a nettó fizetésetek. Ha egyenlő arányban megosztva veszitek igénybe, akkor mindkettőtök 2.500-2.500 forinttal kap többet fizetéskor. Ha egyikőtök igényli, akkor az ő nettó jövedelmében jelentkezik az 5.000 forintos kedvezmény.

Kik jogosultak és mikortól meddig vehetik igénybe az első házasok kedvezményét?

Az első házasok kedvezményét nevével ellentétben nem kizárólag első házasok igényelhetik, de természetesen alapfeltétel a házasságkötés, illetve legalább az egyikőtöknek az első házasságát kell kötnie. Ha ez teljesül, a másik félnek akárhányadik házassága is lehet a jelenlegi. A belföldön és a külföldön kötött házasság egyaránt elfogadható. Továbbá a bejegyzett élettársak is élhetnek az első házasok kedvezményével.

Menyasszony és vőlegény az esküvőn.

Ez az adókedvezmény a házasságkötést követő hónaptól számított 24 hónapig jár. Ha nem igénylitek rögtön az esküvő után, csak később, akkor annyival kevesebb ideig vehetitek igénybe. Ugyanakkor, ha mindketten 25 év alattiak vagytok, és a 25 év alattiak adómentességével éltek (tehát nem fizettek SZJA-t, így nincs miből érvényesíteni az első házasok kedvezményét), akkor a 2 éves időtartamot onnantól kezdve kell számítani, amikor egyikőtök már betölti a 25. életévét. 

Ha a 2 éves időszak alatt elváltok, akkor megszűnik a kedvezményre való jogosultságotok is. Megszűnik a jogosultság akkor is, ha az egyik házastárs meghal.

Hogyan lehet érvényesíteni a kedvezményt?

Az első házasok kedvezményének igénylése, - csakúgy, mint az egyéb adókedvezmények esetében -  történhet

 • év közben havonta, a munkáltatónak leadott adóelőleg-nyilatkozattal,
 • az adóév végén az adóbevallás során egyösszegben, visszamenőleg.

Ezekre a jövedelmekre igényelhető az első házasok kedvezménye

Mivel az első házasok kedvezménye az összevont adóalapot csökkenti, ezért olyan jövedelemre van szükség hozzá, amely az összevont adóalap részét képezi:

 • a nem önálló tevékenységből származó jövedelem: például munkabér, adóköteles társadalombiztosítási ellátás, ezen belül a gyermekgondozási díj
 • az önálló tevékenységből származó jövedelem: például egyéni vállalkozás, őstermelői tevékenység, bérbeadásból származó jövedelem 

Ugyanakkor ha nincs jövedelmed, vagy van, de nem fizetsz személyi jövedelemadót, akkor nem tudod igénybe venni ezt a kedvezményt. Például a négy vagy több gyermeket nevelő anyák esetében - SZJA mentességük miatt - az első házasok kedvezményét csak a férj tudja igénybe venni, ha neki van megfelelő adóköteles jövedelme.

Ahogy a 25 év alattiak, úgy a 30 év alatti anyák SZJA-mentessége miatt is előfordulhat, hogy rögtön a házasságkötés után nem tudod érvényesíteni az első házasok kedvezményét. Ebben az esetben csak akkortól indul számodra a jogosultsági időszak, amikor eléred a korhatárt, vagy a férj kérheti a teljes kedvezményt a már házasságkötéstől. Az adókedvezmény alacsony összegére tekintettel jellemzően úgyis a házaspárok egyike igényli az adókedvezményt, kevesebben kérik megosztva. 

A személyi jövedelemadó kedvezmények sorrendje

A fizetendő személyi jövedelemadódat nemcsak az első házasok kedvezményével, hanem egyéb jogcímeken is csökkentheted. Ennek van egy jogszabályban meghatározott sorrendje. Több kedvezményre való jogosultság esetén ugyanakkor előfordulhat, hogy valamelyik kedvezményt már nem tudod érvényesíteni, mert már nem lesz miből. 

A kedvezményeket a következő sorrendben lehet igénybe venni:

 1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák SZJA-mentessége
 2. 25 év alatti fiatalok SZJA-kedvezménye
 3. 30 év alatti anyák SZJA-kedvezménye
 4. Személyi kedvezmény
 5. Első házasok kedvezménye
 6. Családi kedvezmény
 7. Családi járulékkedvezmény

Első házasok kedvezménye és más állami támogatások: Babaváró, CSOK

Az első házasok kedvezménye egy adókedvezmény, amely mellett a többi állami támogatást, így a Babaváró hitelt és a csokot is igénybe lehet venni. Semmi sem zárja ki, hogy több állami támogatást is igényeljetek, ha a feltételeknek megfeleltek. Míg az első házasok kedvezményének mindössze a házasságkötés (és az egyik fél első házassága) a feltétele, addig a Babavárónak és a csoknak számos személyi feltétele és gyermekvállalásra vonatkozó követelménye van (a CSOK esetében még a támogatással érintett ingatlanra is szigorú elvárások vonatkoznak). 

A Babaváró hitel és a CSOK mellett a friss házasok számos támogatásra számíthatnak, amelyeket korábbi cikkünkben foglaltunk össze:

Első házasok kedvezményének beszámítása a hitelfelvétel során

Bár furcsa az adókedvezményt a hitelfelvétellel összefüggésbe hozni, egyszerű belátni, hogy minél magasabb a jövedelmed, annál nagyobb összegű hitelt kaphatsz, illetve biztosabb a hitelképességed. Az adókedvezmény pedig a jövedelmedet növeli azáltal, hogy kevesebb adót kell fizetned. 

Létezik ugyanis egy jogszabályi korlát, a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM), amely meghatározza, hogy maximálisan mekkora havi törlesztőrészleted lehet a jövedelmed alapján az összes hiteledet figyelembe véve. Így az első házasok kedvezménye a jövedelmed növelésével némi segítséget jelenthet a hitelfelvétel során, ugyanakkor mivel viszonylag alacsony összeg, nagyban nem javít a hitelképességen. 

Gyakran ismételt kérdések

Van életkori korlátja az első házasok kedvezményének?

Nincs, a kedvezményt minden olyan házaspár igényelheti, akiknél legalább az egyik fél az első házasságát köti. Ezen kívül bejegyzett élettársak is igénybe vehetik.

Többször is igénybe lehet venni az első házasok kedvezményét?

Érdekes, hogy igen, akár többször is jogosult lehetsz rá. Például ha már voltál házas, de elváltál vagy megözvegyültél, majd később újra házasságot kötsz, és ha az új férjednek/feleségednek ez az első házassága, akkor újra jogosulttá válsz az első házasok kedvezményére.

Hogyan kell jelezni és hol kell nyilatkozni az első házasok kedvezményéről?

Az adóelőleg-nyilatkozatot gyorsan és egyszerűen  az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) lehet kitölteni és beküldeni a NAV-hoz, de a nyilatkozatok kitölthetőek papíralapú nyomtatványon is, és leadhatóak a munkáltatónak, kifizetőnek. A nyilatkozatban a nyilatkozatot adó és házastársa együttesen nyilatkoznak arról, hogy melyikük veszi igénybe az adókedvezményt, vagy megosztva igénylik.

Az első házasok kedvezményét az adóbevallás 29. sorában kell érvényesíteni és a 115. sorban kell róla nyilatkozni.

Elfelejtettük igényelni a házasságkötésünk után az első házasok kedvezményét, mite tehetünk?Igényelhetjük visszamenőleg is?

Ha nem vagytok még 25 évesek, és éltek a 25 év alattiak SZJA mentességével, az első házasok kedvezményét akkortól számítva érvényesíthetitek 2 évig, amikor valamelyikőtök betölti a 25 éves életkort és már nem lesz jogosult az SZJA mentességre.

Egyéb esetben, ha nem igényeltétek meg év közben, akkor az adóbevallás során a bevallásotokban érvényesíthetitek a kedvezményt az előző évre (vagy ha év közben volt az esküvő, a megfelelő jogosultsági hónapokra) visszamenőleg, egyösszegben.

chatsimple