Ennyit jelenthet neked a CSOK illetékmentesség 2023-ban

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 9 perc

2021. január 1-jén lépett életbe az otthonteremtési program azon eleme, hogy a CSOK támogatás felhasználásával vásárolt új vagy használt ingatlanok után nem kell megfizetni a visszterhes vagyonátruházási illetéket. Cikkünkben bemutatjuk, hogy ezzel a könnyítéssel mennyi maradhat a lakásvásárlók zsebében, és kitérünk az illetékmentesség feltételeire is.

Ennyit nyerhetsz a CSOK illetékmentességgel

A vagyonszerzési illeték alapesetben 4 százalékos mértéke alóli mentesülés a megvásárolt ingatlan értékétől függően akár milliós megtakarítást is jelent azoknak a családoknak, akik igénybe vették a CSOK támogatást a lakásuk vagy házuk megvásárlásához. A 4 százalékos illeték a jogszabályokban meghatározott illetékkedvezményekkel csökkenthető, illetve számos esetben illetékmentesség is jár. Az egyik ilyen eset a CSOK-os ingatlanok illetékmentessége. Fogalomtárunkban megnézheted, hogy milyen esetekben mentesülhetsz még a vagyonszerzési illeték alól

Példaszámítás

A lakásvásárlás utáni illeték például egy 40 milliós lakás esetében 1,6 millió forintot jelent. Ennél a példánál maradva kiszámoltuk, hogy mennyi pénzt jelent összességében a CSOK támogatás és a CSOK illetékmentesség lakásvásárlásnál.

Használt ingatlan vásárlás 40 millió Ft-értCSOK támogatás maximális összegeEkkora összegű illeték alól mentesülsz (alapesetben ennyi lenne az illeték) Összes kedvezmény
1 gyermek600.000 Ft1.600.000 Ft2.400.000 Ft
2 gyermek 1.430.000 Ft1.600.000 Ft3.030.000 Ft
3 gyermek2.200.000 Ft1.600.000 Ft3.800.000 Ft
4 vagy több gyermek2.750.000 Ft1.600.000 Ft4.350.000 Ft
Új ingatlan vásárlás 40 millió Ft-értCSOK támogatás maximális összege Ekkora összegű illeték alól mentesülsz (alapesetben ennyi lenne az illeték) Összes kedvezmény
1 gyermek600.000 Ft1.600.000 Ft2.400.000 Ft
2 gyermek 2.600.000 Ft1.600.000 Ft4.200.000 Ft
3 vagy több gyermek10.000.000 Ft1.600.000 Ft11.600.000 Ft

A fenti példa alapján te is egyszerűen ki tudod számolni, hogy ingatlanvásárlásnál mekkora kedvezményt jelent neked a CSOK-os illetékmentesség. Az új vagy használt ingatlanra - meglévő vagy vállalt gyermekeid számától függően - neked járó CSOK támogatás, és az ingatlanérték 4 százalékának megfelelő mértékű vagyonszerzési illetéket összeadva megkaphatod, hogy mekkora az a kedvezmény, amelyet a lakásvásárlás során nyújt neked az állam. Igaz, hogy a CSOK támogatás, ha nem is konkrét kézzelfogható, de mégis az eladónak utalt “ingyenpénz”, az illetékmentesség viszont kicsit elméletibb kedvezményt jelent. Az illeték ugyanis fel sem merül a lakásvásárlási folyamatban, mivel az adóhatóság nem szabja ki azt. Ennek ellenére érdemes kiszámolni, hogy milyen mértékű könnyítésként jelenik meg az illetékmentesség lakásvásárlásnál.

A CSOK illetékmentesség feltételei

A CSOK-kal vásárolt ingatlanok illetékmentességre a következő szabályok érvényesek:

 • 2021. január 1-jétől illetékmentes a CSOK jogszabály szerinti új lakások építéséhez, vásárlásához, a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolt/bővített lakás tulajdonjogának vagy tulajdoni hányadának megszerzése. Tehát a CSOK illetékmentesség használt lakásra, házra és új ingatlanokra is érvényes.
 • Illetékmentes a más tulajdonában álló lakóingatlan bővítése is a CSOK-kal, amikor közös tulajdon jön létre, és a bővítőt illetékfizetési kötelezettség terhelné (például tetőtér-beépítés esetén).
 • Az illetékmentesség a 2020. december 31. után megkötött adásvételi szerződésekre vonatkozik.
 • Az illetékmentesség feltétele, hogy megfelelj a CSOK feltételeknek, és megkapd a támogatást lakáscélodra.
 • Mindegy, hogy a megelőlegező vagy a meglévő gyermekekre járó CSOK támogatást igényled, és az sem számít az illetékmentesség szempontjából, hogy hány gyermekre. 
 • A 2021. január 1-jét megelőzően kötött adásvételek nem illetékmentesek, azoknál viszont az ingatlan értékét lehetett a CSOK összegével csökkenteni, és a csökkentett rész után kellett kifizetni az illetéket.
 • A Falusi CSOK támogatás segítségével vásárolt használt ingatlanok utáni illetékre is vonatkozik az illetékmentesség.
Új otthonba költöző család két gyerekkel. A CSOK illetékmentesség a CSOK-kal vásárolt lakásokra vonatkozik.

Az illeték utólagos megfizettetésének esetei

Az elengedett illetéket utólag meg kell fizetni abban az esetben, ha

 • megelőlegezett CSOK miatt, azaz vállalt gyermek(ek)re kaptatok illetékmentességet, de a gyermekvállalás az arra vonatkozó határidőig nem teljesült, 
 • a CSOK-ot gyermekvállalás teljesítése nélkül visszafizeted,
 • a CSOK-ot hatósági rendelkezés alapján visszafizeted,
 • a CSOK-ot bármely okból (például válás) önként visszafizeted

 a NAV utólag kiszabja az illetéket. 

Az illeték kiszabása akkor történik meg, amikor a gyermekvállalás meghiúsulásának és/vagy a CSOK visszafizetésének tényéről az adóhatóság értesül, illetve az az utáni 5 évben. Az 5 évet a a CSOK visszafizetése vagy a visszafizetés elrendelése évének december 31-étől kell számítani. Ebben az esetben az illeték alapja az ingatlannak az  illetékkötelezettség keletkezés napján fennálló forgalmi értéke, az illeték összege pedig az akkor hatályban lévő illetékmérték alapján kerül kiszámításra. 

Nem kell megfizetni utólag az illetéket, ha a gyermekvállalást egészségügyi ok miatt nem tudjátok teljesíteni.

CSOK illetékmentesség kérelem

A CSOK-kal vásárolt lakóingatlanok illletékmentességét nem kell külön kérelmezni, külön nyomtatványt nem kell kitölteni. Viszont az adásvételi szerződésben szerepelnie kell, hogy az ingatlan vételárának bizonyos részét CSOK támogatásból fogod finanszírozni. Ezután automatikusan érvényes lesz az illetékmentesség, és a NAV nem fogja kiszabni a vagyonszerzési illetéket.

Ahogy a CSOK-nak, az illetékmentességnek mint támogatási formának sincs jogszabályban meghatározott érvényességi ideje, így egyelőre nem lehet megmondani, meddig lesz érvényben. Valószínűsíthető azonban, hogy amíg a CSOK támogatás elérhető lesz, addig az illetékmentesség is megmaradhat. 

Összegzés

Az ingatlanok értékének növekedésével a vagyonszerzési illeték 4 százalékos mértéke is nagyobb terhet ró a vásárlókra, sok esetben milliós összeget kell befizetni az adóhatóság felé. Sajnos még mindig van, akit meglepetésként ér, hogy otthonának megvásárlása után röviddel megérkezik a NAV levele az illeték összegéről szóló fizetési meghagyással és 30 napos fizetési határidővel. Aki nem számít rá, annak ezt a magas összeget - ráadásul egy lakásvásárlás után - előteremteni sokszor nehézséget jelenthet. Ugyan lehetőség van részletfizetést kérni, de ez is havonta fizetendő terhet jelent.

Ezért a CSOK-kal vásárolt ingatlanok utáni illetékmentességet valódi támogatásnak tekinthetik az arra jogosultak, még akkor is, ha nem kézzelfogható összegként jelenik meg a pénztárcában vagy a bankszámlákon ez a könnyítés. Ugyanakkor az illeték megfizetése alól való mentesülés miatt azt az összeget, amelyet illetékként fizetnél be, valami másra fordíthatod. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ha a CSOK-ra való jogosultságod megszűnik, és a támogatást vissza kell fizetned, akkor az illetékmentességre sem leszel tovább jogosult, és utólag meg kell fizetned azt.

A CSOK igénylésben, illetve az ingatlanvásárlás legjobb finanszírozási megoldásainak megtalálásában tapasztalt hitelszakértőink díjmentes segítséget nyújtanak, akár az állami támogatások maximális kihasználásáról, akár a bankok hitelajánlatainak összehasonlításáról legyen is szó. A hitelintézetek eljárásrendjét jól ismerő kollégáink az igénylés során is melletted lesznek, és adott esetben akár meg is tudják gyorsítani a banki ügyintézést.

Gyakran ismételt kérdések

Egyedülálló szülőkre is vonatkozik a CSOK illetékmentesség?

Igen, aki a CSOK-ra jogosult és meg is kapja azt az ingatlanvásárláshoz/-bővítéshez, annak nem kell megfizetnie a vagyonszerzési illetéket.

Egy gyermekes családok is mentesülnek az illetékfizetés alól?

Az illetékmentesség minden CSOK-kal vásárolt ingatlanra vonatkozik, így arra a támogatásra is, amelyet egy gyermek után vettek igénybe. Azaz a vagyonszerzési illeték alóli mentesülés szempontjából mindegy, hogy hány meglévő vagy vállalt gyermekre vették igénybe a CSOK-ot.

Egy meglévő és egy vállalt gyermekre igényeltük a CSOK-ot, de nem született meg a vállalt  gyermek, így a támogatás arányos részét visszafizettük. Ez esetben utólag ki kell fizetni az illetéket?

Mivel a meglévő gyermek miatt jogosultak maradtatok a CSOK támogatásra, így az illetékmentességre is. Ezért az illetéket utólag nem szabják ki.

Más jogcímeken is jár illetékmentesség a lakásvásárlás után?

Igen, számos más jogcímű illetékmentesség és illetékkedvezmény létezik a lakásvásárlás után fizetendő illetékre vonatkozóan, erről részletesen a vagyonszerzési illetékről szóló ismertetőnkben tájékozódhatsz.